Rotterdam

De onmetelijke wildernis van Tiengemeten

Rotterdam.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

Wildernis, om de hoek van Rotterdam, zo kun je het eiland Tiengemeten omschrijven. Hier mag de natuur sinds 1997 haar eigen gang gaan. En die verovering op de mens is op de voormalige zandplaat in het Haringvliet goed zicht- en hoorbaar.

Eenmaal van boord gestapt valt alvast het vele vogelgekwetter op. Alsof je een volière binnenstapt. En dan te bedenken dat op deze bijzondere plek ooit een vliegveld was bedacht. Voorheen bedreven boeren hier akkerbouw, wat, al ver voordat de natuur de ruimte kreeg, een aflopende zaak was. De boeren werden uitgekocht, in 2007 werd een gat in de dijk gestoken en vervolgens mocht het 10 vierkante kilometer grote Tiengemeten verder uitgroeien tot de grootste natuurontwikkeling van Nederland. Maar niet alle menselijke sporen zijn uitgewist: een deel van het oude cultuurlandschap werd hersteld. En het buurtschap bij het haventje bestaat nog steeds. In de oude boerderijen en schuren vonden het bezoekerscentrum, het Rien Poortvliet Museum (veel kabouters!), het Landbouw Museum en Speelnatuur Tiengemeten een plek. Wie de dijk naast het buurtschap op loopt, krijgt direct een indruk van wat het eiland biedt: een onmetelijke vlakte met natte natuur waarin je ontmoetingen kunt verwachten met onder meer hooglanders, bevers (als het meezit), zeearenden, bijzondere eenden, kluten en lepelaars. Wil je dit allemaal meemaken, dan heb je een flinke struintocht voor de boeg. Voor wie dit net even iets te veel van het goede is, die huurt een fiets. Waar je ook voor kiest, je zult een overweldigende stilte ervaren. Op dit eiland kun je echt je hoofd leegmaken en helemaal uitgerust weer inschepen in het haventje.

Wat kun je van een dagje Tiengemeten met de Spido verwachten?

Je vaart eerst Rotterdam uit, het schip zet koers richting de Botlek. Daar neemt het schip de afslag Oude Maas en passeert plaatsen als Spijkenisse en Hoogvliet en het prachtige natuurgebied de Rhoonse Grienden. Via het Spui en een stukje Haringvliet bereikt het schip Tiengemeten. Het is dan rond het middaguur en tijd voor een warme en koude lunch aan boord. Na de lunch zullen natuurgidsen van Natuurmonumenten rondleidingen geven over het eiland. Voor de terugvaart kiest het Spido-schip een andere route en vaart het via het Hollands Diep de rivier de Dordtsche Kil op, die overgaat in eerst de Oude Maas en daarna de Noord. Het schip passeert Drechtsteden zoals Zwijndrecht, Dordrecht en Papendrecht. Als de Noord met de Lek overgaat in de Nieuwe Maas, wordt de skyline van Rotterdam zichtbaar, de thuishaven van het schip.

Afvaarten 2019: donderdag 11 juli, donderdag 1 augustus en woensdag 28 augustus

Het kasteel in Woud.

Woudrichem: de charme van Tinus-town

En dan, plotsklaps, wordt het sluimerende vestingstadje tot leven gekust. Door Dokter Tinus. Zes seizoenen lang scoort de televisieserie hoge kijkcijfers. Tinus-toeristen weten al snel de weg naar Woudrichem te vinden.

Het doktershuis aan de Rijkswal groeit uit tot het hoogtepunt van een dagje Woerkum, zoals de bewoners hun stadje noemen. De gemeente zet zelfs extra zitbanken neer die uitzicht bieden op de dokterswoning. En dan, plotsklaps, verdwijnt Dokter Tinus van de beeldbuis, verleden jaar, Woudrichem verweesd achterlatend. Het is maar goed dat het charmante plaatsje van zichzelf genoeg te bieden heeft. De idyllische sfeer, het trage levenstempo op straat, dit is een plek om weer tot jezelf te komen. Op een terras, aan de haven, in de verstilde straatjes. Of op het bootje waarmee de schipper en zijn hondje de Afgedamde Maas bevaart en passagiers in een minuutje tijd overzet naar het landgoed van Slot Loevestein, dat ook zichtbaar is vanaf de Rijkswal. Genoeg Woerkomse gebouwen en woningen die een rol speelden in de televisieserie zijn het bekijken waard, zoals het sfeervolle voormalige raadhuis, dat dienst deed als hotel-restaurant De Snoekbaars. Naast dokter Tinus telt Woudrichem nog een bekendheid, Jan Klaassen. Maar dan niet die van Katrijn, da’s regelrechte poppenkastfictie. Woudrichemmers eren met een standbeeld streekgenoot Jan Claesen, de trompetter die tettert in het leger van prins Frederik Hendrik in die hit van Rob de Nijs.

Wat kun je van een dagje Woudrichem met de Spido verwachten?

Na een vaartocht langs onder meer Kinderdijk, de Drechtsteden, de Biesbosch, Gorinchem en een lunch aan boord meert het Spido-schip af in de haven van Woudrichem. Ervaren gidsen verzorgen een stadswandeling en vertellen terloops over de geschiedenis van dit middeleeuwse vesting- en vissersstadje.

Afvaarten 2019: woensdag 17 juli, woensdag 7 augustus en donderdag 22 augustus

Willemstad.

Rondkuieren in de stad van Willem

De meeste vestingen werden in de middeleeuwen gebouwd. Zo niet die van Willemstad. Ooit lag op het aangeslibde land langs het Hollands Diep het dorp Ruigenhil. Willem van Oranje, de stamvader van het Koninklijk Huis, gaf opdracht om Ruigenhil om te bouwen tot de militaire vesting Willemstad.

De militairen die in de vesting werden gelegerd, moesten het Hollands Diep controleren. Dit brede water was destijds de enige open zeeverbinding van de havensteden Dordrecht en Rotterdam. Willemstad is een stervormige vesting. De reden waarom ooit voor deze vorm werd gekozen: de Spaanse overheerser gebruikte tijdens de Tachtigjarige Oorlog steeds vaker kanonnen. Met aarden wallen en brede grachten konden de vestingbewoners de vijand beter op afstand en in de gaten houden. Vanaf de in de brede gracht uitstekende bastions konden de belaagde Willemstadters de flanken goed afdekken, want ze hadden overal zicht. Het ontwerp van dit soort vestingen vroeg om kennis van onder meer wiskunde. Dankzij die kennis groeide de vesting uit tot een symbool van de toenemende macht en het culturele vernuft van de Nederlandse samenleving.

Met vallen en opstaan haalde Willemstad de 21e eeuw. De Fransen mogen zich eind 18e eeuw de laatste invasiemacht noemen die Willemstad belegerde. Zij bouwden het kruithuis in de vesting. Het stadje ligt er na al die eeuwen opvallend fris opgepoetst bij. Zonder water geen Willemstad, toen niet, en nog steeds niet, zoals de volle haven bewijst. Wie het stadje van boven wil zien, bezoekt de meer dan 400 jaar oude Koepelkerk, de eerste kerk die in de noordelijke Nederlanden speciaal voor protestantse diensten werd gebouwd.

De haven van Willemstad.

Wat kun je van een dagje Willemstad met de Spido verwachten?

Spido neemt de passagiers mee op een reis terug in de tijd, naar het tijdperk van Willem van Oranje. Na de lunch aan boord geven ervaren gidsen rondleidingen door Willemstad. Zij lichten de geschiedenis van het stadje toe en laten onder meer bijzondere monumenten zien, zoals het Mauritshuis, het Arsenaal en de Koepelkerk.

Tijdens de vaart van en naar Willemstad zien de passagiers onder meer een deel van de Rotterdamse haven en het natuurgebied de Rhoonse Grienden. Op de terugreis passeert het Spido-schip onder meer de Drechtsteden.

Afvaarten 2019: woensdag 3 juli, woensdag 24 juli en woensdag 14 augustus

Andere bijzondere dagtochten

Schapen in Willemstad.

De zeven rivieren en Deltawerken

Zin in een ontspannen, lange vaartocht? Stap dan aan boord en vaar mee over de zeven rivieren van de Hollandse Delta: de Nieuwe Maas, de Oude Maas, het Spui, het Haringvliet, het Hollands Diep, de Dordtsche Kil en de Noord. Tijdens deze 135 km lange dagtocht vaart het Spido-schip langs natuurgebieden, Hollandse landschappen, havengebieden en grote industrieën, pittoreske havenstadjes, bruggen & sluizen, Deltawerken en historische vestingsteden.

Afvaarten 2019: donderdag 4 juli, donderdag 25 juli en donderdag 15 augustus

Rivier.

Het land van Heusden en Altena

De grote en kleine rivieren die aan de kusten van Zuid-Holland de Noordzee in stromen, doorsnijden ook landschappen in Gelderland en Brabant. Tijdens een dagtocht van zo’n 130 km vaart het Spido-schip over de Noord, Beneden en Boven Merwede, Andelse en Bergse Maas, Amer, Hollands Diep, Oude en Nieuwe Maas het Gelderse en Brabantse land in. Onderweg passeert het schip onder meer Dordrecht, Gorinchem, de vestingstadjes Heusden en Woudrichem en Slot Loevestein. Na het passeren van de Wilhelminasluis krijgen de passagiers een schitterend uitzicht op de Bommelerwaard en het Land van Altena.

Afvaarten 2019: woensdag 10 juli, woensdag 31 juli, donderdag 8 augustus en donderdag 29 augustus

“Mensen bellen nog steeds om objecten voor de tentoonstelling aan te bieden”

Tijdreis door de Rotterdamse haven

Bezoekers van de tentoonstelling Venster op de haven in het Maritiem Museum volgen met vier tijdvakken de ontwikkeling van Spido van een tramlijn op het water tot een bedrijf met luxeschepen voor events. Je kunt gerust stellen: Spido ís Rotterdam. 

Het meest bizarre object uit de tentoonstelling is misschien wel de reeks ansichtkaarten van het in 1932 uitgebrande schip P.C. Hooft. Dit schip werd naar Rotterdam gesleept om afgebroken te worden. “Spido organiseerde tochten om het uitgebrande schip te bekijken. Dat klinkt misschien raar, maar het was crisis – zo’n tripje ramptoerisme hielp Spido overleven.” Dat vertelt conservator Annette de Wit, die bijna een jaar aan de tentoonstelling over Spido werkte. “Het is exemplarisch voor het bedrijf, dat steeds nieuwe manieren vond om zich aan te passen aan de economische situatie en de veranderende haven. Spido is daarmee al die jaren een venster op de haven en dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling. Spido heeft in samenwerking met de historici van Stad en Bedrijf ook een boek uitgebracht ter ere van het 100-jarig bestaan – het boek en de tentoonstelling versterken elkaar.”

Verdwijnende mensen

In de tentoonstelling maakt de bezoeker een tijdreis. Die begint bij het ontstaan van de Spido in 1919. In vier tijdvakken zie je een selectie van bewegend beeld van de Rotterdamse haven: alsof je zelf aan boord van een Spido-schip zit en naar buiten kijkt. De veranderingen zijn prachtig om te zien. Annette de Wit: “Eerst die enorm bruisende havenkom met stoom en herrie, vol met mensen die sjouwen met goederen en waar op het water van alles door elkaar vaart. En dan in 2019 de grote vlaktes met enorme containerschepen en offshore-platforms, waar je bijna geen mens meer tegenkomt. Want heel veel gebeurt volautomatisch. We gingen zelf opnames maken op de Maasvlakte en de cameraman, die graag mensen in beeld wilde, moest daar heel erg naar zoeken. En natuurlijk komt de haven steeds verder van de stad te liggen – dat is een van de hoofdlijnen van de tentoonstelling. Je ziet ook heel goed hoe Spido zich steeds aanpast aan die veranderingen, dat is echt indrukwekkend.”

Spido-kopjes van opa

Hoe breng je 100 jaar geschiedenis aantrekkelijk in beeld? “Met objecten”, aldus De Wit. “We hebben nauw samengewerkt met Spido, dat een goed archief heeft en veel objecten. Daardoor konden we het verhaal mooi illustreren, met bijvoorbeeld toeristische folders, scheepsservies met veranderende vormgeving en scheepsmodellen. We combineren ze met objecten uit onze eigen collectie, zodat je een goed tijdsbeeld krijgt. De passagiers veranderen mee. Er is bijvoorbeeld ook kleding te zien waaraan je de sfeer van de tijd kunt aflezen.”

Dat het onderwerp leeft, blijkt wel uit het feit dat veel Rotterdammers spullen aanboden uit alle tijdvakken van Spido. “Heel leuk, al past lang niet alles in de tentoonstelling. We hebben onder meer een reddingsboei kunnen opnemen. Het gebeurt weleens dat mensen objecten graag aan ons geven omdat ze beter in een museum passen en zo ook goed bewaard blijven.”

20.000 dagjesmensen

Een van de uitdagingen van het maken van een tentoonstelling is wellicht dat niet alle voorwerpen die interessant zijn, ook getoond kunnen worden. Annette de Wit: “Vooral van de bruisende beginperiode had ik nog veel meer willen laten zien, vooral foto’s. Bijvoorbeeld van de enorme toestroom op Vliegveld Waalhaven toen daar in 1932 de Graf Zeppelin landde en Spido 20.000 dagjesmensen vervoerde. Ook een mooi verhaal is dat over de reus van Rotterdam, Richard Rijnhout, die 2,38 meter lang was en in de jaren 50 ansichtkaarten van zichzelf verkocht bij de aanmeerplaats van Spido. De reden dat dit soort dingen niet in de tentoonstelling terecht zijn gekomen, is dat er simpelweg geen ruimte meer was. De hoofdlijn is de zich ontwikkelende Rotterdamse haven en rederij Spido, die zich aanpast. En dan passen niet alle zijstapjes erin. Jammer, want er komen nog steeds mensen met leuke dingen. Maar er blijft gelukkig meer dan genoeg interessant materiaal over.”

Het sluitstuk van de tentoonstelling is al even spectaculair als het begin: beelden van het allernieuwste hypermodern vormgegeven Spido-schip dat binnenkort is te bewonderen. Niet alleen het verleden, maar ook de toekomst is te zien in Venster op de haven.

Tentoonstelling Venster op de haven, 18 juni 2019 t/m 30 september 2020, www.maritiemmuseum.nl

De Spido 100 jaar belevingstour

Spido organiseert samen met het Maritiem Museum de tentoonstelling Venster op de haven in combinatie met een vaartocht door de Rotterdamse havens.

Afvaarten: vrijdag 14 juni, vrijdag 12 juli en maandag 5 augustus

The Beach Boys.

Feesten in het Nieuwe Luxor Theater en op de Maasvlakte

In het kader van het 100-jarig bestaan van Spido worden onder meer een tweetal concerten georganiseerd van de legendarische band The Beach Boys. Op 3 juli 2019 treden The Beach Boys op in het Nieuwe Luxor Theater en op 5 juli geven The Beach Boys samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest een spectaculair concert op de Tweede Maasvlakte.
Wie alvast in de stemming wil komen, luistert naar het in 2018 uitgebrachte album The Beach Boys met het London Royal Philharmonic Orchestra. Dit album combineert de briljante vocale harmonieën van Beach Boys classics en biedt ook gloednieuwe symfonische composities.

Meer informatie: www.spido.nl


Ch’un-chieh vieren met een veranderende stad als decor

Foto van 'Metro'

24 JAN 2020

De RotterTram biedt inmiddels 1,5 jaar culinair amusement. Suzanne Knegt, de vrouw die het lef had om haar schouders onder dit project te zetten, raakte blijkbaar met haar historische tram een gevoelige snaar. Het Jaar van de Shu biedt een aangewezen moment om een tramtochtje met haar te maken.

Eind januari viert de Rotterdams Chinese gemeenschap haar nieuwe jaar, dat deze keer in het teken van de shu staat. Shu? Dat is Chinees voor de muis. Of rat. Xing Zhu, de frêle gastkok van de tijdelijk tot Peking Express gedoopte RotterTram, legt uit dat Chinezen rat en muis met hetzelfde woord aanduiden. Het nieuwjaarsfeest staat garant voor veel spektakel. Iedereen die nieuwsgierig is naar hoe je een sloopvrij feestje met vuurwerk viert, doet hier inspiratie op. De Chinese gemeenschap is al meer dan een eeuw in Rotterdam aanwezig, Katendrecht was de eerste Chinatown van Europa. Het Chinees nieuwjaar, Ch’un-chieh, lentefeest, is een mooie aanleiding om kennis te maken met Chinese Rotterdammers.

Opgenomen verhalen


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Rotterdam laat zich zien op IFFR

Logo van het IFFR / Beeld door Joke Schut

Foto van 'Helmut de Hoogh'

24 JAN 2020

Honderden films uit de hele wereld worden de komende weken vertoond op de 49e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Ook voor liefhebbers van Rotterdam is er veel te genieten. Van biertjes zuipen op Zuid tot ruzie in het Bergse Bos of nagenieten van Feyenoords Europacup.

Een beetje onwennig maar trots staan twee twintigers in de foyer van de Rotterdamse bioscoop KINO. Zojuist is op de persdag van het IFFR de film Drama Girl vertoond. Rotterdammer Vincent Boy Kars is de maker en Leyla de Muynck de Amsterdamse actrice met wie hij een bijzonder experiment is aangegaan. In de film bespreekt Leyla met de regisseur dat ze samen haar levensverhaal gaan verfilmen. Vervolgens leidt de regisseur haar naar een woning die haar ouderlijk huis moet voorstellen. Leyla schrikt als ze binnen topacteurs Pierre Bokma en Elsie de Brauw op de bank ziet zitten. Zij zullen haar ouders spelen. Zo ontspint zich een sterk dramatisch verhaal waarin Leyla en de kijker zich voortdurend afvragen wat er geacteerd is en wat echt.

De regisseur vraagt nogal wat van zijn hoofdrolspeelster. Aanzitten bij het dode lichaam van haar opgebaarde vader valt haar zwaar. En onder de douche vrijen met een acteur die je ex speelt, is ook niet eenvoudig. Achteraf vertelt Boy Kars dat hij de film met Leyla wilde maken, omdat haar levensverhaal zoveel overeenkomsten heeft met zijn eigen geschiedenis. Ook hij verloor een ouder en merkte dat daardoor zijn relatie onder druk kwam te staan.


Semiha Denktaş bedenkt kleine duwtjes in de goede richting

Semiha Denktaş bedenkt kleine duwtjes in de goede richting

Deze aflevering: prof. dr. Semiha Denktaş, gedragswetenschapper en hoofd van Healthy’R. /Jaap van Rijn

Foto van 'Natalie Hansen'

6 JAN 2020

Aan de Erasmus Universiteit zijn honderden wetenschappers dagelijks bezig met nadenken. Ze onderzoeken de kleine en grote vraagstukken van het leven. Welke vragen zijn dat eigenlijk? En – wat hebben we daar als gewone mens aan? Ga er even rustig voor zitten en denk mee met de onderzoeker. Deze aflevering: prof. dr. Semiha Denktaş, gedragswetenschapper en hoofd van Healthy’R.

Wat houdt jou bezig?

Het meest interessante vind ik de vraag waarom mensen zich op een bepaalde manier gedragen. Dat gedrag verandert in verschillende omgevingen. Precies die interactie vind ik boeiend: wat doet de plek waar we ons bevinden, met ons? De stad is nu anders ingericht dan 100 jaar terug. We hebben liften en roltrappen en daardoor gaan we bijvoorbeeld minder traplopen. Aan de andere kant hebben we ook goede en veilige fietspaden – daardoor fietsen we weer meer. De omgeving heeft dus invloed op onze gezondheid.


Exit ruig, ruw & rauw Katendrecht

Exit ruig, ruw & rauw Katendrecht

In de jaren 80 werd ook besloten om een tweede brug naar Zuid te bouwen. /Aviodrome Lelystad

Foto van 'Jaap van Rijn'

6 JAN 2020

Nog steeds verkopen huizenontwikkelaars Katendrecht als een ruig, ruw & rauw oord, alsof je in Vak S van Stadion Feijenoord komt wonen. Terwijl het schiereiland na oplevering van weer een prijzig appartementengebouw steeds meer schurende trekken kwijtraakt en verandert in een eretribune. Het ongepolijste karakter krijgt klappen, de sfeer van een residentieel woonmilieu rukt op. De nieuwe, kapitaalkrachtige bewoners kunnen ongetwijfeld deze Kaap aan. Om toch het maritieme verleden zichtbaar te houden, verrijzen op de Pols van Katendrecht en aan de Veerlaan woongebouwen in de stijl van de oude haven- en industriearchitectuur.

Alhoewel de Rotterdamse Kunststichting al in 1982 de tentoonstelling Havenarchitectuur en een gelijknamig boek presenteerde, is deze architectuur voor woongebouwen nog niet zo lang in zwang. De inzet destijds: deze architectuur herwaarderen omdat zij van belang is voor de Rotterdamse identiteit. In de jaren 80 werd ook besloten om een tweede brug naar Zuid te bouwen. De rest is geschiedenis: de Erasmusbrug werd de grote stadsdelenverbinder.

Nieuw leven


De schadevrije jaren van Tim Hartog

De schadevrije jaren van Tim Hartog

In zijn voorstelling Schadevrije jaren deelt hij zijn leed met het publiek. /Foto: Megin Zondervan

Foto van 'Helmut de Hoogh'

6 JAN 2020

Het was een mokerslag voor Tim Hartog. Maandenlang was hij uit het veld geslagen. De vrouw met wie hij wilde trouwen, was vreemdgegaan. Maar de geboren en getogen Rotterdammer van Zuid komt sterk terug. In zijn voorstelling Schadevrije jaren deelt hij zijn leed met het publiek.

De kras op zijn ziel zal Tim Hartog (33) nog lang met zich meedragen. Maar dat weerhoudt hem er niet van om losjes en ontspannen een try-out te geven op het podium van de Rotterdamse comedyclub Haug. Zo’n 70 mensen zijn afgekomen op zijn avondvullende comedyshow Schadevrije jaren. Clubeigenaar Marcel Haug ziet met genoegen hoe goed Tim zich vooral de afgelopen tijd heeft ontwikkeld.

Tim is alert, scherp, staat met zichtbaar plezier op het podium en weet precies hoe hij het publiek moet bespelen. Hij komt innemend en sympathiek over, maar kan het niet laten om af en toe om zich heen te slaan. Bij Tim is de eerste rij in de zaal dan ook niet altijd een veilige plek. Dollen hoort erbij. Een jas moet uit en mensen die zich ergens achterin veilig waanden, worden gesommeerd de voorste lege stoelen te bezetten. Breed lachend voegt hij daaraan toe: „Dat is wat ik doe: dingen ongemakkelijk maken.”


Het Nationale Vuurwerk met Drone, Augmented Reality en Eco-vuurwerk

Het Nationale Vuurwerk met Drone, Augmented Reality en Eco-vuurwerk

Vuurwerk vanaf de Erasmusbrug. / Foto: Het Nationale Vuurwerk

Foto van 'Metro'

27 DEC 2019

In Rotterdam kun je dit jaar niet alleen op de Erasmusbrug kijken naar het Nationale Vuurwerk. Het feest breidt zich namelijk uit met twee locaties, maar zet ook nieuwe technologie in om nóg spectaculairder te worden. 

Zo zal dit jaar gebruik worden gemaakt van augmented reality en wordt er gevlogen met een drone. Daarnaast wordt de vuurwerkshow dit jaar begeleid door de Nationale Soundtrack, een symfonisch muziekstuk met de grootste hits van het afgelopen jaar.

Aftelklok


'Wat is fijner dan een Indonesische hap wegspoelen met een cocktail?'

'Wat is fijner dan een Indonesische hap wegspoelen met een cocktail?'

'Wat is fijner dan een Indonesische hap wegspoelen met een cocktail?' /Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Jaap van Rijn'

12 DEC 2019

Wat is er fijner dan op koude winterdagen stamppotten, stoofpotten en dikke soepen eten? Wellicht Indonesische dan wel Indische hapjes weghappen, die vergezeld gaan van cocktails die geuren naar specerijen. Het kan, bij Calaboose.

Jenever is al vele malen hip verklaard. Maar toch staat de drank spaarzaam op de hedendaagse cocktailkaarten. Over de teloorgang en de huidige bescheiden opkomst van jenever is op internet veel te vinden. Het komt erop neer dat tijdens prijzenoorlogen onder meer graanalcohol door suikerbietenalcohol werd vervangen.

Gelukkig waren er ook distillateurs die vasthielden aan kwaliteit. En die strategie betaalt zich inmiddels uit. Na jaren van lobbyen kunnen jeneverstokerijen dit jaar een mooi wapenfeit overleggen: het van kracht worden van wettelijke voorschriften voor de jeneverbereiding. Op het etiket moet ook een plaatsaanduiding staan voor jenevers uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Deze jenever moet in ieder geval jeneverbessen en moutwijn, het distillaat van graan, bevatten. Meer weten? De experts in het Schiedamse Jenevermuseum leggen het haarfijn uit.


Nanda Akkerman.

'Muziek maakt het leven lichter'

Nanda Akkerman. / Foto: Duane van der Geld

Foto van 'Helmut de Hoogh'

12 DEC 2019

Ze worden talrijker: de soul- en gospelexplosies op Rotterdam Zuid. Stralend middelpunt is Nanda Akkerman. Het grote publiek moet haar nog leren kennen, maar dat kan niet lang meer duren. 

Al meerdere keren stroomde het podium van Islemunda in IJsselmonde vol met swingende mensen. Ze zijn afkomstig van de r&b-zangschool van Nanda Akkerman. Het plezier van haar zangleerlingen spat tijdens het zingen van het podium. Minstens even aanstekelijk: de geweldige sfeer die het 30-koppige swingende gospelkoor BlackGospel Experience uitstraalt. Ze staan in Theater Zuidplein in de vorm van een halve maan om zangeres Nanda Akkerman heen. Daartussen zitten een achtergrondzangeres, een ritmekunstenaar en een gitarist. Voor het koor staat dirigent en artistiek leider Clifton Grep. Hij vroeg Nanda Akkerman om met hem samen te werken.

Voor de spiegel


Gezellig kerstswoppen, kerstswappen & kerstsjoppen

Gezellig kerstswoppen, kerstswappen & kerstsjoppen

Foto: Cindy Mirande

Foto van 'Metrorotterdam.nl'

10 DEC 2019

Een groeiende groep Rotterdammers en diverse initiatieven dragen bij aan een meer duurzame toekomst. Deze passen prima bij de kerstgedachte. Want zijn we deze maand niet extra lief voor elkaar en ook voor de wereld?

Tekst & beeld: Cindy Mirande

Wie nu denkt dat je tijdens de feestdagen op een houtje moet bijten, zal zich verbazen over de mogelijkheden. Zo zijn er zat manieren om verantwoorde spullen bij elkaar te swoppen, swappen en sjoppen in Rotterdam. De Nieuwspeper presenteert adressen die bijdragen aan een gezellige circulaire kerst. En daarna kun je ook altijd nog met een inmiddels schoon geweten losgaan in de Bijenkorf.


Wouter schreef aan Arcade: 'Duncan vond mij de boeman'

Wouter Hardy

Foto van 'Helmut de Hoogh'

27 NOV 2019

Diep verstopt in de Maassilo bevindt zich de van daglicht verstoken studio van Wouter Hardy (28). Tweeënhalf jaar sleutelde Wouter hier aan Arcade, de song waarmee Duncan Laurence (25) dit jaar het Eurovisie Songfestival won. Toch werken de producer en de zanger niet meer samen. Hoe zit dat?

Heel verrassend is het niet om producer Wouter Hardy tegen te komen in de volle concertzaal. Zo’n 1700 bezoekers van alle leeftijden zijn afgekomen op het concert van Duncan Laurence op 11 oktober in de Maassilo. Natuurlijk staat Hardy in de buurt van de mengtafel, waar het geluid het allerbeste is. Lang voor zijn zege op het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv was Duncan Laurence reeds geboekt voor dit optreden. Voor de gelukkigen met een kaartje is dit intieme concert een buitenkans. Wie Duncan Laurence nu nog live wil zien, moet de komende weken afreizen naar steden als Londen, Berlijn of Oslo. Eind maart 2020 treedt hij op in Ziggo Dome in Amsterdam en uiteraard zingt hij op 16 mei in Ahoy zijn winnende lied Arcade tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival.

IJle momenten en bombastische climaxen


Goed buurschap gedijt in verpieterde straat.

Goed buurschap gedijt in verpieterde straat

Goed buurschap gedijt in verpieterde straat. / Foto: David Rozing

Foto van 'Ilja Post'

27 NOV 2019

De Zegenstraat in Oud-Charlois in Rotterdam kende de afgelopen jaren veel ellende. Huisjesmelkers en schimmige buren trokken het ooit zo sociale straatje langzaam in een neerwaartse spiraal. Van goed buurschap was geen sprake meer. Tot de gemeente een blok van 10 verwaarloosde panden opkocht. In afwachting van een grootschalige renovatie werden de sleutels tijdelijk overhandigd aan twee kunstenaars. Zij begonnen vervolgens het sociaal kunstproject 'Huis zkt'. 

Een half jaar later organiseren de bewoners, die voorheen zo snel mogelijk de voordeur achter zich dichtsloegen, leuke buurtactiviteiten. De deur staat wagenwijd open. In een wijk als Oud-Charlois is dat doorgaans vragen om problemen. Maar op nummer 18A worden lokale ‘insluipers’ juist verwelkomd. Hoe meer, hoe beter. Sterker, zonder hen had deze deur niet eens opengestaan, aldus Bieke Versloot. „Dan was-ie waarschijnlijk potdicht gebleven, net als de twee jaar daarvoor.” Samen met collega Lieke van Pruijssen staat zij aan het roer van Huis zkt. Een sociaal kunstproject, waarbij zij samen met de buurt tijdelijk invulling geven aan een blok leegstaande panden waar voorheen drugsoverlast, criminaliteit en prostitutie welig tierden. De openstaande deur is voor de buurtbewoners het bewijs dat het eindelijk een beetje beter gaat.

Krakkemikkig


Lieke Kros. / Beeld: Jaap van Rijn

Lieke laat blauw licht schijnen op epilepsie

Lieke Kros. / Beeld: Jaap van Rijn

Foto van 'Natalie Hansen'

27 NOV 2019

Aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam zijn honderden wetenschappers dagelijks bezig met nadenken. Ze onderzoeken de kleine en grote vraagstukken van het leven. Welke vragen zijn dat eigenlijk? En – wat hebben we daar als gewone mens aan? Ga er even rustig voor zitten en denk even mee met de onderzoeker. Deze aflevering: dr. Lieke Kros, neurowetenschapper.

Wat wil je precies weten?

„Ik wil vooral erg graag weten hoe verschillende hersengebieden met elkaar samenwerken. Veel stoornissen bij mensen zijn namelijk te herleiden tot een verstoorde communicatie tussen verschillende hersengebieden. Zoals epilepsie, maar bijvoorbeeld ook migraine en autisme.”


Robin van Persie en Sander de Kramer winnen de Gouden Mossel.

Robin van Persie en Sander de Kramer winnen de Gouden Mossel

Robin van Persie en Sander de Kramer winnen de Gouden Mossel. / ANP

Foto van 'Metro'

20 NOV 2019

Rotterdammers Robin van Persie en Sander de Kramer namen woensdag op de Spido in Rotterdam de Gouden Mossel in ontvangst. De voetballer en televisiepresentator werden in het zonnetje gezet vanwege hun inzet voor het goede doel.

De Gouden Mossel wordt ieder jaar aan een Rotterdammer uitgereikt die veel voor de stad heeft betekend. Ook dit jaar boog de jury zich maanden over een lijst vol in het oog springende Rotterdammers die kans maakten op de onderscheiding.

Eer


Jules Deelder: Zalig zijn de digibeten

Jules Deelder: Zalig zijn de digibeten

„Wat heb je aan normale mensen?”. /Beeld: Karel Sanders

Foto van 'Helmut de Hoogh'

18 NOV 2019

Op zijn 75ste verjaardag wacht Jules Deelder een overdonderend eerbetoon. Artistieke vrienden en bewonderaars gaan hem dan trakteren op een persoonlijke ode. Dat brengt Jules vooralsnog niet van zijn stuk. Op een dinsdag in oktober is hij in een zachtmoedige bui, al vraagt hij zich wel af: „Wat heb je aan normale mensen?”

Er is maar één plek waar Jules Deelder afspreekt voor een interview: Café & Restaurant Ari. Voor de ingang staat zijn silhouet in dik plaatstaal, in de vorm van een foto die de Rotterdamse fotograaf Lenny Oosterwijk maakte. Een bijzondere vorm, volgens Deelder: „Het lijkt net alsof mijn achterkant is gefotografeerd. Maar het is juist de voorkant.”

Legendarische hoogtepunten


De thee gaat steeds vaker los in de kop

De thee gaat steeds vaker los in de kop

De populariteit van thee groeit mee met de aandacht voor een gezonde leefstijl. /Beeld: Jaap van Rijn

Foto van 'Metro'

18 NOV 2019

Wellicht voor een eyeopener: Rotterdam huisvest de grootste en belangrijkste collectie Japanse thee van Europa. En bovendien aardig wat echte theekenners. Die vertellen over witte thee als een reinigende lotion voor het gezicht. Of over marineren met Lapsang Souchong. En het eten van Japanse groene Gyokuro als salade, met sesam en soja. Tijd om deze specialisten aan het woord te laten.

Tekst: Natalie Hansen

Dit is het tweede deel van de thee-serie. Rotterdam stat niet echt bekend om thee. Toch spelen Rotterdamse handelaren tot op de dag van vandaag een prominente rol in deze drank. De Nieuwspeper presenteert drie theepioniers.


Weelde, de laatste vrijstaat van Rotterdam

Weelde, de laatste vrijstaat van Rotterdam

‘Hier is Weelde, de rijkdom van Rotterdam West.’/Foto: Jeroen Roest

Foto van 'Ilja Post'

18 NOV 2019

Kim Pieters en Kelly Vincent hebben het zichtbaar naar hun zin. Te begrijpen, want beiden zijn 28 jaar oud en nu al grootgrondbezitters. Begin dit jaar kregen ze de sleutel van Uit Je Eigen Stad, de failliet verklaarde stadsboerderij. Toen ze de vergunningen binnen hadden, plantten ze een vlag in een van de laatste stukjes niemandsland van Rotterdam: ‘Hier is Weelde, de rijkdom van Rotterdam West.’

Voor de twee vriendinnen, die elkaar al kennen vanaf hun 13e, kwam met Weelde een langgekoesterde wens uit. „Na vijf jaar als nomaden door de stad te hebben gereisd met De Geheime Tuin, waarmee we verborgen pareltjes van de stad blootlegden, ontstond de behoefte aan een vaste plek", vertelt Kim Pieters „Een creatieve vrijplaats, vol performances, exposities, muziek en fijne mensen. En dan niet alleen voor een paar weekenden per jaar, op steeds wisselende locaties, maar permanent. We hoeven nu niet meer succesvolle concepten of decors steeds maar weer op- en af te bouwen.”

Nieuw leven inblazen


Maaskade gekleurd voor Rotterdam Pride

Maaskade gekleurd voor Rotterdam Pride

Foto: Ooms Makelaars

Foto van 'Metro'

27 SEP 2019

House of Colours is tot en met zondag 29 september het thema voor de Rotterdam Pride 2019 en staat symbool voor een kleurrijke en diverse stad. Dat is te zien...

Ooms Makelaars is al meer dan 90 jaar onderdeel van Rotterdam en ziet het dan ook als een belangrijke taak om maatschappelijke initiatieven in deze stad te ondersteunen.

Iedereen is welkom


Betaalbaar wonen in Rotterdam, het kan nog steeds

Betaalbaar wonen in Rotterdam, het kan nog steeds

Steeds meer jonge gezinnen en ouderen verlaten Rotterdam. Foto: Jaap van Rijn.

Foto van 'Metro'

20 AUG 2019

Nu Rotterdam hipper is dan ooit, is een radicaal andere aanpak nodig om het tekort aan betaalbare woningen voor middeninkomens tegen te gaan. Aldus de initiatiefnemers van het Rotterdams Woongenootschap. Zij willen bewoners warm maken voor een woongenootschap dat aantrekkelijke, betaalbare stadsappartementen bouwt, onderhoudt en verhuurt tegen kostprijs. Gegarandeerd succes, denken zij. Nu nog de politiek hiervan overtuigen.

Tekst: Ilja Post

Ze zijn gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar, vaak zelfstandig ondernemer of werkzaam in de zorg en het onderwijs en op z’n best gezegend met twee keer een modaal inkomen. Oftewel: zomaar een paar bevriende singles en stellen van mij die de afgelopen twee jaar, meestal tevergeefs, op zoek gingen naar hun eerste koopwoning in Rotterdam. Hun liefde voor de stad zit diep. Ze zijn hier geboren. Of kwamen in de stad wonen toen Rotterdam vooral de negatieve lijstjes aanvoerde en zijn inmiddels toe aan een ruimere woning vanwege samenwoonplannen of gezinsuitbreiding. Maar de liefde voor Rotterdam voelt tijdens de zoektocht niet langer wederzijds.