Rotterdam

De onmetelijke wildernis van Tiengemeten

Rotterdam.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

Wildernis, om de hoek van Rotterdam, zo kun je het eiland Tiengemeten omschrijven. Hier mag de natuur sinds 1997 haar eigen gang gaan. En die verovering op de mens is op de voormalige zandplaat in het Haringvliet goed zicht- en hoorbaar.

Eenmaal van boord gestapt valt alvast het vele vogelgekwetter op. Alsof je een volière binnenstapt. En dan te bedenken dat op deze bijzondere plek ooit een vliegveld was bedacht. Voorheen bedreven boeren hier akkerbouw, wat, al ver voordat de natuur de ruimte kreeg, een aflopende zaak was. De boeren werden uitgekocht, in 2007 werd een gat in de dijk gestoken en vervolgens mocht het 10 vierkante kilometer grote Tiengemeten verder uitgroeien tot de grootste natuurontwikkeling van Nederland. Maar niet alle menselijke sporen zijn uitgewist: een deel van het oude cultuurlandschap werd hersteld. En het buurtschap bij het haventje bestaat nog steeds. In de oude boerderijen en schuren vonden het bezoekerscentrum, het Rien Poortvliet Museum (veel kabouters!), het Landbouw Museum en Speelnatuur Tiengemeten een plek. Wie de dijk naast het buurtschap op loopt, krijgt direct een indruk van wat het eiland biedt: een onmetelijke vlakte met natte natuur waarin je ontmoetingen kunt verwachten met onder meer hooglanders, bevers (als het meezit), zeearenden, bijzondere eenden, kluten en lepelaars. Wil je dit allemaal meemaken, dan heb je een flinke struintocht voor de boeg. Voor wie dit net even iets te veel van het goede is, die huurt een fiets. Waar je ook voor kiest, je zult een overweldigende stilte ervaren. Op dit eiland kun je echt je hoofd leegmaken en helemaal uitgerust weer inschepen in het haventje.

Wat kun je van een dagje Tiengemeten met de Spido verwachten?

Je vaart eerst Rotterdam uit, het schip zet koers richting de Botlek. Daar neemt het schip de afslag Oude Maas en passeert plaatsen als Spijkenisse en Hoogvliet en het prachtige natuurgebied de Rhoonse Grienden. Via het Spui en een stukje Haringvliet bereikt het schip Tiengemeten. Het is dan rond het middaguur en tijd voor een warme en koude lunch aan boord. Na de lunch zullen natuurgidsen van Natuurmonumenten rondleidingen geven over het eiland. Voor de terugvaart kiest het Spido-schip een andere route en vaart het via het Hollands Diep de rivier de Dordtsche Kil op, die overgaat in eerst de Oude Maas en daarna de Noord. Het schip passeert Drechtsteden zoals Zwijndrecht, Dordrecht en Papendrecht. Als de Noord met de Lek overgaat in de Nieuwe Maas, wordt de skyline van Rotterdam zichtbaar, de thuishaven van het schip.

Afvaarten 2019: donderdag 11 juli, donderdag 1 augustus en woensdag 28 augustus

Het kasteel in Woud.

Woudrichem: de charme van Tinus-town

En dan, plotsklaps, wordt het sluimerende vestingstadje tot leven gekust. Door Dokter Tinus. Zes seizoenen lang scoort de televisieserie hoge kijkcijfers. Tinus-toeristen weten al snel de weg naar Woudrichem te vinden.

Het doktershuis aan de Rijkswal groeit uit tot het hoogtepunt van een dagje Woerkum, zoals de bewoners hun stadje noemen. De gemeente zet zelfs extra zitbanken neer die uitzicht bieden op de dokterswoning. En dan, plotsklaps, verdwijnt Dokter Tinus van de beeldbuis, verleden jaar, Woudrichem verweesd achterlatend. Het is maar goed dat het charmante plaatsje van zichzelf genoeg te bieden heeft. De idyllische sfeer, het trage levenstempo op straat, dit is een plek om weer tot jezelf te komen. Op een terras, aan de haven, in de verstilde straatjes. Of op het bootje waarmee de schipper en zijn hondje de Afgedamde Maas bevaart en passagiers in een minuutje tijd overzet naar het landgoed van Slot Loevestein, dat ook zichtbaar is vanaf de Rijkswal. Genoeg Woerkomse gebouwen en woningen die een rol speelden in de televisieserie zijn het bekijken waard, zoals het sfeervolle voormalige raadhuis, dat dienst deed als hotel-restaurant De Snoekbaars. Naast dokter Tinus telt Woudrichem nog een bekendheid, Jan Klaassen. Maar dan niet die van Katrijn, da’s regelrechte poppenkastfictie. Woudrichemmers eren met een standbeeld streekgenoot Jan Claesen, de trompetter die tettert in het leger van prins Frederik Hendrik in die hit van Rob de Nijs.

Wat kun je van een dagje Woudrichem met de Spido verwachten?

Na een vaartocht langs onder meer Kinderdijk, de Drechtsteden, de Biesbosch, Gorinchem en een lunch aan boord meert het Spido-schip af in de haven van Woudrichem. Ervaren gidsen verzorgen een stadswandeling en vertellen terloops over de geschiedenis van dit middeleeuwse vesting- en vissersstadje.

Afvaarten 2019: woensdag 17 juli, woensdag 7 augustus en donderdag 22 augustus

Willemstad.

Rondkuieren in de stad van Willem

De meeste vestingen werden in de middeleeuwen gebouwd. Zo niet die van Willemstad. Ooit lag op het aangeslibde land langs het Hollands Diep het dorp Ruigenhil. Willem van Oranje, de stamvader van het Koninklijk Huis, gaf opdracht om Ruigenhil om te bouwen tot de militaire vesting Willemstad.

De militairen die in de vesting werden gelegerd, moesten het Hollands Diep controleren. Dit brede water was destijds de enige open zeeverbinding van de havensteden Dordrecht en Rotterdam. Willemstad is een stervormige vesting. De reden waarom ooit voor deze vorm werd gekozen: de Spaanse overheerser gebruikte tijdens de Tachtigjarige Oorlog steeds vaker kanonnen. Met aarden wallen en brede grachten konden de vestingbewoners de vijand beter op afstand en in de gaten houden. Vanaf de in de brede gracht uitstekende bastions konden de belaagde Willemstadters de flanken goed afdekken, want ze hadden overal zicht. Het ontwerp van dit soort vestingen vroeg om kennis van onder meer wiskunde. Dankzij die kennis groeide de vesting uit tot een symbool van de toenemende macht en het culturele vernuft van de Nederlandse samenleving.

Met vallen en opstaan haalde Willemstad de 21e eeuw. De Fransen mogen zich eind 18e eeuw de laatste invasiemacht noemen die Willemstad belegerde. Zij bouwden het kruithuis in de vesting. Het stadje ligt er na al die eeuwen opvallend fris opgepoetst bij. Zonder water geen Willemstad, toen niet, en nog steeds niet, zoals de volle haven bewijst. Wie het stadje van boven wil zien, bezoekt de meer dan 400 jaar oude Koepelkerk, de eerste kerk die in de noordelijke Nederlanden speciaal voor protestantse diensten werd gebouwd.

De haven van Willemstad.

Wat kun je van een dagje Willemstad met de Spido verwachten?

Spido neemt de passagiers mee op een reis terug in de tijd, naar het tijdperk van Willem van Oranje. Na de lunch aan boord geven ervaren gidsen rondleidingen door Willemstad. Zij lichten de geschiedenis van het stadje toe en laten onder meer bijzondere monumenten zien, zoals het Mauritshuis, het Arsenaal en de Koepelkerk.

Tijdens de vaart van en naar Willemstad zien de passagiers onder meer een deel van de Rotterdamse haven en het natuurgebied de Rhoonse Grienden. Op de terugreis passeert het Spido-schip onder meer de Drechtsteden.

Afvaarten 2019: woensdag 3 juli, woensdag 24 juli en woensdag 14 augustus

Andere bijzondere dagtochten

Schapen in Willemstad.

De zeven rivieren en Deltawerken

Zin in een ontspannen, lange vaartocht? Stap dan aan boord en vaar mee over de zeven rivieren van de Hollandse Delta: de Nieuwe Maas, de Oude Maas, het Spui, het Haringvliet, het Hollands Diep, de Dordtsche Kil en de Noord. Tijdens deze 135 km lange dagtocht vaart het Spido-schip langs natuurgebieden, Hollandse landschappen, havengebieden en grote industrieën, pittoreske havenstadjes, bruggen & sluizen, Deltawerken en historische vestingsteden.

Afvaarten 2019: donderdag 4 juli, donderdag 25 juli en donderdag 15 augustus

Rivier.

Het land van Heusden en Altena

De grote en kleine rivieren die aan de kusten van Zuid-Holland de Noordzee in stromen, doorsnijden ook landschappen in Gelderland en Brabant. Tijdens een dagtocht van zo’n 130 km vaart het Spido-schip over de Noord, Beneden en Boven Merwede, Andelse en Bergse Maas, Amer, Hollands Diep, Oude en Nieuwe Maas het Gelderse en Brabantse land in. Onderweg passeert het schip onder meer Dordrecht, Gorinchem, de vestingstadjes Heusden en Woudrichem en Slot Loevestein. Na het passeren van de Wilhelminasluis krijgen de passagiers een schitterend uitzicht op de Bommelerwaard en het Land van Altena.

Afvaarten 2019: woensdag 10 juli, woensdag 31 juli, donderdag 8 augustus en donderdag 29 augustus

“Mensen bellen nog steeds om objecten voor de tentoonstelling aan te bieden”

Tijdreis door de Rotterdamse haven

Bezoekers van de tentoonstelling Venster op de haven in het Maritiem Museum volgen met vier tijdvakken de ontwikkeling van Spido van een tramlijn op het water tot een bedrijf met luxeschepen voor events. Je kunt gerust stellen: Spido ís Rotterdam. 

Het meest bizarre object uit de tentoonstelling is misschien wel de reeks ansichtkaarten van het in 1932 uitgebrande schip P.C. Hooft. Dit schip werd naar Rotterdam gesleept om afgebroken te worden. “Spido organiseerde tochten om het uitgebrande schip te bekijken. Dat klinkt misschien raar, maar het was crisis – zo’n tripje ramptoerisme hielp Spido overleven.” Dat vertelt conservator Annette de Wit, die bijna een jaar aan de tentoonstelling over Spido werkte. “Het is exemplarisch voor het bedrijf, dat steeds nieuwe manieren vond om zich aan te passen aan de economische situatie en de veranderende haven. Spido is daarmee al die jaren een venster op de haven en dat is het uitgangspunt van de tentoonstelling. Spido heeft in samenwerking met de historici van Stad en Bedrijf ook een boek uitgebracht ter ere van het 100-jarig bestaan – het boek en de tentoonstelling versterken elkaar.”

Verdwijnende mensen

In de tentoonstelling maakt de bezoeker een tijdreis. Die begint bij het ontstaan van de Spido in 1919. In vier tijdvakken zie je een selectie van bewegend beeld van de Rotterdamse haven: alsof je zelf aan boord van een Spido-schip zit en naar buiten kijkt. De veranderingen zijn prachtig om te zien. Annette de Wit: “Eerst die enorm bruisende havenkom met stoom en herrie, vol met mensen die sjouwen met goederen en waar op het water van alles door elkaar vaart. En dan in 2019 de grote vlaktes met enorme containerschepen en offshore-platforms, waar je bijna geen mens meer tegenkomt. Want heel veel gebeurt volautomatisch. We gingen zelf opnames maken op de Maasvlakte en de cameraman, die graag mensen in beeld wilde, moest daar heel erg naar zoeken. En natuurlijk komt de haven steeds verder van de stad te liggen – dat is een van de hoofdlijnen van de tentoonstelling. Je ziet ook heel goed hoe Spido zich steeds aanpast aan die veranderingen, dat is echt indrukwekkend.”

Spido-kopjes van opa

Hoe breng je 100 jaar geschiedenis aantrekkelijk in beeld? “Met objecten”, aldus De Wit. “We hebben nauw samengewerkt met Spido, dat een goed archief heeft en veel objecten. Daardoor konden we het verhaal mooi illustreren, met bijvoorbeeld toeristische folders, scheepsservies met veranderende vormgeving en scheepsmodellen. We combineren ze met objecten uit onze eigen collectie, zodat je een goed tijdsbeeld krijgt. De passagiers veranderen mee. Er is bijvoorbeeld ook kleding te zien waaraan je de sfeer van de tijd kunt aflezen.”

Dat het onderwerp leeft, blijkt wel uit het feit dat veel Rotterdammers spullen aanboden uit alle tijdvakken van Spido. “Heel leuk, al past lang niet alles in de tentoonstelling. We hebben onder meer een reddingsboei kunnen opnemen. Het gebeurt weleens dat mensen objecten graag aan ons geven omdat ze beter in een museum passen en zo ook goed bewaard blijven.”

20.000 dagjesmensen

Een van de uitdagingen van het maken van een tentoonstelling is wellicht dat niet alle voorwerpen die interessant zijn, ook getoond kunnen worden. Annette de Wit: “Vooral van de bruisende beginperiode had ik nog veel meer willen laten zien, vooral foto’s. Bijvoorbeeld van de enorme toestroom op Vliegveld Waalhaven toen daar in 1932 de Graf Zeppelin landde en Spido 20.000 dagjesmensen vervoerde. Ook een mooi verhaal is dat over de reus van Rotterdam, Richard Rijnhout, die 2,38 meter lang was en in de jaren 50 ansichtkaarten van zichzelf verkocht bij de aanmeerplaats van Spido. De reden dat dit soort dingen niet in de tentoonstelling terecht zijn gekomen, is dat er simpelweg geen ruimte meer was. De hoofdlijn is de zich ontwikkelende Rotterdamse haven en rederij Spido, die zich aanpast. En dan passen niet alle zijstapjes erin. Jammer, want er komen nog steeds mensen met leuke dingen. Maar er blijft gelukkig meer dan genoeg interessant materiaal over.”

Het sluitstuk van de tentoonstelling is al even spectaculair als het begin: beelden van het allernieuwste hypermodern vormgegeven Spido-schip dat binnenkort is te bewonderen. Niet alleen het verleden, maar ook de toekomst is te zien in Venster op de haven.

Tentoonstelling Venster op de haven, 18 juni 2019 t/m 30 september 2020, www.maritiemmuseum.nl

De Spido 100 jaar belevingstour

Spido organiseert samen met het Maritiem Museum de tentoonstelling Venster op de haven in combinatie met een vaartocht door de Rotterdamse havens.

Afvaarten: vrijdag 14 juni, vrijdag 12 juli en maandag 5 augustus

The Beach Boys.

Feesten in het Nieuwe Luxor Theater en op de Maasvlakte

In het kader van het 100-jarig bestaan van Spido worden onder meer een tweetal concerten georganiseerd van de legendarische band The Beach Boys. Op 3 juli 2019 treden The Beach Boys op in het Nieuwe Luxor Theater en op 5 juli geven The Beach Boys samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest een spectaculair concert op de Tweede Maasvlakte.
Wie alvast in de stemming wil komen, luistert naar het in 2018 uitgebrachte album The Beach Boys met het London Royal Philharmonic Orchestra. Dit album combineert de briljante vocale harmonieën van Beach Boys classics en biedt ook gloednieuwe symfonische composities.

Meer informatie: www.spido.nl


Maaskade gekleurd voor Rotterdam Pride

Maaskade gekleurd voor Rotterdam Pride

Foto: Ooms Makelaars

Foto van 'Metro'

27 SEP 2019

House of Colours is tot en met zondag 29 september het thema voor de Rotterdam Pride 2019 en staat symbool voor een kleurrijke en diverse stad. Dat is te zien...

Ooms Makelaars is al meer dan 90 jaar onderdeel van Rotterdam en ziet het dan ook als een belangrijke taak om maatschappelijke initiatieven in deze stad te ondersteunen.

Iedereen is welkom


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Betaalbaar wonen in Rotterdam, het kan nog steeds

Betaalbaar wonen in Rotterdam, het kan nog steeds

Steeds meer jonge gezinnen en ouderen verlaten Rotterdam. Foto: Jaap van Rijn.

Foto van 'Metro'

20 AUG 2019

Nu Rotterdam hipper is dan ooit, is een radicaal andere aanpak nodig om het tekort aan betaalbare woningen voor middeninkomens tegen te gaan. Aldus de initiatiefnemers van het Rotterdams Woongenootschap. Zij willen bewoners warm maken voor een woongenootschap dat aantrekkelijke, betaalbare stadsappartementen bouwt, onderhoudt en verhuurt tegen kostprijs. Gegarandeerd succes, denken zij. Nu nog de politiek hiervan overtuigen.

Tekst: Ilja Post

Ze zijn gemiddeld tussen de 30 en 40 jaar, vaak zelfstandig ondernemer of werkzaam in de zorg en het onderwijs en op z’n best gezegend met twee keer een modaal inkomen. Oftewel: zomaar een paar bevriende singles en stellen van mij die de afgelopen twee jaar, meestal tevergeefs, op zoek gingen naar hun eerste koopwoning in Rotterdam. Hun liefde voor de stad zit diep. Ze zijn hier geboren. Of kwamen in de stad wonen toen Rotterdam vooral de negatieve lijstjes aanvoerde en zijn inmiddels toe aan een ruimere woning vanwege samenwoonplannen of gezinsuitbreiding. Maar de liefde voor Rotterdam voelt tijdens de zoektocht niet langer wederzijds.


Ellen ten Damme: Rauwheid van Rotterdam vind ik mooi

Ellen ten Damme: Rauwheid van Rotterdam vind ik mooi

Ellen ten Damme eerder in haar show Cirque Stiletto 2. / Robert Vos | ANP

Foto van 'Metro'

20 AUG 2019

Zangeres Ellen ten Damme liet op de Parade een voorproefje van haar grote show Casablanca zien. Op 1 september zal ze tijdens het Oude Haven Zomerfestival nog meer nieuwsgierigheid wekken naar haar optreden in het theater. Niet alleen voor een groot publiek op het Gelderseplein, maar ook intiem op het dak van het Witte Huis.

Tekst: Helmut de Hoog

Al jaren staat Ellen ten Damme (51) garant voor uitverkochte zalen. Met haar voorstelling Paris-Berlin trok ze twee jaar langs de theaters. Na een flinke periode try-outen gaat op 12 november haar nieuwe show in première, Casablanca. Met die show staat ze begin december op de planken van het oude Luxor Theater. Deze keer reist ze met haar achtkoppige band The Magpie Orchestra richting het exotische Casablanca. Maar of ze de reis daarnaartoe door de snikhete woestijn weet te voltooien, is nog de vraag.


'Ik ben supertrots op mijn naaktkat!'

'Ik ben supertrots op mijn naaktkat!'

Foto: Jaap van Rijn.

Foto van 'Metro'

19 AUG 2019

"Sinds een paar jaar heb ik mijn eigen stijl ontwikkeld, met dieren, bloemen en planten. Realistisch met een magische touch, een beetje sprookjesachtig en dromerig, soms misschien een beetje duister. Ik teken graag rare dieren, de niet zo knuffelbare."

Tekst: Suzanne Stam.

Aldus Nina Valkhoff (36 jaar), een Rotterdamse street artist (muralist), kunstenaar en illustrator. Ze tekent al sinds haar kindertijd. Ooit begon ze aan de illustratieopleiding van de Willem de Kooning Academie. Toen ze gevraagd werd om in opdracht een muurschildering te maken, verruilde ze de academie voor haar eigen toko. Al snel volgden er meer opdrachten. Nina neemt De Nieuwspeper naar plekken die voor haar belangrijk zijn.


Rotterdam met finale epicentrum van de roeiwereld

Foto: Merijn Soeters

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

In 2016 werd Rotterdam overspoeld door duizenden professionele roeiers, de ‘elite rowers’. Komend weekend zijn ze weer terug voor een paar spetterende dagen vol roeiwedstrijden. Het sportevenement op de Willem-Alexanderbaan heet World Cup III en is de finale van dit roei-jaar. Dit evenement biedt Nederlandse roeifans een grote kans om de wereldtop te zien, die zich klaarmaakt voor de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Door: Matthijs Goes

Rotterdam is niet alleen groot in voetbal, hockey en tennis, ook bij het roeien telt de stad mee. Even buiten de gemeentegrenzen, bij de Rottemeren, ligt de Willem-Alexanderbaan, een ruim twee kilometer lange bak met water. Het is de modernste roeibaan ter wereld, met een instelbaar waterniveau, een aparte oproeibaan en een enorm botenhuis. Deze locatie is zo fraai dat de internationale roeibond bepaalde dat de Amsterdamse roeibaan niet goed genoeg meer is voor grote internationale toernooien in Nederland. Rotterdam neemt nu haar plaats in.


'Ik heb mijn opa gedwongen dit pak aan te doen'

The Ink Demon, Miss Reptiel, Taco Manga, Den Haag, Tilburg en Sprang-Capelle. / Ellen Mannens

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Elk jaar komen AnimeConners samen in Nederland, dit jaar voor de tweede keer in Ahoy. Er kwamen zeker 8000 mensen op deze Anime-conventie af.

Door: Ellen Mannens

Twintig jaar geleden trok de eerste Nederlandse editie in de Rotterdamse Holiday Inn 208 bezoekers. Kortom, dit kostuumevenement is groot gegroeid. AnimeCon promoot de Japanse popcultuur en blijkt een magneet te zijn voor liefhebbers van anime, cosplay, games, manga en andere uitingen van deze hedendaagse Aziatische cultuur.


Rotterdam Unlimited is een groots straatfestival

23 tot en met 27 juli: Rotterdam Unlimited is groots

Rotterdam Unlimited is een groots straatfestival. Foto: Joni Israeli

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Het is Europa’s grootste, meest uitbundige, gratis toegankelijke en veelkleurige straatfestival. Met van 23 tot en met 27 juli muzikale battles, parades, livemuziek, spoken word, dans en nog veel meer. De eclectische muziekscene, de beroemde creatieve kunstgemeenschap en de ruim 174 verschillende culturen zijn de geheime ingrediënten van de ongelooflijk levendige en spannende atmosfeer van Rotterdam, die een divers publiek ondergaat tijdens Rotterdam Unlimited.

Tekst: Helmut de Hoogh
Beeld: Joni Israeli

Vijf dagen lang is Rotterdam gehuld in tropische sferen. De veelheid aan culturen creëert de spannende en verrassende sfeer in de stad waar tijdens Rotterdam Unlimited tot wel 750.000 bezoekers uit binnen- en buitenland op afkomen. De stad barst uit zijn voegen door vele gratis toegankelijke concerten, dansdemo’s, parades, feesten en nog veel meer. Culturele diversiteit is daarbij het feestelijk middelpunt. Behalve voor nationale en wereldsterren staan de podia open voor het lokale talent. Door al de culturele vibes ontstaan er in Rotterdam te gekke nieuwe stijlen op het gebied van muziek, dans, rap, spoken word en streetart. Rotterdam Unlimited viert de diversiteit van de stad en brengt midden in het centrum de grootstedelijke, Rotterdamse kunst en cultuur van nu in beeld. De nieuwe generatie muziekfans komt aan bod met uitbundige live-elektronica, soca, hiphop, soul, r&b, drum & bass en jungle.


Hoek van Holland: uitzicht op een opknapbeurt

Hoek van Holland: uitzicht op een opknapbeurt

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Hoek van Holland staat aan de vooravond van een serieuze opfrisser. Het duurde even. Zeg, pak ’m beet, 152 jaar na de stichting van het dorp in 1866. Destijds was het een werkkolonie voor mensen die de Nieuwe Waterweg naar zee groeven. Een volgend teken van leven: om wild kamperen tegen te gaan verrijst in 1923 in de Hoekse duinen de houten kampeerstad van Rotterdam. Deze ‘stad’ floreert nog steeds. 30 jaar later stoppen de Duitsers veel energie in de Hoek. Tijdens de oorlog slopen de oosterburen het dorp, de Oude Hoek, en bouwen bunkers. De betonresten van deze Atlantikwall kom je overal tegen. Na de oorlog lanceren ondernemers en bestuurders regelmatig plannen om van Hoek van Holland een volwassen badplaats te maken. Maar het komt niet echt van de grond. Al in 1998 bestaan er plannen om de metro door te trekken tot aan het strand, veel dure woningen te bouwen en het dorp van zijn frituurimago af te helpen. Eind 2018 kringelt er wederom witte rook uit de schoorsteen aan de Coolsingel omhoog. Zorgt Rotterdam nu echt dat Hoek van Holland een badplaats met allure wordt?

Een vierseizoenenbadplaats moet mogelijk zijn

Het idee: van Hoek van Holland een vierseizoenenbadplaats maken dat meer kwaliteit gaat bieden en de natuurlijke uitstraling versterken. Zo’n badplaats trekt meer bezoekers die geld willen spenderen, zodat de Hoek beter profiteert van de vele mensen die het plaatsje bezoeken. Een wandeling maakt duidelijk dat de plannen behoorlijk ambitieus zijn. Een echte badplaats kent een langs het strand lopende boulevard met uitspanningen, hotels en casino’s. De Hoekse duinen laten zo’n promenade niet toe. Een pier, de Badweg en twee slagen leiden vanaf het dorp door de duinen naar het strand. Hoe maak je van een zwakte een sterkte?


'Livemuziek kan een stad letterlijk veranderen'

'Livemuziek kan een stad letterlijk veranderen'

Foto: Jaap van Rijn.

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

Aan de Erasmus Universiteit zijn honderden wetenschappers dagelijks bezig met nadenken. Ze onderzoeken de kleine en grote vraagstukken van het leven. Welke vragen zijn dat eigenlijk? En – wat hebben we daar als gewone mens aan? Ga er even rustig voor zitten en denk eens mee met de onderzoeker. Deze aflevering: mediawetenschapper Arno van der Hoeven, die de rol van media en cultuur onderzoekt.

TEKST: NATALIE HANSSEN

Waarom ben je wetenschapper geworden?
Ik denk graag na over maatschappelijke onderwerpen. Dat kan goed in onderzoek. Daarnaast breng je het als wetenschapper ook weer naar buiten door er les over te geven. En door met studenten erover te praten leer ik weer van hen over de maatschappij.


"Must See legt een virtuele werkelijkheid over de echte heen"

'Must See legt virtuele werkelijkheid over de echte'

Foto van 'Metro'

15 JUL 2019

De belofte van de Must See-app: mensen die lekker door Rotterdam struinen, verborgen schatten laten zien. Zo’n app lijkt nuttig, want niet alleen bezoekers, maar ook Rotterdammers kijken daar vaak overheen. Maak kennis met Maikel Coomans en Felicia Stal, die deze geraffineerde stadsgids groot gaan maken.

“Must See legt een virtuele werkelijkheid over de echte heen”

Maikel Coomans en Felicia Stal zijn bij De Hef, en met reden. De Hef kennen we allemaal. Maar met hun app Must See krijg je ook originele verhalen over dit stuk gelast staal te lezen. De app biedt beelden van vroeger en je hoort en ziet zelfs de allerlaatste trein over het spoor rijden. En met de zogeheten augmented reality wordt de spoortunnel zichtbaar.

Na het afnemen van dit interview heb ik de app gedownload en gekeken of deze de beloften inlost. Ergens in de Westzeedijk zit een atoombunker. Must See biedt van de bunker een video, korte informatieve teksten en aardig wat interieurbeelden. En voor wie de smaak van dit soort ondergrondse architectuur te pakken heeft, tipt de app ook de atoomkelders onder het Postkantoor aan de Coolsingel en in de Thurledestraat in de Spaanse Polder. Must See vertelt daarnaast dat de bunker van de Westzeedijk te bezoeken is tijdens de Open Monumentendag. Wie deze mogelijkheid miste, kan contact opnemen met de Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog, zo weet de app. De knop voor het maken van een afspraak staat erbij. Kortom, over Must See is niet alleen zichtbaar goed nagedacht. De app maakt ook de belofte over verborgen schatten in ieder geval bij dit item waar. Geinig is de reactie van ene Henk. “Ik wist helemaal niet dat je de bunker kon bekijken met de app. Kijk wel uit dat als je daar loopt naast de Kunsthal (waar de bunker dus ligt), je niet in de hondenpoep gaat staan als je bezig bent met de augmented reality. Groet, Henk.’ Fijne tip, Henk, bedankt.


Zomerevent Zadkine-opleidingen: chillen in een tuin

Zomerevent Zadkine Startcollege

Foto's Zadkine

In samenwerking met Zadkine

1 JUL 2019

Chill rondlopen in een tuin, non-alcoholische cocktail in de hand en ondertussen een opleiding vinden die bij je past. Dat is op dinsdag 2 juli de bedoeling tijden het zomerevenement van het Zadkine Startcollege: 'Start met succes!'

Verschillende locaties

Het event is dinsdag bedoeld voor iedereen die in september met een opleiding op mbo niveau 1 wil beginnen, maar de juiste opleiding nog niet gevonden heeft. Het gaat om Zadkine op drie locaties: Capelle aan den IJssel, Rotterdam-Zuid en Spijkenisse. Docenten en studenten van deze locaties zijn op het zomerevent aanwezig om te vertellen over 'hun' opleiding.


Met Erasmus denken aan de keukentafel

Met Erasmus denken aan de keukentafel

/ Jan de Bas

Foto van 'Metro'

26 JUN 2019

Je verwacht het misschien niet in de stad van niet lullen maar poetsen, maar Rotterdam bouwde door de eeuwen heen een aardige denkersreputatie op. Jan de Bas (55 jaar), dichter, docent, historicus en filosoof, onderwijst Rotterdammers op een laagdrempelige manier over filosofie. Met zijn Filosofiegroep Rotterdam organiseert Jan cursussen, historische wandelingen en schrijf- en dichtworkshops. Voor Metro licht hij vier plekken uit met een voor hem speciale betekenis.

Van: Suzanne Stam

Jan trapt meteen lekker filosofisch af: „Het probleem van de tijd waar je zelf in leeft, is dat je die nu moeilijk op waarde kunt schatten voor de latere geschiedenis. Maar wat wel kenmerkend is voor deze tijd, is dat iedereen wel erg met zichzelf bezig is. Het ver-ikken en het materialisme maken een grote bloei door. Daardoor kun je vijandigheid ervaren. Zo zie je groepen die alleen oog hebben voor hun eigen perspectief en de deur naar het denken dichtgooien. De Rotterdamse filosofen die ik aanhaal, maakten het niet zo persoonlijk. Ze waren groot voorstander van vrijheid, van denken en in godsdienst. Hun boodschap was eigenlijk: stel je open voor andere standpunten zonder je eigen standpunt te verlaten."


Floating Farm: 'Itzz a liddle bit kreezziiee'

Floating Farm: 'Itzz a liddle bit kreezziiee'

De koeien op de Rotterdamse Floating Farm / Jaap van Rijn

Foto van 'Metro'

26 JUN 2019

„But itzz a greet idea!" De zichtbaar geamuseerde Franse architect maakt met zijn mobieltje foto’s van de open-potstal van de Floating Farm die drijft in de Merwehaven vlakbij Schiedam. Hij vindt het een prima initiatief en ziet mogelijkheden om op deze manier in Parijs vlakbij de consument voedsel te produceren.

Van: Jaap van Rijn

Dat zal veel transport dus vervuiling schelen. En stadskinderen uit de buurt kunnen er wat van opsteken. Het is in ieder geval een maf gezicht om roodbonte koeien in een industriële omgeving met veel smaak geurend hooi van voetbalclub Feyenoord en Natuurmonumenten te zien vermalen tot niet-afgeroomde melk – lekker in de koffie – die de boer na verwerking in zijn zuivelfabriekje in flessen stopt en aan de man brengt in de drijfstalwinkel.


Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Feyenoorders nemen afscheid van Varkenoord

Sander de Kramer is ambassadeur van de club van Zuid en ondersteunt onder meer de Feyenoord Foundation: “Mensen hebben vaak maar een klein duwtje in de goede richting nodig. Maar dat duwtje moet wel worden gegeven. Feyenoord geeft die duwtjes.” Foto: Peter Tetteroo

Foto van 'Metrorotterdam.nl'

13 JUN 2019

Georginio Wijnaldum, Giovanni van Bronckhorst en Tonny Vilhena, zomaar wat topvoetballers die groot groeiden op Varkenoord, onder de slagschaduw van De Kuip. Talkshow Gelül verlaat voor deze gelegenheid zijn stek op Katendrecht om op het Varkenoordse veld met Feyenoorders afscheid te nemen van dit roemruchte trainingscomplex. Emile Roemer en Sander de Kramer zetten de laatste punt achter Varkenoord, met gasten als Gerda Lems: “Bij Pauw zap je weleens weg bij een rotonderwerp. Dat is hier niet nodig, want alles gaat over ons favoriete onderwerp: Feyenoord.”

Tekst: Ellen Mannens
Beeld: Peter Tetteroo

Gelül


Liever een verre vriend dan een slechte buur

Fica Djohani.

Foto van 'Metro'

13 JUN 2019

“7.00 uur is een heel normale tijd om op te staan.” Hij zei het echt, mijn buurman. Elke dag gilt zijn wekker om 7.00 uur, ook naar mij, een uur voordat ik op moet staan. Ik hoor hem boven mijn hoofd rondstampen. Er ligt geen tapijt op de houten vloer, zijn schoenen zijn van hard leer. Op de een of andere manier moet hij veel rondlopen voordat hij eindelijk weggaat om 7.40 uur en ik nog 20 minuten kan slapen. Toen ik hem op een ochtend om 7.42 uur vroeg of hij misschien zijn schoenen pas bij het weggaan aan wilde trekken, kreeg ik te horen dat ik maar om 7.00 uur wakker moest worden. Hij liep verder. Ik gooide de deur iets te hard dicht.

Schrijnende verhalen

Problemen tussen buren heb je in alle soorten en maten. Van kleine ergernissen over een kinderfietsje dat in de weg staat tot ernstige geluidsoverlast en serieuze pesterijen. Ruzie met de buren kan zo hoog oplopen dat je je niet meer op je gemak of zelfs onveilig voelt in je eigen huis.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen