Rotterdam

Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken

In plaats daarvan is Rotterdamse freelance journalist en fotograaf verrassend eerlijk over de vele tegenslagen die hij en zijn fietsmaatje Lowie tijdens hun reis ervaren, van de obligate lekke banden en gebroken spaken tot hongerklopaanvallen en een zonnesteek.

Verfrissend eerlijk

Verfrissend ook is de biecht dat hij al na dag 1 dacht: waar ben ik in hemelsnaam aan begonnen. En dat hij zijn vriend, na krap 10 dagen onderweg, overhaalt een auto te huren om vast een stukje af te steken. Had hij een sportboek willen schrijven, dan had Bas de spanning er met die voortijdige bekentenis al snel uitgenomen. Dan had je na slechts een paar bladzijden al geweten dat de fietstocht van kust tot kust jammerlijk mislukt was.

Ontmoetingen onderweg

Maar Bas schreef zijn debuut met een heel ander doel voor ogen. In Het wonder van Iowa staat niet het fietsen zelf centraal, maar juist de vele spontane ontmoetingen onderweg. Want als de reis hem iets heeft geleerd is het a) dat hij zijn natuurlijke conditie schromelijk heeft overschat en b) dat Amerikanen, ondanks de vaak negatieve berichtgeving over het land, verrassend gastvrij en optimistisch zijn.

Hulp uit onverwachte hoek

Bas en Lowie leerden die les, zoals ze in de VS zeggen, the hard way. Vaak op momenten waarop de tegenslagen het groots waren en ze even moederziel alleen gestrand leken. ,,Maar juist dan kwam er geregeld hulp uit onverwachte hoek”, jubelt Bas. ,,Een spontane lift of uitnodiging om bij een wildvreemde thuis te overnachten bijvoorbeeld.

Flevoland van Amerika

Aan één van die rendez-vous dankt het boek ook zijn naam. In Iowa, volgens Bas toch een beetje het Flevoland van Amerika, de staat waarvan zelfs Amerikanen zeggen dat er niets te beleven valt, werden ze eens afgezet bij een tankstation waar ze volgens hun eerdere lift zo weer een nieuwe zouden krijgen. Maar na uren wachten en bedelen, waren ze nog geen meter opgeschoten.

Een wonder

Juist op het moment dat we ons opmaakten om dan maar voor een duur motel te gaan, stopt er een auto waarbij we het nog één keer proberen. Of deze mensen, Joy en Larry, hen niet in de richting van hun volgende bestemming kunnen brengen. Okoboji, een nietszeggend plaatsje in de middle of nowhere. En dan is het raak. Sterker, ze wonen er zelfs. Een wonder, aldus ook Joy die, ware het niet voor haar frisdrankverslaving, anders nooit bij dat tankstation gestopt was. Het wonder van Iowa dus.

‘Kom maar langs’

Hoewel het stel aanvankelijk weinig raakvlakken met de jongens lijkt te hebben – zij streng gelovig, de jongens helemaal niet – nodigen ze hen alsnog uit voor het diner. Bijzonder vindt Bas, die zich sinds de reis zelf nu ook meer openstelt voor vreemden. Zo kreeg hij onlangs een Facebook-bericht van een jongen met wie hij jaren geleden in New York eens een avondje had doorgezakt. Of Bas geen slaapplek voor hem wist wanneer hij naar Nederland zou komen. ,,Voorheen was ik daar niet zo happig op. Nu zeg ik sneller: kom maar langs.”

Sleutel onder de mat

Dat heeft alles te maken met de gastvrijheid die hij in Amerika heeft ervaren. Onder andere via Warmshowers, een soort couchsurfing-platform voor fietstoeristen. ,,Een vrouw was zelfs zo goed van vertrouwen dat ze, zonder ons ooit te hebben ontmoet, zei: de sleutel ligt onder de mat. Ongekend. Dat is van een ‘touwtje uit de brievenbusniveau’ dat we in Nederland amper nog kennen.”

Open vizier

Bas: ,,Belangrijke les van zijn boek is dan ook dat die Amerikanen lang zo erg niet zijn als ze soms in de media worden afgeschilderd. Maar de grootste boodschap is dat er al gauw mooie dingen gebeuren zodra je je openstelt voor anderen.”

En wat dat fietsen betreft: daarvan heeft Bas vooralsnog zijn buik meer dan vol. Niet voor niets gaf hij zijn boek de ondertitel mee Mijn eerste (en waarschijnlijk laatste) fietstocht door Amerika.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats


Slimme watertaxi vaart straks uit zonder kapitein

Foto van ''

5 APR 2019

Sinds deze week vaart er een KPN-watertaxi over de Rotterdamse Maas. Nu nog mét kapitein, maar met de ambitie om de boot op termijn volledig zelfstandig te laten varen, op het netwerk van KPN.

Innovatieproject