Rotterdam

Laatste tentoonstelling Boijmans: Bauhaus

Laatste Boijmanstentoonstelling: Bauhaus

NIEUWSPEPER

6 FEB 2019

Voor conservator Mienke Simon Thomas van Museum Boijmans Van Beuningen is de tentoonstelling over de invloeden tussen Bauhaus en Nederland een ‘godsgeschenk’. Ze vertelt over haar persoonlijke band met het onderwerp en de relatie tussen Bauhaus en Rotterdam.

Door Tara Lewis

Boijmans Van Beuningen heeft nog één tentoonstelling voor het museum zeven jaar zijn deuren sluit. In ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ wordt het Nederlandse netwerk rondom Bauhaus uitgelicht. Het is honderd jaar geleden dat het Bauhaus in Weimar werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. De beginselen van Bauhaus -een academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers- waren dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare (door kunstenaars vormgegeven) producten kan permitteren, werkte het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken.

Waarom deze expositie?

“Boijmans had al langer het idee om een Bauhaustentoonstelling te maken, dat is ondertussen alweer zeker vier of vijf jaar geleden. Ik was daar nooit zo enthousiast over want dat vond ik zo gewoon en het is iets dat Duitse instellingen al snel tien keer beter doen. Daarom heb ik voorgesteld om de focus te leggen op de invloed van Bauhaus op Nederland, dat leek me leuker én spannender. Eigenlijk drong het pas later tot me door dat we dit dan in het jubileumjaar zouden doen. Toen ik me dat realiseerde vond ik het helemaal bijzonder en ben ik er meteen warm voor gelopen. Het past goed bij Boijmans omdat wij zo’n brede collectie hebben aan beeldende kunst én vormgeving. Daarnaast is Rotterdam als stad de perfecte plek omdat mensen hier nauwe connecties hadden met het Bauhaus en er veel gebouwen zijn waarmee we verbindingen kunnen maken.”

Je hebt zelf een achtergrond in design en toegepaste kunst. Daarmee ligt dit onderwerp je nauw aan het hart, stel ik me voor?

“Voor mij is het absoluut een soort godsgeschenk dat ik dit mag maken. Maar het legt ook wel een druk op me. Dit is namelijk ook mijn laatste tentoonstelling, omdat wij natuurlijk zeven jaar zullen sluiten en ik in die periode met pensioen ga. Ik kom hier niet meer terug, mogelijk zal ik in het collectiegebouw nog eens een presentatie maken maar dat is geen echte tentoonstelling zoals dit is. Ik kan hier eigenlijk in kwijt wat ik gedurende mijn hele carrière gedaan heb. Zo kan ik terugvallen op dingen die ik tijdens mijn studie heb gedaan. Mijn afstudeeronderwerp was functionalisme in vormgeving in de jaren ’20 en ’30 waarin ik onderzoek deed naar architect en meubelontwerper Johan Niegeman die in deze expo een centrale rol speelt. In het Stedelijk Museum heb ik stage gelopen en onderzoek gedaan naar woon- en interieurexposities in het museum en ontzettend veel dingen gedaan die nu terugkomen. Kitty van der Mijll Dekker heb ik destijds nog gesproken. Daar ben ik in Nunspeet op de thee geweest! Zij is een beroemd weefster en de enige Nederlandse student die het hele Bauhaus heeft doorlopen.”

Wat is precies de Rotterdamse link met Bauhaus?

“De vroegste banden tussen Bauhaus en mensen in Nederland waren met Rotterdammers, zoals architect J.J.P. Oud en Mart Stam. Weliswaar geen Rotterdammers van oorsprong, maar ze werkten hier lang en waren een van de eerste leden van architectenvereniging Opbouw. Oud’s volkswoningbouw, De Kiefhoek, maakte grote indruk op Bauhausdirecteur en oprichter Gropius, waarna hij werd uitgenodigd voor de eerste grote Bauhaustentoonstelling in 1923 in Weimar. Daar werd hij meteen gevraagd om docent te worden maar dat wilde hij niet. Hij had hier genoeg te doen. Van Nelle-architecten Brinkman & van der Vlugt waren op hun beurt erg te spreken over het Bauhausschoolgebouw in Dessau. De laatste was er eerder en je kunt duidelijk zien dat ze daardoor beïnvloed zijn geweest, net zoals de villa’s tegenover Boijmans zijn geïnspireerd op de meisterhäuser in Dessau, de huizen waar de docenten van Bauhaus woonden.”

Hoe is dat destijds precies gegaan?

“Kees van der Leeuw was directeur van de Van Nellefabriek. In 1926 is hij samen met Leen van der Vlugt naar Dessau gereisd, nog voor de school officieel open was. Daar zijn ze bij Gropius geweest en hebben ze zich laten informeren, dat was dikke mik en ze werden goede vrienden. Kort daarop kwam Gropius namelijk naar Nederland met zijn vrouw. Ze logeerden zowel bij Van der Leeuw als Van der Vlugt thuis. De overeenkomsten tussen Bauhaus in Dessau en Van Nelle zijn heel treffend. De glazen vliesgevel springt toch het meeste in het oog. Verder is het exterieur veel wit, glas en metaal. In beide gebouwen kun je goed zien wat er in de verschillende onderdelen gebeurt, door het glas, maar ook omdat ze een eigen vorm en plek hebben. Alles werd gebouwd om zo functioneel mogelijk voor de gebruiker te zijn, een humanistische manier van ontwerpen: licht, lucht en ruimte. Maar Bauhaus gaat over veel meer dan gebouwen. Voor die tijd was een tafel bijvoorbeeld een vaststaand ding, waarbij je enkel kon nadenken of de poten een andere vorm konden krijgen. Dat je een tafel kan maken van een doorlopende buis waar je een plank oplegt, dat is Bauhaus.”

Hoe wordt daar tegenwoordig naar gekeken?

“In de jaren zeventig is er een tegenbeweging geweest waarin het functionalisme, zakelijke en efficiënte in het ontwerp plaats moesten maken voor kunst en creativiteit. Nu hebben we juist weer een herbeleving en waardering voor de Gispen-meubelen, strakke lampen en buizenstoelen. Belangrijker is misschien dat het idee dat je met een ontwerp de wereld beter kan maken weer actueel is.”


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats