Binnenland 8 jan 2019
Leestijd: 1 minuut

World Press Photo keert terug naar Rotterdam

Van 19 januari tot en met 10 februari 2019 keert de nieuwe World Press Photo tentoonstelling terug naar Rotterdam. De tentoonstelling verhuist van de Laurenskerk naar het World Trade Center Rotterdam.

De World Press Photo Exhibition 2018 toont de meest spraakmakende en indrukwekkende persfoto’s van het afgelopen jaar. Naast de tentoonstelling staan er ook interessante lezingen en events op het programma. De online kaartverkoop is reeds van start gegaan.

Winnende foto

In april koos de internationale jury uit 73.044 inzendingen van 4.548 fotografen uit 125 landen de foto ‘Venezuela Crisis’ van Reinaldo Schemidt uit Venezuela als winnaar. Hij fotografeerde José Víctor Salazar Balza toen die vlam vatte tijdens gevechten met de oproerpolitie bij een protest tegen president Maduro in Caracas. Uiteraard is de winnende foto in Rotterdam te zien, naast winnaars in andere categorieën als sport, mensen, natuur, milieu en actualiteit.

Iconische beelden

World Press Photo kiest al sinds 1955 de meest indrukwekkende nieuwsfoto’s van het jaar. Sommige foto’s zijn iconisch geworden – een naakt meisje dat wegloopt van een napalmaanval in Vietnam; een boeddhistische monnik die zichzelf in brand heeft gestoken; een eenzame demonstrant voor tanks op het Tiananmen-plein. Dankzij het werk van de bekroonde fotografen blijven heftige gebeurtenissen en misstanden in de wereld niet ongezien en in het geheugen gegrift.

Art Rotterdam Week

In 2018 kwam de World Press Photo tentoonstelling voor het eerst sinds jaren weer naar Rotterdam. Studentenvereninging SSR-R bood de expositie toen eenmalig gratis aan ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. Dit jaar nam Stichting Daguerre de organisatie over. De tentoonstelling maakt onderdeel uit van het programma van Art Rotterdam Week 2019 en wordt mede mogelijk door World Press Photo Foundation, Rotterdam Photo, World Trade Center Rotterdam, Postillion Convention Centre WTC Rotterdam, Koopgoot Rotterdam en Rotterdam Festivals.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.