Binnenland 7 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Wooning Zesdaagse krijgt nog twee zinderende avonden

Na vier van de zes dagen kan worden gesteld dat deze 37ste editie van de Rotterdamse zesdaagse als zeer spannend de boeken in zal gaan. Met nog twee avonden te gaan maken maar liefst vijf koppels aanspraak op de felbegeerde eindoverwinning.

Nationale kampioenen

Ook Niki Terpstra kan nog winnen, maar de winnaar van de laatste Ronde van Vlaanderen is na een zeer sterke opening wat teruggevallen en staat nu met compagnon Thomas Boudat op de vijfde plaats. Yoeri Havik en Wim Stroetinga maken een betere indruk. Vooral tijdens de koppelkoers van zondagmiddag lieten de Nederlanders zien dat zij terecht de nationale kampioenen zijn.

‘Gele kanaries’

De ‘gele kanaries’, zoals scheidend speaker Kees Maas het voor Vlasman Asbestsanering rijdende koppel noemt, pakte op de familiedag direct een ronde voorsprong en herhaalde dit huzarenstukje later in de koppelkoers nogmaals.  Het langste programmadeel wordt ook wel ‘madison’ genoemd – naar de eerste Zesdaagse die ooit werd verreden, die van New York in het Madison Square Garden in New York.

Sportploeg van het jaar

Voor de meeste wielerliefhebbers zijn deze wedstrijden dé reden om naar Ahoy te komen. Anderen komen voor de ‘sportploeg van het jaar 2018’, de sprinters die vorig jaar wereldkampioen werden. Mede dankzij de Wooning Zesdaagse. Wedstrijdleider Peter Schep legt uit waarom beide partijen erg bij zijn met elkaar.

Podium voor sprinters

,,Wij hebben de sprinters jaren geleden een mooi podium gegeven om te laten zien wat zij kunnen. Daar hebben deze kanjers goed gebruik van gemaakt. Zij werden elk jaar beter en ons evenement groeit ook nog steeds verder door. De nadruk ligt sinds vorig jaar op topsport. We kozen bewust voor een ‘entertainment-loos’ programma waar de toprenners zich dus ook happy bij voelen.”

Eindzege

De woorden van de wedstrijdleider worden onderstreept door Anton van Es. ,,Je ziet nu dat de wielerliefhebbers massaal naar Ahoy komen en echt topsport voorgeschoteld krijgen. Elke renner rijdt voor de punten en de overwinning. Maar liefst vijf koppels kunnen de eindzege dinsdagavond nog opeisen. Dat is toch bijzonder?”

Maandag en dinsdag wordt er dus nog gestreden om de verschillende onderdelen. Het Deense koppel Hansen/Hester heeft de beste papieren en staat een ronde voor op de verrassend aanvallend en sterk rijdende Van Schip/Steels. Op twee ronden volgen Torres/Mora en Havinga/Stroetinga.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.