Binnenland 31 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Rotterdam koploper voorzieningen hartstilstand

Wie een hartstilstand krijgt, loopt in Rotterdam grotere kans op tijd te worden gereanimeerd dan in andere grote steden. Zo groeide het aantal burgerhulpverleners van ruim 200 naar zo’n 4400, en steeg het aantal 24 uur per dag beschikbare AED’s naar 225. Daarmee staat Rotterdam er het beste voor van de vier grote steden in Nederland.

Binnen 6 minuten gereanimeerd

Als reden voor het succes zien de betrokkenen de intensieve samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, Opel, Feyenoord en de Hartstichting. Samen hebben deze partijen hard gewerkt aan het doel om overal in Rotterdam ervoor te zorgen dat een slachtoffer van een hartstilstand binnen 6 minuten gereanimeerd kan worden en een AED kan worden ingezet. Dan is de overlevingskans van een hartstilstand namelijk het grootst.

Slim samenwerken

Floris Italianer, directeur Hartstichting, is verheugd over de ontwikkelingen in Rotterdam. ,,Door slim samen te werken zorgen we ervoor dat slachtoffers van een hartstilstand in Rotterdam snel geholpen worden. En daarmee worden levens gered.”

Elke seconde telt

Dat ziet ook wethouder Sven de Langen van Volksgezondheid (CDA). De Langen zag met eigen ogen het enthousiasme in Rotterdam toenemen voor reanimatie. ,,Ook binnen onze raad en gemeenteorganisatie is aandacht geweest voor het onderwerp. In korte tijd hebben 100 gemeenteambtenaren een training gevolgd en zich aangemeld als burgerhulpverlener. Elke seconde telt immers.”

Burgerhulpverleners

Voor komend jaar ligt de focus van de gemeente en de Hartstichting op het aanmelden van alle AED’s en ervoor zorgen dat burgerhulpverleners een herhalingstraining volgen. Ook zijn er nog meer nieuwe burgerhulpverleners in de stad nodig.

Jaarlijks 17.000 hartstilstanden

Elk jaar krijgen 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Als binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en een AED wordt ingezet, is de kans op overleven het grootst.

Om dat voor elkaar te krijgen, moeten voldoende burgerhulpverleners en 24/7 beschikbare AED’s zijn aangemeld bij reanimatie-oproepsysteem HartslagNu. Dat systeem wordt in werking gesteld bij elke 112-melding van een hartstilstand, en stuurt zowel burgerhulpverleners als AED’s naar het slachtoffer toe.

30.000 AED’s

Voor een dekkend netwerk in Nederland zijn zo’n 30.000 AED’s nodig die zowel zijn aangemeld bij het oproepsysteem als 24 uur per dag beschikbaar zijn. Nu zijn er bijvoorbeeld nog veel AED’s die bij buurtwinkel binnen hangen, en daardoor na sluitingstijd niet toegankelijk zijn. Op dit moment zijn er in Nederland zo’n 17.500 AED’s geregistreerd bij oproepsysteem HartslagNu, waarvan twee derde 24 uur per dag beschikbaar is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.