Rotterdam

Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Mike Redman staat al meer dan een kwart eeuw achter de draaitafels. Halverwege de jaren negentig begon hij in Nighttown en stond daarmee aan de wieg van een bruisende periode in het Rotterdamse nachtleven. Inmiddels draait hij meer dan ooit, maar vaker in Japan dan in zijn woonplaats.

Door Tara Lewis

Of je nu in de jaren negentig vaak naar Nighttown ging, of in de jaren nul naar Waterfront. Mike Redman (40) was een vaste waarde op het podium als DJ of MC. Zag je hem niet, dan was de kans groot dat hij ergens op de achtergrond betrokken was. “Ik ben mid jaren negentig begonnen met draaien. Daarvoor was ik actief als producer en zelf muziek aan het maken. Het was niet mijn ambitie om DJ te worden, maar het is erin geslopen en het bleek aan te slaan.”

Hobby

Eigenlijk begon Redman met platen draaien als hobby, omdat hij nu eenmaal veel muziek verzamelde. “Op een zekere Koninginnedag zou ik ergens in de stad een setje draaien voor een soundsystem, maar het feest werd afgelast. Daarop ging ik een drankje drinken in Theater Popular, wat later het Nighttown Theater zou gaan heten. Er stonden draaitafels klaar maar geen DJ. Omdat ik mijn platen toch bij me had stelde ik voor dat ik dan maar zou draaien. Twintig minuten later stond de hele tent vol, dus zij zeiden meteen: kun je volgend weekend ook komen?”

Verkreukelde flyer

De avonden werden een succes en vanaf 1997 kon Redman zijn eigen hiphopparty organiseren. “Ik draai het liefst verschillende stijlen door elkaar heen, zoals drum&bass, gabber, hiphop en metal. Helaas werkte dat in die tijd nog niet, dus ben ik me gaan richten op rap en daar bleek een grote behoefte aan te zijn.” Al snel groeide zijn feest door naar de grote zaal van Nighttown. “Ik merkte dat de scene enorm actief was, maar dat nu alleen bleef bij een toffe avond en een verkreukelde flyer in de achterzak. Daarom heb ik Redrum Records opgericht, een label voor lokale artiesten.” Succesvolle artiesten zoals DuvelDuvel boekten via zijn label landelijke successen.

To be continued

Samen met filmmaker Victor Vroegindeweij maakte hij de hiphopdocumentaire Walkmen, die in 2002 uitkwam. “We hadden een sterke scene die wilde ik conserveren, omdat er nog geen naslagwerk over bestond. De première in Off Corso is nog steeds een van mijn favoriete momenten ooit. Er stonden rijen voor de deur, mensen schreeuwden. Na de aftiteling stond er: To be continued. Niet omdat ik een vervolg wilde maken, maar omdat ik hoopte dat anderen geïnspireerd zouden raken. Dat iemand de handsschoen oppakt om de rijke Rotterdamse muziekscene te documenteren. Inmiddels zijn we zestien jaar verder en is het nog niet gebeurd.”

Illy Noize

In 2010 verscheen de documentaire Nighttown, van Marcel Haug en Mike Redman. “Het is nog steeds confronterend om te zien hoe de partyscene in Rotterdam is veranderd tot nu. Ik draai nog steeds wekelijks, maar vaker in Japan dan in Rotterdam. Ik heb noodgedwongen de stap naar internationaal gemaakt en dat is opgepikt. Deze stad is nog steeds een fijne basis op muziek te maken en ik exporteer die muziek inclusief mezelf.” Het nachtleven is volgens hem een stuk minder avontuurlijk geworden. “Mensen komen nog steeds naar me toe om te vertellen hoe tof ze de Illy Noize-feesten vroeger vonden. Het is mooi om mensen in een bepaalde periode te hebben kunnen voorzien van plezier. Soms vragen ze wat ik tegenwoordig doe en de grap is: ik draai vaker dan ooit, alleen niet hier.”

Flirten

De oorzaken van de teloorgang van het nachtleven liggen volgens hem niet alleen in het sluiten van clubs als Nighttown, Waterfront en Off Corso. “Er is een tijdsgeest waarin je nieuwe muziek online ontdekt en voor flirten hoef je ook de deur niet uit. Daarmee is het verrassingselement en de spontaniteit uit het nachtleven verdwenen. Ik heb vaak genoeg discussies met mensen die vinden dat er nog steeds genoeg te doen is, want op de Witte de Withstraat is het drukker dan ooit. Maar uitgaan is daar toch vooral bier drinken en ouwehoeren. Vroeger was er vijf dagen lang wat te doe, kon je naar meerdere clubs op een avond en was het overal druk.” Hij mist de continuïteit in het aanbod en een club met verschillende genres. “Dat was het mooie aan Nighttown, met drie zalen hoorde je altijd wel iets wat buiten je eigen smaak lag. Nu blijf je snel hangen in je eigen interesse zonder geconfronteerd te worden met iets nieuws. Mijn eerste optredens waren in de Energiehal en de Baroeg, die brede smaak hoor je nog steeds terug in mijn muziek. De basis is vaak jungle, maar daardoor heen komen alle stijlen terug.”

Fris en schoon

Op het Eendrachtfestival in juli afgelopen zomer was Mike Redman de afsluitende act op het hoofdpodium. “Ik vond het bijzonder om in de open lucht op het Eendrachtsplein stevige muziek te draaien en te zien dat het helemaal vol stond. Ik zag een hoop bekenden maar ook veel nieuwe gezichten. Het laat zien dat de behoefte er nog steeds is. Komende zaterdag sta ik ook in een uitverkochte Maassilo, maar dat is twee keer per jaar. Vijftien jaar geleden was dat elke week. Vroeger was echt niet alles beter, maar het uitgaansleven wel.” Als je begaan bent met je stad moet je volgens Redman ook kritisch blijven. “Rotterdam is nog nooit zo fris en schoon geweest, maar daarmee is ook de identiteit weggepoetst. Het is een andere stad dan ik gewend ben. Het positieve is dat het alleen maar beter kan worden!”


Likeability of5

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Kinderen een dag de baas in Rotterdam

Marc Boersch, CEO Nestlé Nederland, en zijn jonge collega tijdens JINC Baas van Morgen 2018.

Foto van ''

21 JAN 2019

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, directeuren en politici. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren de basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben van een bedrijf als Coca Cola, de RET of het Hilton Hotel.

Goede start

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


Rotterdam meeste excellente scholen van Nederland

Foto van ''

21 JAN 2019

Maar liefst negen scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs krijgen vandaag het predicaat Excellente School 2018 van de Inspectie van het Onderwijs. Het totale aantal excellente scholen in Rotterdam komt daarmee op 17. Nooit eerder waren dat er zo veel.

Winnende scholen


Rotterdam is vegan hotspot tijdens filmfestival

Foto van ''

21 JAN 2019

Ook tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) kun je er dit jaar niet om heen: plantaardig eten is dé voedseltrend van 2019. Bezoekers van het festival hebben dit jaar veel veganistische opties om uit te kiezen – van fastfood tot fine dining.

Plantaardige menu’s


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

18 JAN 2019

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

18 JAN 2019

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

18 JAN 2019

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

18 JAN 2019

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

18 JAN 2019

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen