Rotterdam

Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Mike Redman staat al meer dan een kwart eeuw achter de draaitafels. Halverwege de jaren negentig begon hij in Nighttown en stond daarmee aan de wieg van een bruisende periode in het Rotterdamse nachtleven. Inmiddels draait hij meer dan ooit, maar vaker in Japan dan in zijn woonplaats.

Door Tara Lewis

Of je nu in de jaren negentig vaak naar Nighttown ging, of in de jaren nul naar Waterfront. Mike Redman (40) was een vaste waarde op het podium als DJ of MC. Zag je hem niet, dan was de kans groot dat hij ergens op de achtergrond betrokken was. “Ik ben mid jaren negentig begonnen met draaien. Daarvoor was ik actief als producer en zelf muziek aan het maken. Het was niet mijn ambitie om DJ te worden, maar het is erin geslopen en het bleek aan te slaan.”

Hobby

Eigenlijk begon Redman met platen draaien als hobby, omdat hij nu eenmaal veel muziek verzamelde. “Op een zekere Koninginnedag zou ik ergens in de stad een setje draaien voor een soundsystem, maar het feest werd afgelast. Daarop ging ik een drankje drinken in Theater Popular, wat later het Nighttown Theater zou gaan heten. Er stonden draaitafels klaar maar geen DJ. Omdat ik mijn platen toch bij me had stelde ik voor dat ik dan maar zou draaien. Twintig minuten later stond de hele tent vol, dus zij zeiden meteen: kun je volgend weekend ook komen?”

Verkreukelde flyer

De avonden werden een succes en vanaf 1997 kon Redman zijn eigen hiphopparty organiseren. “Ik draai het liefst verschillende stijlen door elkaar heen, zoals drum&bass, gabber, hiphop en metal. Helaas werkte dat in die tijd nog niet, dus ben ik me gaan richten op rap en daar bleek een grote behoefte aan te zijn.” Al snel groeide zijn feest door naar de grote zaal van Nighttown. “Ik merkte dat de scene enorm actief was, maar dat nu alleen bleef bij een toffe avond en een verkreukelde flyer in de achterzak. Daarom heb ik Redrum Records opgericht, een label voor lokale artiesten.” Succesvolle artiesten zoals DuvelDuvel boekten via zijn label landelijke successen.

To be continued

Samen met filmmaker Victor Vroegindeweij maakte hij de hiphopdocumentaire Walkmen, die in 2002 uitkwam. “We hadden een sterke scene die wilde ik conserveren, omdat er nog geen naslagwerk over bestond. De première in Off Corso is nog steeds een van mijn favoriete momenten ooit. Er stonden rijen voor de deur, mensen schreeuwden. Na de aftiteling stond er: To be continued. Niet omdat ik een vervolg wilde maken, maar omdat ik hoopte dat anderen geïnspireerd zouden raken. Dat iemand de handsschoen oppakt om de rijke Rotterdamse muziekscene te documenteren. Inmiddels zijn we zestien jaar verder en is het nog niet gebeurd.”

Illy Noize

In 2010 verscheen de documentaire Nighttown, van Marcel Haug en Mike Redman. “Het is nog steeds confronterend om te zien hoe de partyscene in Rotterdam is veranderd tot nu. Ik draai nog steeds wekelijks, maar vaker in Japan dan in Rotterdam. Ik heb noodgedwongen de stap naar internationaal gemaakt en dat is opgepikt. Deze stad is nog steeds een fijne basis op muziek te maken en ik exporteer die muziek inclusief mezelf.” Het nachtleven is volgens hem een stuk minder avontuurlijk geworden. “Mensen komen nog steeds naar me toe om te vertellen hoe tof ze de Illy Noize-feesten vroeger vonden. Het is mooi om mensen in een bepaalde periode te hebben kunnen voorzien van plezier. Soms vragen ze wat ik tegenwoordig doe en de grap is: ik draai vaker dan ooit, alleen niet hier.”

Flirten

De oorzaken van de teloorgang van het nachtleven liggen volgens hem niet alleen in het sluiten van clubs als Nighttown, Waterfront en Off Corso. “Er is een tijdsgeest waarin je nieuwe muziek online ontdekt en voor flirten hoef je ook de deur niet uit. Daarmee is het verrassingselement en de spontaniteit uit het nachtleven verdwenen. Ik heb vaak genoeg discussies met mensen die vinden dat er nog steeds genoeg te doen is, want op de Witte de Withstraat is het drukker dan ooit. Maar uitgaan is daar toch vooral bier drinken en ouwehoeren. Vroeger was er vijf dagen lang wat te doe, kon je naar meerdere clubs op een avond en was het overal druk.” Hij mist de continuïteit in het aanbod en een club met verschillende genres. “Dat was het mooie aan Nighttown, met drie zalen hoorde je altijd wel iets wat buiten je eigen smaak lag. Nu blijf je snel hangen in je eigen interesse zonder geconfronteerd te worden met iets nieuws. Mijn eerste optredens waren in de Energiehal en de Baroeg, die brede smaak hoor je nog steeds terug in mijn muziek. De basis is vaak jungle, maar daardoor heen komen alle stijlen terug.”

Fris en schoon

Op het Eendrachtfestival in juli afgelopen zomer was Mike Redman de afsluitende act op het hoofdpodium. “Ik vond het bijzonder om in de open lucht op het Eendrachtsplein stevige muziek te draaien en te zien dat het helemaal vol stond. Ik zag een hoop bekenden maar ook veel nieuwe gezichten. Het laat zien dat de behoefte er nog steeds is. Komende zaterdag sta ik ook in een uitverkochte Maassilo, maar dat is twee keer per jaar. Vijftien jaar geleden was dat elke week. Vroeger was echt niet alles beter, maar het uitgaansleven wel.” Als je begaan bent met je stad moet je volgens Redman ook kritisch blijven. “Rotterdam is nog nooit zo fris en schoon geweest, maar daarmee is ook de identiteit weggepoetst. Het is een andere stad dan ik gewend ben. Het positieve is dat het alleen maar beter kan worden!”


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Minister Cora van Nieuwenhuis en wethouder Kurvers bij de start van de aanleg van de A16 Rotterdam. Foto: Linda de Rooij

Foto van ''

GISTEREN

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden


Op naar een CO2-neutraal Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Nog 31 jaar, dan moet Rotterdam CO2-neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar zowel voor als achter de schermen werken gemeente, bedrijven en bewoners al hard aan plannen om die doelstelling te realiseren. Voor Rotterdam schuilt een deel van de oplossing in overtollige warmte uit de haven.

Betaalbaar voor iedereen


Rotterdamse zelfbouwers schitteren op tv

Foto: Maartje Brockbernd

Foto van ''

GISTEREN

In het nieuwe klusprogramma van RTL 4 ‘Zelfbouwers Rotterdam’ volgt de camera zes koppels bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de

Rotterdamse Afrikaanderwijk.


Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

GISTEREN

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk