Rotterdam

In onderbroek met oploskoffie werken aan clubhits

Foto van 'Ilja Post'

28 JAN 2019

Prominent aanwezig in de tentoonstelling Party People - over de Rotterdamse uitgaanscultuur van begin jaren ’90 tot nu - is hij niet. Toch draait ook Taras van de Voorde al jaren mee in de scene.

Een dj die na zijn eerste jaren in de Rotterdamse underground als producer meermaals een dijk van een clubhit scoorde en internationaal hoge ogen gooide toen BBC Radio One dj Pete Tong twee van zijn tracks bombardeerde tot Essential tune in zijn radioshow. Iets wat weinigen in Rotterdam hem kunnen nazeggen.

Kerkorgel

En dan te bedenken dat Taras aanvankelijk helemaal niets had met house en techno. Opgegroeid in een christelijk nest in respectievelijk Spijkenisse en Hoogvliet speelde hij als jongetje eerst nog kerkorgel. Al verschoof zijn focus als puber al gauw naar harde gitaarmuziek.

,,Toen begin jaren ’90 de houseklassieker Dikke vette pannekoeken uitkwam, vond ik niet om aan te horen. Liever luisterde ik Nirvana en andere grungebandjes uit die tijd.”

Energiehal

Dat weerhield hem er overigens niet van om op zijn 17e toch eens een hardcore feest in de Energiehal te bezoeken. Aanvankelijk meer uit nieuwsgierigheid dan oprechte interesse. Maar de sfeer op de dansvloer werkte zo aanstekelijk dat hij er zich meteen thuis voelde. Sterker, nog diezelfde nacht besloot hij zelf ook dj te worden.

,,Wat in de Energiehal gebeurde, was echt iets bijzonders. Een soort muzikale revolutie, te vergelijken met de punkscene uit de jaren ’70. Maar het mooie van gabber en hardcore was bovendien dat het écht iets Rotterdams was. Ik wilde er meteen bij horen.”

Eerste draaitafel

Een week later kocht Taras zijn eerste draaitafel. En platen natuurlijk, de ene na de andere. ,,Bijna al mijn geld ging eraan op. Bij Mid-Town Records, waar bijvoorbeeld ook DJ Paul Elstak vaak te vinden was, was ik kind aan huis.”

Vervolgens probeerde hij die platen op z’n kamer zo goed mogelijk aan elkaar te mixen. Gemiddeld zo’n 8 uur per dag, soms langer. Maar met succes, al na een paar weken draaide hij zijn eerste sets in clubhuizen en de Rotterdame underground.

Van dj-booth naar drukkerij

,,Af en toe best zwaar”, geeft hij toe. ,,Fulltime dj ben ik nooit geworden. In het begin ging ik ook nog gewoon naar school. En later moest ik een en ander combineren met mijn baan als offset drukker. Niet zelden rolde ik rechtstreeks van de dj-booth naar de drukkerij.”

Costa del Sol

Desondanks was Taras’ ster vanaf midden jaren ’90 rijzende. Een vakantie naar Spanje leverde hem in 1995 spontaan enkele onvergetelijke gigs op rond de Costa del Sol. (,,Ik stapte gewoon een club binnen, vroeg of ik daar mocht optreden en stond soms nog diezelfde avond met mijn naam op een flyer.”)

2001 was ook een goed jaar. Toen werd Taras uit 600 andere kandidaten uitverkoren om op de Dance Parade te draaien. En in 2003 begon hij met draaien in Nighttown.

Muziekproductie

Weer daarna begon Taras zich onder andere ook bezig te houden met het organiseren van housefeesten, onder andere in Calypso, Nighttown en een nachtcafé aan de ’s Gravendijkwal. Ook een gouden periode, maar zijn muziekcarrière kwam pas echt goed van de grond toen iemand hem medio 2006 introduceerde in de software van Ableton – een hulpmiddel voor muziekproductie.

MySpace

Net als vroeger sloot Taras zich weer uren achtereen - ,,in onderbroek en met oploskoffie” - op in zijn kamer om dit keer eigen nummers te gaan produceren. Hij had er blijkbaar aanleg voor, want slechts na drie weken kreeg hij – mede dankzij MySpace, een sociaalnetwerksite waarop hij al zijn nieuwe tracks plaatste - een aanbod voor een platencontract bij het Spaans/Ierse label Octopus Records. Kort daarna volgde zijn eerste vinylrelease.

Nummer 1

Misschien wel één van zijn belangrijkste successen was echter ‘1998’, dat in de zomer van 2010 werd opgepikt door zwaargewichten als Pete Tong, Richie Hawtin en Luciano. ‘1998’ behaalde ook de nummer 1 positie in de gerenommeerde Resident Advisor Top 50 chart.

Andere prijzen volgden, maar na de geboorte van zijn dochtertje - in 2014 – deed hij het bewust wat kalmer aan. Maar nu zowel hij als zij wat ouder zijn, begint het bloed opnieuw te kruipen waar het niet gaan kan.

Release op cassette

Taras, inmiddels ook docent aan de Herman Brood Academie, waar onder ander ook Martin Garrix afstudeerde, brengt in februari een nieuwe release uit. Op cassettebandje, een geluidsdrager die lange tijd op sterven na dood leek, maar de laatste tijd, net als eerder vinyl, weer aan populariteit wint.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats