Binnenland 14 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel

Uit onderzoek blijkt dat het hebben van een huisdier een positief effect op het geluksgevoel en de maatschappelijke participatie van ouderen. De gemeente Rotterdam is begin 2018 daarom een samenwerking aangegaan met de grootste keten van dierenspeciaalzaken in Nederland, Pets Place.

AOW-budget

Dankzij de regeling met het zogenoemde ‘AOW-tegoed’ zijn de ouderen in staat dierenbenodigdheden en medicijnen voor hun huisdier te kopen, iets wat normaal gesproken buiten hun budget ligt. Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van Vets Place, de dierenarts die onderdeel uitmaakt van de dierenspeciaalzaakketen. De Rotterdammers besteedden het afgelopen jaar tezamen ruim 10.000 euro van hun AOW-tegoed aan toebehoren voor hun huisdier.

Speeltjes en manden

Het AOW-tegoed mag niet aan dierenvoeding worden besteed, behalve aan dieetvoeding die wordt voorgeschreven door de dierenarts. Het gros van het tegoed wordt uitgegeven aan speeltjes, manden en andere slaapplekjes.

Dieetvoeding

Irene Vrijvogel, clustermanager regio Rotterdam bij Pets Place: ,,Een van onze klanten is een echtpaar van in de 80 dat een 15-jarige kat heeft met blaasproblemen. Dieetvoeding is kostbaar, maar voorkomt wél dat hij moet worden geopereerd. Dankzij het tegoed hoeven deze mensen hun geliefde beestje niet af te staan.”

Extraatje geven

Vrijvogel vervolgt: ,,Een andere vaste klant is een oudere, alleenstaande dame die haar hondje overal mee naartoe neemt. Samen maken ze de hele dag wandelingetjes door de buurt. Dierenvoeding kan ze nog net betalen, maar van het tegoed heeft ze laatst een nieuwe halsband en lijn gekocht. Het is zo mooi te zien hoe zo’n vrouw helemaal opleeft als ze haar liefste bezit een extraatje kan geven.”

Positieve effecten van een huisdier

Ard Malenstein, CEO van IJsvogel Retail waartoe Pets Place behoort, benadrukt de positieve effecten van het hebben van een huisdier. ,,Er zijn diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat wanneer je regelmatig een huisdier aait, het lichaam het hormoon oxytocine aanmaakt. Daardoor voel je je gelukkiger en plezieriger.”

Stressverminderend

,,Ook werkt een huisdier stress verminderend. Daarom denk ik dat het ook goed is voor mensen dat ze de kans krijgen een huisdier te hebben, ook als ze het niet zo breed hebben. Het aaien en knuffelen verhoogt het geluksgevoel en het uitlaten bevordert de kans op ontmoeting. Dat is allemaal positief.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.