Binnenland 31 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

54.000 extra woningen voor regio Rotterdam

Gemeenten, woningcorporaties en de provincie Zuid Holland tekenden gisteren het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018-2030. Hierin spraken ze onder andere af het aantal woningen in de regio met 54.000 uit te breiden. Ook gaan ze zich inzetten voor een betere balans van het woningaanbod.

Voldoende woningen tot 2030

De regionale doelen zijn vastgesteld en de afspraken laten zien welke bijdrage elk van de 14 deelnemende gemeenten daaraan levert. In de periode tot 2030 worden zo voldoende woningen gerealiseerd. Er komen in totaal 54.000 extra woningen bij en de sociale woningvoorraad wordt beter verspreid.

Meer corporatiewoningen

,,De regio ligt in grote lijnen op koers voor 2030 en daar mogen we trots op zijn”, aldus Jan Willem Mijnans, voorzitter van het samenwerkingsverband en wethouder in Nissewaard. Al zet hij daarbij ook een kanttekening. ,,We zijn er nog niet helemaal. Zo zie ik in de samenstelling van de voorraad graag meer corporatiewoningen in de regio en zou ik graag meer spreiding willen zien. Daar hebben we de aandacht en de sturende en faciliterende rol van de provincie bij nodig.”

Betaalbaar en beschikbaar

Rob van den Broeke, voorzitter Federatie Maaskoepel, waar alle woningcorporaties in verenigd zijn, vult aan: ,,Niet alleen over de omvang en spreiding van de sociale voorraad zijn nieuwe afspraken gemaakt. Maar ook ten aanzien van de betaalbaarheid en de beschikbaarheid van de corporatiewoningen zijn aanvullende afspraken gemaakt. Zo zorgen we ervoor dat de corporatiewoningen ook terecht komen bij de doelgroep waarvoor deze bedoeld is.”

Politiek draagvlak

Ook van den Broeke relativeert. ,,Het succes is mede afhankelijk van politiek draagvlak, de steun van de provincie en het rijk en de bestedingsruimte bij corporaties. Daarnaast moeten we ons realiseren dat voor de uitvoering van de plannen ook mankracht en bouwmaterialen nodig zijn. ”

Vraag en aanbod meer in balans

Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Adri Bom-Lemstra is blij met dit akkoord en de goede samenwerking tussen de gemeenten en de provincie Zuid Holland. ,,Doordat het woningbouwprogramma nu op regionale schaal wordt afgestemd, worden vraag en aanbod meer in balans gebracht en zorgen we voor de juiste woning op de juiste plek. Laten we nu vooral werk maken van het daadwerkelijk realiseren ervan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.