Rotterdam

Virtueel samenwerken aan een sociale stad

Foto: Maasstad Ziekenhuis

Foto van 'metronieuws'

5 DEC 2018

Een aantal CityLab010 plannenmakers bedacht dat virtual reality goed zou kunnen werken bij het bestrijden van eenzaamheid. Of bij het sturen van gedrag in moeilijke situaties. De techniek laat mensen letterlijk kijken met een andere bril op. Floris van der Breggen van SyncVR bedacht een manier om eenzaamheid te bestrijden bij ouderen. Tim Micklinghoff van de CED-Groep richt zich samen met bureau Halt op jongeren die moeite hebben met sociale omgangsnormen. En Jurn Quadt van Perron14 helpt met een VR-training buurtpreventieteams zich optimaal voor te bereiden op onveilige situaties.

Tekst: Cindy Mirande

SyncVR doorbreekt het isolement met technologie

Onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond laat zien dat bijna de helft van de Rotterdammers zich matig tot zeer ernstig eenzaam voelt. Dit forse percentage neemt toe naarmate mensen ouder dan 65 worden. Want hoe ouder iemand wordt, hoe meer mensen om je heen wegvallen. Mensen worden minder mobiel, komen minder buiten en maken vaak geen nieuwe vrienden meer. Een vicieuze cirkel die Floris van der Breggen met zijn collega’s van SyncVR wil doorbreken. "SyncVR's eerste prototype richtte zich op kinderen, maar tijdens enkele gebruikerstests in het Maasstad Ziekenhuis bleek dat ook oudere patiënten ontzettend opleven van de sociale connecties die het systeem teweegbrengt."

De stad herontdekken

Floris: “Juist omdat ouderen niet meer zo mobiel zijn, kan zo’n bril uitkomst bieden. Met SyncVR laten we mensen gezamenlijk hun stad herontdekken, herinneringen ophalen en nieuwe contacten leggen zonder dat ze van hun plek af hoeven. We brengen ze virtueel uit hun sociale isolement. We richten ons nu voornamelijk op zorgcentra, buurthuizen en medische instellingen. Zo werken we samen met het Maasstad Ziekenhuis. Daar testen we met een pilot hoe ons idee uitpakt in de praktijk. De resultaten zijn bemoedigend, we krijgen veel positieve reacties van de testpersonen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we in de zomer van 2019 elke week 250 Rotterdamse duo’s in zorglocaties en ziekenhuizen een unieke ervaring bieden en Rotterdam als sociale stad tot bloei brengen.”

Oefenen in sociaal gedrag

Tim Micklinghoff van de CED-Groep werkt met bureau Halt en VR-bureau NextLook aan een educatieve VR-film. Deze ontwikkelen ze samen met jongeren van VSO Herenwaard, het Rotterdam College en Horizon Educatief Centrum. Het script van de VR-film maken ze in nauwe samenspraak met de jongeren, zodat het om herkenbare situaties gaat die aansluiten op hun belevingswereld en dagelijkse realiteit.

Het Centrum Educatieve Dienstverlening (CED-Groep) houdt zich onder andere bezig met onderwijsinnovatie. Zo stonden ze aan de wieg van onderwijsrobot Nao Nou, een ander gehonoreerd initiatief door CityLab010.

Bevriezen, vluchten of vechten

Tim: “Met een VR-bril brengen we de jongeren in levensechte en relevante, lastige situaties. Hoe reageer je als mensen zich misdragen in het openbaar vervoer? Wat doe je als je vrienden je voorstellen om ergens in te breken? Of wat doe je als iemand je beledigt op straat? Daarbij draait het om de eerste reactie: gaan ze in de freeze, flight of fight modus?

Zo verkrijgen ze inzicht in hun gedrag en leren ze hun impulsen beter bedwingen. Het voordeel van deze aanpak is dat het gaat om ervarend leren. Dit werkt sterker dan een vraag te stellen als ‘Wat zou je doen als…?’ De VR-experience zetten we vooral in op scholen uit het Rotterdamse Voortgezet Speciaal Onderwijs. Tevens gaan we de film gebruiken bij individuele interventies van bureau Halt. Jongeren komen bij Halt terecht omdat ze een grens hebben overschreden. Ze hebben bijvoorbeeld een afvalbak vernield, gespijbeld of een winkeldiefstal gepleegd. Door jongeren in een vroeg stadium op deze manier te confronteren met de gevolgen van hun gedrag, kan toekomstig crimineel gedrag beter worden voorkomen.

Via CityLab010 kwamen we in aanraking met het VR-initiatief van Perron14 dat zich richt op buurtpreventie. We zijn nu met hen in gesprek om te kijken waar we kunnen samenwerken. Het zou toch mooi zijn als we deze twee partijen bij elkaar zouden kunnen brengen. Voor meer wederzijds begrip en zo bijdragen aan een nóg veiligere en sociale stad.”

Nieuwe technieken om oude problemen op te lossen

Buurtpreventieteams zetten zich in voor het verbeteren van de veiligheid en sociale cohesie in hun wijk. Zij werken nauw samen met politie en gemeente en voorzien hen van waardevolle lokale informatie. Een groep van actieve bewoners loopt een aantal keer per maand gezamenlijk door de wijk en zijn zo de extra oren en ogen van de buurt. Als zij onderweg een onveilige situatie tegenkomen, moeten ze wel weten hoe ze hier het beste op kunnen reageren. Dan biedt een VR-training van Perron14, een sociaal maatschappelijk communicatie-adviesbureau, een nuttige aanvulling op het bestaande trainingsaanbod. Naast de box met VR-brillen, handleiding en online trainingsmodules, werkt Perron14 ook aan een wervingsfilm om meer jongeren aan te trekken.

Meer jongeren warm maken voor buurtpreventie

Jurn Quadt: “Als communicatiebureau hebben wij veel ervaring met projecten op het gebied van veiligheid. We merken dat het werven van vrijwilligers voor de buurtpreventie steeds moeilijker wordt. Met de komst van allerlei veiligheids-apps zien mensen ook steeds minder het nut van surveilleren op straat, terwijl dit ontzettend waardevol is voor de leefbaarheid van de wijk. De buurtpreventieteams hebben dus een impuls nodig. Via de VR-training denken we ook een jongere doelgroep te kunnen aanspreken en te werven voor de goede zaak. Zo kunnen we met nieuwe technieken oude problemen oplossen. Het zou mooi zijn als we op die manier voor elkaar krijgen dat meer jongeren zich gaan inzetten voor een veiligere en socialere stad, daarom vinden we de samenwerking met de CED-Groep interessant. Zo vliegen we het probleem van meerdere kanten aan. De buurtpreventieteams komen natuurlijk ook in contact met hang- en probleemjongeren. Dan is het wel zo praktisch als we de kennis en expertise van de CED-Groep én de jongeren kunnen inzetten. CityLab010 is hierin van een grote toegevoegde waarde geweest. Niet alleen vanwege de subsidie, maar vooral omdat we konden sparren met gemeentelijke experts die ons ook in contact brachten met andere initiatiefnemers. Zo kunnen we echt goed samenwerken aan een sociale stad.”


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Minister Cora van Nieuwenhuis en wethouder Kurvers bij de start van de aanleg van de A16 Rotterdam. Foto: Linda de Rooij

Foto van ''

22 MRT 2019

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden


Op naar een CO2-neutraal Rotterdam

Foto van ''

22 MRT 2019

Nog 31 jaar, dan moet Rotterdam CO2-neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar zowel voor als achter de schermen werken gemeente, bedrijven en bewoners al hard aan plannen om die doelstelling te realiseren. Voor Rotterdam schuilt een deel van de oplossing in overtollige warmte uit de haven.

Betaalbaar voor iedereen


Rotterdamse zelfbouwers schitteren op tv

Foto: Maartje Brockbernd

Foto van ''

22 MRT 2019

In het nieuwe klusprogramma van RTL 4 ‘Zelfbouwers Rotterdam’ volgt de camera zes koppels bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de

Rotterdamse Afrikaanderwijk.


Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

22 MRT 2019

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk