Rotterdam

Virtueel samenwerken aan een sociale stad

Foto: Maasstad Ziekenhuis

Foto van 'metronieuws'

5 DEC 2018

Een aantal CityLab010 plannenmakers bedacht dat virtual reality goed zou kunnen werken bij het bestrijden van eenzaamheid. Of bij het sturen van gedrag in moeilijke situaties. De techniek laat mensen letterlijk kijken met een andere bril op. Floris van der Breggen van SyncVR bedacht een manier om eenzaamheid te bestrijden bij ouderen. Tim Micklinghoff van de CED-Groep richt zich samen met bureau Halt op jongeren die moeite hebben met sociale omgangsnormen. En Jurn Quadt van Perron14 helpt met een VR-training buurtpreventieteams zich optimaal voor te bereiden op onveilige situaties.

Tekst: Cindy Mirande

SyncVR doorbreekt het isolement met technologie

Onderzoek van de GGD Rotterdam-Rijnmond laat zien dat bijna de helft van de Rotterdammers zich matig tot zeer ernstig eenzaam voelt. Dit forse percentage neemt toe naarmate mensen ouder dan 65 worden. Want hoe ouder iemand wordt, hoe meer mensen om je heen wegvallen. Mensen worden minder mobiel, komen minder buiten en maken vaak geen nieuwe vrienden meer. Een vicieuze cirkel die Floris van der Breggen met zijn collega’s van SyncVR wil doorbreken. "SyncVR's eerste prototype richtte zich op kinderen, maar tijdens enkele gebruikerstests in het Maasstad Ziekenhuis bleek dat ook oudere patiënten ontzettend opleven van de sociale connecties die het systeem teweegbrengt."

De stad herontdekken

Floris: “Juist omdat ouderen niet meer zo mobiel zijn, kan zo’n bril uitkomst bieden. Met SyncVR laten we mensen gezamenlijk hun stad herontdekken, herinneringen ophalen en nieuwe contacten leggen zonder dat ze van hun plek af hoeven. We brengen ze virtueel uit hun sociale isolement. We richten ons nu voornamelijk op zorgcentra, buurthuizen en medische instellingen. Zo werken we samen met het Maasstad Ziekenhuis. Daar testen we met een pilot hoe ons idee uitpakt in de praktijk. De resultaten zijn bemoedigend, we krijgen veel positieve reacties van de testpersonen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we in de zomer van 2019 elke week 250 Rotterdamse duo’s in zorglocaties en ziekenhuizen een unieke ervaring bieden en Rotterdam als sociale stad tot bloei brengen.”

Oefenen in sociaal gedrag

Tim Micklinghoff van de CED-Groep werkt met bureau Halt en VR-bureau NextLook aan een educatieve VR-film. Deze ontwikkelen ze samen met jongeren van VSO Herenwaard, het Rotterdam College en Horizon Educatief Centrum. Het script van de VR-film maken ze in nauwe samenspraak met de jongeren, zodat het om herkenbare situaties gaat die aansluiten op hun belevingswereld en dagelijkse realiteit.

Het Centrum Educatieve Dienstverlening (CED-Groep) houdt zich onder andere bezig met onderwijsinnovatie. Zo stonden ze aan de wieg van onderwijsrobot Nao Nou, een ander gehonoreerd initiatief door CityLab010.

Bevriezen, vluchten of vechten

Tim: “Met een VR-bril brengen we de jongeren in levensechte en relevante, lastige situaties. Hoe reageer je als mensen zich misdragen in het openbaar vervoer? Wat doe je als je vrienden je voorstellen om ergens in te breken? Of wat doe je als iemand je beledigt op straat? Daarbij draait het om de eerste reactie: gaan ze in de freeze, flight of fight modus?

Zo verkrijgen ze inzicht in hun gedrag en leren ze hun impulsen beter bedwingen. Het voordeel van deze aanpak is dat het gaat om ervarend leren. Dit werkt sterker dan een vraag te stellen als ‘Wat zou je doen als…?’ De VR-experience zetten we vooral in op scholen uit het Rotterdamse Voortgezet Speciaal Onderwijs. Tevens gaan we de film gebruiken bij individuele interventies van bureau Halt. Jongeren komen bij Halt terecht omdat ze een grens hebben overschreden. Ze hebben bijvoorbeeld een afvalbak vernield, gespijbeld of een winkeldiefstal gepleegd. Door jongeren in een vroeg stadium op deze manier te confronteren met de gevolgen van hun gedrag, kan toekomstig crimineel gedrag beter worden voorkomen.

Via CityLab010 kwamen we in aanraking met het VR-initiatief van Perron14 dat zich richt op buurtpreventie. We zijn nu met hen in gesprek om te kijken waar we kunnen samenwerken. Het zou toch mooi zijn als we deze twee partijen bij elkaar zouden kunnen brengen. Voor meer wederzijds begrip en zo bijdragen aan een nóg veiligere en sociale stad.”

Nieuwe technieken om oude problemen op te lossen

Buurtpreventieteams zetten zich in voor het verbeteren van de veiligheid en sociale cohesie in hun wijk. Zij werken nauw samen met politie en gemeente en voorzien hen van waardevolle lokale informatie. Een groep van actieve bewoners loopt een aantal keer per maand gezamenlijk door de wijk en zijn zo de extra oren en ogen van de buurt. Als zij onderweg een onveilige situatie tegenkomen, moeten ze wel weten hoe ze hier het beste op kunnen reageren. Dan biedt een VR-training van Perron14, een sociaal maatschappelijk communicatie-adviesbureau, een nuttige aanvulling op het bestaande trainingsaanbod. Naast de box met VR-brillen, handleiding en online trainingsmodules, werkt Perron14 ook aan een wervingsfilm om meer jongeren aan te trekken.

Meer jongeren warm maken voor buurtpreventie

Jurn Quadt: “Als communicatiebureau hebben wij veel ervaring met projecten op het gebied van veiligheid. We merken dat het werven van vrijwilligers voor de buurtpreventie steeds moeilijker wordt. Met de komst van allerlei veiligheids-apps zien mensen ook steeds minder het nut van surveilleren op straat, terwijl dit ontzettend waardevol is voor de leefbaarheid van de wijk. De buurtpreventieteams hebben dus een impuls nodig. Via de VR-training denken we ook een jongere doelgroep te kunnen aanspreken en te werven voor de goede zaak. Zo kunnen we met nieuwe technieken oude problemen oplossen. Het zou mooi zijn als we op die manier voor elkaar krijgen dat meer jongeren zich gaan inzetten voor een veiligere en socialere stad, daarom vinden we de samenwerking met de CED-Groep interessant. Zo vliegen we het probleem van meerdere kanten aan. De buurtpreventieteams komen natuurlijk ook in contact met hang- en probleemjongeren. Dan is het wel zo praktisch als we de kennis en expertise van de CED-Groep én de jongeren kunnen inzetten. CityLab010 is hierin van een grote toegevoegde waarde geweest. Niet alleen vanwege de subsidie, maar vooral omdat we konden sparren met gemeentelijke experts die ons ook in contact brachten met andere initiatiefnemers. Zo kunnen we echt goed samenwerken aan een sociale stad.”


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

GISTEREN

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

GISTEREN

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

GISTEREN

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

GISTEREN

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen


Nieuwe vis- en wijnbar BEET Rotterdam geopend

Foto van ''

10 JAN 2019

Visliefhebbers opgelet. Aan de Rodezand vond gisteren de feestelijke opening van BEET Rotterdam plaats. Een nieuwe vis- en wijnbar, powered by Schmidt Zeevis

Gouden confettiregen


Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'

Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'. Foto: Luc Schol

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Voor iemand van drieëntwintig heeft Beau Zwart al redelijk wat muzikale fases achter de rug. Van klassieke piano in het orkest, naar achter de draaitafels op het schoolfeest, tot het schrijven van filmmuziek. De meeste mensen kennen hem echter uit het Rotterdamse nachtleven, als artiest en DJ.

Door Tara Lewis

In het Rotterdamse uitgaansleven is Beau Zwart (23) een naam die al wat jaren de ronde doet. Hij maakt ondertussen al elf jaar zelf muziek. “Vanaf mijn achtste speelde ik klassieke piano in orkesten, soms ook op festivals. Tegen de tijd dat ik tien was begon ik klassiek wat saai te vinden dus vanaf mijn twaalfde ben ik zelf elektronische muziek en jazz gaan maken.” De geboren Rotterdammer zat op het Montessori Lyceum toen hij voor het eerst zijn geluk als DJ beproefde op schoolfeesten. “Eerst op mijn eigen school en daarna op de feesten van het Erasmiaans Gymnasium waar veel van mijn vrienden op zaten. Zo kwam ik op mijn zestiende in clubs te draaien als Off Corso en de Maassilo, met serieuze apparatuur.”


Love is in the air, op het dak van de Laurenstoren

Foto: Rio-Sarah Nederveen-Ouborg

Foto van ''

9 JAN 2019

Wil je deze Valentijnsdag nu écht een keer indruk maken op je geliefde, let dan nu even op. In het kader van de dag van de Liefde organiseert de Laurenskerk een bijzondere en romantische Valentijns-actie. De Laurenskerk verloot een exclusief proostmoment op 14 februari 2019 op het dak van de Laurenstoren onder het genot van een hapje en glaasje bubbels.

Romantische aanzoeken