Rotterdam

Stookolie010 heeft een broertje, Solitaire

Het team achter Stookolie010 (met links Han Hoogerbrugge) heeft een nieuw drankje op de markt gebracht, Solitaire.

Foto van 'Ilja Post'

4 DEC 2018

Een jaar geleden brachten ze schijnbaar uit het niets Stookolie010 op de markt. Met een alcoholpercentage van 45 en de kenmerkende zwarte pepersmaak een ‘dubbele klap in je smoel’ van een lokale sterke drank. Inmiddels hebben de makers een nieuw, typisch Rotterdams ambrozijn ontwikkeld dat ietsjes liever is voor de slokdarm.

In je eentje genieten

Misschien zelfs iets té lief, aldus Han Hoogenbrugge, één van de vijf makers. Want hoewel ook dit distillaat genoeg alcohol bevat om prima te flamberen, hij glijdt volgens hem zo gladjes in de keel dat je ‘m eigenlijk niet wilt delen. Vandaar dat ze ‘m ‘Solitaire’ hebben genoemd. ,,Een drank om heerlijk in je eentje van te genieten.”

Probeersel

Hoogenbrugge is maar wat trots op het goudkleurige destillaat met hints van zwarte peper, rook en turf. Dat het ‘probeersel’ daarbij een half jaar heeft mogen rijpen op een bij toeval op de kop getikt vat van Islay-whisky heeft de drank duidelijk goed gedaan.

Oude whiskyvaten

,,De vraag naar oude whiskyvaten is enorm”, zegt hij. ,,Gerenommeerde distilleerderijen wereldwijd vechten erom. Dus dat een paar rare snuiters uit Rotterdam, die een paar jaar geleden nog nul ervaring hadden in drank maken, er überhaupt eentje konden overkopen, is al een enorm geluk.”

300 flessen

Het resultaat: een gelimiteerde, genummerde editie van 300 flessen met een smaak die toekomstige batches mogelijk nooit meer in die mate evenaren. Alhoewel, complete novices in goede drank maken, zijn de vrienden niet meer. Iets wat ze een paar jaar voor de lancering van Stookolie010 nog wel waren.

Vriendenclub

Destijds zochten Hoogenbrugge’s vrienden en hij, allemaal werkzaam in de culturele sector, naar ‘iets’ waarin zij hun krachten konden bundelen. Een product dat ze samen op de markt konden brengen. ,,Want alsmaar alleen achter je computer of in je atelier werken, is immers ook maar een eenzaam bestaan.”

Een teug per keer

Drank leek hen uiteindelijk wel een cool product. ,,Ook omdat, mocht de hele samenwerking falen, je dan niet zit opgescheept met een loods vol onverkoopbare kunst of meubels. Alcohol kun je altijd zélf nog opdrinken. En wanneer Stookolie010 niet zo’n hit was geweest, hadden we dat ook daadwerkelijk moeten doen. Een teug per keer, waarschijnlijk nog tot ver in ons pensioen.”

Stookolie010

Toen bleek dat Stookolie010, hun alcoholische ode aan het rauwe Rotterdam, wél aansloeg, stond al gauw vast dat het distillaat een ‘vriendje’ moest krijgen. Liefst één die in smaak de huidige opwaardering van Rotterdam zou vangen, van ‘city you love to hate’ tot ‘city loved by all’.

Solitaire is dus dat drankje, stelt hij. ,,Uniek en niet te vergelijken met bestaande wodka’s, jenevers en gins van veel grotere merken. Wil je ‘m proeven? Kijk dan op de website en ontdek waar de drank te koop is.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten