Rotterdam

BAR gooit de handdoek in de ring

Nog zeven maanden vlammen en dan is het over en uit voor BAR.

Foto van 'Ilja Post'

16 NOV 2018

Het is voorbij, over en uit, finito. Na zes jaar stopt de Rotterdamse nachtclub BAR ermee: 30 juni 2019 sluiten de eigenaars definitief de deuren. Online is hun beroemde slogan ‘this must be the place’ al veranderd in ‘this must be the end’.

Underground

Jetti Steffers en Kris de Leeuw. Bijna 10 jaar geleden legden ze met de Maatschappij voor Volksgeluk de basis voor de huidige club in het Schieblock. Toen, beiden nog vroege twintigers, organiseerden ze nog enkel underground feesten op bizarre plekken. Wannabe bezoekers kregen een uur voor aanvang een sms waar dat hippe feestje zou plaatsvinden. De ‘Berlin-eske’ locaties: oude vleesfabrieken en leegstaande kantoorpanden aan de rafelranden van de stad.

Zin in een verzetje

Die aanpak sloeg aan. Deels ook omdat de Rotterdamse uitgaansscene destijds op sterven na dood was, aldus Kris. Mensen hadden dus wel zin in een verzetje, anders dan een biertje in de kroeg of een overgestyleerde nachtclub.”

Mede vanwege de groeiende populariteit en de daarmee gepaard gaande veiligheidsissues, maar ook omdat de zoektocht naar nieuwe feestlocaties een steeds grotere stressfactor werd, besloten de partyplanners het over een andere boeg te gooien.

Pop-up bar

Zomer 2011 openden ze op de West-Kruiskade de deuren van hun eigen pop-up bar. Oud & Nieuw 2012/2013 volgde vervolgens de huidige club in het Schieblock, die nu dus, zo staat op Facebook te lezen, haar laatste maanden in gaat.

Onzekere toekomst

Wat er mis ging? Volgens Kris gaat het om een combinatie van factoren. ,,De onzekere toekomst van het Schieblock heeft ons in ieder geval niet geholpen. Dat eeuwige gesteggel over misschien wel of niet verlengde huurcontracten maakte het haast onmogelijk om grote investeringen te doen.”

Regeltjes

Een ander probleem: de in zijn ogen karige visie van de gemeente wat betreft de Rotterdamse nachtcultuur. ,,Toen het nog crisis was, kon en mocht van alles. Maar nu de economie weer aantrekt, worden de regels steeds strakker aangetrokken. De afgelopen jaren voelden we ons soms halve criminelen die alleen maar overlast veroorzaken.”

Uiterste houdbaarheidsdatum

,,Maar we moeten de hand ook in eigen boezem steken”, vervolgt hij. ,,De afgelopen maanden voelden we dat we onze community minder goed konden bereiken dan voorheen. Daarbij, misschien zit er sowieso een uiterste houdbaarheidsdatum aan club die voornamelijk experimentele elektronische act programmeert, en weinig grote namen.”

Hoe dan ook, de koek is op. En dan snijdt er bij beide eigenaars diep in. Kris: ,,Het voelt toch een beetje alsof je je kindje verliest.” Voor hem zijn tweede al, want eerder dit jaar moest hij vanwege aanhoudende geluidsoverlast ook al Sjatzi sluiten.

This must be the end

Desondanks zijn Jetti en Kris geenszins van plan de deur stilletjes achter zich dicht te trekken. Integendeel, de komende 7 maanden blijven ze als vanouds vlammen met het beste wat BAR te bieden heeft.

Vooral het laatste openingsweekend moet legendarisch worden, met een monsterfeest dat start op de vrijdag en pas zondag weer eindigt. BAR’s laatste cadeautje aan al die mensen die de club de afgelopen jaren graag en veel bezochten.

Mogelijke doorstart

Of dit ook het definitieve einde is van Jetti en Kris als horecaondernemers valt trouwens nog te bezien. Achter de schermen werken zij nog altijd hard aan de veel grotere club ‘De Maatschappij voor Volksgeluk’, die in de Ferro-loods in het Havengebied zou moeten verrijzen. Vooralsnog is het echter onduidelijk of die plannen doorgang kunnen vinden.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

GISTEREN

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

GISTEREN

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten