Rotterdam

Illustrator Joni Kling bestormt de kunst-scene

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ontmoet Joni Kling van Studio Kling. Een jonge, autonome kunstenaar en grafisch illustrator die inmiddels hoge ogen gooit in het Rotterdamse. Zien wat zij doet en maakt? Op 2 en 3 november exposeert ze in The Performance Bar aan de Boomgaardsstraat.

Liefste hobby

Kinderen zijn over het algemeen dol op rennen en ravotten. Maar al vroeg werd duidelijk dat Joni Kling uit een ander soort hout is gesneden. Zij zat het liefst eenzaam aan een tafeltje wat te tekenen. Inmiddels 32 jaar oud is het nog steeds haar liefste hobby. Een hobby die, sinds zij drie jaar geleden afstudeerde aan de Willem de Kooning Academie, ook haar werk is geworden.

Set and stage designer

Als huisgenoot en barmedewerker van Jetti Steffers, één van de eigenaren van BAR, begon zij haar creatieve carrière als set and stage designer in dezelfde club. Jetti zocht iemand die de ruimte voor bepaalde feesten voor een beetje kon pimpen. Joni wilde wel. Dat daar destijds weinig budget tegenover stond, deerde haar niet. ,,Zo heb ik juist geleerd om creatief om te gaan met de middelen die je hebt.”

Goede reclame

Van het een kwam het ander en een half jaar later mocht ze voor het Groningse Paradigm Festival een hele loods van 47 meter in te richten. ,,Die klussen voor BAR bleken dus ook nog eens goede reclame te zijn.”

Illustrator 2.0

Zodoende groeide Joni uit tot een illustrator 2.0. Iemand die haar schetsen ook kan vertalen naar een 3D-omgeving. Eén van haar favorieten: een remake van de melkbar uit Stanley Kubrick’s film ‘A Clockwork Orange’ voor een pop-up bar in KINO.

Gebodypainte modellen

Langzaam is ze zo gaan experimenteren met meerdere media: van schilderijen van 2,5 bij 1 meter, bedrukte tassen en jassen en glas-in-lood tot gebodypainte modellen en zelfs tatoeages. ,,De basis voor alle kunstwerken ligt echter in mijn illustraties: een soort mix van art deco, Egyptische hiërogliefen en Griekse mythologie.”

Inspiratiebron

Belangrijkste inspiratiebron is daarbij de natuur en architectuur om haar heen vindt. ,,Onlangs was ik op bezoek in Brussel. Een mooie, oude stad die van alles in mij losmaakte. Grote kans dus dat er binnenkort een paar op Brussel geïnspireerde kunstwerken uit mijn vingers rollen.”

Unieke werken

Of die ook te zien zijn tijdens haar expositie in The Performance Bar, vanaf 21.00 uur op 2 november? Dat durft ze niet te zeggen. Wel duidelijk is dat er dan 9 unieke werken te bewonderen zijn. De tiende, net als de eerste, zal ze die avond live schilderen om op het einde te veilen aan de hoogste bieder.

Een ander continent

Haar hoop: om zo een zakcentje bij elkaar te sparen voor haar aankomende trip naar de Filepijnen en Australië, alwaar ze onder andere stranden en koraal gaat schoonmaken. Een ander doel: inspiratie opdoen en als kunstenaar eventueel een voet aan de grond krijgen in een ander continent. Want hoewel haar ster in Rotterdam inmiddels rijzende is, spuugt ze mogelijk internationaal succes ook niet in de mond.

Springplank voor talent

Als dát haar lukt, is de expositie in The Performance Bar een goede plek om nog goedkoop een originele Kling in te kopen. Deze plek is al vaker een springplank gebleken voor creatieve talenten, die daarna de mainstream kunstsector overdonderden. Ga maar eens kijken.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Ard loopt hard voor Sunday Foundation

Foto van ''

VANDAAG, 14:07

Profvoetballer Ard van Peppen neemt zondag 7 april deel aan de Rotterdam Marathon. Met het uitlopen van de prestigieuze hardloopwedstrijd neemt hij officieel afscheid van het betaalde voetbal. Van Peppen speelde onder andere voor Excelsior, RKC Waalwijk, De Graafschap en Roda JC.

Sponsorloop


Bevrijdingsfestival pakt uit met nieuw podium

Foto van ''

VANDAAG, 13:07

Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland krijgt er dit jaar een podium bij. Naast hoofdpodium Erasmus Stage en de SENA Stage kunnen bezoekers dit jaar ook terecht bij de ‘Schuren bij de Buren Stage’.


Vuurwerkverbod voor overlast veroorzakende wijken

Foto van ''

VANDAAG, 12:56

In wijken waar afgelopen jaarwisselingen grote incidenten of ongeregeldheden plaatsvonden, geldt voortaan een vuurwerkverbod. In het overgrote deel van de stad blijft het mogelijk om vuurwerk af te steken, tenzij bewoners anders besluiten.

Feestelijke traditie versus overlast


Fietsenbank opent aan Pretorialaan op Zuid

Foto van ''

VANDAAG, 12:44

Een fiets voor alle Rotterdammers. Om dat doel te bereiken, is vorige week bij het Gemaal op Zuid de eerste Fietsenbank van Rotterdam geopend. Daar kunnen mensen met een laag inkomen een fiets lenen of met korting kopen.

Lenen of kopen


Brandnetelworkshop bij Rotterdamse Munt

Foto van ''

VANDAAG, 12:41

De tuingidsen van Rotterdamse Munt organiseren ook dit groeiseizoen verrassende, boeiende, leuke en interessante workshops en tuintours. Op zaterdag 6 april is de eerste: een workshop over de brandnetel.

Meer dan stekelig alleen

In het voorjaar steekt de brandnetel als een van de eerste plantjes de kop op en maakt kale grond snel groen. In deze workshop hoor je alle ins & outs over de brandnetel. Zoals de functie die de plant vervult in een ecosysteem en welke dieren er graag tussen vertoeven. Maar ook: hoe is de brandnetel goed voor ons als mens en hoe je de groene bladeren verwerkt in gerechten?


Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Woodz

NIEUWSPEPER

GISTEREN

De rijkgevulde pita kip van Brasserie Woodz is voor Sjoerd de perfecte manier om bij te komen van een uit de hand gelopen date.

Door Tara Lewis

Met zijn rood geruite pak is Sjoerd van Oortmerssen een kleurrijke verschijning als hij op een druilerige ochtend Brasserie Woodz binnenkomt. ,,Sorry ik heb gisteren iets te diep in het glaasje gekeken. Ik had een date die nogal is geëscaleerd. Er vielen mij een hoop alcoholische versnaperingen ten deel, die moet ik nu even verwerken.”


Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Minister Cora van Nieuwenhuis en wethouder Kurvers bij de start van de aanleg van de A16 Rotterdam. Foto: Linda de Rooij

Foto van ''

22 MRT 2019

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden


Op naar een CO2-neutraal Rotterdam

Foto van ''

22 MRT 2019

Nog 31 jaar, dan moet Rotterdam CO2-neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar zowel voor als achter de schermen werken gemeente, bedrijven en bewoners al hard aan plannen om die doelstelling te realiseren. Voor Rotterdam schuilt een deel van de oplossing in overtollige warmte uit de haven.

Betaalbaar voor iedereen


Rotterdamse zelfbouwers schitteren op tv

Foto: Maartje Brockbernd

Foto van ''

22 MRT 2019

In het nieuwe klusprogramma van RTL 4 ‘Zelfbouwers Rotterdam’ volgt de camera zes koppels bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de

Rotterdamse Afrikaanderwijk.


Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

22 MRT 2019

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting