Rotterdam

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film. Foto: Daria Scagliola

Foto van 'Ilja Post'

7 SEP 2018

Psychologisch econoom en marketing expert Harold Smits houdt wel van een filmpje. En van lekker eten. Dat hij op een dag besloot beide geneugten te combineren, is dus zo gek nog niet.

Zijn concept: Cinema Culinair, waarbij je een film kijkt en op hetzelfde moment eet wat er op het witte doek gegeten wordt. Dus zet iemand in de film net zijn tanden in een sappige burger, dan krijg jij die ook geserveerd. Slurpen ze even later een oester naar binnen, dan – nou ja, je snapt het idee.

Experiment

Al in 2008 begon Harold in zijn eigen Graaf Florisstraat te experimenteren met dergelijke foodevents. Bijgestaan door zijn toenmalige buurvrouw Wies transformeerden ze het buurthuis om de hoek eens per maand in een restaurant annex bioscoop, de ‘Floriscoop’. ,,Destijds was het nog een besloten feestje”, zegt hij. ,,Enkel toegankelijk voor andere straatbewoners.”

‘Smikkelfilm’

De eerste ‘smikkelfilm’ die ze er vertoonden: Sideways, over twee vrienden die een rondreis maken langs de wijngaarden van Californië. Het werd een daverend succes. Harold: ,,Wat bleek? De gedachte om te willen eten en drinken wat je op het scherm voorbij ziet komen, is blijkbaar universeel ingebakken in de mens. Dat gaf te denken, moeten we het concept van de Floriscoop niet verder uitbreiden?”

Film-food concept

De maandelijkse buurtfilmavondjes bleven. Die vonden Harold en Wies te mooi – en te gezellig - om op te geven. Maar na vijf jaar, en talloze opmerkingen van ‘hier moet je iets mee’ later, besloten ze hun film-food concept dan toch aan een groter publiek bekend te maken.

Guavepasta met gorgonzola

Op 1 januari 2013 richtten ze daarom Cinema Culinair op, om ook elders in de stad voorstellingen in restaurants te organiseren. De eerste ‘eetfilm’ op de rol, in Bird: het Brazilaanse Estômago, met gerechten als pasta puttanesca en Anita e Garibaldi - een toetje van guavepasta met gorgonzola.

Dat was de start, aldus Harold. ,,Sindsdien programmeren we elk jaar zo’n zes what you see, is what you eat-films, op de meest uiteenlopende locaties. Al is Zaal Staal de afgelopen jaren wel zo’n beetje de vaste hang-out geworden.”

Zaal Staal

,,Een geweldige locatie met een plafond van wel acht meter hoog”, jubelt hij. ,,Een perfecte ruimte dus om films te projecteren. Let wel: op twee schermen, waardoor eters tijdens het kijken niet steeds hun hoofd hoeven te draaien.”

Gemiddeld is er per voorstelling ruimte voor zo’n honderd gasten, die elk bijna 70 euro afrekenen voor een dergelijke experience. Duur? Harold vindt van niet. Althans, veel goedkoper kan hij het niet maken, is het weerwoord.

Snelheid is de sleutel

,,Er gaat veel werk zitten om een Cinema Culinair te laten slagen. Alle eters moeten zo’n 15 seconden voor een eet-scène precies dat gerecht op hun bord krijgen wat ze op het grote scherm zien. En dat dan ook nog eens acht keer achter elkaar, want zo veel gerechtjes serveren we.”

Harold wil maar zeggen: om dat voor elkaar te boksen heb je een super gedisciplineerde, en op elkaar ingespeelde keukenbrigade nodig. Maar ook een heel leger aan uitserveerders. ,,En ja, die mensen staan daar natuurlijk niet voor gratis.”

Joop van den Ende

Het hele concept uitvergroten en verder optimaliseren á la een Dinnershow van Joop van den Ende zou een optie zijn om de kosten te verlagen, geeft hij toe. ,,Maar daar heb ik stiekem helemaal geen zin in. Dan wordt het te groots en massaal.”

Gemiddeld een 9

Geld verdienen aan dit concept was dan ook nooit zijn opzet. Knipogend: ,,Zie het als een hobby die wegens succes al vijf jaar lang gruwelijk uit de klauwen loopt en steeds weer wordt geprolongeerd. Ik bedoel, onze gasten waarderen ons gemiddeld een 9. Dat is echt ongekend in horecaland.”

Extra voorstellingen

Daarom, voor hen en anderen die Cinema Culinair eens willen ontdekken: dit najaar zijn er twee extra voorstellingen in Rotterdam. En ook film- en foodliefhebbers uit andere steden kunnen hun lol op binnenkort. Zo zijn er plannen op uit te breiden naar Amsterdam en Antwerpen. Toevallig ook de steden waar Harold en Wies zelf de laatste tijd regelmatig bivakkeren.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Havenbaan voor 1000 mbo'ers

Foto van ''

6 FEB 2019

De Rotterdamse haven biedt 1000 mbo-studenten een garantie op werk als ze kiezen voor een opleiding procestechniek, onderhoud of logistiek. Het MKB heeft de komende 4 jaar voor 600 werkzoekenden een baan via een leerwerktraject.

Dit zijn twee maatregelen uit het Leerwerkakkoord, dat dinsdag is gepresenteerd. Bedrijfsleven, onderwijs en gemeente hebben hierin verschillende afspraken gemaakt om meer Rotterdammers aan het werk te krijgen en te houden.


Laatste tentoonstelling Boijmans: Bauhaus

Laatste Boijmanstentoonstelling: Bauhaus

NIEUWSPEPER

6 FEB 2019

Voor conservator Mienke Simon Thomas van Museum Boijmans Van Beuningen is de tentoonstelling over de invloeden tussen Bauhaus en Nederland een ‘godsgeschenk’. Ze vertelt over haar persoonlijke band met het onderwerp en de relatie tussen Bauhaus en Rotterdam.

Door Tara Lewis

Boijmans Van Beuningen heeft nog één tentoonstelling voor het museum zeven jaar zijn deuren sluit. In ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ wordt het Nederlandse netwerk rondom Bauhaus uitgelicht. Het is honderd jaar geleden dat het Bauhaus in Weimar werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. De beginselen van Bauhaus -een academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers- waren dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare (door kunstenaars vormgegeven) producten kan permitteren, werkte het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken.


Eerste Rotterdamse duurzame festival uitverkocht

Foto van 'Tara Lewis'

6 FEB 2019

In BlueCity is zaterdag het eerste -strak uitverkochte- duurzame festival van Rotterdam: ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’

Maar liefst 650 man komt zaterdag 9 februari naar BlueCity voor het eerste duurzame festival van Rotterdam. In het voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana kunnen mensen luisteren naar vijfentwintig sprekers of meedoen met workshops als ‘wormenhotel bouwen’ en ‘circulaire koekjes’. Verder is er een vacaturebank met zestig duurzame vacatures en een ‘start-up-academy’.

Reuring


Expositie wederopbouw Baankwartier

Expositie wederopbouw Baankwartier. Foto: Stadsarchief Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

6 FEB 2019

In ‘erfgoedlab’ Dig It Up opent aanstaande zondag 10 februari de nieuwe expositie ‘Wederopbouw Baankwartier’. Het Baankwartier is een van de meest karakteristieke wederopbouwwijken van Rotterdam. Het ooit legendarische uitgaansgebied werd in de oorlog volledig vernietigd. In de jaren vijftig werd een volledig nieuwe wijk gebouwd waar onder meer Bazar, het Oogziekenhuis, Cinerama, en Theater Rotterdam zijn te vinden.

Respect

Na perioden van verwaarlozing en leegstand is het gebied zich de laatste jaren aan het ontwikkelen. De herinrichting van de Coolsingel moet daar een bijdrage aan leveren. Het eerste deel van de Schiedamsedijk wordt opnieuw ingericht en de verbinding met de Coolsingel wordt toegankelijker. Voor Dig It Up, gevestigd aan de Schiedamsedijk vormt het een mooie aanleiding om een expositie aan het gebied te wijden. Initiatiefnemer Evan van der Most: “Na decennia kwetsbaar te zijn geweest is er de laatste jaren herwaardering en respect voor de wederopbouwarchitectuur. De bijzondere gebouwen uit die tijd vormen juist de charme van dit gebied. Ik hoop dat mensen na het zien van deze expo met een nieuwe blik naar het Baankwartier kijken.”


Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Guliano

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

NIEUWSPEPER

6 FEB 2019

Britt Planken maakt graag indruk met de broodjes van Guliano, op studiegenoten maar ook bezoekende Finnen.

Door Tara Lewis

Journalist en content marketeer Britt Planken (27) at voor het eerst een broodje bij Guliano op de Meent samen met haar moeder. “Dat was tien jaar geleden, vlak voordat ik een jaar naar Amerika zou gaan. Samen kwamen we naar Rotterdam om te winkelen en zijn we hier naar binnen gelopen voor de lunch. Volgens mij had ik de Dolomoti, een warm broodje met parmaham en mozzarella. Ik herinner me nog hoe lekker ik de combinatie van smaken vond en de gekonfijte rode ui. En ook al betaalde mijn moeder, ik kon het me als zeventienjarige veroorloven.” Na het tussenjaar ging Britt in Rotterdam studeren, eerst aan de Hogeschool en daarna aan de Erasmus. “Sindsdien loop ik dit zaakje bij iedereen te pushen: studiegenoten, maar ook een vriendin uit Finland. Dit is een van de weinige plekken waar ik interessant mee kan doen in Rotterdam.”


Eerste headliners Bluegrass Festival bekend

Foto van ''

4 FEB 2019

Je moet er nog even op wachten. Maar de eerste ‘lekkermakers’ van het Rotterdam Bluegrass Festival op 21, 22 en 23 juni zijn reeds bekend. Presenting, uit het verre U, S of A: The Po' Ramblin Boys en de Hackensaw Boys.

Ambassadeurs van bluegrass


Maastunnel even ‘Tunnel of Love’

Foto van ''

4 FEB 2019

Wie nog niet van de Maastunnel hield, moet in de week van 8 tot en met 15 februari goed z’n best doen om dat vol te houden. Tijdens de Rotterdam Art Week wordt het voetgangersgedeelte van de Maastunnel omgetoverd tot de ‘Tunnel of Love’.

Fantasiewereld


Rotterdam koploper voorzieningen hartstilstand

Foto van ''

31 JAN 2019

Wie een hartstilstand krijgt, loopt in Rotterdam grotere kans op tijd te worden gereanimeerd dan in andere grote steden. Zo groeide het aantal burgerhulpverleners van ruim 200 naar zo’n 4400, en steeg het aantal 24 uur per dag beschikbare AED’s naar 225. Daarmee staat Rotterdam er het beste voor van de vier grote steden in Nederland.

Binnen 6 minuten gereanimeerd


54.000 extra woningen voor regio Rotterdam

Foto: Peter de Jong Fotografie

Foto van ''

31 JAN 2019

Gemeenten, woningcorporaties en de provincie Zuid Holland tekenden gisteren het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018-2030. Hierin spraken ze onder andere af het aantal woningen in de regio met 54.000 uit te breiden. Ook gaan ze zich inzetten voor een betere balans van het woningaanbod.

Voldoende woningen tot 2030


Nielson verkoopt kaartjes Live at Wantij

Foto van ''

31 JAN 2019

Aanstaande vrijdag om 9.00 uur start de kaartverkoop voor Live at Wantij 2019. Om 9.00 uur bij de start zal zanger Nielson aanwezig zijn in de VVV op de Spuiboulevard in Dordrecht om te helpen met deze kaartverkoop.

Live at Wantij


Al 40.000 cadeaus voor Stichting Jarige Job

Foto van ''

29 JAN 2019

Nederland geeft massaal gehoor aan de oproep van PostNL en Stichting Jarige Job om verjaardagscadeautjes te doneren voor kinderen die het thuis minder breed hebben. Sinds 2 januari zijn, vanuit het hele land, inmiddels 8.000 pakketten met zo’n 40.000 cadeaus afgeleverd.

40.000 cadeautjes


Blijdorp ‘host’ de Olympische Speeltuin Spelen

Foto: Powerboat

Foto van ''

29 JAN 2019

Denk je dat er in de winter niks te doen is buiten? Kom dan op 6, 13 en 20 februari naar de Olympische Speeltuin Spelen Wintereditie in Rotterdam Blijdorp.

Van speeltuin tot sportveld


Nicolien Sauerbreij naar flagshipstore Bever

Foto van ''

29 JAN 2019

Nog maar een maand voordat de voorjaarsvakantie start en Rotterdammers weer massaal naar de wintersportgebieden vertrekken. Speciaal voor hen organiseert wintersportwinkel Bever Rotterdam Stadionweg zaterdag 2 februari een tof wintersportevent.

Lezingen en clinics


Societyzanger Ger Vos in theater De Stoep

Foto van ''

28 JAN 2019

Na het grote succes van vorig jaar in zijn home town Spijkenisse, keert societyzanger én entertainer Ger Vos op veler verzoek weer terug in theater de Stoep op 10 mei 2019.

Als geboren Rotterdammer, woonachtig in Brielle, heeft Ger een groot deel van zijn jeugd doorgebracht in Spijkenisse. Oude tijden herleven en herinneringen komen weer boven in de grote zaal van theater De Stoep in Spijkenisse.


Aftrap ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing

Foto van ''

28 JAN 2019

ROOD, de jongerenorganisatie binnen de SP trapte afgelopen vrijdag haar jaarlijkse ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af in Rotterdam. Met een grote attractie, een zogenoemde bungeerun, maakten de SP-jongeren duidelijk dat er nog steeds een groot tekort is aan goede en betaalbare jongerenwoningen.

Betaalbaar huis


In onderbroek met oploskoffie werken aan clubhits

Foto van 'Ilja Post'

28 JAN 2019

Prominent aanwezig in de tentoonstelling Party People - over de Rotterdamse uitgaanscultuur van begin jaren ’90 tot nu - is hij niet. Toch draait ook Taras van de Voorde al jaren mee in de scene.

Een dj die na zijn eerste jaren in de Rotterdamse underground als producer meermaals een dijk van een clubhit scoorde en internationaal hoge ogen gooide toen BBC Radio One dj Pete Tong twee van zijn tracks bombardeerde tot Essential tune in zijn radioshow. Iets wat weinigen in Rotterdam hem kunnen nazeggen.


Politie houdt inleveractie voor steek- en vuurwapens

Foto van ''

24 JAN 2019

Het is niet normaal om een wapen te dragen. Wapenbezit leidt vaak tot wapengeweld en kent uiteindelijk alleen maar verliezers. Daarom houdt de politie sinds begin deze week een wapeninleveractie.

Illegaal


Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Panzero

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

23 JAN 2019

Gino mag dan een Italiaanse naam hebben, hij is op en top Nederlands. De Italiaanse keuken kan hem desalniettemin bekoren, als het even kan in snackvorm.

Door Tara Lewis

Eigenlijk eet Gino van Weenen (32) het liefste elke middag op de Botersloot. “Dit stukje is echt een lunchwalhalla, met de Vietnamese broodjes van Boguette en het Koreaanse eten bij Gamasot. Panzero zit hier nu twee jaar, de eerste keer dat ik hier kwam was de kaart nog niet klaar. Italiaanse broodjes zijn natuurlijk wel bekend maar dit heeft een regionale twist die ik heel tof vind, in plaats van een panini die toch al snel vernederlandst wordt.”