Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 11 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland

De eerste editie van festival Het Laatste Eiland is zaterdag 15 september op het eiland Tiengemeten.

Het Laatste Eiland is voor iedereen die nieuwsgierig en in aanraking wil komen met de natuur. Tiengemeten is zaterdag 15 september het decor voor een uniek en nieuw festival waar flora en fauna, diersoorten, allerlei kunstvormen en de nieuwste muziekacts de hoofdrol spelen. Rosa Schol is projectleider van het festival. ,,Het Laatste Eiland is ontstaan toen een beheerder van het eiland van Natuurmonumenten vijf jaar geleden contact zocht met de organisatie van The Great Wide Open, om te kijken of zij interesse hadden in de locatie Tiengemeten. Omdat zij Vlieland al hadden besloot een van de oprichters van dat festival, Ron Euser, de mogelijkheden van een nieuw evenement te verkennen.”

Bob Ross workshop

Nadat het idee een tijd lang in de kast bleef liggen werd vorig jaar gestart met het verzamelen van een organisatie. ,,Het idee was om een klein, intiem festival te organiseren voor mensen die houden van een avontuur, van gekke dingen meemaken. Geen evenement met hekken en beveiliging, maar natuur met een knipoog.” Zo kan een Bob Ross schilder workshop worden gevolgd met Flo Ross en is er een poëtische bootreis door het gebied met de Sterke Verhalen & Slechte Hitjes Rondvaartboot. Verder zijn er optredens van Het Gezelschap, de nieuwe act van Jordy Dijkshoorn (De Likt), Convoi Exceptional en eigenzinnige singer-songwriter broeder Dieleman.

Latente natuurbehoefte

Het Laatste Eiland heeft als doel om meer mensen kennis te laten maken met de natuur en het eiland. Schol: ,,Veel mensen in de stad hebben een latente natuurbehoefte. De eerste keer dat ik op Tiengemeten was had ik het gevoel op een onbewoond eiland te zijn.” Diezelfde natuur vergt tegelijkertijd een zorgvuldige organisatie. ,,Zo hebben we het muziekpodium verplaatst omdat bleek dat de beschermde Noordse woelmuis op de oorspronkelijke locatie vaak rondscharrelt. Gelukkig houdt hij niet van droge grond dus konden we verhuizen naar de boomgaard.”

Om de woelmuis en de rest van de dieren en natuur te ontzien vindt het festival plaats van 12 uur ’s middags tot 20.30 uur ’s avonds. Op de website is alle praktische informatie over kaartverkoop, vervoer en overnachtingen te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.