Rotterdam

‘Lockchain’ als oplossing voor deelfietsen-probleem

Foto: Olivier Huisman

Foto van 'Ilja Post'

13 SEP 2018

Ze claimen dé oplossing te hebben voor het grootstedelijke deelfietsen-probleem. Nick Kiran van het Rotterdamse ingenieursbureau TWTG en Alexander Enthoven van het Amsterdamse Kryha; 010 en 020 verenigd in een gezamenlijke strijd: om de wildgroei aan deel- en huurfietsen een halt toe te roepen.

Hele of halve wrakken

Tweewielers die tegelijk van niemand als van iedereen zijn. Erg netjes worden al ze vaak niet behandeld, aldus Nick. Vele eindigen al heel snel als halve of hele wrakken in het straatbeeld.

Tienduizenden OV-fietsen

,,Uit documentatie van NS blijkt dat er momenteel ruim 14.000 OV-fietsen zijn, en de verwachting is dat dit er eind dit jaar 20.000 zijn. In 2017 hebben er circa 43.000 OV-fietsreparaties plaatsgevonden. Plak jij ook zo vaak je band? Of is dit bewijs dat mensen gewoon heel slecht met deelfietsen omgaan? Het lijkt mij dat het systeem niet helemaal lekker loopt.”

Lekke band

,,Het gevoel van ‘eigenaarschap’ is bij deelfietsen ver te zoeken”, vervolgt hij. ,,Ik bedoel, als je een fiets van een vriend leent, kijkt je wel uit of je de verf van het frame spurt, of een lekke band rijdt. En áls dat gebeurt, laat je je vriend daar niet mee zitten. Dan fiks je de schade gewoon.”

Maar wat kan jou een oBike schelen, is zijn punt. Of een FlickBike, Hello-bike, Swapfiets, Donkey Republic of al die andere fietsen van een keur aan aanbieders? Via een app op je mobiel vind je een fiets, je huurt hem voor een klein bedrag en laat ‘m staan waar je wilt.

Nick: ,,Vanuit oogpunt van de gebruiker een gouden deal. Maar steeds meer gemeenten én bewoners balen ervan. Omdat die fietsen dus bijna standaard lijken te eindigen als afdankertjes in de goot.”

Universele smart-lock

Hoe dat te voorkomen? Simpel, stellen Nick en Alexander: door fietsen uit te rusten met een universele smart-lock. Een slim slot dus, dat werkt volgens de principes van de blockchain.

X.Bike

,,Waar het op neerkomt, is dit: net als bij reguliere deelfietsen download je een app die je toegang geeft tot bij ons systeem aangesloten fietsen. Dat kunnen fietsen zijn van een aanbieder als X.Bike, onze lanceerpartner. Maar bijvoorbeeld ook gewoon van particulieren, die op deze manier een extra centje kunnen verdienen met een fiets die anders toch maar stil staat.”

Als verhuurder bepaal je vervolgens aan wie je de fiets wilt uitlenen, voor hoe lang, tegen welke prijs en waar je de fiets na de verhuurperiode weer terug wilt vinden. Al deze informatie stoppen we in het slimme slot, dat daarna alleen te openen is door huurders die akkoord zijn gegaan met de voorwaarden om die specifieke fiets te kunnen lenen.

Mini-contractje

Nick: ,,Huurder en verhuurder gaan dus per keer en soort mini-contractje aan. Breekt iemand het contract, bijvoorbeeld omdat je een lekke band hebt gereden, dan krijg je ‘strafpunten’, die je geld of extraatjes kunnen kosten.”

Andersom willen we mensen ook belonen voor goed gedrag. Bijvoorbeeld wanneer je de fiets wél op de afgesproken plek terugzet, of dat doet met de fiets van andere, laksere huurder. Via ‘locatie services’ kan zo’n smart-lock namelijk ook een oproepje doen wanneer de fiets nog niet op de juiste bestemming staat.

Gebruikers belonen

,,En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden, vult Alexander aan. ,,Gemeenten kunnen gebruikers bijvoorbeeld ook belonen wanneer ze bepaalde voorkeursroutes nemen. Dus niet over die ene drukke verkeersader, waar de weg al weken open ligt. Maar juist een blokje om, daar waar het rustiger is.”

Ecosysteem

,,Concluderend: met deze oplossing proberen we een ecosysteem tot stand te brengen waarin aanbieders en gebruikers van fietsen, bedrijven, (lokale) overheden, fietsenmakers elkaar in balans houden door een model met positieve en negatieve stimulansen.”

Prototype

Hoewel nog volop in de ontwikkelingsfase kijken verschillende partijen, waaronder de gemeente Rotterdam, al reikhalzend uit naar het eerste prototype. Dat het onderzoek verder deels gefinancierd wordt uit EU-subsidiegelden vanuit RVO Nederland, is ook een teken aan de wand.

Desondanks zal het nog wel even duren voordat de eerste slimme sloten in het straatbeeld te zien zijn, aldus Nick en Alexander. ,,De subsidie loopt nog door tot eind 2019, al hopen we daarvoor wel het eerste prototype te kunnen presenteren.”


Likeability of5

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Kinderen een dag de baas in Rotterdam

Marc Boersch, CEO Nestlé Nederland, en zijn jonge collega tijdens JINC Baas van Morgen 2018.

Foto van ''

GISTEREN

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, directeuren en politici. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren de basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben van een bedrijf als Coca Cola, de RET of het Hilton Hotel.

Goede start

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


Rotterdam meeste excellente scholen van Nederland

Foto van ''

GISTEREN

Maar liefst negen scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs krijgen vandaag het predicaat Excellente School 2018 van de Inspectie van het Onderwijs. Het totale aantal excellente scholen in Rotterdam komt daarmee op 17. Nooit eerder waren dat er zo veel.

Winnende scholen


Rotterdam is vegan hotspot tijdens filmfestival

Foto van ''

GISTEREN

Ook tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) kun je er dit jaar niet om heen: plantaardig eten is dé voedseltrend van 2019. Bezoekers van het festival hebben dit jaar veel veganistische opties om uit te kiezen – van fastfood tot fine dining.

Plantaardige menu’s


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

18 JAN 2019

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

18 JAN 2019

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

18 JAN 2019

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

18 JAN 2019

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

18 JAN 2019

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen