Rotterdam

‘Lockchain’ als oplossing voor deelfietsen-probleem

Foto: Olivier Huisman

Foto van 'Ilja Post'

13 SEP 2018

Ze claimen dé oplossing te hebben voor het grootstedelijke deelfietsen-probleem. Nick Kiran van het Rotterdamse ingenieursbureau TWTG en Alexander Enthoven van het Amsterdamse Kryha; 010 en 020 verenigd in een gezamenlijke strijd: om de wildgroei aan deel- en huurfietsen een halt toe te roepen.

Hele of halve wrakken

Tweewielers die tegelijk van niemand als van iedereen zijn. Erg netjes worden al ze vaak niet behandeld, aldus Nick. Vele eindigen al heel snel als halve of hele wrakken in het straatbeeld.

Tienduizenden OV-fietsen

,,Uit documentatie van NS blijkt dat er momenteel ruim 14.000 OV-fietsen zijn, en de verwachting is dat dit er eind dit jaar 20.000 zijn. In 2017 hebben er circa 43.000 OV-fietsreparaties plaatsgevonden. Plak jij ook zo vaak je band? Of is dit bewijs dat mensen gewoon heel slecht met deelfietsen omgaan? Het lijkt mij dat het systeem niet helemaal lekker loopt.”

Lekke band

,,Het gevoel van ‘eigenaarschap’ is bij deelfietsen ver te zoeken”, vervolgt hij. ,,Ik bedoel, als je een fiets van een vriend leent, kijkt je wel uit of je de verf van het frame spurt, of een lekke band rijdt. En áls dat gebeurt, laat je je vriend daar niet mee zitten. Dan fiks je de schade gewoon.”

Maar wat kan jou een oBike schelen, is zijn punt. Of een FlickBike, Hello-bike, Swapfiets, Donkey Republic of al die andere fietsen van een keur aan aanbieders? Via een app op je mobiel vind je een fiets, je huurt hem voor een klein bedrag en laat ‘m staan waar je wilt.

Nick: ,,Vanuit oogpunt van de gebruiker een gouden deal. Maar steeds meer gemeenten én bewoners balen ervan. Omdat die fietsen dus bijna standaard lijken te eindigen als afdankertjes in de goot.”

Universele smart-lock

Hoe dat te voorkomen? Simpel, stellen Nick en Alexander: door fietsen uit te rusten met een universele smart-lock. Een slim slot dus, dat werkt volgens de principes van de blockchain.

X.Bike

,,Waar het op neerkomt, is dit: net als bij reguliere deelfietsen download je een app die je toegang geeft tot bij ons systeem aangesloten fietsen. Dat kunnen fietsen zijn van een aanbieder als X.Bike, onze lanceerpartner. Maar bijvoorbeeld ook gewoon van particulieren, die op deze manier een extra centje kunnen verdienen met een fiets die anders toch maar stil staat.”

Als verhuurder bepaal je vervolgens aan wie je de fiets wilt uitlenen, voor hoe lang, tegen welke prijs en waar je de fiets na de verhuurperiode weer terug wilt vinden. Al deze informatie stoppen we in het slimme slot, dat daarna alleen te openen is door huurders die akkoord zijn gegaan met de voorwaarden om die specifieke fiets te kunnen lenen.

Mini-contractje

Nick: ,,Huurder en verhuurder gaan dus per keer en soort mini-contractje aan. Breekt iemand het contract, bijvoorbeeld omdat je een lekke band hebt gereden, dan krijg je ‘strafpunten’, die je geld of extraatjes kunnen kosten.”

Andersom willen we mensen ook belonen voor goed gedrag. Bijvoorbeeld wanneer je de fiets wél op de afgesproken plek terugzet, of dat doet met de fiets van andere, laksere huurder. Via ‘locatie services’ kan zo’n smart-lock namelijk ook een oproepje doen wanneer de fiets nog niet op de juiste bestemming staat.

Gebruikers belonen

,,En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden, vult Alexander aan. ,,Gemeenten kunnen gebruikers bijvoorbeeld ook belonen wanneer ze bepaalde voorkeursroutes nemen. Dus niet over die ene drukke verkeersader, waar de weg al weken open ligt. Maar juist een blokje om, daar waar het rustiger is.”

Ecosysteem

,,Concluderend: met deze oplossing proberen we een ecosysteem tot stand te brengen waarin aanbieders en gebruikers van fietsen, bedrijven, (lokale) overheden, fietsenmakers elkaar in balans houden door een model met positieve en negatieve stimulansen.”

Prototype

Hoewel nog volop in de ontwikkelingsfase kijken verschillende partijen, waaronder de gemeente Rotterdam, al reikhalzend uit naar het eerste prototype. Dat het onderzoek verder deels gefinancierd wordt uit EU-subsidiegelden vanuit RVO Nederland, is ook een teken aan de wand.

Desondanks zal het nog wel even duren voordat de eerste slimme sloten in het straatbeeld te zien zijn, aldus Nick en Alexander. ,,De subsidie loopt nog door tot eind 2019, al hopen we daarvoor wel het eerste prototype te kunnen presenteren.”


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

GISTEREN

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats


Slimme watertaxi vaart straks uit zonder kapitein

Foto van ''

5 APR 2019

Sinds deze week vaart er een KPN-watertaxi over de Rotterdamse Maas. Nu nog mét kapitein, maar met de ambitie om de boot op termijn volledig zelfstandig te laten varen, op het netwerk van KPN.

Innovatieproject


MOMO komt met ‘positieve vervuilerstaks’

Foto van ''

5 APR 2019

Korting op eten en drinken als je met de fiets op het openbaar vervoer naar het festival komt. Dat is wat het Motel Mozaïque Festival verstaat onder haar ‘positieve vervuilerstaks’. Een manier om bezoekers die goed en groen bezig zijn te belonen.

Groene korting


Vier Moederdag bij Rotterdamse ouderen thuis

Foto: Vincent van den Hoogen

Foto van ''

5 APR 2019

Rotterdam-Noord viert feest op zondag 12 mei. Die dag komen schrijvers, muzikanten, verhalenvertellers, vrijwilligers en wijkbewoners samen op het Groot Letterfestival.

Twee bijzondere locaties, het Jan van der Ploeghuis – een woonhuis voor ouderen - en buurthuis het Klooster Oude Noorden veranderen voor een dag in festivallocaties.