Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Wavey Cartel gaat voor meer vrouwen in de dj-booth

Aaliyah van Stiphout (22) vindt het maar vreemd. Die scheve man-vrouwverhouding op de radio, festivalpodia en achter de draaitafels. Daarom richtte ze samen met Jacqueline Monteiro (23) Wavey Cartel op, een artiesten- en evenementbureau met een all-female bestand.

Hun missie: de ongelijkheid in de muziekindustrie aanpakken door het promoten van jonge, vrouwelijke artiesten en het organiseren van eigen evenementen. ,,Want dat van de tien invloedrijkste festivals in Nederland gemiddeld genomen zo’n 13 tot 17 procent van de programmering uit vrouwen bestaat, is echt niet meer van deze tijd. De hoogste tijd dus om hen uit deze underdog positie te helpen.”

Vriendjespolitiek

Waar het volgens Aaliyah aan ligt dat vrouwen nog altijd massaal het onderspit delven? „Tja, vul maar in: ‘vriendjespolitiek’, een tekort aan vrouwelijke rolmodellen, het feit dat meiden binnen de samenleving nog altijd als minder worden gezien dan mannen… Aan een gebrek aan talent ligt het in ieder geval niet. Dj’s als Nina Kraviz, Amelie Lens, Sojuju en Rachel Green bewijzen dat ook meiden meer dan hun mannetje staan achter de draaitafel.”

Ongelijke man-vrouwverhoudingen

Het idee voor het opzetten van een collectief deed Jacqueline vorig jaar op tijdens het Triangle Festival in Rotterdam. Daar kwam zij, samen met de beginnende dj Demi-Lisa, Aaliyah tegen. „Toen Jacqueline aangaf moeite te hebben met de ongelijke man-vrouwverhoudingen in de scene en zei dat ze daar iets aan wilde doen, ging het balletje rollen.”

Collectief

Jaqueline: „Ik zag dat mannen vooral met elkaar gingen samenwerken, dus benaderde ik Aaliyah en de anderen om als vrouwen met elkaar samen te werken. Hieruit is uiteindelijk een collectief ontstaan die Aaliyah, die Hospitality en ondernemerschap studeert, en ik nu uitbreiden tot een professioneel artiesten- en evenementenbureau.’’

Women only

„Wavey Cartel is een collectief dat bestaat uit alleen vrouwen; van de dj’s, mc’s en zangeressen die mensen bij ons kunnen boeken tot de graphic designers die de posters en huisstijl verzorgen en kunstenaressen die hun werken exposeren op de evenementen”, aldus Aaliyah. „Ons online platform telt inmiddels zo’n 160 vrouwen uit de creatieve industrie, en dat aantal groeit nog steeds.”

Wunderbar

„In het jaar dat het collectief nu bestaat, hebben de dames al heel wat succesjes geboekt. Bij hen aangesloten dj’s draaiden onlangs nog op Amsterdamse festivals als Vunzige Deuntjes en Milkshake. In Rotterdam zijn er samenwerkingen met onder andere Containerbar Noord, De Geheime Tuin, NOW&WOW en Wunderbar, waar residents Nala Brown, Summerville, Dewi Lucia, Mila Clay en Zou00ebzo en Zoe Livay sinds juli om de week op woensdagavond een volledige set verzorgen.”

All-female festival

Aaliyah: „De hoop voor de toekomst is om uiteindelijk een eigen festival te starten die zich kenmerkt door een all-female line-up. Dit als tegenhanger van de vele door mannen gedomineerde events en festivals. Daarnaast wil ik dat mensen zich bewust worden dit probleem. Want geloof mij: wat mannen kunnen, kunnen vrouwen ook. We willen alleen wat meer kansen om dat te laten zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.