Rotterdam

Ontdek per kano de groene jungle van Zuid

De recreatiesluis geeft toegang tot de lager gelegen wateren van het eiland IJsselmonde. Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

29 AUG 2018

 “Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid!” De stuurman van de Canadese kano is onder de indruk. Wie had gedacht dat je met een kano een middag door het weelderige groen van Zuid kan varen. De Blauwe Verbinding maakt het mogelijk.

Sinds juli kunnen Rotterdammers en Barendrechters elkaar bereiken per kano. De Blauwe Verbinding is met de aanleg van een waterbak onder de A15 bij het Heulwegviaduct officieel in gebruik genomen. De waterverbinding, zo’n 15 kilometer lang, is bedoeld voor recreatie, waterberging en de toevoer van schoon water voor het Zuiderpark.

Canadese kano

Aldus de uitleg van de vriendelijke jongeman die werkzaam is bij het Zuiderpark Avonturen Point, kortweg ZAP. Voor 25 euro huur je daar een Canadese kano, geschikt voor twee tot vier personen. ZAP verhuurt ook lichte kajaks. Vanwege de ZAP-openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur kun je vooralsnog onmogelijk heen en weer naar Barendrecht kanoën zonder te laat aan te komen, zo vertelt hij. Als we doorpeddelen, kunnen we wél tot aan de nieuwe verbinding bij de A15 varen, om op tijd voor sluitingstijd terug te zijn.

Richtingsgevoel

Het reisgenootschap voor deze tocht bestaat uit ondergetekende en twee collega-journalisten waarvan één vandaag in functie van fotograaf meevaart. De laatste zit voorin, omdat hij daar van het beste uitzicht geniet. Achterin zit de enige persoon met kano-ervaring omdat vanuit die positie het beste bijgestuurd kan worden en zo beland ik in het midden. Het zal lezers niet verwonderen, maar als vrouw begin je al snel met een achterstand als het om richtingsgevoel gaat. Vanaf het moment dat de kano de vijver in het Zuiderpark verlaat, vraag ik me regelmatig af waar we in hemelsnaam zijn. Een flink deel van het park heb ik nooit gezien, wat wellicht ook wordt verklaard door het feit dat het met 215 hectare het grootste stadspark van Nederland is.

Oversteekplaats

Aan de rand van het park is de eerste overdraagplek, hetgeen neerkomt op: aanmeren, een voor een de kano uitklimmen, de kano de kant opsleuren en daarna de drukke Oldegaarde over lopen. Het heeft iets kolderieks, om het zebrapad over te steken terwijl we een tamelijk zware kano tussen ons in sjouwen. Je voelt de automobilisten denken: die zijn niet helemaal goed. Aan de overkant gaat de kano het water weer in om na 300 meter het trucje te herhalen om de Slinge over te steken. Twee oudere heren op fietsen blokkeren onze doorgang, kijken ons meewarig aan en vragen ten slotte wat dit te betekenen heeft.

De Maasglorie

“Wij kanoën richting Barendrecht!”, verklaren wij, de moed en de kano hooghoudend en de lacherige reacties negerend. In de geruststellende wetenschap dat we voorlopig het water niet meer uit hoeven, vervolgen we onze tocht door het opvallend groene Zuidwijk, langs de volkstuinen van De Maasglorie. Tussen de soms verrassend lage bruggetjes (en de hachelijke momenten die dat oplevert) kan worden genoten van een schouwspel dat voor een geboren Rotterdammer even wennen is. Vanuit de lage positie in het water worden oevers die vanaf de weg nauwelijks indruk maken, een zee van groen. Ik blijf dan ook hardnekkig en verbaasd vragen of we toch niet echt de stad al uit zijn. Mijn reisgenoten, die iets minder wereldvreemd zijn, bediscussiëren ondertussen de voorbijkomende bouwstijlen, grootstedelijke vraagstukken en mijn minst favoriete onderwerp: de stijgende huizenprijzen.

Harken

Het water wordt onderwijl -zoals beloofd- opvallend schoner. We hoeven ons steeds minder “een baan door het kroos te harken” zoals de stuurman het poëtisch verwoordt. Speciale blauwe borden wijzen ons de weg en geven aan hoeveel kilometer we zijn gevorderd. Langs onze waterweg treffen we vissers die genoeglijk een praatje met ons maken, enkele nesten van meerkoeten en struiken vol rijpe bramen. Een avontuurlijk hoogtepunt is de recreatiesluis in het Zuidelijk Randpark, die het hoogteverschil tussen de wateren opvangt. De helft van de tijd doet de sluis het niet, zo maakte onze sympathieke kanoverhuurder voor vertrek ons al duidelijk. “Dan kun je het beste gewoon even uitstappen en de kano meetillen.” Zo ver komt het niet. Het duurt al met al zo’n tien minuten, maar de sluis werkt prima. Een fietser vertelt – met een voor Rotterdammers exemplarische mix van minachting en onverschilligheid – dat we pas de 15e kano zijn die door de sluis komt. “En dat heeft dan één miljoen gekost”, zegt hij smalend. Wat bij navraag niet blijkt te kloppen, veel meer kano’s passeerden de sluis inmiddels. Wie wil kanoën over de Blauwe Verbinding kan maar beter zijn uitgerust met een flinke portie ongebreideld optimisme, denk ik, terwijl enkele verstoorde zwanen met hun jongen blazend voor ons uit zwemmen.

5-kilometerpunt

“Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid”, zegt de stuurman vanaf het achtersteven van de kano, terwijl we de Vrijenburgerplas bij het Clarabos op draaien, waar mensen gemoedelijk rondzwemmen en langs de kant verpozen. Via de Pendrechtse Molen en SV Besiktas komen we uiteindelijk bij de nieuwe doorgang onder de A15 aan. De betonnen bak is mooi in zijn eenvoud en na het natuurgeweld van de laatste uren een welkome afwisseling: hier zien we keiharde, grootschalige Rotterdamse infrastructuur. De stuurman lust daar pap van. Eenmaal door de bak heen, die vlak langs een fietspad loopt, tikken we aan de andere kant het 5-kilometerpunt aan, om daarna terug te keren.

Verrassende snelheid

De terugtocht verloopt soepeler en vlotter. Het kanoën hebben we inmiddels redelijk onder de knie gekregen, al zorgt de afgeleide fotograaf er zo nu en dan voor dat we recht op de oever afkoersen, waarna de stuurman ons weer uit het riet moet zien te krijgen. Om voor 17.00 uur terug te zijn moeten alle zeilen worden bijgezet en zoeven we met een verrassende snelheid onder de lage bruggen door, klauteren we soepel in en uit de kano en hobbelen we deze met gezwinde spoed over de zebrapaden. Bij de kanovijver aangekomen staan de jongens van de verhuur ons langs de kant op te wachten, zo’n drieënhalf uur nadat we daar zijn vertrokken.

Kano voor de deur

Om de groene Zuid-ervaring compleet te maken trakteren we onszelf op een fietstocht langs de Kromme Zandweg om via de Boergoensevliet neer te strijken bij Café Paviljoen bij het Karel de Stoute park in Charlois, alwaar de stamgasten alles willen horen over de avontuurlijke kanotocht. Een enkeling denkt dat we met de kano naar de uitspanning zijn komen varen en dat deze voor de deur op de terugtocht ligt te wachten. Best apart, wat er is in de wijde omtrek geen water te zien. Terwijl wij plechtig beloven om spoedig terug te komen, komt er een einde aan het avontuur, dat net zoals de bitterballen en het bier eigenlijk naar meer smaakt.

De Blauwe Verbinding voert vanaf het Zuiderpark tot aan de Waalt bij Heerjansdam, een kilometer of 15 verderop. De route telt 4 oversteekplaatsen en 2 recreatiesluizen. Je kunt ook een kano of kajak huren bij recreatieboerderij De Kleine Duiker bij Barendrecht.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats