Rotterdam

Ontdek per kano de groene jungle van Zuid

De recreatiesluis geeft toegang tot de lager gelegen wateren van het eiland IJsselmonde. Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

29 AUG 2018

 “Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid!” De stuurman van de Canadese kano is onder de indruk. Wie had gedacht dat je met een kano een middag door het weelderige groen van Zuid kan varen. De Blauwe Verbinding maakt het mogelijk.

Sinds juli kunnen Rotterdammers en Barendrechters elkaar bereiken per kano. De Blauwe Verbinding is met de aanleg van een waterbak onder de A15 bij het Heulwegviaduct officieel in gebruik genomen. De waterverbinding, zo’n 15 kilometer lang, is bedoeld voor recreatie, waterberging en de toevoer van schoon water voor het Zuiderpark.

Canadese kano

Aldus de uitleg van de vriendelijke jongeman die werkzaam is bij het Zuiderpark Avonturen Point, kortweg ZAP. Voor 25 euro huur je daar een Canadese kano, geschikt voor twee tot vier personen. ZAP verhuurt ook lichte kajaks. Vanwege de ZAP-openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur kun je vooralsnog onmogelijk heen en weer naar Barendrecht kanoën zonder te laat aan te komen, zo vertelt hij. Als we doorpeddelen, kunnen we wél tot aan de nieuwe verbinding bij de A15 varen, om op tijd voor sluitingstijd terug te zijn.

Richtingsgevoel

Het reisgenootschap voor deze tocht bestaat uit ondergetekende en twee collega-journalisten waarvan één vandaag in functie van fotograaf meevaart. De laatste zit voorin, omdat hij daar van het beste uitzicht geniet. Achterin zit de enige persoon met kano-ervaring omdat vanuit die positie het beste bijgestuurd kan worden en zo beland ik in het midden. Het zal lezers niet verwonderen, maar als vrouw begin je al snel met een achterstand als het om richtingsgevoel gaat. Vanaf het moment dat de kano de vijver in het Zuiderpark verlaat, vraag ik me regelmatig af waar we in hemelsnaam zijn. Een flink deel van het park heb ik nooit gezien, wat wellicht ook wordt verklaard door het feit dat het met 215 hectare het grootste stadspark van Nederland is.

Oversteekplaats

Aan de rand van het park is de eerste overdraagplek, hetgeen neerkomt op: aanmeren, een voor een de kano uitklimmen, de kano de kant opsleuren en daarna de drukke Oldegaarde over lopen. Het heeft iets kolderieks, om het zebrapad over te steken terwijl we een tamelijk zware kano tussen ons in sjouwen. Je voelt de automobilisten denken: die zijn niet helemaal goed. Aan de overkant gaat de kano het water weer in om na 300 meter het trucje te herhalen om de Slinge over te steken. Twee oudere heren op fietsen blokkeren onze doorgang, kijken ons meewarig aan en vragen ten slotte wat dit te betekenen heeft.

De Maasglorie

“Wij kanoën richting Barendrecht!”, verklaren wij, de moed en de kano hooghoudend en de lacherige reacties negerend. In de geruststellende wetenschap dat we voorlopig het water niet meer uit hoeven, vervolgen we onze tocht door het opvallend groene Zuidwijk, langs de volkstuinen van De Maasglorie. Tussen de soms verrassend lage bruggetjes (en de hachelijke momenten die dat oplevert) kan worden genoten van een schouwspel dat voor een geboren Rotterdammer even wennen is. Vanuit de lage positie in het water worden oevers die vanaf de weg nauwelijks indruk maken, een zee van groen. Ik blijf dan ook hardnekkig en verbaasd vragen of we toch niet echt de stad al uit zijn. Mijn reisgenoten, die iets minder wereldvreemd zijn, bediscussiëren ondertussen de voorbijkomende bouwstijlen, grootstedelijke vraagstukken en mijn minst favoriete onderwerp: de stijgende huizenprijzen.

Harken

Het water wordt onderwijl -zoals beloofd- opvallend schoner. We hoeven ons steeds minder “een baan door het kroos te harken” zoals de stuurman het poëtisch verwoordt. Speciale blauwe borden wijzen ons de weg en geven aan hoeveel kilometer we zijn gevorderd. Langs onze waterweg treffen we vissers die genoeglijk een praatje met ons maken, enkele nesten van meerkoeten en struiken vol rijpe bramen. Een avontuurlijk hoogtepunt is de recreatiesluis in het Zuidelijk Randpark, die het hoogteverschil tussen de wateren opvangt. De helft van de tijd doet de sluis het niet, zo maakte onze sympathieke kanoverhuurder voor vertrek ons al duidelijk. “Dan kun je het beste gewoon even uitstappen en de kano meetillen.” Zo ver komt het niet. Het duurt al met al zo’n tien minuten, maar de sluis werkt prima. Een fietser vertelt – met een voor Rotterdammers exemplarische mix van minachting en onverschilligheid – dat we pas de 15e kano zijn die door de sluis komt. “En dat heeft dan één miljoen gekost”, zegt hij smalend. Wat bij navraag niet blijkt te kloppen, veel meer kano’s passeerden de sluis inmiddels. Wie wil kanoën over de Blauwe Verbinding kan maar beter zijn uitgerust met een flinke portie ongebreideld optimisme, denk ik, terwijl enkele verstoorde zwanen met hun jongen blazend voor ons uit zwemmen.

5-kilometerpunt

“Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid”, zegt de stuurman vanaf het achtersteven van de kano, terwijl we de Vrijenburgerplas bij het Clarabos op draaien, waar mensen gemoedelijk rondzwemmen en langs de kant verpozen. Via de Pendrechtse Molen en SV Besiktas komen we uiteindelijk bij de nieuwe doorgang onder de A15 aan. De betonnen bak is mooi in zijn eenvoud en na het natuurgeweld van de laatste uren een welkome afwisseling: hier zien we keiharde, grootschalige Rotterdamse infrastructuur. De stuurman lust daar pap van. Eenmaal door de bak heen, die vlak langs een fietspad loopt, tikken we aan de andere kant het 5-kilometerpunt aan, om daarna terug te keren.

Verrassende snelheid

De terugtocht verloopt soepeler en vlotter. Het kanoën hebben we inmiddels redelijk onder de knie gekregen, al zorgt de afgeleide fotograaf er zo nu en dan voor dat we recht op de oever afkoersen, waarna de stuurman ons weer uit het riet moet zien te krijgen. Om voor 17.00 uur terug te zijn moeten alle zeilen worden bijgezet en zoeven we met een verrassende snelheid onder de lage bruggen door, klauteren we soepel in en uit de kano en hobbelen we deze met gezwinde spoed over de zebrapaden. Bij de kanovijver aangekomen staan de jongens van de verhuur ons langs de kant op te wachten, zo’n drieënhalf uur nadat we daar zijn vertrokken.

Kano voor de deur

Om de groene Zuid-ervaring compleet te maken trakteren we onszelf op een fietstocht langs de Kromme Zandweg om via de Boergoensevliet neer te strijken bij Café Paviljoen bij het Karel de Stoute park in Charlois, alwaar de stamgasten alles willen horen over de avontuurlijke kanotocht. Een enkeling denkt dat we met de kano naar de uitspanning zijn komen varen en dat deze voor de deur op de terugtocht ligt te wachten. Best apart, wat er is in de wijde omtrek geen water te zien. Terwijl wij plechtig beloven om spoedig terug te komen, komt er een einde aan het avontuur, dat net zoals de bitterballen en het bier eigenlijk naar meer smaakt.

De Blauwe Verbinding voert vanaf het Zuiderpark tot aan de Waalt bij Heerjansdam, een kilometer of 15 verderop. De route telt 4 oversteekplaatsen en 2 recreatiesluizen. Je kunt ook een kano of kajak huren bij recreatieboerderij De Kleine Duiker bij Barendrecht.


Views

1k+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

4k+

Dance Parade officieel ‘Beste Rotterdamse festival’

Foto van ''

17 SEP 2018

De kogel is door de kerk. Na het tellen van alle stemmen mag de Dance Parade zich vanaf nu dan officieel het ‘Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden’ noemen.

Pompende house


Views

300+

RET zoekt jonge mensen die Rotterdam mooier maken

Foto van ''

14 SEP 2018

Heb je een geweldig idee voor Rotterdam? En wil je dit idee echt realiseren? Dan kun je meedingen naar de Aardig Onderweg Award, de AOA. Met dit initiatief wil de RET jongeren uit de regio Rotterdam van 18 - 35 jaar bereiken. De RET zoekt mensen die met innovatieve, technische en duurzame creatieve oplossingen komen die de regio Rotterdam mooier, slimmer en duurzamer maken. De deelnemers krijgen deskundige begeleiding tijdens het uitwerken van de oplossing. De winnaar van de AOA 2018 wint tijdens de finale op 9 november 25.000 euro en mag op een vaste plek van Tedx Rotterdam maart 2019 rekenen.

Je kunt meedoen met de Aardig Onderweg Award door je uiterlijk 7 oktober a.s. aan te melden via www.aardigonderweg.nl.


Views

400+

‘Lockchain’ als oplossing voor deelfietsen-probleem

Foto: Olivier Huisman

Foto van 'Ilja Post'

13 SEP 2018

Ze claimen dé oplossing te hebben voor het grootstedelijke deelfietsen-probleem. Nick Kiran van het Rotterdamse ingenieursbureau TWTG en Alexander Enthoven van het Amsterdamse Kryha; 010 en 020 verenigd in een gezamenlijke strijd: om de wildgroei aan deel- en huurfietsen een halt toe te roepen.

Hele of halve wrakken


Views

700+

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland. Foto: Ruben Hamelink

Foto van 'Tara Lewis'

11 SEP 2018

De eerste editie van festival Het Laatste Eiland is zaterdag 15 september op het eiland Tiengemeten.

Het Laatste Eiland is voor iedereen die nieuwsgierig en in aanraking wil komen met de natuur. Tiengemeten is zaterdag 15 september het decor voor een uniek en nieuw festival waar flora en fauna, diersoorten, allerlei kunstvormen en de nieuwste muziekacts de hoofdrol spelen. Rosa Schol is projectleider van het festival. ,,Het Laatste Eiland is ontstaan toen een beheerder van het eiland van Natuurmonumenten vijf jaar geleden contact zocht met de organisatie van The Great Wide Open, om te kijken of zij interesse hadden in de locatie Tiengemeten. Omdat zij Vlieland al hadden besloot een van de oprichters van dat festival, Ron Euser, de mogelijkheden van een nieuw evenement te verkennen.”

Bob Ross workshop


Views

700+

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie Foto: Vincent van Dordrecht

Nieuwspeper

7 SEP 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Er is zeker ook veel armoede en werkloosheid?”, vroeg iemand laatst, toen ik vertelde over mijn nieuwe buurt.

“Euhmmm…”, was mijn antwoord.


Views

800+

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film. Foto: Daria Scagliola

Foto van 'Ilja Post'

7 SEP 2018

Psychologisch econoom en marketing expert Harold Smits houdt wel van een filmpje. En van lekker eten. Dat hij op een dag besloot beide geneugten te combineren, is dus zo gek nog niet.

Zijn concept: Cinema Culinair, waarbij je een film kijkt en op hetzelfde moment eet wat er op het witte doek gegeten wordt. Dus zet iemand in de film net zijn tanden in een sappige burger, dan krijg jij die ook geserveerd. Slurpen ze even later een oester naar binnen, dan – nou ja, je snapt het idee.

Experiment


Views

1k+

“Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren"

Rutger Wolfson: “Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren" Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

7 SEP 2018

Een half jaar geleden werd Rutger Wolfson (1969) directeur van debatcentrum Arminius. Rotterdammers zullen hem kennen als de vorige directeur van filmfestival IFFR, waar hij van 2007 tot 2015 aan het roer stond. In de tuin van de statige kerk, vernoemd naar de grondlegger van de remonstranten, vertelt Wolfson over zijn plannen voor Arminius.

Waarom wilde je directeur van Arminius worden?

,,Ik vind dit een bijzondere plek. Maar ik zie ook dat er nog meer uit te halen valt en ik vind het mooi om daaraan te mogen werken. Hiervoor heb ik in de kunstwereld gewerkt en in de filmindustrie. De rode draad in mijn werk is dat ik me altijd heb beziggehouden met de samenleving en de vraag hoe kunst en film de wereld kunnen verbeteren. Binnen die disciplines gebeurt dat altijd op een indirecte manier, terwijl we hier in Arminius op een veel directere manier met elkaar kunnen praten over bijvoorbeeld de toekomst van de stad. Daar gaat een urgentie van uit die bij mij past.”


Views

1k+

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Tess van Wijnen zei het al bij de start van Kampvuur Charlois, het door de wijk verzamelde en opgeporde vuurtje dat begin juni negen dagen brandde in de keerlus van tramlijn 2: dit is nog maar het begin. ,,Iedere wijk verdient immers een eigen vuur.”

Daarom zet initiatiefnemer Tess van Wijnen nu de tweede stap. Op 27, 28 en 29 september gaat de vlam in het tweede door haar georganiseerde ‘wijk-kampvuur’.  Dit keer in hartje centrum, de historische scheepswerf Koningspoort in de Oude Haven.

Hulp vanuit de buurt


Views

500+

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Elf jaar oud moet ze zijn geweest toen ze een tv-programma zag over vrijwilligerswerk met olifanten in Sri Lanka. De kleine Esmay Verschuren was direct verkocht. Vanaf dat moment wist ze: dit wil ik ook!

Een kinderwens zou je misschien denken. Maar gedurende de jaren werd het gevoel alleen maar sterker. Esmay moest en zou tenminste eens in haar leven olifanten verzorgen. Afgelopen februari was het dan eindelijk zo ver. Esmay vertrok naar Sri Lanka om haar langgekoesterde droom uit te laten komen. Als vrijwilliger verzorgde zij olifanten bij een opvang, waar ze tegen de harde realiteit aan liep. En niet alleen omdat het romantische beeld dat ze als meisje had van olifanten verzorgen in werkelijkheid vooral bestond uit poep scheppen.

Olifanten in nood


Views

1k+

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Foto van 'Tara Lewis'

6 SEP 2018

Bar 3 bestaat deze maand zes jaar en viert dat jubileum met de opening van een permanente foto-expositie van concertfotograaf Martijn Berlage.

Dick Pakkert, eigenaar van Bar 3, vond het tijd om de grote wand bij de entree te vernieuwen. ,,Voorheen was het de Rotterdamse kunstwand met werk van lokale kunstenaars. Dat was mooi, maar het paste niet zo bij Bar 3.” In het etablissement op de Nieuwe Binnenweg (naast Rotown) wordt stevige gitaarmuziek gedraaid en treden regelmatig bands op. Concertfotograaf Martijn Berlage fotografeerde bijna elk concert in Bar 3, zo’n veertig tot nu toe. Gemiddeld fotografeert hij twee avonden in de week, naast zijn fulltime baan in de IT.

Hypotheek


Views

600+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Koek & Pan

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

5 SEP 2018

Om thuis niet te hoeven schoonmaken eet Okkie Vijfvinkel graag Engelse pies bij Koek & Pan op de Zwaanshals.

Door Tara Lewis

Sommige Rotterdammers zullen Okkie Vijfvinkel al snel herkennen als DJ Okkie, die al zo’n 25 jaar platen draait in deze stad. Als hij niet aan het draaien is werkt hij thuis. “Ik woon in heliport of kabouterdorp zoals de meeste mensen het noemen.” Uiteraard heeft hij meteen een leuk muziekweetje paraat. “Vroeger is dit een helikopterlandingsbaan geweest, maar ook Ahoy heeft hier gestaan. Daar heeft Jimi Hendrix destijds zijn enige Nederlandse optreden gegeven.”


Views

800+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Historische Haring

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

30 AUG 2018

Sommige mensen kijken uit naar de komst van de seizoenen, of dat nu zomer, winter, lente of herfst is. Marianne Klerk daarentegen kijkt uit naar de beperkte periodes waarin haar favoriete voedsel op het menu staat: asperges, mosselen én: haring!

Door Tara Lewis

,,Van jongs af aan at ik haring”, vertelt Marianne Klerk (33). ,,Het is bij mij met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Middelburg en herinner me nog goed hoe feestelijk het was als eens per jaar de hele stad ineens vol haringkarren stond. De Mosselfeesten zijn in Zeeland misschien groter, maar de komst van de Nieuwe Haring is een goede tweede.” Lachend: ,,Vraag me trouwens alsjeblieft niet om tussen die twee te kiezen!”


Views

500+

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Ik heb even onderzoek gedaan en weet inmiddels zeker dat bij ons in Carnisse andere verkeersregels gelden. Ik dacht, ik deel het even, handig om te weten als je, nieuwsgierig geworden door deze columns, een bezoek aan het Amelandseplein hebt ingepland.

Hoe zit het met die regels? Rechts gaat hier niet voor. Ik herhaal: rechts gaat hier NIET voor. Ik was er ook even verbaasd over, maar ik ben uiteindelijk overtuigd door bus 44. Buschauffeurs zijn ervaren bestuurders, ze kennen de regels. Dus als zij iets doen, zal dat volgens de geldende regels zijn. Bus 44 komt overdag iedere acht minuten langs. Trekt op bij halte Markerstraat om 180 meter verderop te remmen bij halte Amelandseplein. De drie zijstraten van rechts die daartussen liggen, worden dan voor het gemak even genegeerd. Dit rijgedrag bracht mij tot de conclusie dat hier de verkeersregel geldt: hoe harder je rijdt en hoe groter je vervoermiddel, hoe groter de kans dat je niemand voorrang hoeft te geven.


Views

400+

Likeability of 6

Amelandseplein #5: “Zóveel!!?”

Amelandseplein #5: “Zóveel!!?” Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Mijn buren lachen me uit. En nog om iets heel persoonlijks ook. Tenminste, ik dacht altijd dat de prijs die je betaalt voor je huis een privéaangelegenheid is. Informatie die je niet met een ander deelt, laat staan dat iemand ernaar durft te vragen. Maar dat werkt anders in Carnisse.

“Jij hebt echt te veel betaald”, zegt mijn buurvrouw als we samen een bakkie van haar stevige Servische koffie doen. “Niet helemaal opdrinken hè”, waarschuwt ze me er meteen achteraan. “Onderop zit drap, dat is niet lekker.”


like
user_8c6ab0da9d1a3b43c853d957110b45555fbaf12a_avataruser_0468704a141e030c7a92e92d50dc2737f2f351fd_avataruser_84e90699d69ad19fbd5de535f2d6eb195f68585a_avatar

Views

900+

Likeability of 5

Amelandseplein #4: AllesisopZuid

Amelandseplein #4: AllesisopZuid. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Alles is op Zuid roepen gele letters vanaf de stoepen rond het Zuidplein. Mee eens, wil ik eronder zetten. Maar ik heb geen stoepkrijt bij me. De straatgraffiti staat niet op zichzelf. Er hoort een website bij waar campagnebedenkers hun liefde voor mijn buurt Carnisse betuigen. Ze zijn dol op Zuid vanwege Rotterdam Ahoy, het enige 50-meterbad van Rotterdam, Theater Zuidplein, winkelcentrum Zuidplein, buurttuin Van Swietenhof en het Zuiderpark, Nederlands grootste stadspark. Saillant detail: het campagnebureau is gevestigd in Kralingen. Zoals dat wel vaker gaat: er wordt geld verdiend aan Zuid in plaats van op Zuid.

Kraakt en kreunt


like
user_0468704a141e030c7a92e92d50dc2737f2f351fd_avatar

Views

500+

Op de bres voor gebutste wortels en toffe peren

Foto van 'Ilja Post'

30 AUG 2018

‘Toffe Peren’ Annette Behrens en Carina Hesper zoeken crowdfunding voor de productie van hun memory spel met foto’s van onder andere gekke en gebutste wortels, aubergines of komkommers. Zo willen ze de verspilling van groenten en fruit vanwege hun looks tegen gaan.

Te kleine peren of pruimen. Een wortel met twee benen. Of een komkommer die meer krom dan recht is. Annette en Carina, beiden ‘visual artist’ en fotograaf van beroep, zijn er dol op. Voor hen geldt: hoe gekker, hoe beter. Want wat uit de natuur komt, kan nooit lelijk zijn. Toch staan ze redelijk alleen in die opvatting, zeggen ze. ,,Supermarkten moeten er bijvoorbeeld weinig van hebben. Die willen alleen producten zonder plekjes of beschadiging en allemaal gelijk van maat, vorm en kleur.”

Uiterlijk identiek


Views

1k+

Koffiebranderij Evermore viert 10-jarig jubileum

Koffiebranderij Evermore viert 10-jarig jubileum

Foto van 'Ilja Post'

30 AUG 2018

Je kunt het een uit de hand gelopen hobby noemen. Of een buitengewoon geslaagd experiment. Hoe dan ook: de familie Pieters (vader, moeder en twee zoons) zit deze zaterdag alweer tien jaar in de koffie- en theebusiness met hun oer-Rotterdamse bedrijfje Evermore.

Lowik Pieters was 13 toen hij zich samen met moeder Eline inschreef bij de Kamer van Koophandel. Dat leverde hen destijds best wat scheve gezichten op bij de inschrijfbalie. Maar als rechtgeaarde theeleuten waren ze vastbesloten hun passie voor ,,het meest genuttigde plantje ter wereld” verder uit te bouwen naar het verkopen van losse thee onder de eigen merknaam ‘Evermore’.

Thee en zelfgebakken taart


Views

500+

Zeldzame Aziatische leeuwenwelpjes geboren

Aziatische leeuwen Lalana en Aapel, de ouders van de drie pasgeboren welpen in Diergaarde Blijdorp. Foto: Diergaarde Blijdorp/Rob Doolaard

Foto van ''

27 AUG 2018

In Diergaarde Blijdorp heeft Aziatische leeuwin Lalana vorige week vier jongen op de wereld gebracht. Eentje daarvan is helaas overleden, maar de drie anderen maken het vooralsnog goed.

Te zien zijn de kleine ‘koningsdieren’ nog niet. Zij verblijven de komende weken in de kraamkamer achter de schermen en zijn dus nog niet te bewonderen door publiek.


Views

600+