Rotterdam

Ontdek per kano de groene jungle van Zuid

De recreatiesluis geeft toegang tot de lager gelegen wateren van het eiland IJsselmonde. Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

29 AUG 2018

 “Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid!” De stuurman van de Canadese kano is onder de indruk. Wie had gedacht dat je met een kano een middag door het weelderige groen van Zuid kan varen. De Blauwe Verbinding maakt het mogelijk.

Sinds juli kunnen Rotterdammers en Barendrechters elkaar bereiken per kano. De Blauwe Verbinding is met de aanleg van een waterbak onder de A15 bij het Heulwegviaduct officieel in gebruik genomen. De waterverbinding, zo’n 15 kilometer lang, is bedoeld voor recreatie, waterberging en de toevoer van schoon water voor het Zuiderpark.

Canadese kano

Aldus de uitleg van de vriendelijke jongeman die werkzaam is bij het Zuiderpark Avonturen Point, kortweg ZAP. Voor 25 euro huur je daar een Canadese kano, geschikt voor twee tot vier personen. ZAP verhuurt ook lichte kajaks. Vanwege de ZAP-openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur kun je vooralsnog onmogelijk heen en weer naar Barendrecht kanoën zonder te laat aan te komen, zo vertelt hij. Als we doorpeddelen, kunnen we wél tot aan de nieuwe verbinding bij de A15 varen, om op tijd voor sluitingstijd terug te zijn.

Richtingsgevoel

Het reisgenootschap voor deze tocht bestaat uit ondergetekende en twee collega-journalisten waarvan één vandaag in functie van fotograaf meevaart. De laatste zit voorin, omdat hij daar van het beste uitzicht geniet. Achterin zit de enige persoon met kano-ervaring omdat vanuit die positie het beste bijgestuurd kan worden en zo beland ik in het midden. Het zal lezers niet verwonderen, maar als vrouw begin je al snel met een achterstand als het om richtingsgevoel gaat. Vanaf het moment dat de kano de vijver in het Zuiderpark verlaat, vraag ik me regelmatig af waar we in hemelsnaam zijn. Een flink deel van het park heb ik nooit gezien, wat wellicht ook wordt verklaard door het feit dat het met 215 hectare het grootste stadspark van Nederland is.

Oversteekplaats

Aan de rand van het park is de eerste overdraagplek, hetgeen neerkomt op: aanmeren, een voor een de kano uitklimmen, de kano de kant opsleuren en daarna de drukke Oldegaarde over lopen. Het heeft iets kolderieks, om het zebrapad over te steken terwijl we een tamelijk zware kano tussen ons in sjouwen. Je voelt de automobilisten denken: die zijn niet helemaal goed. Aan de overkant gaat de kano het water weer in om na 300 meter het trucje te herhalen om de Slinge over te steken. Twee oudere heren op fietsen blokkeren onze doorgang, kijken ons meewarig aan en vragen ten slotte wat dit te betekenen heeft.

De Maasglorie

“Wij kanoën richting Barendrecht!”, verklaren wij, de moed en de kano hooghoudend en de lacherige reacties negerend. In de geruststellende wetenschap dat we voorlopig het water niet meer uit hoeven, vervolgen we onze tocht door het opvallend groene Zuidwijk, langs de volkstuinen van De Maasglorie. Tussen de soms verrassend lage bruggetjes (en de hachelijke momenten die dat oplevert) kan worden genoten van een schouwspel dat voor een geboren Rotterdammer even wennen is. Vanuit de lage positie in het water worden oevers die vanaf de weg nauwelijks indruk maken, een zee van groen. Ik blijf dan ook hardnekkig en verbaasd vragen of we toch niet echt de stad al uit zijn. Mijn reisgenoten, die iets minder wereldvreemd zijn, bediscussiëren ondertussen de voorbijkomende bouwstijlen, grootstedelijke vraagstukken en mijn minst favoriete onderwerp: de stijgende huizenprijzen.

Harken

Het water wordt onderwijl -zoals beloofd- opvallend schoner. We hoeven ons steeds minder “een baan door het kroos te harken” zoals de stuurman het poëtisch verwoordt. Speciale blauwe borden wijzen ons de weg en geven aan hoeveel kilometer we zijn gevorderd. Langs onze waterweg treffen we vissers die genoeglijk een praatje met ons maken, enkele nesten van meerkoeten en struiken vol rijpe bramen. Een avontuurlijk hoogtepunt is de recreatiesluis in het Zuidelijk Randpark, die het hoogteverschil tussen de wateren opvangt. De helft van de tijd doet de sluis het niet, zo maakte onze sympathieke kanoverhuurder voor vertrek ons al duidelijk. “Dan kun je het beste gewoon even uitstappen en de kano meetillen.” Zo ver komt het niet. Het duurt al met al zo’n tien minuten, maar de sluis werkt prima. Een fietser vertelt – met een voor Rotterdammers exemplarische mix van minachting en onverschilligheid – dat we pas de 15e kano zijn die door de sluis komt. “En dat heeft dan één miljoen gekost”, zegt hij smalend. Wat bij navraag niet blijkt te kloppen, veel meer kano’s passeerden de sluis inmiddels. Wie wil kanoën over de Blauwe Verbinding kan maar beter zijn uitgerust met een flinke portie ongebreideld optimisme, denk ik, terwijl enkele verstoorde zwanen met hun jongen blazend voor ons uit zwemmen.

5-kilometerpunt

“Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid”, zegt de stuurman vanaf het achtersteven van de kano, terwijl we de Vrijenburgerplas bij het Clarabos op draaien, waar mensen gemoedelijk rondzwemmen en langs de kant verpozen. Via de Pendrechtse Molen en SV Besiktas komen we uiteindelijk bij de nieuwe doorgang onder de A15 aan. De betonnen bak is mooi in zijn eenvoud en na het natuurgeweld van de laatste uren een welkome afwisseling: hier zien we keiharde, grootschalige Rotterdamse infrastructuur. De stuurman lust daar pap van. Eenmaal door de bak heen, die vlak langs een fietspad loopt, tikken we aan de andere kant het 5-kilometerpunt aan, om daarna terug te keren.

Verrassende snelheid

De terugtocht verloopt soepeler en vlotter. Het kanoën hebben we inmiddels redelijk onder de knie gekregen, al zorgt de afgeleide fotograaf er zo nu en dan voor dat we recht op de oever afkoersen, waarna de stuurman ons weer uit het riet moet zien te krijgen. Om voor 17.00 uur terug te zijn moeten alle zeilen worden bijgezet en zoeven we met een verrassende snelheid onder de lage bruggen door, klauteren we soepel in en uit de kano en hobbelen we deze met gezwinde spoed over de zebrapaden. Bij de kanovijver aangekomen staan de jongens van de verhuur ons langs de kant op te wachten, zo’n drieënhalf uur nadat we daar zijn vertrokken.

Kano voor de deur

Om de groene Zuid-ervaring compleet te maken trakteren we onszelf op een fietstocht langs de Kromme Zandweg om via de Boergoensevliet neer te strijken bij Café Paviljoen bij het Karel de Stoute park in Charlois, alwaar de stamgasten alles willen horen over de avontuurlijke kanotocht. Een enkeling denkt dat we met de kano naar de uitspanning zijn komen varen en dat deze voor de deur op de terugtocht ligt te wachten. Best apart, wat er is in de wijde omtrek geen water te zien. Terwijl wij plechtig beloven om spoedig terug te komen, komt er een einde aan het avontuur, dat net zoals de bitterballen en het bier eigenlijk naar meer smaakt.

De Blauwe Verbinding voert vanaf het Zuiderpark tot aan de Waalt bij Heerjansdam, een kilometer of 15 verderop. De route telt 4 oversteekplaatsen en 2 recreatiesluizen. Je kunt ook een kano of kajak huren bij recreatieboerderij De Kleine Duiker bij Barendrecht.


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Kinderen een dag de baas in Rotterdam

Marc Boersch, CEO Nestlé Nederland, en zijn jonge collega tijdens JINC Baas van Morgen 2018.

Foto van ''

GISTEREN

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, directeuren en politici. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren de basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben van een bedrijf als Coca Cola, de RET of het Hilton Hotel.

Goede start

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


Rotterdam meeste excellente scholen van Nederland

Foto van ''

GISTEREN

Maar liefst negen scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs krijgen vandaag het predicaat Excellente School 2018 van de Inspectie van het Onderwijs. Het totale aantal excellente scholen in Rotterdam komt daarmee op 17. Nooit eerder waren dat er zo veel.

Winnende scholen


Rotterdam is vegan hotspot tijdens filmfestival

Foto van ''

GISTEREN

Ook tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) kun je er dit jaar niet om heen: plantaardig eten is dé voedseltrend van 2019. Bezoekers van het festival hebben dit jaar veel veganistische opties om uit te kiezen – van fastfood tot fine dining.

Plantaardige menu’s


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

18 JAN 2019

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

18 JAN 2019

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

18 JAN 2019

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

18 JAN 2019

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

18 JAN 2019

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen