Rotterdam

Ontdek per kano de groene jungle van Zuid

De recreatiesluis geeft toegang tot de lager gelegen wateren van het eiland IJsselmonde. Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

29 AUG 2018

 “Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid!” De stuurman van de Canadese kano is onder de indruk. Wie had gedacht dat je met een kano een middag door het weelderige groen van Zuid kan varen. De Blauwe Verbinding maakt het mogelijk.

Sinds juli kunnen Rotterdammers en Barendrechters elkaar bereiken per kano. De Blauwe Verbinding is met de aanleg van een waterbak onder de A15 bij het Heulwegviaduct officieel in gebruik genomen. De waterverbinding, zo’n 15 kilometer lang, is bedoeld voor recreatie, waterberging en de toevoer van schoon water voor het Zuiderpark.

Canadese kano

Aldus de uitleg van de vriendelijke jongeman die werkzaam is bij het Zuiderpark Avonturen Point, kortweg ZAP. Voor 25 euro huur je daar een Canadese kano, geschikt voor twee tot vier personen. ZAP verhuurt ook lichte kajaks. Vanwege de ZAP-openingstijden van 13.00 tot 17.00 uur kun je vooralsnog onmogelijk heen en weer naar Barendrecht kanoën zonder te laat aan te komen, zo vertelt hij. Als we doorpeddelen, kunnen we wél tot aan de nieuwe verbinding bij de A15 varen, om op tijd voor sluitingstijd terug te zijn.

Richtingsgevoel

Het reisgenootschap voor deze tocht bestaat uit ondergetekende en twee collega-journalisten waarvan één vandaag in functie van fotograaf meevaart. De laatste zit voorin, omdat hij daar van het beste uitzicht geniet. Achterin zit de enige persoon met kano-ervaring omdat vanuit die positie het beste bijgestuurd kan worden en zo beland ik in het midden. Het zal lezers niet verwonderen, maar als vrouw begin je al snel met een achterstand als het om richtingsgevoel gaat. Vanaf het moment dat de kano de vijver in het Zuiderpark verlaat, vraag ik me regelmatig af waar we in hemelsnaam zijn. Een flink deel van het park heb ik nooit gezien, wat wellicht ook wordt verklaard door het feit dat het met 215 hectare het grootste stadspark van Nederland is.

Oversteekplaats

Aan de rand van het park is de eerste overdraagplek, hetgeen neerkomt op: aanmeren, een voor een de kano uitklimmen, de kano de kant opsleuren en daarna de drukke Oldegaarde over lopen. Het heeft iets kolderieks, om het zebrapad over te steken terwijl we een tamelijk zware kano tussen ons in sjouwen. Je voelt de automobilisten denken: die zijn niet helemaal goed. Aan de overkant gaat de kano het water weer in om na 300 meter het trucje te herhalen om de Slinge over te steken. Twee oudere heren op fietsen blokkeren onze doorgang, kijken ons meewarig aan en vragen ten slotte wat dit te betekenen heeft.

De Maasglorie

“Wij kanoën richting Barendrecht!”, verklaren wij, de moed en de kano hooghoudend en de lacherige reacties negerend. In de geruststellende wetenschap dat we voorlopig het water niet meer uit hoeven, vervolgen we onze tocht door het opvallend groene Zuidwijk, langs de volkstuinen van De Maasglorie. Tussen de soms verrassend lage bruggetjes (en de hachelijke momenten die dat oplevert) kan worden genoten van een schouwspel dat voor een geboren Rotterdammer even wennen is. Vanuit de lage positie in het water worden oevers die vanaf de weg nauwelijks indruk maken, een zee van groen. Ik blijf dan ook hardnekkig en verbaasd vragen of we toch niet echt de stad al uit zijn. Mijn reisgenoten, die iets minder wereldvreemd zijn, bediscussiëren ondertussen de voorbijkomende bouwstijlen, grootstedelijke vraagstukken en mijn minst favoriete onderwerp: de stijgende huizenprijzen.

Harken

Het water wordt onderwijl -zoals beloofd- opvallend schoner. We hoeven ons steeds minder “een baan door het kroos te harken” zoals de stuurman het poëtisch verwoordt. Speciale blauwe borden wijzen ons de weg en geven aan hoeveel kilometer we zijn gevorderd. Langs onze waterweg treffen we vissers die genoeglijk een praatje met ons maken, enkele nesten van meerkoeten en struiken vol rijpe bramen. Een avontuurlijk hoogtepunt is de recreatiesluis in het Zuidelijk Randpark, die het hoogteverschil tussen de wateren opvangt. De helft van de tijd doet de sluis het niet, zo maakte onze sympathieke kanoverhuurder voor vertrek ons al duidelijk. “Dan kun je het beste gewoon even uitstappen en de kano meetillen.” Zo ver komt het niet. Het duurt al met al zo’n tien minuten, maar de sluis werkt prima. Een fietser vertelt – met een voor Rotterdammers exemplarische mix van minachting en onverschilligheid – dat we pas de 15e kano zijn die door de sluis komt. “En dat heeft dan één miljoen gekost”, zegt hij smalend. Wat bij navraag niet blijkt te kloppen, veel meer kano’s passeerden de sluis inmiddels. Wie wil kanoën over de Blauwe Verbinding kan maar beter zijn uitgerust met een flinke portie ongebreideld optimisme, denk ik, terwijl enkele verstoorde zwanen met hun jongen blazend voor ons uit zwemmen.

5-kilometerpunt

“Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid”, zegt de stuurman vanaf het achtersteven van de kano, terwijl we de Vrijenburgerplas bij het Clarabos op draaien, waar mensen gemoedelijk rondzwemmen en langs de kant verpozen. Via de Pendrechtse Molen en SV Besiktas komen we uiteindelijk bij de nieuwe doorgang onder de A15 aan. De betonnen bak is mooi in zijn eenvoud en na het natuurgeweld van de laatste uren een welkome afwisseling: hier zien we keiharde, grootschalige Rotterdamse infrastructuur. De stuurman lust daar pap van. Eenmaal door de bak heen, die vlak langs een fietspad loopt, tikken we aan de andere kant het 5-kilometerpunt aan, om daarna terug te keren.

Verrassende snelheid

De terugtocht verloopt soepeler en vlotter. Het kanoën hebben we inmiddels redelijk onder de knie gekregen, al zorgt de afgeleide fotograaf er zo nu en dan voor dat we recht op de oever afkoersen, waarna de stuurman ons weer uit het riet moet zien te krijgen. Om voor 17.00 uur terug te zijn moeten alle zeilen worden bijgezet en zoeven we met een verrassende snelheid onder de lage bruggen door, klauteren we soepel in en uit de kano en hobbelen we deze met gezwinde spoed over de zebrapaden. Bij de kanovijver aangekomen staan de jongens van de verhuur ons langs de kant op te wachten, zo’n drieënhalf uur nadat we daar zijn vertrokken.

Kano voor de deur

Om de groene Zuid-ervaring compleet te maken trakteren we onszelf op een fietstocht langs de Kromme Zandweg om via de Boergoensevliet neer te strijken bij Café Paviljoen bij het Karel de Stoute park in Charlois, alwaar de stamgasten alles willen horen over de avontuurlijke kanotocht. Een enkeling denkt dat we met de kano naar de uitspanning zijn komen varen en dat deze voor de deur op de terugtocht ligt te wachten. Best apart, wat er is in de wijde omtrek geen water te zien. Terwijl wij plechtig beloven om spoedig terug te komen, komt er een einde aan het avontuur, dat net zoals de bitterballen en het bier eigenlijk naar meer smaakt.

De Blauwe Verbinding voert vanaf het Zuiderpark tot aan de Waalt bij Heerjansdam, een kilometer of 15 verderop. De route telt 4 oversteekplaatsen en 2 recreatiesluizen. Je kunt ook een kano of kajak huren bij recreatieboerderij De Kleine Duiker bij Barendrecht.


Views

1k+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

5k+

BAR gooit de handdoek in de ring

Nog zeven maanden vlammen en dan is het over en uit voor BAR.

Foto van 'Ilja Post'

GISTEREN

Het is voorbij, over en uit, finito. Na zes jaar stopt de Rotterdamse nachtclub BAR ermee: 30 juni 2019 sluiten de eigenaars definitief de deuren. Online is hun beroemde slogan ‘this must be the place’ al veranderd in ‘this must be the end’.

Underground


Views

200+

Rijkdom als bron van geluk

Foto van ''

13 NOV 2018

Hoe stellen ouders grenzen in een supermateriële wereld waarin kinderen opgroeien met de nieuwste gadgets, merkkleding en funny trips? Families als de Trumps en Kardashians geven het idee dat rijkdom onuitputtelijk is. Als liefde wordt uitgedrukt in geld, dan wil je er toch zoveel mogelijk van hebben? De Vrekkin, een hilarische familiekomedie van Het Nationale Theater, gaat over een schaamteloze familie met te veel geld en te weinig realiteitsbesef. Moeders mode-imperium lijkt een onuitputtelijke bron van geld voor haar kinderen die zich tot inhalige mormels ontwikkelen. Als ze zich realiseert dat iedereen van haar profiteert, gooit moeder de kluis dicht. Niemand wil louter een creditcard met armen en benen zijn. Ondertussen leven haar kinderen zich uit in geheimen, stiekeme verlangens en foute vriendjes. De gezinschaos is compleet. Het stuk laat zien dat je een gezin niet kunt runnen als een bedrijf en dat geld niet hetzelfde is als oprechte aandacht.

De Vrekkin van het Nationale Theater, 25 november, Theater Rotterdam Schouwburg


Views

300+

iKapitein wint Aardig Onderweg Award

Foto van ''

13 NOV 2018

iKapitein Wesley dos Santos pakte de hoofdprijs van de Aardig Onderweg Award, een initiatief van de RET. Met de 25.000 euro die hij hierbij won, kan hij een elektrische sloep laten bouwen. Met deze boot wil Wesley toeristen en Rotterdammers vanaf het water zijn wijk Delfshaven en ook andere delen van Rotterdam laten zien. Terwijl de sloep over het water vaart, verzamelt de sloep met een vuilvanger plastic. Dankzij deze slimme dubbelfunctie kende de jury Wesley dos Santos de hoofdprijs toe. De award is niet het eerste succes voor de Rotterdammer. Hij maakt ook furore met Diversité Footwear, een schoenenmerk dat hij met zijn spaargeld financierde. Samen met zakenpartner Adilson Araújo verkoopt Wesley de schoenen via de website.


Views

200+

Ontruiming meubelzaak Zuiderster door conflict

Foto van ''

7 NOV 2018

Zware tijden voor de bekende meubelzaak de Zuiderster. Vanwege een juridisch conflict met de nieuwe vastgoedeigenaar moet de meubelshowroom aan de Hoofdweg ontruimd worden. Een flinke domper voor directeur Rene de Blok.

Familiebedrijf


Views

700+

Stem op je favoriete Rotterdamse gebouw

Stadswinkel Stadhuis. Foto: Roos Aldershoff

Foto van ''

7 NOV 2018

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2018? Het Erasmus MC, de Boston & Seatle of toch die oude, vertrouwde Nieuwe Binnenweg. Stemmen kan nog tot en met 5 december.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen 10 gebouwen gekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.


Views

400+

Duurzaamheidswinkel: gratis tips en advies

Je kunt de Duurzaamheidswinkel bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 9.30-16.30 uur en op zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Foto van ''

7 NOV 2018

In winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde opende onlangs de eerste Duurzaamheidswinkel van de stad. Gemeente Rotterdam, de WoonWijzerwinkel en VVE-010 geven daar gratis advies en praktische tips over het verduurzamen van woning en leefomgeving. Bezoekers zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.

Hieronder alvast vijf tips waarmee je zowel energie als geld bespaart.


Views

400+

Dj Nicky Romero over het belang van goed ontbijten

Foto van ''

6 NOV 2018

Aan boord van Raderstoomboot De Majesteit vond afgelopen maandag de opening plaats van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. Daar ontbeten twee Rotterdamse schoolklassen in het bijzijn van dj Nicky Romero, die de kinderen een mini-masterclass gaf.

Een feestje voor iedereen
De 16e editie van dit educatieve ontbijtevenement draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’ Deze week gaan een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen gezond en gezellig ontbijten.

Schijf van Vijf
In 275 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijtje in het stadhuis. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf, compleet met placemats, doe-boekjes, posters en allerhande lesmateriaal.


Views

200+

CLUB GEWALT brengt ode aan misgelopen subsidie

Foto van 'Ilja Post'

24 OKT 2018

Zo verdrietig als je kunt zijn wanneer je een huisdier of geliefde verliest, zo droevig zijn de performers van muziektheatercollectief CLUB GEWALT over een hen ontnomen voorstelling vanwege een aantal weggevallen subsidies. Met hun nieuwste project, Een requiem voor een requiem, nemen ze afscheid van ‘een voorstelling die nooit het licht mocht zien’.

5-jarig jubileum
Het hád allemaal zo mooi kunnen zijn, stelt zakelijk leider Rick Mouwen. CLUB GEWALT, dat dit jaar 5 jaar bestaat, zou dit lustrum eigenlijk vieren met een nieuwe voorstelling en een landelijke theatertour. Deze moest echter gecanceld worden vanwege een aantal negatieve beoordelingen van verschillende fondsen, waardoor ze de benodigde subsidie hiervoor aan hun neus voorbij zagen gaan.

Prestigieuze nominaties
Een behoorlijk drama voor het zeven performers sterke muziektheatercollectief dat zich dankzij eerdere subsidiegelden kon ontwikkelen in het zelfstandig componeren en produceren van hun eigen voorstellingen die schuren tussen de genres muziektheater en opera. ,,Een aanpak die ons dit en vorig jaar nog een nominatie voor de prestigieuze BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs opleverde”, aldus Mouwen, die tevens trots verhaalt over de eerdere samenwerking met de Operadagen Rotterdam.


Views

1k+

Likeability of 5

‘Wat weet jij van vegans, moslima’s en transgenders?

‘Levend boek’ Rianne Volkering in gesprek met een paar ‘lezers’. Foto: Bas Wondergem

Foto van 'Ilja Post'

23 OKT 2018

Praten met een ‘levend boek’: het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 27 oktober tijdens Human Library in de Centrale Bibliotheek. Deze levende boeken zijn mensen over wie veel vooroordelen bestaan, zoals een zakenvrouw, een ex-gedetineerde of een transgender.

Deense succesformule
De Deense succesformule Human Library is in verschillende landen uitgerold. Human Library vindt voor de derde keer plaats in de Centrale Bibliotheek. Net als in een gewone bibliotheek biedt de ‘menselijke bibliotheek’ bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Het verschil is dat dit niet gebeurt door een boek te lezen, maar door in gesprek te gaan met iemand met een extreem levensverhaal, een opvallend beroep, een zeldzame aandoening of een specifieke levensovertuiging.

Niet-alledaagse verhalen
Rianne Volkering is zo iemand met een niet-alledaags verhaal. Zij was ooit een hij, een transgender dus. Een gegeven dat veel mensen reuze interessant vinden, zegt zij. ,,Vooral over mijn geslachtsoperatie willen ‘lezers’ vaak alles weten. Niet zelden tot in de kleinste details. Ik ben heel wat gewend, maar sta regelmatig met mijn oren te klapperen over de directe vragen die mensen op mij afvuren.”


like
user_0b080a2a85e1c9efa10b535577663cb262633020_avatar

Views

900+

Murder ballads: koffietafelboek voor macabere mens

Foto: Vera Cornel

Foto van 'Ilja Post'

20 OKT 2018

Donkere popmuziek maakte hij al. Thomas, gitarist/pianist van de Rotterdamse ‘pop-noir’ band The Bullfight en eigenaar van platenlabel Brandy Alexander Recordings, houdt nu eenmaal van muziek die niet te zoetsappig is. Murder ballads, songs die verhalen over de donkere en destructieve kant van de liefde, niet zelden uitmondend in moord en doodslag, passen dan ook prima in zijn straatje.

Crime passionel


Views

1k+

Haute cuisine voor maximaal tien: De Kade

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

20 OKT 2018

Vincent en Jan eten elke week samen saoto soep op de West-Kruiskade, voor een sessie kruisbestuiving en slap ouwehoeren.

Zo’n eens per week wandelen Jan Katsma en Vincent van Bruchem door de Gouvernestraat richting de West-Kruiskade om een saoto soep te eten bij De Kade. Beide heren werken in Buro, het bedrijfsverzamelgebouw boven Kino waar voornamelijk mensen uit de filmindustrie kantoor houden.


Views

1k+

Illustrator Joni Kling bestormt de kunst-scene

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ontmoet Joni Kling van Studio Kling. Een jonge, autonome kunstenaar en grafisch illustrator die inmiddels hoge ogen gooit in het Rotterdamse. Zien wat zij doet en maakt? Op 2 en 3 november exposeert ze in The Performance Bar aan de Boomgaardsstraat.

Liefste hobby


Views

1k+

Hoe Goslink zelfs muziek haalt uit een deurdrempel

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ze zeggen weleens: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als daar iets van waar is, dan is muzikant-kunstenaar-schilder-liedjesschrijver-tekenaar-instrumentbouwer Harm Goslink Kuiper precies het tegenovergestelde.

Visolieblik


Views

900+

Nieuw in het Liskwartier: Osteria Liz

Foto: Peter Baas

Foto van ''

12 OKT 2018

Op de hoek van de Berkelselaan en Bergselaan, waar voorheen café Van der Kolk zat en daarvoor DOEN, valt weer wat te drinken en te eten. Sinds een week huist Osteria Liz in het karakteristieke hoekpand.

Liskwartier


Views

1k+

Rotterdam op RTL4: ‘De Beste van Nederland’

Foto van ''

12 OKT 2018

RTL4 presenteert deze zondag 14 oktober om 16.00 uur een speciale uitzending van ‘De Beste van Nederland’. In deze uitzending, geproduceerd door het productiebedrijf Stay in Touch Media, komen de ‘hotspots’ van Rotterdam voorbij. Omdat Rotterdam razend populair is geworden in de afgelopen jaren, vindt het Rotterdamse productiebedrijf het de hoogste tijd om een eerbetoon aan deze bijzondere stad te geven.

Rotterdamse hotspots


Views

400+

Hatsikidee, met de bus naar Fabeltjesland

Foto van 'Ilja Post'

12 OKT 2018

Hoewel al jaren niet meer op de ‘kijkbuis’, is de Fabeltjeskrant opnieuw mateloos populair. Met een tentoonstelling in LP2, een vertelling over de oorsprong van het beroemde kinderprogramma in het Bibliotheekcollege op 19 oktober én een theatrale bustour naar de bakermat van Fabeltjesland, het Rotterdamse Vreewijk.

Gekamde haartjes


Views

900+

Op zoek naar De Belofte van Rotterdam

Juryleden Casper Knipscheer (Twist Agency), Jasper Cremers (Red Bull Music Studio’s) en Amir Charles (3FM Talent) voelen de genomineerden in aanloop naar de awardshow aan de tand betreffende hun toekomstplannen en carrièreperspectief. Foto: Marc Nolte

Foto van 'Ilja Post'

5 OKT 2018

De band Bourbon Avenue, singer-songwriter WARD, rapper Djesco en electro-artiest HighrFreeqncs; eerder wonnen ze elk in hun eigen categorie een mooie geldprijs en een belangrijk optreden tijdens de Sena Performers Grote Prijs Van Rotterdam. Bovendien maken ze 3 december kans om ‘De Belofte’ van 2019 te worden.

Battle tussen de best of the best


Views

1k+

Chief Ouwe Dibbes, een Rotterdammer in Sierra Leone

Foto: Rick Nederstigt

Foto van 'Ilja Post'

3 OKT 2018

Sander de Kramer kan moeilijk tegen onrecht. Zo was hij als kind, als hoofdredacteur van de Rotterdamse daklozenkrant en zo is hij als aanjager van de Sunday Foundation; een stichting die hij in 2007 mede-oprichtte om het leed van oorlogswezen uit Sierra Leone een beetje te verzachten.

Slechtste plek op aarde


Views

1k+