Ilja Post
Ilja Post Binnenland 30 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Koffiebranderij Evermore viert 10-jarig jubileum

Je kunt het een uit de hand gelopen hobby noemen. Of een buitengewoon geslaagd experiment. Hoe dan ook: de familie Pieters (vader, moeder en twee zoons) zit deze zaterdag alweer tien jaar in de koffie- en theebusiness met hun oer-Rotterdamse bedrijfje Evermore.

Lowik Pieters was 13 toen hij zich samen met moeder Eline inschreef bij de Kamer van Koophandel. Dat leverde hen destijds best wat scheve gezichten op bij de inschrijfbalie. Maar als rechtgeaarde theeleuten waren ze vastbesloten hun passie voor ,,het meest genuttigde plantje ter wereld” verder uit te bouwen naar het verkopen van losse thee onder de eigen merknaam ‘Evermore’.

Thee en zelfgebakken taart

Gewoon voor de aardigheid, was toen nog de bedoeling. Net zoals ze al eerder verse thee en zelfgebakken taart serveerden tijdens verschillende edities van Verborgen Tuinen. Een evenement waar Lowik’s opa, trotse eigenaar van een knappe tuin in Rotterdam centrum, steevast aan deelnam.

Maar het ‘grapje’ werd al gauw serieuze business toen ook vader Ian besloot wat te gaan doen in het bedrijf en een jaar later met zoon Aito startte met koffiebranden. Meestal in een schuurtje in de achtertuin, soms op markten of vanuit de keuken.

Senseo-koffie

,,Mensen waren enthousiast”, vertelt Lowik. ,,Onze met zorg geselecteerde kwaliteitstheesoorten en zelfgebrande single origin koffiebonen vielen duidelijk in de smaak. Destijds waren de meeste mensen net van de Senseo-koffie afgehaakt, dus zo’n bakkie van ons was wel even andere koek.”

Uitpuilend huis

Probleem was alleen wel dat het huis binnen mum van tijd uitpuilde met allerhande koffie en thee. Vanwege ruimtegebrek verplaatste het koffiebranden zich naar STROOP aan de Mathenesserweg. Toen ook dit te krap werd, werd een eigen locatie aan de Coolhaven gevonden.

Vers geroosterde koffiebonen

Samen met KookstudioMix verbouwden ze twee oude garages tot een koffiebranderij, kookstudio, theepakkerij, een koffiebar en theeschenkerij en een winkel. Moeilijk te vinden, zijn ze niet. Volg simpelweg de geur van vers geroosterde koffiebonen.

Herkomstverhaal

Lowik, die de afgelopen tien jaar niet alleen Evermore, maar ook zichzelf volwassen zag worden: ,,Ik vind het vooral cool dat we inmiddels direct contact hebben met allerlei duurzame koffie- en theeplantages. Als je net begint, ben je nog grotendeels afhankelijk van groothandels. Maar nu we onze koffie en thee kopen bij plantages die we ook zelf bezocht hebben, kunnen we klanten ook echt het hele herkomstverhaal vertellen. Waar je thee vandaan komt, wanneer het geoogst is en soms zelfs wie het geplukt heeft.”

Fairtrade

Bijna alle producten die Evermore verkoopt, waaronder inmiddels ook chocolade, zijn biologisch dan wel fairtrade. Een bewuste keuze, legt Lowik uit. Maar wel één waar een prijskaartje aan hangt. ,,Zeker wanneer je onze thee vergelijkt met de spotgoedkope, maar milieuonvriendelijke bungelzakjes die je in de supermarkt vindt. Maar die extra euro’s plakken we er niet voor niets op. Het verschil zit ‘m in het duurzame karakter van onze producten, het handwerk én de smaak natuurlijk.”

Kom proeven

Een keertje proeven? Dat kan. Zaterdag 1 september is het van 10.00 tot 22.00 de hele dag feest in en om hun bescheiden koffiebranderij aan de Coolhaven 158A. KookstudioMix combineert de koffie en thee met spijzen uit eigen keuken. Als klap op de vuurpijl worden een aantal nieuwe, bijzondere thee- en koffiesoorten gepresenteerd.

Zwarte raaf

Het hoofdthema is ‘raven’, verwijzend naar het bedrijfslogo met de bekende zwarte raaf. Het hoogtepunt is De Ravenshow. Ook de kunstwerken in de achterruimte van Evermore hebben ‘raven’ in de hoofdrol. Sander de Heer, bekend (stem)acteur, draagt voor uit The Raven (1845) van Edgar Allan Poe.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.