Binnenland 8 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Dood aan het ‘groene monster’

Echt lelijk is de plant nog geen eens. Probleem is meer dat de Japanse duizendknoop zó snel groeit dat hij alle andere soorten wegdrukt. Daarom bindt de gemeente nu de strijd aan met dit ‘groene monster’, dat zelfs dwars door steen en beton groeit.

Invasieve exoot

De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica voor de kenners) is een invasieve exotische plant die extreem moeilijk te bestrijden is. De sterke wortelstokken en stengels zijn in staat om schade te veroorzaken aan gebouwen, leidingen en wegen.

Diepgravende wortels

De wortels reiken tot grote diepte en kunnen tot wel drie meter verderop uit de grond komen. Een klein stukje wortel of een enkele knoop is al voldoende voor de plant om te kunnen groeien. Daarom roept de gemeente alle Rotterdammers op om te helpen verdere verspreiding te voorkomen.

Voorkom verdere verspreiding

De gemeente beheerst de plant op gemeentegrond en openbaar terrein. Heb je zelf een duizendknoop in de tuin? Knip de plant dan af of trek hem, liefst met wortel en al, uit de grond. Verzamel zorgvuldig al het snoeisel en voorkom dat er stukjes van de plant of wortel achterblijven. Doe alles in een stevige vuilniszak, bindt deze goed dicht en gooi de zak bij het gewone huisvuil. Vergeet tot slot niet je tuingereedschap goed schoon te maken

Locaties in kaart

Om te voorkomen dat de plant overal in Rotterdam opduikt en schade toebrengt aan onze huizen, dijken en wegconstructies, roept de gemeente iedereen op om locaties in het openbare gebied waar de Japanse duizendknoop groeit te melden. Bestrijders krijgen hierdoor een goed beeld van alle locaties, zodat ze de plant gericht kunnen aanpakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.