Ilja Post
Ilja Post Binnenland 13 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen

Crooswijkers zijn een trots volkje. Probeer je die in de maling te nemen, dan krijg je geheid het spreekwoordelijke deksel – of anders wel een vrij letterlijke stomp – op de neus. Maar ze hebben ook humor. Dus toen Powned vorig jaar een item uitzond waarin de ‘bamigooier’ voorbij kwam, besloot de organisatie van Camping Crooswijk daar meteen maar een hele sport omheen te verzinnen: het NK Bamipan werpen.

‘Een gebbetje’

Een gebbetje, aldus Rafael Krijgsman, volbloed Crooswijker en mede-initiatiefnemer van dat eerste event. ,,Net zoals de organisatie deze tweede editie de ‘journalistieke wijksafari’ op de hak neemt die eerder dit jaar á 89 euro per persoon werd aangeboden via een advertentie in dagblad Trouw.”

Die advertentie, bedoeld om meer inzicht te geven over ‘de armste wijk van Nederland’, oogstte zoveel negatieve kritiek dat de tocht bij voorbaat werd afgelast. ,,Aapjes kijken tegen betaling”, werd het genoemd.

Crème de la Crooswijk

Maar nu komt die wijksafari er dan alsnog, georganiseerd door de Crooswijkers zelf. ,,Gratis en voor niks voert een safari-treintje je langs alle hotspots in de wijk. Ja, ook langs enkele cafés die figureerden in nóg een documentaire die Powned wijdde aan de wijk, Crème de la Crooswijk”, aldus Krijgsman.

Wijkevenement

,,Maar vergis je niet: Camping Crooswijk is meer dan een beetje schoppen tegen de negatieve berichtgeving die de wijk vaak ten deel valt”, vervolgt hij. ,,Het is een oprechte poging een eigen jaarlijks terugkerend wijkevenement te organiseren. Een beetje zoals het Oude Noorden het Bluegrass Festival heeft.”

Camping Rotterdam

Het idee komt voort uit de stille dood van Camping Rotterdam. Een festival dat, juist vanwege de programmering met een dikke knipoog, tot Krijgsmans favorieten behoorde. ,,Dat festival was niet mega-cultureel, niet te platfloers en iedereen was er welkom; eigenlijk exact wat we met Camping Crooswijk betrachten.”

Verbinding

Of het driedaagse festival dan ook voor verbinding moet zorgen tussen de oude, geboren en getogen Crooswijker en de nieuwe ‘hipster-Crooswijker’? ,,Euhm, dat is geen vooropgezet doel. Al zou het natuurlijk leuk zijn wanneer een getatoeëerde kroegtijger het ineens boven best weet te vinden met een kersverse bakfietsmama. Van vorig jaar weet ik: things have happened…

Drie dagen feest

Op het festivalterrein of op de camping, knipoogt hij. ,,Want Camping Crooswijk is niet alleen een naam; je kunt er á 15 euro per plek ook écht je tentje opzetten voor het hele weekend. Voordeel daarvan is dat je geen minuut van het festivalweekend hoeft te missen. Je staat dus zo vooraan bij optredens van onder andere Convoi Exceptional, de Sabeeltjes, Wannebiezz of spoken word artiest Christopher Blok. En dan zijn er ook nog allerlei sport- en cultuuractiviteiten, dj’s, een silent disco, bingo, karaoke en nog veel meer. Kortom, de moeite van het bezoeken meer dan waard.”

Zet je tent op

Benieuwd naar de Crooswijkse chique? Het zomerfestival vindt van 31 augustus tot en met 2 september plaats op het Schuttersveld. Klik hier voor meer info over eten en drinken, programmering, entreeprijzen en tentplekkies.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.