Rotterdam

Bamigooiers en bakfietsmama’s op Camping Crooswijk

Fun voor jong en oud(er) bij Camping Crooswijk. Foto: Evert Buitendijk

Foto van 'Ilja Post'

13 AUG 2018

Nog niet uitgekampeerd deze zomer? Mooi, want Camping Crooswijk komt terug. Deze tweede editie zelfs met drie volle dagen onvervalste Crooswijkse kitsch en camp.

NK Bamipan werpen

Crooswijkers zijn een trots volkje. Probeer je die in de maling te nemen, dan krijg je geheid het spreekwoordelijke deksel – of anders wel een vrij letterlijke stomp – op de neus. Maar ze hebben ook humor. Dus toen Powned vorig jaar een item uitzond waarin de ‘bamigooier’ voorbij kwam, besloot de organisatie van Camping Crooswijk daar meteen maar een hele sport omheen te verzinnen: het NK Bamipan werpen.

‘Een gebbetje’

Een gebbetje, aldus Rafael Krijgsman, volbloed Crooswijker en mede-initiatiefnemer van dat eerste event. ,,Net zoals de organisatie deze tweede editie de ‘journalistieke wijksafari’ op de hak neemt die eerder dit jaar á 89 euro per persoon werd aangeboden via een advertentie in dagblad Trouw.”

Die advertentie, bedoeld om meer inzicht te geven over ‘de armste wijk van Nederland’, oogstte zoveel negatieve kritiek dat de tocht bij voorbaat werd afgelast. ,,Aapjes kijken tegen betaling”, werd het genoemd.

Crème de la Crooswijk

Maar nu komt die wijksafari er dan alsnog, georganiseerd door de Crooswijkers zelf. ,,Gratis en voor niks voert een safari-treintje je langs alle hotspots in de wijk. Ja, ook langs enkele cafés die figureerden in nóg een documentaire die Powned wijdde aan de wijk, Crème de la Crooswijk”, aldus Krijgsman.

Wijkevenement

,,Maar vergis je niet: Camping Crooswijk is meer dan een beetje schoppen tegen de negatieve berichtgeving die de wijk vaak ten deel valt”, vervolgt hij. ,,Het is een oprechte poging een eigen jaarlijks terugkerend wijkevenement te organiseren. Een beetje zoals het Oude Noorden het Bluegrass Festival heeft.”

Camping Rotterdam

Het idee komt voort uit de stille dood van Camping Rotterdam. Een festival dat, juist vanwege de programmering met een dikke knipoog, tot Krijgsmans favorieten behoorde. ,,Dat festival was niet mega-cultureel, niet te platfloers en iedereen was er welkom; eigenlijk exact wat we met Camping Crooswijk betrachten.”

Verbinding

Of het driedaagse festival dan ook voor verbinding moet zorgen tussen de oude, geboren en getogen Crooswijker en de nieuwe ‘hipster-Crooswijker’? ,,Euhm, dat is geen vooropgezet doel. Al zou het natuurlijk leuk zijn wanneer een getatoeëerde kroegtijger het ineens boven best weet te vinden met een kersverse bakfietsmama. Van vorig jaar weet ik: things have happened…

Drie dagen feest

Op het festivalterrein of op de camping, knipoogt hij. ,,Want Camping Crooswijk is niet alleen een naam; je kunt er á 15 euro per plek ook écht je tentje opzetten voor het hele weekend. Voordeel daarvan is dat je geen minuut van het festivalweekend hoeft te missen. Je staat dus zo vooraan bij optredens van onder andere Convoi Exceptional, de Sabeeltjes, Wannebiezz of spoken word artiest Christopher Blok. En dan zijn er ook nog allerlei sport- en cultuuractiviteiten, dj’s, een silent disco, bingo, karaoke en nog veel meer. Kortom, de moeite van het bezoeken meer dan waard.”

Zet je tent op

Benieuwd naar de Crooswijkse chique? Het zomerfestival vindt van 31 augustus tot en met 2 september plaats op het Schuttersveld. Klik hier voor meer info over eten en drinken, programmering, entreeprijzen en tentplekkies.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

GISTEREN

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

GISTEREN

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

GISTEREN

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats