Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 17 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Ruim 130 Rotterdamse acts op Eendracht Festival

Donderdag is de zevende editie van Eendracht Festival. Hét festival om Rotterdamse artiesten te zien en ontdekken.

Vijf jaar geleden begon Immanuel Spoor (33) met Eendracht Festival vanuit frustratie over het gebrek aan levendigheid in het centrum. ,,Vroeger liep je van de Nieuwe Binnenweg richting de Witte de Withstraat en kwam je zoveel mensen op straat tegen dat je ter plekke een feestje kon bouwen.” Spoor heeft zijn eigen agency en is de manager van De Likt. In 2012 vertegenwoordigde hij met On Track Agency vijf Rotterdamse acts. “Ik kon ze overal kwijt, behalve in Rotterdam. Hij besloot het probleem op te lossen door zelf een festival te organiseren wat puur voor lokaal talent is bedoeld.

130 acts

Het eerste jaar traden 27 artiesten op, herinnert Spoor zich lachend. ,,Inmiddels zijn alleen al onze pre-party’s groter. Dit jaar staan er meer dan 130 acts op het programma.” De achttien podia, die allemaal dichtbij het naam gevende Eendrachtsplein zijn, representeren verschillende ‘scenes’ uit Rotterdam. ,,Als je het hebt over genres sluit je al snel dingen uit en sla je de plank mis. Daarom heb ik het liever over scenes.”

Netwerk

De programmering per scene wordt gedaan door diverse hosts. Daaronder zijn podia zoals Bird, Grounds en Baroeg, maar ook platforms als The Daily Indie en The Seed. Deze hosts maakten een keuze uit voor hen bekende namen én artiesten die zichzelf konden aanmelden. ,,Op die manier wil ik ervoor zorgen dat iemand die pas net begonnen is en nog niet zo’n netwerk heeft toch op Eendracht Festival kan staan.”

Waterfront

Het is niet louter jong talent op het festival, zo heeft Spoor op zijn eigen podium naast ‘kabouter Buttplug’ onder meer Mike Redman uitgenodigd. ,,Vroeger, toen ik als zestienjarig mannetje als vrijwilliger in Waterfront werkte, was hij echt een held van mij. Omdat hij zich niet aan één genre hield en altijd tijd vrijmaakte om je ergens mee te helpen. Dat hij nu komt afsluiten met een oldschool jungleset vind ik een eer.”

Biertje

Een stukje verder is het terras van Brazil Binkie voor het eerst een van de locaties, midden op de Westblaak. Volgens Spoor wordt het steeds makkelijker om ondernemers bereid te vinden om mee te werken. ,,Ik hoef niet alles meer uit te leggen, want ze weten dat het leuk is. Daarnaast helpt het dat ze van collega’s horen dat het publiek wel van een biertje houdt.”

Geen DÂK

Zo werd ook Ballroom als locatie op het laatste moment toegevoegd, omdat DÂK geen doorgang kon vinden nadat de aangevraagde vergunning niet werd verstrekt. Spoor heeft er niet wakker van gelegen. ,,Dat is zeker geen onverschilligheid, maar inmiddels weet ik dat het last-minute anders kan lopen. Elk jaar gebeurt er wel zoiets in deze stad. Dan verandert De Unie een dag van tevoren van eigenaar of Hemingway sluit net zijn deuren.” Toevallig waren de organisatoren eerder bij Ballroom binnengelopen om een bewonersbrief af te geven. ,,Ze vonden het eigenlijk jammer dat ze niet meededen aan het festival, dus toen DÂK niet doorging dacht ik meteen aan hen.”

Toekomst

In de toekomst wil Spoor nog breder gaan programmeren. ,,Het liefst zou ik ook scenes als filosofie, architectuur of journalistiek een plek willen geven. Maar dit jaar lag de focus op professionaliseren van onze organisatie, volgend jaar gaan we ons daarop concentreren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.