Rotterdam

Hoe voortijdig afzwaaien tot Remz leidt

V.l.n.r.: Rems Witberg, Paul van den Brekel en Giorgio Potharst.

Foto van ''

5 JUL 2018

Rotterdam groeit uit tot een stad waar het goed eten en drinken is. Met de toename van het aantal gelegenheden en verkooppunten neemt de concurrentie toe. Hoe kunnen ondernemers zich onderscheiden? Remco Witberg van Vicini weet dat slim innoveren meer inhoudt dan foodtrends volgen. Hij laat dit zien in zijn nieuwe zaak Remz aan de Kralingse Oudedijk.

Horecavirus

Begin jaren 90. Jongens worden nog onder de wapenen geroepen, de dienstplicht. Ook Remco Witberg treft dit lot. Hij heeft echter andere plannen met zichzelf, want hij is besmet met het horecavirus. In het leger groeit de onrust. Daarom vraagt hij op een dag de majoor recht op de man af: wat moet ik doen om onder deze plicht uit te komen? De officier toont empathie en geeft een gouden tip: begin een eigen zaak zodat we je als onmisbaar voor het thuisfront kunnen bestempelen. Remco Witberg zwaait af en begint in het ouderlijk huis Healthy Food Service.

Krakende Motorola Car Kit

Witberg laat brood bakken en brengt broodjes rond met moeders auto. Ook verkoopt hij smoothies, naar eigen zegen als eerste in Nederland. We zijn het leger er nu nog dankbaar voor. Het geld dat de toko oplevert, gaat vooral op aan brandstof en bekeuringen, want er is altijd haast om de spullen af te leveren. Een Motorola Car Kit moet de omzet stimuleren, maar doet het tegendeel: ,,Met Healtkrggggg Frgggg Service”. ,,Ja, hallo, kan ik krgggggg brkggggjes bestelgggggggg?” Met het mobieltje moeten nog grote stappen worden gemaakt, zo veel is duidelijk.

Vrije jongen

De handel in etenswaren maak Remco duidelijk dat hij beter eerst een goede horecaopleiding kan volgen. Hij laat zich op z’n Duits disciplineren in de fameuze hotelschool in Garmisch-Partenkirchen en doet daarna halfslachtige pogingen om de Hogere Hotelschool in Maastricht te voltooien. Want met jasje-dasje-lessen volgen is niet zijn ding, hij is toch te veel een vrije jongen.

Remco Witberg vindt een baan bij AC Restaurants. Daar signaleert hij dat de manager op z’n gemak in zijn Jaguar al sigaren rokend de vestigingen afrijdt. Op een dag polst een chef Remco’s ambities. Remco geeft tamelijk naïef aan dat hij de baan van de man met de bolide helemaal ziet zitten. Dit verlangen valt in zeer slechte aarde, waarop Remco besluit dat de aangegeven grenzen van zijn groei einde oefening bij AC betekenen. Vanaf die beslissing komt het helemaal goed met zijn carrière.

Met Parkheuvel op nummer 1

Rems Witberg: ,,Een oom bezat een pandje aan het Land van Belofte, hartje Schiedam, een oude kapperszaak met een horecavergunning. Ik zag de potentie en doopte de zaak na de verbouwing tot Het Groot Schiedams Kaffee. Want ik dacht, bij succes kan ik het uitrollen, het Groot New Yorks Café en zo meer. Ja, ik dacht heel groot destijds. Het zat bijna altijd vol. Ik serveerde als een van de eerste horecazaken de Dudok-taarten van Sereni Horton, nu bekend van Koekela. Tegenover ons werd het theater gebouwd. Kreeg ik de vraag of ik daar de horeca wilde doen. Ik kon de ruimte huren voor drie keer niks. Dat durfde ik wel aan en ik begon café-restaurant Witberg. Ik wist Peter Smits te trekken, die in de begintijd van De Engel bij Herman den Blijker werkte. Binnen twee maanden hadden we een toprecensie en een bonuspunt te pakken van Mes & Vork, destijds de recensierubriek van het AD. We stonden gedeeld met Parkheuvel op nummer 1. Op een zeker moment had ik zoveel mensen in dienst dat ik de grip op de zaak verloor. Ik kreeg genoeg van de horeca en ging in het Scheepvaartkwartier werken voor een bedrijf in textielagenturen. Maar de horeca bleef trekken. Direct om de hoek had het Wereldmuseum plannen om geld te verdienen met horeca. Ik heb met anderen de catering en het restaurant opgezet. Het liep goed, het restaurant behaalde zelfs een ster. Maar ik was wel in dienst van het museum en dat beviel uiteindelijk niet.”

Buren

Remco Witberg zet daarna als zelfstandige zaken als Café Rotterdam voor Dudok op de rit. Op een zekere dag rijdt hij door de Kortekade naar de Tuin aan de Kralingse Plas. Zijn oog valt op het leegstaande pand dat in bescheiden kring bekendstaat als het legendarische wijndoolhof Elshof – in letterlijk alle hoeken en gaten waren niet zelden bestofte flessen te vinden. Remco ziet direct de potentie van deze locatie en belt de mannen van Dudok, die tot zijn verrassing het pand al hebben verworven. Of Witberg er samen met hen niets iets gaafs van wil maken? Hij kiest voor een informele Italiaanse eetgelegenheid, de osteria.

Ontmoetingsplek

Rems Witberg: ,,De naam Osteria Vicini viel, buren in het Italiaans, en dat was alvast goed gekozen. Want Kralingen kon wel een buurtzaak gebruiken die kwaliteit biedt en waar alle generaties elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten, van ’s ochtend tot ’s avonds laat. En dan niet alleen in de osteria, maar ook op andere manieren, nog steeds. Hieronder zit een huiskamer, een eigen plek voor kinderen, een dansschool, ook voor ballet en yoga, en een ruimte waar we Fit met Vicini gaan starten. We zijn het enige restaurant met een pop-up, die nu een ijssalon is. Zo’n pop-up draagt bij aan de aparte sfeer. Na een best chaotische start groeide Osteria Vicini uit tot een echt buurtrestaurant. Ouders spreken hier ’s ochtends af als ze de kinderen naar school hebben gebracht. Vanaf 10 uur worden de eerste laptops opengeklapt, de mensen vieren hier de buurtfeestjes en jubilea en spreken af op het terras.”

Geconcentreerde smaken

Wat Remco in de buurt nog mist, is een kantine met een groot, gezellig terras vol lampjeskoorden en parasols. Dat wordt eetcafé De Magneet, dat hij omdoopt tot Kantine & Biertuin Kralingen. Tot Remco’s leedwezen verbasteren bezoekers dit tot Kip & Bier. Ze bezoeken vooral het grote want oergezellige terras. Maar omdat het aantal mooie dagen in Nederland zelden meevalt, blijft het terras te vaak leeg. Remco neemt afscheid van de vette happen en verbouwt de opstallen tot Remz. Hij presenteert in dit restaurant gerechten die hoog op smaak zijn, gecombineerd met moderne, mediterrane verfijning. Kok Paul van der Brekel beheerst de klassieke, geconcentreerde smaken en Giorgio Potharst de mediterrane. Het restaurant kan de bezoeker als een hedendaagse, innovatieve versie van Witberg in Schiedam beschouwen. Wie destijds een eetervaring in de jeneverstad misliep – vanwege geen AD-lezer of net de luiers ontgroeid – kan aan de Oudedijk proeven van Rotterdamse culinaire geschiedenis met een 21e-eeuwse twist.


Views

1k+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

4k+

Bedrijfsuitje: huizen bouwen in Guatamala

Foto van 'Ilja Post'

22 SEP 2018

Normaal houdt Driekus Heijsteeg zich bezig met heel andere zaken dan het goede doel. Als technisch consultant bij Legian optimaliseert hij de datanetwerken van onder andere raffinaderijen en energiecentrales. Heel iets anders dus dan huisjes bouwen in de tropen.

Habitat for Humanity


Views

900+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Laurensius

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

21 SEP 2018

In Buurtbistrot Laurensius droomt fotograaf Vincent Mentzel van Europese terrassen, Rotterdamse schilders en geportretteerde schrijvers.

Door Tara Lewis

Vincent Mentzel herinnert zich nog goed de eerste keer dat hij neerstreek op het drukke terras van Laurensius. ,,Om me heen hoorde ik Frans en Italiaans. Als ik mijn ogen dichtdeed, of ik concentreerde alleen op dit hoekje en de bloemen, de lelijke nieuwbouw aan de overkant negerend, waande ik me even in het buitenland.” De ‘buurtbistrot’ zit op de hoek van de Saftleven- en Ochterveltstraat. ,,Allebei schilders uit Rotterdam! Dat lees ik hier net in mij straatnamen-app!” Mentzel, bekend geworden als staffotograaf van NRC Handelsblad, zetelt tegenwoordig onder meer in de straatnamencommissie, waar hij zich naar hartenlust kan laven aan zijn interesse voor stadsgeschiedenis.


Views

700+

Amelandseplein #8: Zuider-sport-park

Amelandseplein #8: Zuider-sport-park Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

21 SEP 2018

Ellen Mannens woont sinds kort bij het Amelandseplein in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Maar je hebt toch het Zuiderpark?!”, zeggen mensen regelmatig als ik dat ene nadeel van m’n huisje op Zuid benoem: ik heb geen tuin. Een balkon van twee bij een. Daar moet ik het mee doen. Maar ik mag dus niet klagen, want ik heb het Zuiderpark. Op vijf minuten van mijn huis vind je al een van de uitlopers, compleet met hertenkamp en drie trotse pauwen. Dit Zuiderpark zou het alternatief moeten zijn voor mijn ontbrekende tuin.

Ho stop. Hier ga ik je corrigeren. Het Zuiderpark is geen tuin. Tenzij je lid bent van een van de vier volkstuinverenigingen. Maar als je de sleutel of code van hun hek niet hebt, is het Zuiderpark iets heel anders.


Views

300+

Rotterdam Foodsquare: place for foodlovers

Foto: Jan Kok

Foto van ''

19 SEP 2018

Wethouder Said Kasmi opende afgelopen dinsdag officieel Rotterdam Foodsquare. Het bruisende horecagebied grenst aan de Witte de Withstraat en bestaat uit negen horecagelegenheden met ieder een eigen foodbeleving en charme.

Borrel


Views

600+

De 'KROON'ers' maken oud gebouw weer tof

Foto van 'Ilja Post'

19 SEP 2018

Het pand lág altijd in de middle of nowhere. Geen enkele reden om die kant op te waaien dus. Voor je vertier had je er niets te zoeken. Behalve misschien wanneer je, struinend langs de kades van de Nieuwe Maas, nog iets van het oude Rotterdam op wilde snuiven.

Fruithavens


Views

1k+

Dance Parade officieel ‘Beste Rotterdamse festival’

Foto van ''

17 SEP 2018

De kogel is door de kerk. Na het tellen van alle stemmen mag de Dance Parade zich vanaf nu dan officieel het ‘Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden’ noemen.

Pompende house


Views

400+

RET zoekt jonge mensen die Rotterdam mooier maken

Foto van ''

14 SEP 2018

Heb je een geweldig idee voor Rotterdam? En wil je dit idee echt realiseren? Dan kun je meedingen naar de Aardig Onderweg Award, de AOA. Met dit initiatief wil de RET jongeren uit de regio Rotterdam van 18 - 35 jaar bereiken. De RET zoekt mensen die met innovatieve, technische en duurzame creatieve oplossingen komen die de regio Rotterdam mooier, slimmer en duurzamer maken. De deelnemers krijgen deskundige begeleiding tijdens het uitwerken van de oplossing. De winnaar van de AOA 2018 wint tijdens de finale op 9 november 25.000 euro en mag op een vaste plek van Tedx Rotterdam maart 2019 rekenen.

Je kunt meedoen met de Aardig Onderweg Award door je uiterlijk 7 oktober a.s. aan te melden via www.aardigonderweg.nl.


Views

600+

‘Lockchain’ als oplossing voor deelfietsen-probleem

Foto: Olivier Huisman

Foto van 'Ilja Post'

13 SEP 2018

Ze claimen dé oplossing te hebben voor het grootstedelijke deelfietsen-probleem. Nick Kiran van het Rotterdamse ingenieursbureau TWTG en Alexander Enthoven van het Amsterdamse Kryha; 010 en 020 verenigd in een gezamenlijke strijd: om de wildgroei aan deel- en huurfietsen een halt toe te roepen.

Hele of halve wrakken


Views

900+

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland. Foto: Ruben Hamelink

Foto van 'Tara Lewis'

11 SEP 2018

De eerste editie van festival Het Laatste Eiland is zaterdag 15 september op het eiland Tiengemeten.

Het Laatste Eiland is voor iedereen die nieuwsgierig en in aanraking wil komen met de natuur. Tiengemeten is zaterdag 15 september het decor voor een uniek en nieuw festival waar flora en fauna, diersoorten, allerlei kunstvormen en de nieuwste muziekacts de hoofdrol spelen. Rosa Schol is projectleider van het festival. ,,Het Laatste Eiland is ontstaan toen een beheerder van het eiland van Natuurmonumenten vijf jaar geleden contact zocht met de organisatie van The Great Wide Open, om te kijken of zij interesse hadden in de locatie Tiengemeten. Omdat zij Vlieland al hadden besloot een van de oprichters van dat festival, Ron Euser, de mogelijkheden van een nieuw evenement te verkennen.”

Bob Ross workshop


Views

800+

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie Foto: Vincent van Dordrecht

Nieuwspeper

7 SEP 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Er is zeker ook veel armoede en werkloosheid?”, vroeg iemand laatst, toen ik vertelde over mijn nieuwe buurt.

“Euhmmm…”, was mijn antwoord.


Views

800+

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film. Foto: Daria Scagliola

Foto van 'Ilja Post'

7 SEP 2018

Psychologisch econoom en marketing expert Harold Smits houdt wel van een filmpje. En van lekker eten. Dat hij op een dag besloot beide geneugten te combineren, is dus zo gek nog niet.

Zijn concept: Cinema Culinair, waarbij je een film kijkt en op hetzelfde moment eet wat er op het witte doek gegeten wordt. Dus zet iemand in de film net zijn tanden in een sappige burger, dan krijg jij die ook geserveerd. Slurpen ze even later een oester naar binnen, dan – nou ja, je snapt het idee.

Experiment


Views

1k+

“Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren"

Rutger Wolfson: “Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren" Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

7 SEP 2018

Een half jaar geleden werd Rutger Wolfson (1969) directeur van debatcentrum Arminius. Rotterdammers zullen hem kennen als de vorige directeur van filmfestival IFFR, waar hij van 2007 tot 2015 aan het roer stond. In de tuin van de statige kerk, vernoemd naar de grondlegger van de remonstranten, vertelt Wolfson over zijn plannen voor Arminius.

Waarom wilde je directeur van Arminius worden?

,,Ik vind dit een bijzondere plek. Maar ik zie ook dat er nog meer uit te halen valt en ik vind het mooi om daaraan te mogen werken. Hiervoor heb ik in de kunstwereld gewerkt en in de filmindustrie. De rode draad in mijn werk is dat ik me altijd heb beziggehouden met de samenleving en de vraag hoe kunst en film de wereld kunnen verbeteren. Binnen die disciplines gebeurt dat altijd op een indirecte manier, terwijl we hier in Arminius op een veel directere manier met elkaar kunnen praten over bijvoorbeeld de toekomst van de stad. Daar gaat een urgentie van uit die bij mij past.”


Views

1k+

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Tess van Wijnen zei het al bij de start van Kampvuur Charlois, het door de wijk verzamelde en opgeporde vuurtje dat begin juni negen dagen brandde in de keerlus van tramlijn 2: dit is nog maar het begin. ,,Iedere wijk verdient immers een eigen vuur.”

Daarom zet initiatiefnemer Tess van Wijnen nu de tweede stap. Op 27, 28 en 29 september gaat de vlam in het tweede door haar georganiseerde ‘wijk-kampvuur’.  Dit keer in hartje centrum, de historische scheepswerf Koningspoort in de Oude Haven.

Hulp vanuit de buurt


Views

600+

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Elf jaar oud moet ze zijn geweest toen ze een tv-programma zag over vrijwilligerswerk met olifanten in Sri Lanka. De kleine Esmay Verschuren was direct verkocht. Vanaf dat moment wist ze: dit wil ik ook!

Een kinderwens zou je misschien denken. Maar gedurende de jaren werd het gevoel alleen maar sterker. Esmay moest en zou tenminste eens in haar leven olifanten verzorgen. Afgelopen februari was het dan eindelijk zo ver. Esmay vertrok naar Sri Lanka om haar langgekoesterde droom uit te laten komen. Als vrijwilliger verzorgde zij olifanten bij een opvang, waar ze tegen de harde realiteit aan liep. En niet alleen omdat het romantische beeld dat ze als meisje had van olifanten verzorgen in werkelijkheid vooral bestond uit poep scheppen.

Olifanten in nood


Views

1k+

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Foto van 'Tara Lewis'

6 SEP 2018

Bar 3 bestaat deze maand zes jaar en viert dat jubileum met de opening van een permanente foto-expositie van concertfotograaf Martijn Berlage.

Dick Pakkert, eigenaar van Bar 3, vond het tijd om de grote wand bij de entree te vernieuwen. ,,Voorheen was het de Rotterdamse kunstwand met werk van lokale kunstenaars. Dat was mooi, maar het paste niet zo bij Bar 3.” In het etablissement op de Nieuwe Binnenweg (naast Rotown) wordt stevige gitaarmuziek gedraaid en treden regelmatig bands op. Concertfotograaf Martijn Berlage fotografeerde bijna elk concert in Bar 3, zo’n veertig tot nu toe. Gemiddeld fotografeert hij twee avonden in de week, naast zijn fulltime baan in de IT.

Hypotheek


Views

600+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Koek & Pan

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

5 SEP 2018

Om thuis niet te hoeven schoonmaken eet Okkie Vijfvinkel graag Engelse pies bij Koek & Pan op de Zwaanshals.

Door Tara Lewis

Sommige Rotterdammers zullen Okkie Vijfvinkel al snel herkennen als DJ Okkie, die al zo’n 25 jaar platen draait in deze stad. Als hij niet aan het draaien is werkt hij thuis. “Ik woon in heliport of kabouterdorp zoals de meeste mensen het noemen.” Uiteraard heeft hij meteen een leuk muziekweetje paraat. “Vroeger is dit een helikopterlandingsbaan geweest, maar ook Ahoy heeft hier gestaan. Daar heeft Jimi Hendrix destijds zijn enige Nederlandse optreden gegeven.”


Views

900+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Historische Haring

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

30 AUG 2018

Sommige mensen kijken uit naar de komst van de seizoenen, of dat nu zomer, winter, lente of herfst is. Marianne Klerk daarentegen kijkt uit naar de beperkte periodes waarin haar favoriete voedsel op het menu staat: asperges, mosselen én: haring!

Door Tara Lewis

,,Van jongs af aan at ik haring”, vertelt Marianne Klerk (33). ,,Het is bij mij met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Middelburg en herinner me nog goed hoe feestelijk het was als eens per jaar de hele stad ineens vol haringkarren stond. De Mosselfeesten zijn in Zeeland misschien groter, maar de komst van de Nieuwe Haring is een goede tweede.” Lachend: ,,Vraag me trouwens alsjeblieft niet om tussen die twee te kiezen!”


Views

600+

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Ik heb even onderzoek gedaan en weet inmiddels zeker dat bij ons in Carnisse andere verkeersregels gelden. Ik dacht, ik deel het even, handig om te weten als je, nieuwsgierig geworden door deze columns, een bezoek aan het Amelandseplein hebt ingepland.

Hoe zit het met die regels? Rechts gaat hier niet voor. Ik herhaal: rechts gaat hier NIET voor. Ik was er ook even verbaasd over, maar ik ben uiteindelijk overtuigd door bus 44. Buschauffeurs zijn ervaren bestuurders, ze kennen de regels. Dus als zij iets doen, zal dat volgens de geldende regels zijn. Bus 44 komt overdag iedere acht minuten langs. Trekt op bij halte Markerstraat om 180 meter verderop te remmen bij halte Amelandseplein. De drie zijstraten van rechts die daartussen liggen, worden dan voor het gemak even genegeerd. Dit rijgedrag bracht mij tot de conclusie dat hier de verkeersregel geldt: hoe harder je rijdt en hoe groter je vervoermiddel, hoe groter de kans dat je niemand voorrang hoeft te geven.


Views

400+