Rotterdam

Hoe voortijdig afzwaaien tot Remz leidt

V.l.n.r.: Rems Witberg, Paul van den Brekel en Giorgio Potharst.

Foto van ''

5 JUL 2018

Rotterdam groeit uit tot een stad waar het goed eten en drinken is. Met de toename van het aantal gelegenheden en verkooppunten neemt de concurrentie toe. Hoe kunnen ondernemers zich onderscheiden? Remco Witberg van Vicini weet dat slim innoveren meer inhoudt dan foodtrends volgen. Hij laat dit zien in zijn nieuwe zaak Remz aan de Kralingse Oudedijk.

Horecavirus

Begin jaren 90. Jongens worden nog onder de wapenen geroepen, de dienstplicht. Ook Remco Witberg treft dit lot. Hij heeft echter andere plannen met zichzelf, want hij is besmet met het horecavirus. In het leger groeit de onrust. Daarom vraagt hij op een dag de majoor recht op de man af: wat moet ik doen om onder deze plicht uit te komen? De officier toont empathie en geeft een gouden tip: begin een eigen zaak zodat we je als onmisbaar voor het thuisfront kunnen bestempelen. Remco Witberg zwaait af en begint in het ouderlijk huis Healthy Food Service.

Krakende Motorola Car Kit

Witberg laat brood bakken en brengt broodjes rond met moeders auto. Ook verkoopt hij smoothies, naar eigen zegen als eerste in Nederland. We zijn het leger er nu nog dankbaar voor. Het geld dat de toko oplevert, gaat vooral op aan brandstof en bekeuringen, want er is altijd haast om de spullen af te leveren. Een Motorola Car Kit moet de omzet stimuleren, maar doet het tegendeel: ,,Met Healtkrggggg Frgggg Service”. ,,Ja, hallo, kan ik krgggggg brkggggjes bestelgggggggg?” Met het mobieltje moeten nog grote stappen worden gemaakt, zo veel is duidelijk.

Vrije jongen

De handel in etenswaren maak Remco duidelijk dat hij beter eerst een goede horecaopleiding kan volgen. Hij laat zich op z’n Duits disciplineren in de fameuze hotelschool in Garmisch-Partenkirchen en doet daarna halfslachtige pogingen om de Hogere Hotelschool in Maastricht te voltooien. Want met jasje-dasje-lessen volgen is niet zijn ding, hij is toch te veel een vrije jongen.

Remco Witberg vindt een baan bij AC Restaurants. Daar signaleert hij dat de manager op z’n gemak in zijn Jaguar al sigaren rokend de vestigingen afrijdt. Op een dag polst een chef Remco’s ambities. Remco geeft tamelijk naïef aan dat hij de baan van de man met de bolide helemaal ziet zitten. Dit verlangen valt in zeer slechte aarde, waarop Remco besluit dat de aangegeven grenzen van zijn groei einde oefening bij AC betekenen. Vanaf die beslissing komt het helemaal goed met zijn carrière.

Met Parkheuvel op nummer 1

Rems Witberg: ,,Een oom bezat een pandje aan het Land van Belofte, hartje Schiedam, een oude kapperszaak met een horecavergunning. Ik zag de potentie en doopte de zaak na de verbouwing tot Het Groot Schiedams Kaffee. Want ik dacht, bij succes kan ik het uitrollen, het Groot New Yorks Café en zo meer. Ja, ik dacht heel groot destijds. Het zat bijna altijd vol. Ik serveerde als een van de eerste horecazaken de Dudok-taarten van Sereni Horton, nu bekend van Koekela. Tegenover ons werd het theater gebouwd. Kreeg ik de vraag of ik daar de horeca wilde doen. Ik kon de ruimte huren voor drie keer niks. Dat durfde ik wel aan en ik begon café-restaurant Witberg. Ik wist Peter Smits te trekken, die in de begintijd van De Engel bij Herman den Blijker werkte. Binnen twee maanden hadden we een toprecensie en een bonuspunt te pakken van Mes & Vork, destijds de recensierubriek van het AD. We stonden gedeeld met Parkheuvel op nummer 1. Op een zeker moment had ik zoveel mensen in dienst dat ik de grip op de zaak verloor. Ik kreeg genoeg van de horeca en ging in het Scheepvaartkwartier werken voor een bedrijf in textielagenturen. Maar de horeca bleef trekken. Direct om de hoek had het Wereldmuseum plannen om geld te verdienen met horeca. Ik heb met anderen de catering en het restaurant opgezet. Het liep goed, het restaurant behaalde zelfs een ster. Maar ik was wel in dienst van het museum en dat beviel uiteindelijk niet.”

Buren

Remco Witberg zet daarna als zelfstandige zaken als Café Rotterdam voor Dudok op de rit. Op een zekere dag rijdt hij door de Kortekade naar de Tuin aan de Kralingse Plas. Zijn oog valt op het leegstaande pand dat in bescheiden kring bekendstaat als het legendarische wijndoolhof Elshof – in letterlijk alle hoeken en gaten waren niet zelden bestofte flessen te vinden. Remco ziet direct de potentie van deze locatie en belt de mannen van Dudok, die tot zijn verrassing het pand al hebben verworven. Of Witberg er samen met hen niets iets gaafs van wil maken? Hij kiest voor een informele Italiaanse eetgelegenheid, de osteria.

Ontmoetingsplek

Rems Witberg: ,,De naam Osteria Vicini viel, buren in het Italiaans, en dat was alvast goed gekozen. Want Kralingen kon wel een buurtzaak gebruiken die kwaliteit biedt en waar alle generaties elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten, van ’s ochtend tot ’s avonds laat. En dan niet alleen in de osteria, maar ook op andere manieren, nog steeds. Hieronder zit een huiskamer, een eigen plek voor kinderen, een dansschool, ook voor ballet en yoga, en een ruimte waar we Fit met Vicini gaan starten. We zijn het enige restaurant met een pop-up, die nu een ijssalon is. Zo’n pop-up draagt bij aan de aparte sfeer. Na een best chaotische start groeide Osteria Vicini uit tot een echt buurtrestaurant. Ouders spreken hier ’s ochtends af als ze de kinderen naar school hebben gebracht. Vanaf 10 uur worden de eerste laptops opengeklapt, de mensen vieren hier de buurtfeestjes en jubilea en spreken af op het terras.”

Geconcentreerde smaken

Wat Remco in de buurt nog mist, is een kantine met een groot, gezellig terras vol lampjeskoorden en parasols. Dat wordt eetcafé De Magneet, dat hij omdoopt tot Kantine & Biertuin Kralingen. Tot Remco’s leedwezen verbasteren bezoekers dit tot Kip & Bier. Ze bezoeken vooral het grote want oergezellige terras. Maar omdat het aantal mooie dagen in Nederland zelden meevalt, blijft het terras te vaak leeg. Remco neemt afscheid van de vette happen en verbouwt de opstallen tot Remz. Hij presenteert in dit restaurant gerechten die hoog op smaak zijn, gecombineerd met moderne, mediterrane verfijning. Kok Paul van der Brekel beheerst de klassieke, geconcentreerde smaken en Giorgio Potharst de mediterrane. Het restaurant kan de bezoeker als een hedendaagse, innovatieve versie van Witberg in Schiedam beschouwen. Wie destijds een eetervaring in de jeneverstad misliep – vanwege geen AD-lezer of net de luiers ontgroeid – kan aan de Oudedijk proeven van Rotterdamse culinaire geschiedenis met een 21e-eeuwse twist.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Havenbaan voor 1000 mbo'ers

Foto van ''

6 FEB 2019

De Rotterdamse haven biedt 1000 mbo-studenten een garantie op werk als ze kiezen voor een opleiding procestechniek, onderhoud of logistiek. Het MKB heeft de komende 4 jaar voor 600 werkzoekenden een baan via een leerwerktraject.

Dit zijn twee maatregelen uit het Leerwerkakkoord, dat dinsdag is gepresenteerd. Bedrijfsleven, onderwijs en gemeente hebben hierin verschillende afspraken gemaakt om meer Rotterdammers aan het werk te krijgen en te houden.


Laatste tentoonstelling Boijmans: Bauhaus

Laatste Boijmanstentoonstelling: Bauhaus

NIEUWSPEPER

6 FEB 2019

Voor conservator Mienke Simon Thomas van Museum Boijmans Van Beuningen is de tentoonstelling over de invloeden tussen Bauhaus en Nederland een ‘godsgeschenk’. Ze vertelt over haar persoonlijke band met het onderwerp en de relatie tussen Bauhaus en Rotterdam.

Door Tara Lewis

Boijmans Van Beuningen heeft nog één tentoonstelling voor het museum zeven jaar zijn deuren sluit. In ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ wordt het Nederlandse netwerk rondom Bauhaus uitgelicht. Het is honderd jaar geleden dat het Bauhaus in Weimar werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. De beginselen van Bauhaus -een academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers- waren dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare (door kunstenaars vormgegeven) producten kan permitteren, werkte het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken.


Eerste Rotterdamse duurzame festival uitverkocht

Foto van 'Tara Lewis'

6 FEB 2019

In BlueCity is zaterdag het eerste -strak uitverkochte- duurzame festival van Rotterdam: ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’

Maar liefst 650 man komt zaterdag 9 februari naar BlueCity voor het eerste duurzame festival van Rotterdam. In het voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana kunnen mensen luisteren naar vijfentwintig sprekers of meedoen met workshops als ‘wormenhotel bouwen’ en ‘circulaire koekjes’. Verder is er een vacaturebank met zestig duurzame vacatures en een ‘start-up-academy’.

Reuring


Expositie wederopbouw Baankwartier

Expositie wederopbouw Baankwartier. Foto: Stadsarchief Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

6 FEB 2019

In ‘erfgoedlab’ Dig It Up opent aanstaande zondag 10 februari de nieuwe expositie ‘Wederopbouw Baankwartier’. Het Baankwartier is een van de meest karakteristieke wederopbouwwijken van Rotterdam. Het ooit legendarische uitgaansgebied werd in de oorlog volledig vernietigd. In de jaren vijftig werd een volledig nieuwe wijk gebouwd waar onder meer Bazar, het Oogziekenhuis, Cinerama, en Theater Rotterdam zijn te vinden.

Respect

Na perioden van verwaarlozing en leegstand is het gebied zich de laatste jaren aan het ontwikkelen. De herinrichting van de Coolsingel moet daar een bijdrage aan leveren. Het eerste deel van de Schiedamsedijk wordt opnieuw ingericht en de verbinding met de Coolsingel wordt toegankelijker. Voor Dig It Up, gevestigd aan de Schiedamsedijk vormt het een mooie aanleiding om een expositie aan het gebied te wijden. Initiatiefnemer Evan van der Most: “Na decennia kwetsbaar te zijn geweest is er de laatste jaren herwaardering en respect voor de wederopbouwarchitectuur. De bijzondere gebouwen uit die tijd vormen juist de charme van dit gebied. Ik hoop dat mensen na het zien van deze expo met een nieuwe blik naar het Baankwartier kijken.”


Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Guliano

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

NIEUWSPEPER

6 FEB 2019

Britt Planken maakt graag indruk met de broodjes van Guliano, op studiegenoten maar ook bezoekende Finnen.

Door Tara Lewis

Journalist en content marketeer Britt Planken (27) at voor het eerst een broodje bij Guliano op de Meent samen met haar moeder. “Dat was tien jaar geleden, vlak voordat ik een jaar naar Amerika zou gaan. Samen kwamen we naar Rotterdam om te winkelen en zijn we hier naar binnen gelopen voor de lunch. Volgens mij had ik de Dolomoti, een warm broodje met parmaham en mozzarella. Ik herinner me nog hoe lekker ik de combinatie van smaken vond en de gekonfijte rode ui. En ook al betaalde mijn moeder, ik kon het me als zeventienjarige veroorloven.” Na het tussenjaar ging Britt in Rotterdam studeren, eerst aan de Hogeschool en daarna aan de Erasmus. “Sindsdien loop ik dit zaakje bij iedereen te pushen: studiegenoten, maar ook een vriendin uit Finland. Dit is een van de weinige plekken waar ik interessant mee kan doen in Rotterdam.”


Eerste headliners Bluegrass Festival bekend

Foto van ''

4 FEB 2019

Je moet er nog even op wachten. Maar de eerste ‘lekkermakers’ van het Rotterdam Bluegrass Festival op 21, 22 en 23 juni zijn reeds bekend. Presenting, uit het verre U, S of A: The Po' Ramblin Boys en de Hackensaw Boys.

Ambassadeurs van bluegrass


Maastunnel even ‘Tunnel of Love’

Foto van ''

4 FEB 2019

Wie nog niet van de Maastunnel hield, moet in de week van 8 tot en met 15 februari goed z’n best doen om dat vol te houden. Tijdens de Rotterdam Art Week wordt het voetgangersgedeelte van de Maastunnel omgetoverd tot de ‘Tunnel of Love’.

Fantasiewereld


Rotterdam koploper voorzieningen hartstilstand

Foto van ''

31 JAN 2019

Wie een hartstilstand krijgt, loopt in Rotterdam grotere kans op tijd te worden gereanimeerd dan in andere grote steden. Zo groeide het aantal burgerhulpverleners van ruim 200 naar zo’n 4400, en steeg het aantal 24 uur per dag beschikbare AED’s naar 225. Daarmee staat Rotterdam er het beste voor van de vier grote steden in Nederland.

Binnen 6 minuten gereanimeerd


54.000 extra woningen voor regio Rotterdam

Foto: Peter de Jong Fotografie

Foto van ''

31 JAN 2019

Gemeenten, woningcorporaties en de provincie Zuid Holland tekenden gisteren het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018-2030. Hierin spraken ze onder andere af het aantal woningen in de regio met 54.000 uit te breiden. Ook gaan ze zich inzetten voor een betere balans van het woningaanbod.

Voldoende woningen tot 2030


Nielson verkoopt kaartjes Live at Wantij

Foto van ''

31 JAN 2019

Aanstaande vrijdag om 9.00 uur start de kaartverkoop voor Live at Wantij 2019. Om 9.00 uur bij de start zal zanger Nielson aanwezig zijn in de VVV op de Spuiboulevard in Dordrecht om te helpen met deze kaartverkoop.

Live at Wantij


Al 40.000 cadeaus voor Stichting Jarige Job

Foto van ''

29 JAN 2019

Nederland geeft massaal gehoor aan de oproep van PostNL en Stichting Jarige Job om verjaardagscadeautjes te doneren voor kinderen die het thuis minder breed hebben. Sinds 2 januari zijn, vanuit het hele land, inmiddels 8.000 pakketten met zo’n 40.000 cadeaus afgeleverd.

40.000 cadeautjes


Blijdorp ‘host’ de Olympische Speeltuin Spelen

Foto: Powerboat

Foto van ''

29 JAN 2019

Denk je dat er in de winter niks te doen is buiten? Kom dan op 6, 13 en 20 februari naar de Olympische Speeltuin Spelen Wintereditie in Rotterdam Blijdorp.

Van speeltuin tot sportveld


Nicolien Sauerbreij naar flagshipstore Bever

Foto van ''

29 JAN 2019

Nog maar een maand voordat de voorjaarsvakantie start en Rotterdammers weer massaal naar de wintersportgebieden vertrekken. Speciaal voor hen organiseert wintersportwinkel Bever Rotterdam Stadionweg zaterdag 2 februari een tof wintersportevent.

Lezingen en clinics


Societyzanger Ger Vos in theater De Stoep

Foto van ''

28 JAN 2019

Na het grote succes van vorig jaar in zijn home town Spijkenisse, keert societyzanger én entertainer Ger Vos op veler verzoek weer terug in theater de Stoep op 10 mei 2019.

Als geboren Rotterdammer, woonachtig in Brielle, heeft Ger een groot deel van zijn jeugd doorgebracht in Spijkenisse. Oude tijden herleven en herinneringen komen weer boven in de grote zaal van theater De Stoep in Spijkenisse.


Aftrap ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing

Foto van ''

28 JAN 2019

ROOD, de jongerenorganisatie binnen de SP trapte afgelopen vrijdag haar jaarlijkse ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af in Rotterdam. Met een grote attractie, een zogenoemde bungeerun, maakten de SP-jongeren duidelijk dat er nog steeds een groot tekort is aan goede en betaalbare jongerenwoningen.

Betaalbaar huis


In onderbroek met oploskoffie werken aan clubhits

Foto van 'Ilja Post'

28 JAN 2019

Prominent aanwezig in de tentoonstelling Party People - over de Rotterdamse uitgaanscultuur van begin jaren ’90 tot nu - is hij niet. Toch draait ook Taras van de Voorde al jaren mee in de scene.

Een dj die na zijn eerste jaren in de Rotterdamse underground als producer meermaals een dijk van een clubhit scoorde en internationaal hoge ogen gooide toen BBC Radio One dj Pete Tong twee van zijn tracks bombardeerde tot Essential tune in zijn radioshow. Iets wat weinigen in Rotterdam hem kunnen nazeggen.


Politie houdt inleveractie voor steek- en vuurwapens

Foto van ''

24 JAN 2019

Het is niet normaal om een wapen te dragen. Wapenbezit leidt vaak tot wapengeweld en kent uiteindelijk alleen maar verliezers. Daarom houdt de politie sinds begin deze week een wapeninleveractie.

Illegaal


Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Panzero

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

23 JAN 2019

Gino mag dan een Italiaanse naam hebben, hij is op en top Nederlands. De Italiaanse keuken kan hem desalniettemin bekoren, als het even kan in snackvorm.

Door Tara Lewis

Eigenlijk eet Gino van Weenen (32) het liefste elke middag op de Botersloot. “Dit stukje is echt een lunchwalhalla, met de Vietnamese broodjes van Boguette en het Koreaanse eten bij Gamasot. Panzero zit hier nu twee jaar, de eerste keer dat ik hier kwam was de kaart nog niet klaar. Italiaanse broodjes zijn natuurlijk wel bekend maar dit heeft een regionale twist die ik heel tof vind, in plaats van een panini die toch al snel vernederlandst wordt.”