Rotterdam

Hoe voortijdig afzwaaien tot Remz leidt

V.l.n.r.: Rems Witberg, Paul van den Brekel en Giorgio Potharst.

Foto van ''

5 JUL 2018

Rotterdam groeit uit tot een stad waar het goed eten en drinken is. Met de toename van het aantal gelegenheden en verkooppunten neemt de concurrentie toe. Hoe kunnen ondernemers zich onderscheiden? Remco Witberg van Vicini weet dat slim innoveren meer inhoudt dan foodtrends volgen. Hij laat dit zien in zijn nieuwe zaak Remz aan de Kralingse Oudedijk.

Horecavirus

Begin jaren 90. Jongens worden nog onder de wapenen geroepen, de dienstplicht. Ook Remco Witberg treft dit lot. Hij heeft echter andere plannen met zichzelf, want hij is besmet met het horecavirus. In het leger groeit de onrust. Daarom vraagt hij op een dag de majoor recht op de man af: wat moet ik doen om onder deze plicht uit te komen? De officier toont empathie en geeft een gouden tip: begin een eigen zaak zodat we je als onmisbaar voor het thuisfront kunnen bestempelen. Remco Witberg zwaait af en begint in het ouderlijk huis Healthy Food Service.

Krakende Motorola Car Kit

Witberg laat brood bakken en brengt broodjes rond met moeders auto. Ook verkoopt hij smoothies, naar eigen zegen als eerste in Nederland. We zijn het leger er nu nog dankbaar voor. Het geld dat de toko oplevert, gaat vooral op aan brandstof en bekeuringen, want er is altijd haast om de spullen af te leveren. Een Motorola Car Kit moet de omzet stimuleren, maar doet het tegendeel: ,,Met Healtkrggggg Frgggg Service”. ,,Ja, hallo, kan ik krgggggg brkggggjes bestelgggggggg?” Met het mobieltje moeten nog grote stappen worden gemaakt, zo veel is duidelijk.

Vrije jongen

De handel in etenswaren maak Remco duidelijk dat hij beter eerst een goede horecaopleiding kan volgen. Hij laat zich op z’n Duits disciplineren in de fameuze hotelschool in Garmisch-Partenkirchen en doet daarna halfslachtige pogingen om de Hogere Hotelschool in Maastricht te voltooien. Want met jasje-dasje-lessen volgen is niet zijn ding, hij is toch te veel een vrije jongen.

Remco Witberg vindt een baan bij AC Restaurants. Daar signaleert hij dat de manager op z’n gemak in zijn Jaguar al sigaren rokend de vestigingen afrijdt. Op een dag polst een chef Remco’s ambities. Remco geeft tamelijk naïef aan dat hij de baan van de man met de bolide helemaal ziet zitten. Dit verlangen valt in zeer slechte aarde, waarop Remco besluit dat de aangegeven grenzen van zijn groei einde oefening bij AC betekenen. Vanaf die beslissing komt het helemaal goed met zijn carrière.

Met Parkheuvel op nummer 1

Rems Witberg: ,,Een oom bezat een pandje aan het Land van Belofte, hartje Schiedam, een oude kapperszaak met een horecavergunning. Ik zag de potentie en doopte de zaak na de verbouwing tot Het Groot Schiedams Kaffee. Want ik dacht, bij succes kan ik het uitrollen, het Groot New Yorks Café en zo meer. Ja, ik dacht heel groot destijds. Het zat bijna altijd vol. Ik serveerde als een van de eerste horecazaken de Dudok-taarten van Sereni Horton, nu bekend van Koekela. Tegenover ons werd het theater gebouwd. Kreeg ik de vraag of ik daar de horeca wilde doen. Ik kon de ruimte huren voor drie keer niks. Dat durfde ik wel aan en ik begon café-restaurant Witberg. Ik wist Peter Smits te trekken, die in de begintijd van De Engel bij Herman den Blijker werkte. Binnen twee maanden hadden we een toprecensie en een bonuspunt te pakken van Mes & Vork, destijds de recensierubriek van het AD. We stonden gedeeld met Parkheuvel op nummer 1. Op een zeker moment had ik zoveel mensen in dienst dat ik de grip op de zaak verloor. Ik kreeg genoeg van de horeca en ging in het Scheepvaartkwartier werken voor een bedrijf in textielagenturen. Maar de horeca bleef trekken. Direct om de hoek had het Wereldmuseum plannen om geld te verdienen met horeca. Ik heb met anderen de catering en het restaurant opgezet. Het liep goed, het restaurant behaalde zelfs een ster. Maar ik was wel in dienst van het museum en dat beviel uiteindelijk niet.”

Buren

Remco Witberg zet daarna als zelfstandige zaken als Café Rotterdam voor Dudok op de rit. Op een zekere dag rijdt hij door de Kortekade naar de Tuin aan de Kralingse Plas. Zijn oog valt op het leegstaande pand dat in bescheiden kring bekendstaat als het legendarische wijndoolhof Elshof – in letterlijk alle hoeken en gaten waren niet zelden bestofte flessen te vinden. Remco ziet direct de potentie van deze locatie en belt de mannen van Dudok, die tot zijn verrassing het pand al hebben verworven. Of Witberg er samen met hen niets iets gaafs van wil maken? Hij kiest voor een informele Italiaanse eetgelegenheid, de osteria.

Ontmoetingsplek

Rems Witberg: ,,De naam Osteria Vicini viel, buren in het Italiaans, en dat was alvast goed gekozen. Want Kralingen kon wel een buurtzaak gebruiken die kwaliteit biedt en waar alle generaties elkaar ongedwongen kunnen ontmoeten, van ’s ochtend tot ’s avonds laat. En dan niet alleen in de osteria, maar ook op andere manieren, nog steeds. Hieronder zit een huiskamer, een eigen plek voor kinderen, een dansschool, ook voor ballet en yoga, en een ruimte waar we Fit met Vicini gaan starten. We zijn het enige restaurant met een pop-up, die nu een ijssalon is. Zo’n pop-up draagt bij aan de aparte sfeer. Na een best chaotische start groeide Osteria Vicini uit tot een echt buurtrestaurant. Ouders spreken hier ’s ochtends af als ze de kinderen naar school hebben gebracht. Vanaf 10 uur worden de eerste laptops opengeklapt, de mensen vieren hier de buurtfeestjes en jubilea en spreken af op het terras.”

Geconcentreerde smaken

Wat Remco in de buurt nog mist, is een kantine met een groot, gezellig terras vol lampjeskoorden en parasols. Dat wordt eetcafé De Magneet, dat hij omdoopt tot Kantine & Biertuin Kralingen. Tot Remco’s leedwezen verbasteren bezoekers dit tot Kip & Bier. Ze bezoeken vooral het grote want oergezellige terras. Maar omdat het aantal mooie dagen in Nederland zelden meevalt, blijft het terras te vaak leeg. Remco neemt afscheid van de vette happen en verbouwt de opstallen tot Remz. Hij presenteert in dit restaurant gerechten die hoog op smaak zijn, gecombineerd met moderne, mediterrane verfijning. Kok Paul van der Brekel beheerst de klassieke, geconcentreerde smaken en Giorgio Potharst de mediterrane. Het restaurant kan de bezoeker als een hedendaagse, innovatieve versie van Witberg in Schiedam beschouwen. Wie destijds een eetervaring in de jeneverstad misliep – vanwege geen AD-lezer of net de luiers ontgroeid – kan aan de Oudedijk proeven van Rotterdamse culinaire geschiedenis met een 21e-eeuwse twist.


Views

1k+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

5k+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Dynamite bij Akong

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Als Kirsti Goossens zin heeft in een lekker broodje, reist ze naar Rotterdam voor een broodje Dynamite van A-Kong.

Door Tara Lewis

Kirsti Goossens (39) was vroeger een graag geziene gast in het Rotterdamse nachtleven. Op de Oude Binnenweg komt ze dan ook aan de lopende band bekenden tegen, onder wie zelfs een ex-vriendje. Drie jaar geleden verhuisde ze echter naar Capelle aan den IJssel. ,,Mijn man woonde daar al toen ik hem ontmoette. Ik had het wel een beetje gehad in Rotterdam dus de keuze was snel gemaakt.”


Views

300+

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Wie uitgaat zonder alcohol is vaak aangewezen op spa rood, tomatensap en frisdrank. Gelukkig verovert Wesley Kassels de Rotterdamse horeca met zijn Mister Kombucha, als gezonde keuze in plaats van bier en frisdrank.

Twee jaar geleden ging Wesley Kassels (34) op wereldreis. ,,Ik zat een beetje vast in mijn werk als voedingsadviseur, personal trainer en gymleraar. Toen besloot ik in mijn eentje zestien maanden te gaan reizen, juist omdat ik daar slecht in ben. Het betekende wel dat ik geen werk meer zou hebben als ik terug zou komen. Zo dwong ik mezelf om na te denken over wat ik echt wilde.”

Japan


Views

500+

BAR gooit de handdoek in de ring

Nog zeven maanden vlammen en dan is het over en uit voor BAR.

Foto van 'Ilja Post'

16 NOV 2018

Het is voorbij, over en uit, finito. Na zes jaar stopt de Rotterdamse nachtclub BAR ermee: 30 juni 2019 sluiten de eigenaars definitief de deuren. Online is hun beroemde slogan ‘this must be the place’ al veranderd in ‘this must be the end’.

Underground


Views

300+

Rijkdom als bron van geluk

Foto van ''

13 NOV 2018

Hoe stellen ouders grenzen in een supermateriële wereld waarin kinderen opgroeien met de nieuwste gadgets, merkkleding en funny trips? Families als de Trumps en Kardashians geven het idee dat rijkdom onuitputtelijk is. Als liefde wordt uitgedrukt in geld, dan wil je er toch zoveel mogelijk van hebben? De Vrekkin, een hilarische familiekomedie van Het Nationale Theater, gaat over een schaamteloze familie met te veel geld en te weinig realiteitsbesef. Moeders mode-imperium lijkt een onuitputtelijke bron van geld voor haar kinderen die zich tot inhalige mormels ontwikkelen. Als ze zich realiseert dat iedereen van haar profiteert, gooit moeder de kluis dicht. Niemand wil louter een creditcard met armen en benen zijn. Ondertussen leven haar kinderen zich uit in geheimen, stiekeme verlangens en foute vriendjes. De gezinschaos is compleet. Het stuk laat zien dat je een gezin niet kunt runnen als een bedrijf en dat geld niet hetzelfde is als oprechte aandacht.

De Vrekkin van het Nationale Theater, 25 november, Theater Rotterdam Schouwburg


Views

400+

iKapitein wint Aardig Onderweg Award

Foto van ''

13 NOV 2018

iKapitein Wesley dos Santos pakte de hoofdprijs van de Aardig Onderweg Award, een initiatief van de RET. Met de 25.000 euro die hij hierbij won, kan hij een elektrische sloep laten bouwen. Met deze boot wil Wesley toeristen en Rotterdammers vanaf het water zijn wijk Delfshaven en ook andere delen van Rotterdam laten zien. Terwijl de sloep over het water vaart, verzamelt de sloep met een vuilvanger plastic. Dankzij deze slimme dubbelfunctie kende de jury Wesley dos Santos de hoofdprijs toe. De award is niet het eerste succes voor de Rotterdammer. Hij maakt ook furore met Diversité Footwear, een schoenenmerk dat hij met zijn spaargeld financierde. Samen met zakenpartner Adilson Araújo verkoopt Wesley de schoenen via de website.


Views

200+

Ontruiming meubelzaak Zuiderster door conflict

Foto van ''

7 NOV 2018

Zware tijden voor de bekende meubelzaak de Zuiderster. Vanwege een juridisch conflict met de nieuwe vastgoedeigenaar moet de meubelshowroom aan de Hoofdweg ontruimd worden. Een flinke domper voor directeur Rene de Blok.

Familiebedrijf


Views

800+

Stem op je favoriete Rotterdamse gebouw

Stadswinkel Stadhuis. Foto: Roos Aldershoff

Foto van ''

7 NOV 2018

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2018? Het Erasmus MC, de Boston & Seatle of toch die oude, vertrouwde Nieuwe Binnenweg. Stemmen kan nog tot en met 5 december.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen 10 gebouwen gekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.


Views

400+

Duurzaamheidswinkel: gratis tips en advies

Je kunt de Duurzaamheidswinkel bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 9.30-16.30 uur en op zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Foto van ''

7 NOV 2018

In winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde opende onlangs de eerste Duurzaamheidswinkel van de stad. Gemeente Rotterdam, de WoonWijzerwinkel en VVE-010 geven daar gratis advies en praktische tips over het verduurzamen van woning en leefomgeving. Bezoekers zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.

Hieronder alvast vijf tips waarmee je zowel energie als geld bespaart.


Views

500+

Dj Nicky Romero over het belang van goed ontbijten

Foto van ''

6 NOV 2018

Aan boord van Raderstoomboot De Majesteit vond afgelopen maandag de opening plaats van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. Daar ontbeten twee Rotterdamse schoolklassen in het bijzijn van dj Nicky Romero, die de kinderen een mini-masterclass gaf.

Een feestje voor iedereen
De 16e editie van dit educatieve ontbijtevenement draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’ Deze week gaan een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen gezond en gezellig ontbijten.

Schijf van Vijf
In 275 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijtje in het stadhuis. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf, compleet met placemats, doe-boekjes, posters en allerhande lesmateriaal.


Views

300+

CLUB GEWALT brengt ode aan misgelopen subsidie

Foto van 'Ilja Post'

24 OKT 2018

Zo verdrietig als je kunt zijn wanneer je een huisdier of geliefde verliest, zo droevig zijn de performers van muziektheatercollectief CLUB GEWALT over een hen ontnomen voorstelling vanwege een aantal weggevallen subsidies. Met hun nieuwste project, Een requiem voor een requiem, nemen ze afscheid van ‘een voorstelling die nooit het licht mocht zien’.

5-jarig jubileum
Het hád allemaal zo mooi kunnen zijn, stelt zakelijk leider Rick Mouwen. CLUB GEWALT, dat dit jaar 5 jaar bestaat, zou dit lustrum eigenlijk vieren met een nieuwe voorstelling en een landelijke theatertour. Deze moest echter gecanceld worden vanwege een aantal negatieve beoordelingen van verschillende fondsen, waardoor ze de benodigde subsidie hiervoor aan hun neus voorbij zagen gaan.

Prestigieuze nominaties
Een behoorlijk drama voor het zeven performers sterke muziektheatercollectief dat zich dankzij eerdere subsidiegelden kon ontwikkelen in het zelfstandig componeren en produceren van hun eigen voorstellingen die schuren tussen de genres muziektheater en opera. ,,Een aanpak die ons dit en vorig jaar nog een nominatie voor de prestigieuze BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs opleverde”, aldus Mouwen, die tevens trots verhaalt over de eerdere samenwerking met de Operadagen Rotterdam.


Views

1k+

Likeability of 5

‘Wat weet jij van vegans, moslima’s en transgenders?

‘Levend boek’ Rianne Volkering in gesprek met een paar ‘lezers’. Foto: Bas Wondergem

Foto van 'Ilja Post'

23 OKT 2018

Praten met een ‘levend boek’: het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 27 oktober tijdens Human Library in de Centrale Bibliotheek. Deze levende boeken zijn mensen over wie veel vooroordelen bestaan, zoals een zakenvrouw, een ex-gedetineerde of een transgender.

Deense succesformule
De Deense succesformule Human Library is in verschillende landen uitgerold. Human Library vindt voor de derde keer plaats in de Centrale Bibliotheek. Net als in een gewone bibliotheek biedt de ‘menselijke bibliotheek’ bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Het verschil is dat dit niet gebeurt door een boek te lezen, maar door in gesprek te gaan met iemand met een extreem levensverhaal, een opvallend beroep, een zeldzame aandoening of een specifieke levensovertuiging.

Niet-alledaagse verhalen
Rianne Volkering is zo iemand met een niet-alledaags verhaal. Zij was ooit een hij, een transgender dus. Een gegeven dat veel mensen reuze interessant vinden, zegt zij. ,,Vooral over mijn geslachtsoperatie willen ‘lezers’ vaak alles weten. Niet zelden tot in de kleinste details. Ik ben heel wat gewend, maar sta regelmatig met mijn oren te klapperen over de directe vragen die mensen op mij afvuren.”


like
user_0b080a2a85e1c9efa10b535577663cb262633020_avatar

Views

1k+

Murder ballads: koffietafelboek voor macabere mens

Foto: Vera Cornel

Foto van 'Ilja Post'

20 OKT 2018

Donkere popmuziek maakte hij al. Thomas, gitarist/pianist van de Rotterdamse ‘pop-noir’ band The Bullfight en eigenaar van platenlabel Brandy Alexander Recordings, houdt nu eenmaal van muziek die niet te zoetsappig is. Murder ballads, songs die verhalen over de donkere en destructieve kant van de liefde, niet zelden uitmondend in moord en doodslag, passen dan ook prima in zijn straatje.

Crime passionel


Views

1k+

Haute cuisine voor maximaal tien: De Kade

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

20 OKT 2018

Vincent en Jan eten elke week samen saoto soep op de West-Kruiskade, voor een sessie kruisbestuiving en slap ouwehoeren.

Zo’n eens per week wandelen Jan Katsma en Vincent van Bruchem door de Gouvernestraat richting de West-Kruiskade om een saoto soep te eten bij De Kade. Beide heren werken in Buro, het bedrijfsverzamelgebouw boven Kino waar voornamelijk mensen uit de filmindustrie kantoor houden.


Views

1k+

Illustrator Joni Kling bestormt de kunst-scene

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ontmoet Joni Kling van Studio Kling. Een jonge, autonome kunstenaar en grafisch illustrator die inmiddels hoge ogen gooit in het Rotterdamse. Zien wat zij doet en maakt? Op 2 en 3 november exposeert ze in The Performance Bar aan de Boomgaardsstraat.

Liefste hobby


Views

1k+

Hoe Goslink zelfs muziek haalt uit een deurdrempel

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ze zeggen weleens: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als daar iets van waar is, dan is muzikant-kunstenaar-schilder-liedjesschrijver-tekenaar-instrumentbouwer Harm Goslink Kuiper precies het tegenovergestelde.

Visolieblik


Views

900+

Nieuw in het Liskwartier: Osteria Liz

Foto: Peter Baas

Foto van ''

12 OKT 2018

Op de hoek van de Berkelselaan en Bergselaan, waar voorheen café Van der Kolk zat en daarvoor DOEN, valt weer wat te drinken en te eten. Sinds een week huist Osteria Liz in het karakteristieke hoekpand.

Liskwartier


Views

1k+

Rotterdam op RTL4: ‘De Beste van Nederland’

Foto van ''

12 OKT 2018

RTL4 presenteert deze zondag 14 oktober om 16.00 uur een speciale uitzending van ‘De Beste van Nederland’. In deze uitzending, geproduceerd door het productiebedrijf Stay in Touch Media, komen de ‘hotspots’ van Rotterdam voorbij. Omdat Rotterdam razend populair is geworden in de afgelopen jaren, vindt het Rotterdamse productiebedrijf het de hoogste tijd om een eerbetoon aan deze bijzondere stad te geven.

Rotterdamse hotspots


Views

400+

Hatsikidee, met de bus naar Fabeltjesland

Foto van 'Ilja Post'

12 OKT 2018

Hoewel al jaren niet meer op de ‘kijkbuis’, is de Fabeltjeskrant opnieuw mateloos populair. Met een tentoonstelling in LP2, een vertelling over de oorsprong van het beroemde kinderprogramma in het Bibliotheekcollege op 19 oktober én een theatrale bustour naar de bakermat van Fabeltjesland, het Rotterdamse Vreewijk.

Gekamde haartjes


Views

900+