Ilja Post
Ilja Post Binnenland 31 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Geluidsoverlast nekt Sjatzi alsnog

Aanhoudende klachten over geluidsoverlast hebben eigenaar Kris de Leeuw doen besluiten de deur van Sjatzi voorgoed op slot te doen. Na dit weekend is het over en uit voor de hippe ‘paaldans-bierstube’ in het Scheepvaartkwartier.

Voormalige animeerbar

Lang mocht het avontuur niet duren. Begin 2017 nam Kris, tevens bekend van BAR in het Schieblock, de voormalige animeerbar Mon Cheri over om er Sjatzi te starten. Een typische havenkroeg, waaraan hij bewust niet teveel versleutelde.

Hotspot voor matrozen

Met Sjatzi hoopte hij juist een authentiek en stoer stukje stad te behouden. ,,Dit was vroeger de hotspot voor matrozen op zoek naar vertier. Een plek met een hoop historie. Anders dan veel van die nieuwe, overgestileerde zaakjes die het oude Rotterdam eerder uitvlakken dan omarmen.”

24-uursvergunning

In die opzet slaagde hij probleemloos. De uitbater liet zelf de danspalen staan, waar al gauw een heel nieuw publiek van hipsters en horecatijgers op af kwam. Dat ook de 24-uursvergunning behouden bleef, maakte dat er tot in de kleine uurtjes gefeest kon worden.

Geluidsoverlast

Omwonenden, met name de bewoners van bovengelegen woonruimte, waren echter not amused. Er kwamen klachten over herhaaldelijke geluidsoverlast, gevolgd door een gepeperde boete á 4.000 euro.

Crowdfundingactie

Een in allerijl opgezette crowdfundingactie om 35.000 euro bij elkaar te verzamelen om de zaak te isoleren, slaagde. Alleen kreeg hij nog steeds klachten van een bewoner boven de zaak. De angst dat de DCMR opnieuw een overtreding zou constateren, met mogelijke sluiting tot gevolg, deed hem besluiten de handdoek in de ring te gooien.

Onmogelijke spagaat

,,Het is jammer, maar ik zit in een onmogelijke spagaat”, legt hij uit. ,,Ondanks de enorme kosten heeft het isoleren niet het beoogde effect gehad. Ik kan dus alsnog geen harde muziek draaien. Maar zonder muziek, geen klanten.”

Definitieve tik op de vingers

Soms zette hij de stereo dan toch maar wat harder, wat resulteerde in de laatste, definitieve tik op de vingers. Kris: ,,Op deze voet doorgaan, is geen optie. Dan raak ik straks ook nog mijn vergunning kwijt. Beter verkoop ik de zaak dus, nu het verlies nog enigszins te overzien is. Een lunchroom neemt straks het stokje van mij over.”

Nog één keer feest

Maar voor het zover is, kunnen bezoekers vrijdag 3 en zaterdag 4 augustus nog één keer als vanouds feest vieren. Kris zelf tapt die avonden de biertjes. Zaterdag wordt tussen 16.00 en 20.00 uur tevens een deel van de inboedel verkocht, een tastbare herinnering aan het Sjatzi-tijdperk.,,Alleen het originele Mon Cheri-bord is off limits”, aldus de uitbater. ,,Die gaat terug naar de nabestaanden van de vorige eigenaar, die destijds in zijn eigen bar werd vermoord.”

Sjatzi herboren?

Of Sjatzi ooit nog terugkomt, durft Kris nog niet te beloven. Heel misschien dat hij de oude stripclub annex zeemanskroeg gaat nabouwen in de Ferro Dome, waar hij medio 2019 samen met anderen een nieuwe danceclub opent.

,,Maar ook in het M4H-gebied kan geluidsoverlast een probleem vormen”, zegt hij. ,,Joep van Lieshout, die daar nu zijn atelier heeft, wil er een hotel neerzetten. En op termijn verrijst er zelfs een volledig nieuwe woonwijk. Afwachten dus maar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.