Rotterdam

'Gasten verwelkomen is een mindset'

Het team van Guestwise met in het midden Dave. Foto: Tiffany Voeten

Foto van 'Ilja Post'

26 JUL 2018

De beveiliging van events en festivals mag soms wel iets meer sociaal en minder met het opgeheven vingertje, vinden de oprichters van Guestwise. Hun droom: om van Rotterdam de meest gastvrije stad van Nederland te maken.

Norse portiers

Norse portiers die chagrijnig je tas doorzoeken. Of wachtrijen die schier oneindig lijken, omdat je na de entree direct in de queue voor de garderobe, muntverkoop of wc mag gaan staan.

Specialist in verwelkomen

Een festival of event bezoeken is niet altijd een pretje, weet ook Dave van Dijke, medeoprichter van het Rotterdamse Guestwise, dat zich specialist in verwelkomen noemt. ,,Zelfs als de programmering verder perfect is, kunnen dit soort randzaken de sfeer flink verzieken.”

Het is een les die Dave al vroeg leerde. Als jong ventje hielp hij in de zomervakantie vaak mee in het restaurant van een oom in Italië.

Totaalbeleving

,,Hij vertelde mij dat je als horecaondernemer alleen succesvol kunt zijn als je mensen een totaalbeleving geeft. Ja, het eten moet goed zijn. Maar de rest moet ook kloppen: schoon servies, een net terras en correcte service met een lach.”

Gorilla’s in pak

Dus toen Dave in 2012 samen met Carlo Pagakis zijn eigen bedrijf oprichtte, kozen zij er bewust voor om niet zomaar wat gorilla’s in pak voor een hek neer te zetten. Gastvrijheid moest in alles de boventoon gaan voeren.

Goed gesprek

De lessen van zijn oom indachtig vond hij het belangrijker dat zijn portiers ook gewoon een goed gesprek met bezoekers kunnen aangaan. Die aanpak sloeg aan. Maar nog altijd stond het team soms in een omgeving waar het bij de garderobe of de registratiebalie een rommeltje kon zijn. ,,Jammer, want als de service daar tekort schiet, gaan bezoekers mogelijk alsnog met een rotgevoel naar huis.”

Attent zijn

Zodoende besloten zij het bedrijf in 2016 verder uit te breiden tot een totaalconcept. Dave: ,,Verwelkomen stopt niet bij de entree, maar is een mindset die voortdurend aanwezig moet zijn. Dus: attent zijn en aandacht geven aan de dingen die impact maken op en zorgen voor een gastvrije beleving.”

Vergunningen

Om dit waar te maken, levert Guestwise onder andere project- en serviceteams van hostesses en beveiligers. ,,Maar we denken desgewenst ook mee over de inrichting van het festivalterrein. Of helpen organisatoren met de aanvraag van vergunningen”, voegt Dave toe.

Blijdorp Festival

,,Met Blijdorp Festival bijvoorbeeld, dat dit jaar haar vijfde editie beleeft, trekken we al sinds het begin op. Ook verzorgen we de beveiliging van Biergarten en The Suicide Club. Aan de hand van een zogeheten ‘belevingspalet’ proberen we gasten per evenement of festival de best mogelijke ervaring mee te geven.”

Verzamelbak

Dat doen ze onder andere door bij de entree een verzamelbak neer te zetten, waarin spullen worden bewaard die niet door de security mogen. Gasten krijgen dan een nummertje, zodat ze hun dure parfum of deo na afloop weer kunnen ophalen.

#pleasedtomeetyou

Dave: ,,Het is slechts een klein voorbeeld van wat wij zien als onze kerntaak: mensen ondersteunen in het hebben van een leuke dag. Op onze polo’s staat dan ook niet voor niets #pleasedtomeetyou gedrukt in plaats van dat klassieke woord ‘security’.”

Duizel in het Park

Dezelfde mensen zullen de eerste week van augustus rondlopen tijdens Duizel in het Park. ,,Een laagdrempelig festival waar bezoekers lange tijd hun eigen eten en drinken mee mochten nemen”, aldus Dave. ,,Dit jaar is dat niet langer geval. Maar in plaats van rücksichtslos alle meegebrachte consumpties te confisqueren, zullen onze gastheren vooral uitleggen dat dit is omdat zij als klein festival afhankelijk zijn van de steun van bezoekers. En of de mensen daar misschien begrip voor kunnen opbrengen.”


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats