Rotterdam

‘Eisvrij voor alle Rotterdamse kinderen’

Foto van 'Ilja Post'

4 JUL 2018

Goed nieuws voor kinderen van vijf scholen uit Delfshaven. Komend schooljaar kunnen zij elke dag ‘eisvrij’ krijgen, een alternatief voor de traditionele buitenschoolse opvang. En met een beetje geluk volgt daarna de rest van Rotterdam, aldus oprichter Jos Verveen.

Kleine en grote avonturen

Eisvrij - met een korte ‘ei’ dus - houdt in dat kinderen na schooltijd, zonder vooraf te weten wat ze gaan doen, op kleine en grote avonturen gaan in eigen buurt en stad. Van een kijkje achter de schermen bij het flesseninleverpunt van de lokale supermarkt tot een bezoekje aan een boer, om te leren hoe je nu eigenlijk een koe melkt.

Horizon verbreden

,,Toevallige ontmoetingen en verrassende belevenissen, daar draait het om bij Eisvrij”, stelt Verveen. ,,We bieden kinderen de mogelijkheid dingen te ontdekken waar ze normaal gesproken niet mee in aanraking komen. Op deze manier verbreden we spelenderwijs hun horizon en dragen we bij aan hun ontwikkeling.”

Verveen kwam op het idee door zijn eigen kinderen en hun vriendjes. Toen deze eenmaal 7, 8 jaar oud waren, merkte hij dat ze met steeds minder plezier naar de buitenschoolse opvang gingen.

Lekker ravotten

,,Na een lange dag op school wéér een paar uur verplicht binnen zitten, begon hen flink tegen te staan. Liever wilden ze naar buiten, lekker ravotten en dingen ontdekken. Maar daar is binnen de reguliere kinderopvang weinig plek voor. Die doen meestal wat in het woord ligt opgeslagen: kinderen opvangen.”

Grote Landrover

En dus besloot Verveen de stoute schoenen aan te trekken. Hij kocht een grote Landrover met plek voor zeven kinderen en twee volwassenen en trok er op uit om samen de stad te gaan verkennen.

,,Vroeger gebeurde dat haast vanzelf. Althans, dat is het romantische beeld dat ik erbij heb. Dat je op straat een balletje trapt die pardoes de werkplaats van een meubelmaker binnenrolt, die je vervolgens ook zelf een stukje laat schuren en schaven.”

Zelf schapen drijven

Dat interactieve element ligt nog altijd aan de kern van Eisvrij, dat sinds de start in 2012 nu zo’n duizend kinderen per jaar bereikt. ,,Van zelf ijs scheppen tot schapen drijven of games programmeren; we nemen niet alleen een kijkje bij de honderden bedrijven en instellingen die met ons samenwerken, de kinderen ervaren ook echt hoe het is om er te werken.”

Buitenschoolse opvang

Ook werkt de club inmiddels samen met diverse organisaties voor buitenschoolse opvang in Rotterdam, waaronder Kiddoozz, KindeRdam, Mundo, Prokino en Kinderopvang Humanitas; landelijk één van de grootste non-profit organisaties in deze sector.

Elke dag eisvrij

,,Bijzonder aan de samenwerking met Kinderopvang Humanitas is dat ouders met kinderen op vijf scholen in Delfshaven de mogelijkheid krijgen hun kind iedere dag eisvrij te geven. Uniek is ook dat deze kinderen nadien weer netjes worden thuisgebracht. Op die manier geven we ouders na een lange dag werken ook een beetje eisvrij.”

De hoop van Verveen is dat hij op termijn álle Rotterdamse kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar dagelijks eisvrij kan geven. ,,Ook de kinderen uit armere gezinnen die zelf niet op de bso zitten en nu dus buiten de boot vallen.”

Clubhuis

Maar first things first, momenteel is hij – op verzoek van de kinderen zelf – druk bezig op de zolder van basisschool De Vierambacht een clubhuis in te richten waar ze af en toe kunnen relaxen. ,,Daarvoor zoeken we onder andere nog rare, interessante spulletjes zoals een oude duikhelm of verrekijker. Dus als mensen ons daar aan kunnen helpen, graag.”

Meer weten? Ga naar www.eisvrij.nl of bel 010 407 47 00.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Minister Cora van Nieuwenhuis en wethouder Kurvers bij de start van de aanleg van de A16 Rotterdam. Foto: Linda de Rooij

Foto van ''

22 MRT 2019

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden


Op naar een CO2-neutraal Rotterdam

Foto van ''

22 MRT 2019

Nog 31 jaar, dan moet Rotterdam CO2-neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar zowel voor als achter de schermen werken gemeente, bedrijven en bewoners al hard aan plannen om die doelstelling te realiseren. Voor Rotterdam schuilt een deel van de oplossing in overtollige warmte uit de haven.

Betaalbaar voor iedereen


Rotterdamse zelfbouwers schitteren op tv

Foto: Maartje Brockbernd

Foto van ''

22 MRT 2019

In het nieuwe klusprogramma van RTL 4 ‘Zelfbouwers Rotterdam’ volgt de camera zes koppels bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de

Rotterdamse Afrikaanderwijk.


Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

22 MRT 2019

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk