Rotterdam

‘Eisvrij voor alle Rotterdamse kinderen’

Foto van 'Ilja Post'

4 JUL 2018

Goed nieuws voor kinderen van vijf scholen uit Delfshaven. Komend schooljaar kunnen zij elke dag ‘eisvrij’ krijgen, een alternatief voor de traditionele buitenschoolse opvang. En met een beetje geluk volgt daarna de rest van Rotterdam, aldus oprichter Jos Verveen.

Kleine en grote avonturen

Eisvrij - met een korte ‘ei’ dus - houdt in dat kinderen na schooltijd, zonder vooraf te weten wat ze gaan doen, op kleine en grote avonturen gaan in eigen buurt en stad. Van een kijkje achter de schermen bij het flesseninleverpunt van de lokale supermarkt tot een bezoekje aan een boer, om te leren hoe je nu eigenlijk een koe melkt.

Horizon verbreden

,,Toevallige ontmoetingen en verrassende belevenissen, daar draait het om bij Eisvrij”, stelt Verveen. ,,We bieden kinderen de mogelijkheid dingen te ontdekken waar ze normaal gesproken niet mee in aanraking komen. Op deze manier verbreden we spelenderwijs hun horizon en dragen we bij aan hun ontwikkeling.”

Verveen kwam op het idee door zijn eigen kinderen en hun vriendjes. Toen deze eenmaal 7, 8 jaar oud waren, merkte hij dat ze met steeds minder plezier naar de buitenschoolse opvang gingen.

Lekker ravotten

,,Na een lange dag op school wéér een paar uur verplicht binnen zitten, begon hen flink tegen te staan. Liever wilden ze naar buiten, lekker ravotten en dingen ontdekken. Maar daar is binnen de reguliere kinderopvang weinig plek voor. Die doen meestal wat in het woord ligt opgeslagen: kinderen opvangen.”

Grote Landrover

En dus besloot Verveen de stoute schoenen aan te trekken. Hij kocht een grote Landrover met plek voor zeven kinderen en twee volwassenen en trok er op uit om samen de stad te gaan verkennen.

,,Vroeger gebeurde dat haast vanzelf. Althans, dat is het romantische beeld dat ik erbij heb. Dat je op straat een balletje trapt die pardoes de werkplaats van een meubelmaker binnenrolt, die je vervolgens ook zelf een stukje laat schuren en schaven.”

Zelf schapen drijven

Dat interactieve element ligt nog altijd aan de kern van Eisvrij, dat sinds de start in 2012 nu zo’n duizend kinderen per jaar bereikt. ,,Van zelf ijs scheppen tot schapen drijven of games programmeren; we nemen niet alleen een kijkje bij de honderden bedrijven en instellingen die met ons samenwerken, de kinderen ervaren ook echt hoe het is om er te werken.”

Buitenschoolse opvang

Ook werkt de club inmiddels samen met diverse organisaties voor buitenschoolse opvang in Rotterdam, waaronder Kiddoozz, KindeRdam, Mundo, Prokino en Kinderopvang Humanitas; landelijk één van de grootste non-profit organisaties in deze sector.

Elke dag eisvrij

,,Bijzonder aan de samenwerking met Kinderopvang Humanitas is dat ouders met kinderen op vijf scholen in Delfshaven de mogelijkheid krijgen hun kind iedere dag eisvrij te geven. Uniek is ook dat deze kinderen nadien weer netjes worden thuisgebracht. Op die manier geven we ouders na een lange dag werken ook een beetje eisvrij.”

De hoop van Verveen is dat hij op termijn álle Rotterdamse kinderen in de leeftijd van 4 tot 13 jaar dagelijks eisvrij kan geven. ,,Ook de kinderen uit armere gezinnen die zelf niet op de bso zitten en nu dus buiten de boot vallen.”

Clubhuis

Maar first things first, momenteel is hij – op verzoek van de kinderen zelf – druk bezig op de zolder van basisschool De Vierambacht een clubhuis in te richten waar ze af en toe kunnen relaxen. ,,Daarvoor zoeken we onder andere nog rare, interessante spulletjes zoals een oude duikhelm of verrekijker. Dus als mensen ons daar aan kunnen helpen, graag.”

Meer weten? Ga naar www.eisvrij.nl of bel 010 407 47 00.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel