Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 23 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Ap Halen herontdekt eeuwenoud Indisch drankje

In Delfshaven kookt Albert Kokosky Deforchaux van Ap Halen alweer vijf jaar zijn populaire Indische gerechten. Tegenwoordig kan zijn trouwe klandizie genieten van een eeuwenoud Indisch drankje: Bir Pletok, waarvan zijn vriendin het recept heeft weten na te maken.

Albert kan er nog steeds om lachen als hij het vertelt: ,,Ik houd helemaal niet van koken. Ap Halen ben ik vijf jaar geleden begonnen omdat ik simpelweg geld moest verdienen. Zonder diploma’s en op mijn leeftijd was dit de beste optie.” Daarvoor had hij lange tijd in de bediening gewerkt, zowel in Amsterdam als Rotterdam. ,,Terwijl ik het liefste scenarioschrijver wilde worden.”

Geliefde chef

In plaats daarvan werd hij de geliefde chef van Ap Halen in Delfshaven, waar een trouwe klantenkring hem roemt om zijn Indische gerechten. ,,Vroeger was ik niet zo bezig met mijn Indische achtergrond, ik had meer met Italië. Maar het schijnt vaker zo te zijn dat Indo’s zich op latere leeftijd pas in hun verleden verdiepen.”

Onwetendheid

Daarnaast ergerde hij zich aan de onwetendheid van vrienden en kennissen over de koloniale geschiedenis van Nederland. ,,Ik werd steeds vaker geconfronteerd met mensen die niet snappen dat er een verschil is tussen een Indo en Indonesiër. Het liefste wilde ik een VVV-kantoor openen voor dummy’s, maar dat is lastig geld verdienen. Dus dan maar via eten.”

Indische memorabilia

Ap Halen is dan ook anders dan de gemiddelde warung. Het zaakje is ingericht met persoonlijke Indische memorabilia die uitnodigen tot een gesprek over het land van zijn ouders. ,,Het is mooi om te zien dat veel jongeren beter op de hoogte zijn van de geschiedenis dan mijn leeftijdsgenoten.”

Gember en citroengras

Toen hij twee jaar geleden met zijn familie in Jakarta was dronk hij voor het eerst Bir Pletok, een verfrissende, vers gemaakte limonade met onder meer gember en citroengras. ,,Het drankje stamt uit de koloniale tijd waarin de bevolking van Nederlands-Indië werd geconfronteerd met Nederlanders die bier dronken. Dat hebben ze geprobeerd na te maken, omdat ze geen echt bier mochten drinken. Ze schudden het drankje met ijsklontjes, pletok komt van het geluid dat dit maakt.”

Verlossende woorden

Bij Hotel Batavia, waar het drankje werd genuttigd, wilden ze het recept niet prijsgeven, dus experimenteerde de verloofde van Albert net zolang tot ze de juiste receptuur te pakken had. ,,Het verlossende woord kwam op de Tong Tong Fair waar we het verkochten. Daar waren twee oude mensen die het drankje nog kenden uit hun jeugd. ‘Ja!’, zeiden ze. ‘Dit is het!’ Nu zoeken we alleen nog een brouwer die het op grote schaal kan produceren.”

Koreaanse Klanten

Sindsdien is het bijzondere drankje te koop bij Ap Halen, waar Albert van dinsdag tot en met zaterdag met gezonde tegenzin achter de pannen staat. ,,Soms vind ik het koken ineens leuk, ‘dit is het omslagpunt’, hoop ik dan. Maar de volgende dag is het gewoon weer weg.” Desalniettemin heeft hij veel plezier in zijn werk. ,,Dat komt door alles eromheen, zoals het contact met de klanten.” Die komen zelfs uit Korea, vertelt hij lachend. ,,Niet speciaal voor mij hoor, dat hebben ze dan in een reisgids gelezen. Maar mijn klantenkring is wel flink gegroeid van deze straat naar de hele stad.”

Afhalen

Albert doet de naam van zijn zaak eer aan door niet aan bezorging te doen. ,,Ik word wel regelmatig benaderd door bezorgservices, maar ik vind die fietsen en tassen zo lelijk. Daarnaast zou ik het contact met de mensen missen en heb ik de luxe dat ik het niet nodig heb.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.