Rotterdam

Likeability of5

Amelandseplein #2: “Woon jij nou hierboven?”

Amelandseplein #2: “Woon jij nou hierboven?” Foto: Vincent van Dordrecht

Nieuwspeper

26 JUL 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Woon jij nou hierboven?”, vraagt een dunne vrouw in een lange, paarse jas. Ik sta voor mijn net gekochte portiekwoning te wachten op de puincontainer. De vrouw sleept een boodschappentrolley achter zich aan. Haar broek is te groot, haar wangen zijn ingevallen. Ze mist, voor zover ik het kan zien, de helft van haar tanden.

Nee-nee-sticker

“Ik ben bekend van tv”, babbelt mijn straatgenote verder. De vrachtwagen met mini-container rijdt de straat in. Ik zwaai om aan te geven waar de chauffeur moet zijn. “Bij het journaal. Op Nederland 1. Omdat ik altijd mensen help in de buurt. Ik bezorg de Carnisser Courier. Wil je die ook?” De chauffeur heeft me gezien en manoeuvreert zijn wagen in de juiste positie om de container voor de deur te droppen. “Is goed”, antwoord ik. “Dan kan ik mijn nieuwe buurt beter leren kennen.” “Maar je hebt een nee-nee-sticker op je brievenbus”, merkt de vrouw verschrikt op. “Mag ik hem dan toch in je bus doen?” “Ja, dat mag”, zeg ik. “Oké. Dat zal ik onthouden. En kom je ook eten in de kerk?” Ze wijst naar het hoekige gebouw aan het eind van de straat. “Iedere tweede zaterdag is er een buurtmaaltijd. Ik doe wel een briefje in je brievenbus.” Mijn container landt op de parkeerplaats. De vrouw in het paars snapt dat er werk aan de winkel is, zegt gedag en vervolgt haar weg.

Carnisser Courier

De vrouw in het paars is een vrouw van haar woord. In mijn brievenbus liggen een uitnodiging van mijn buurkerk (‘Wees welkom bij onze buurtmaaltijd’) en de meest recente editie van de Carnisser Courier.  ‘Carnisse heeft geen bewonersorganisatie meer!’ schreeuwt de kop. De vrijwilligers zijn moe, lees ik. Moe dat het straatvuil nog altijd een probleem is, moe dat de gemeente beloftes niet nakomt… klaag klaag, zeur zeur… Of toch niet?

Leesgenot

Ineens is daar, halverwege het artikel, een nabrander. Een keiharde rechtse directe, bedoeld voor de kaak van vastgoedbeleggers en investeerders die staan te trappelen om ‘probleemwijk’ Carnisse plat te gooien. Want met nieuwbouw komt er meer ‘sociale cohesie’. De laatste stuiptrekkingen van de bewonersorganisatie zijn een genot om te lezen:

‘Sociale cohesie wordt gecreëerd door de bewoners van de wijk. Niet door een sterke supervisie. En als die sociale cohesie tot stand komt in portiekwoningen die zogenaamd niet meer voldoen aan de eisen van de zorgverzekeraars… dan is dat verdomme maar zo.’

Ik kan nog maar één ding denken: het wordt tijd dat de dame in het paars nog bekender wordt. De vrouw die laat zien dat voor sociale cohesie geen mensen uit hun huizen gejaagd hoeven te worden. Een praatje, een krantje en een flyer in de brievenbus zijn al voldoende.


like
user_0468704a141e030c7a92e92d50dc2737f2f351fd_avatar

Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

VANDAAG, 11:02

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

VANDAAG, 10:37

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

VANDAAG, 10:35

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

VANDAAG, 10:27

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats


Slimme watertaxi vaart straks uit zonder kapitein

Foto van ''

5 APR 2019

Sinds deze week vaart er een KPN-watertaxi over de Rotterdamse Maas. Nu nog mét kapitein, maar met de ambitie om de boot op termijn volledig zelfstandig te laten varen, op het netwerk van KPN.

Innovatieproject


MOMO komt met ‘positieve vervuilerstaks’

Foto van ''

5 APR 2019

Korting op eten en drinken als je met de fiets op het openbaar vervoer naar het festival komt. Dat is wat het Motel Mozaïque Festival verstaat onder haar ‘positieve vervuilerstaks’. Een manier om bezoekers die goed en groen bezig zijn te belonen.

Groene korting


Vier Moederdag bij Rotterdamse ouderen thuis

Foto: Vincent van den Hoogen

Foto van ''

5 APR 2019

Rotterdam-Noord viert feest op zondag 12 mei. Die dag komen schrijvers, muzikanten, verhalenvertellers, vrijwilligers en wijkbewoners samen op het Groot Letterfestival.

Twee bijzondere locaties, het Jan van der Ploeghuis – een woonhuis voor ouderen - en buurthuis het Klooster Oude Noorden veranderen voor een dag in festivallocaties.


Rotterdamse Instagram top 100

Foto van ''

2 APR 2019

Het Rotterdamse social media bureau SocialMediaMonteur heeft vandaag de Rotterdamse Instagram top 100 gelanceerd.

Het Instagram account van de rapper en producer Ronnie Flex voert met met meer dan 993.000 volgers momenteel de ranglijst aan. Op de tweede plaats staat het officiële account van voetbalclub Feyenoord en op de derde plaats de hiphopgroep uit Spangen, Broederliefde.


Ter Marsch & Co bezorgt burger met drone

Foto van ''

2 APR 2019

Burgerbar Ter Marsch & Co viert haar 5-jarig bestaan met een bijzondere bezorgactie in Rotterdam en Amsterdam. Bewoners die zelf ook iets bijzonders te vieren hebben, kunnen hun bestelling laten bezorger per drone.

Vliegensvlugge bezorgservice