Rotterdam

Likeability of5

Amelandseplein #1: “Oh, is het dit huis?”

Amelandseplein #1: “Oh, is het dit huis?” Foto: Vincent van Dordrecht

Nieuwspeper

25 JUL 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

M’n berging wordt leeggeruimd. Sinds kort weet ik dát het mijn berging is. Bij de oplevering van mijn appartement ontbreekt de sleutel. Glurend door de kieren van de houten wanden kunnen mijn makelaar en ik geen lege berging vinden die van mij zou kunnen zijn. “Als je nog een keer een huis koopt, adviseer ik je de sleutel niet te accepteren voor je je berging van binnen hebt gezien. Je weet nooit wat je er aantreft en officieel is het nu van jou”, zegt de makelaar. Tja.

Verwaarloosd

De inhoud van de berging belooft niet veel goeds. De dikke stapel ongeopende post en aanmaningen in de brievenbus zijn een voorbode van onheil. “Hij heeft zich helemaal verwaarloosd”, weet mijn buurvrouw te vertellen over de vorige bewoner. “Zijn vriendin ging er vandoor met een andere vrouw. Hij raakte het helemaal kwijt. Het afval stapelde zich op. Overal vliegen. Ze hebben het huis drie keer chemisch moeten reinigen. Maar nu is het schoon hoor”, voegt ze er snel aan toe. Of het is om zichzelf of mij gerust te stellen, weet ik niet. Ze wil in ieder geval heel graag even een kijkje nemen in mijn woning. Het is schoon. De laatste weken heb ik alle vloeren open gehad om de ontbrekende cv aan te leggen. Geen vlieg tegengekomen. Dacht ik. “Ieuw, getver!”, roept een vriendin die broodjes brengt voor de noeste klussers. Ik heb toch een erfenis van de oude bewoner: de ondefinieerbare bruine kleur van het tijdelijke lampje in de toekomstige slaapkamer is niets anders dan vliegenstront met de vlieg er nog ingeplakt.

Noorderzon

De man die het slot van de berging komt openboren, meldt zich. “Oh, is het dit huis?”, zegt hij zodra hij het nummer ziet. “Dat heb ik nog opengemaakt. Daar woonde een… euh, hoe zeg je dat netjes? Een viespeuk. Vuil lag opgestapeld tot het plafond, met alleen een pad van de voordeur naar de keuken.” Een viespeuk, een die met de noorderzon vertrokken is en nog op mijn adres ingeschreven stond. Een man die werd onteigend door de woningbouwvereniging van wie ik het huis kocht. “Dan moet je het wel heel bont gemaakt hebben”, zei de notaris nog.

Levensverhaal

De berging zit vol. Lopen kun je er niet. Die bende ‘vertelt’ een levensverhaal. Aan de muur hangen een wetsuit en een helm, tegen de achterwand zijn peddels te herkennen. Op de grond liggen foto’s van een kampeervakantie in de bossen en een sportieve mountainbike. Tegen de wand staat een keurige Gamma-stellingkast. Het is een levenslustige en opgeruimde basis die door de tijd verdween onder een laag papierwerk, aanmaningen en een kapotte fiets. Een pijnlijk beeld. De laatste resten van het leven van de voormalige bewoner. Ze verdwijnen in de vuilcontainer.


like
user_0468704a141e030c7a92e92d50dc2737f2f351fd_avatar

Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

GISTEREN

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

GISTEREN

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

GISTEREN

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats