Rotterdam

Vrijheid, blijheid, daar draait het om

Nieuwspeper

29 JUN 2018

Waar mensen openstaan voor nieuwe invloeden, gebeuren vaak mooie dingen. Denk aan Cruijff en Feyenoord. Of fusie-koken: koks verwerken smaakmakers uit andere culturen. Maar wacht even, fusion, dat is toch een gepasseerde trend?

Door Jaap van Rijn

Door de eeuwen heen laten mensen zich verleiden om nieuwe ingrediënten toe te passen in hun dagelijkse eten. Zonder de Latijns-Amerikaanse tomaten geen Italiaanse pizza, zonder Indonesische specerijen geen speculaas, zonder aardappelen uit de Andes geen boerenkoolstamppot. Dankzij vakanties, kookboeken en blogs proberen thuiskokers en professionele koks vaker dan ooit nieuwe smaken uit, denk aan het toevoegen van onder meer Aziatische ingrediënten aan Europese traditionele gerechten en andere kooktechnieken. Maar er is doorgaans wel gedegen kennis van smaak en techniek nodig om met die vernieuwingen een geslaagde creatie tot stand te brengen.

Trekkend been

Er bestaat nog steeds zoiets als een traditionele keuken die door koks werd geperfectioneerd, denk aan de Frans-klassieke keuken. De geslaagde smaakcombinaties bewijzen zich nog iedere dag. En dan legt op een dag een kokkie, net droog achter zijn oren, even een paar stengels citroengras in de blanquette de veau. ,,Voor een frisse toets, chef! Fusion!” Sindsdien slijt hij zijn dagen in een autosloperij, met een trekkend been als wrange herinnering aan zijn culinaire dwaling.

Nikkei

Gelukkig weerhouden minder geslaagde combinaties van collega’s getalenteerde koks er niet van om goed doordacht smaken te combineren. Zij laten zich inspireren door bijvoorbeeld de innige verbintenis tussen de Japanse en Peruviaanse keuken, de Nikkei-stijl. De Nikkei zijn Japanners die buiten Japan wonen, bijvoorbeeld al zo’n honderd jaar in Peru. Ook in Rotterdam kun je met dit eten kennismaken, zoals in Ceviche y Maas op Katendrecht. Andere restaurants die naam maken met Latijns-Aziatische hapjes, zijn Ají aan de Pannekoekstraat. En Three in Hillegersberg. Nieuwe kooktechnieken toepassen en beleving zijn in dit restaurant net zo belangrijk als het koken zelf. Three is dan ook een goed voorbeeld van inhoudelijke vernieuwing.

Japonesas paulistas

Het verhaal van Three start begin jaren 90. Rotterdammer Robin Bravenboer trakteert een doodsaaie Meent met de Baja Beach Club op een shocktherapie. Het succes stelt hem in staat een horeca-imperium op te bouwen met zaken als Crazy Piano’s, een Baja in Barcelona en cafés als Lebbink en Van Eijk. Na de verkoop van de Baja en Crazy Piano’s begin deze eeuw verblijdt Bravenboer consumenten in 26 landen met de exclusieve zeepjes van Gamila Secret, gemaakt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Hij ontdekt tijdens de vele zakenreizen dat vooral Japanse restaurants bijna overal ter wereld lekker en gezond eten serveren. Bravenboer ervaart de sfeer doorgaans als stijfjes. Op een dag bezoekt hij São Paulo. Al meer dan een eeuw huisvest de stad Japanse immigranten, inmiddels meer dan een half miljoen. De reden van hun aanwezigheid: werk op de koffieplantage aan het begin van de 20e eeuw. De koffieboeren kwamen handen tekort na het afschaffen van de slavernij. De Japonesas paulistas, de oorspronkelijke inwoners en de Brazilianen van Afrikaanse en Europese origine nuttigden hun eigen eten. Gaandeweg vond er kruisbestuiving plaats.

Little Tokyo

Robin Bravenboer belandt in de wijk Little Tokyo. De zinderende Braziliaanse metropool en het geboden eten brengen hem op een idee. De Japanners serveren Aziatisch eten met interessante Braziliaanse invloeden, zoals het gebruik van tropisch fruit. Bravenboer ervoer eerder in Barcelona dat Catalanen hun eten serieus nemen en doorgaans feilloos kwaliteit herkennen. Hij besluit het Japans-Braziliaanse idee van voedsel klaarmaken te onderwerpen aan het oordeel van de kieskeurige Catalanen en opent Ikibana Sarrià in het chique district Sarrià-Saint Gervasi. De gerechten slaan aan. Aangemoedigd door het succes opent Robin Bravenboer een tweede Ikibana aan de Parallel. Het speelse interieur van deze zaak levert hem internationale prijzen op. Het door golvende houtstroken invallende licht zorgt voor een opvallend schaduwspel, een verwijzing naar het Japanse schimmentheater en het tropische woud van Brazilië.

Gereserveerd

Robin Bravenboer besluit op een zeker moment dat ook Rotterdam toe is aan de Japans-Braziliaanse keuken van Ikibana. Hij wil Europese invloeden laten toevoegen. Want er zijn overeenkomsten aan te wijzen bij Japans en Frans eten, zoals de verfijning, het gebruik van verse ingrediënten en de smaakbalans. Robin gaat op zoek naar een chef-kok die de klassieke en moderne internationale keuken bewezen onder de knie heeft. Hij komt uit bij Merijn Sips, die na Café Rotterdam aan een nieuwe uitdaging toe is. Hij leerde het vak onder meer in De Librije van Johnny Boer, Den Blijkers Las Palmas en De Harmonie. Merijn Sips reageert gereserveerd, Bravenboer moet hem eerst overtuigen. Dat beschouwt hij als een uitdaging en hij stelt Sips voor zijn zaken in Barcelona te laten zien. Sips stemt in, op voorwaarde dat er geen verplichting aan vastzit. Bravenboer gaat akkoord. In Barcelona ziet Sips mogelijkheden. De fris- en lichtheid van het eten spreken hem aan. Hij weet andere Rotterdamse kooktalenten aan zich te binden en gaat aan de slag.

Chic-informeel

Na binnenkomst is direct duidelijk: Three is een chic-informele winkel. Vanaf half vijf in de namiddag zijn gasten welkom. Zij bestellen wat bij hun stemming of doel van een etentje past. De ene keer is het bezoek zakelijk, de andere keer ga je gezellig met de vriendinnenclub hapjes eten. De kaart houdt hier rekening mee. Je kunt lekker een uurtje snoepen en eten delen. Je kunt ook kiezen voor lang dineren. Er valt ook wat te beleven, denk aan table magic. Een aantal tafels en stoelen zijn zo gepositioneerd dat je niet op elkaars lip zit, maar wel makkelijk contact met anderen kunt maken. Wil je de magie en het contact niet, ook goed. Vrijheid, blijheid, daar draait het om.

Cod Colada

Het geserveerde eten laat zich omschrijven als smaakvol, licht en elegant, de smaakcombinaties zijn verrassend innovatief zonder uit de bocht te vliegen. Zoals de perfect gegaarde kabeljauw die schuilgaat onder een schuimige kokossaus met een vleugje citroengras. ,,Cod Colada!” roept een medegast uit. Ook de bietjes met oriëntaalse krotensaus met goed doordachte smaken bevallen. Frankrijk ontmoet de tropen via Japan in de Paralelo Urimaki: foie mi-cuit, rijst, bananenchips, afgetopt met kaviaartruffel. Zonder de altijd wat overheersende truffelsmaak is het hapje al lekker genoeg. Smaken verschillen. Heel fijn is de grillsmaak van de kip met verse ananas, die van de robatayaki komt. Bij deze grill komt het product niet in aanraking met het rooster. Zo voorkomt de kok donkere strepen die een bittere smaak geven. Vlees en groenten garen ook gelijkmatiger boven de hittestraling van het houtskool.

Conclusie: slimme smaakjes kunnen eten in Hillegersberg in een originele setting, voorzien van een flinke snuf Robin Bravenboer-excentriciteit, is een ervaring die beklijft.


Views

900+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

4k+

Bedrijfsuitje: huizen bouwen in Guatamala

Foto van 'Ilja Post'

22 SEP 2018

Normaal houdt Driekus Heijsteeg zich bezig met heel andere zaken dan het goede doel. Als technisch consultant bij Legian optimaliseert hij de datanetwerken van onder andere raffinaderijen en energiecentrales. Heel iets anders dus dan huisjes bouwen in de tropen.

Habitat for Humanity


Views

800+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Laurensius

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

21 SEP 2018

In Buurtbistrot Laurensius droomt fotograaf Vincent Mentzel van Europese terrassen, Rotterdamse schilders en geportretteerde schrijvers.

Door Tara Lewis

Vincent Mentzel herinnert zich nog goed de eerste keer dat hij neerstreek op het drukke terras van Laurensius. ,,Om me heen hoorde ik Frans en Italiaans. Als ik mijn ogen dichtdeed, of ik concentreerde alleen op dit hoekje en de bloemen, de lelijke nieuwbouw aan de overkant negerend, waande ik me even in het buitenland.” De ‘buurtbistrot’ zit op de hoek van de Saftleven- en Ochterveltstraat. ,,Allebei schilders uit Rotterdam! Dat lees ik hier net in mij straatnamen-app!” Mentzel, bekend geworden als staffotograaf van NRC Handelsblad, zetelt tegenwoordig onder meer in de straatnamencommissie, waar hij zich naar hartenlust kan laven aan zijn interesse voor stadsgeschiedenis.


Views

600+

Amelandseplein #8: Zuider-sport-park

Amelandseplein #8: Zuider-sport-park Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

21 SEP 2018

Ellen Mannens woont sinds kort bij het Amelandseplein in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Maar je hebt toch het Zuiderpark?!”, zeggen mensen regelmatig als ik dat ene nadeel van m’n huisje op Zuid benoem: ik heb geen tuin. Een balkon van twee bij een. Daar moet ik het mee doen. Maar ik mag dus niet klagen, want ik heb het Zuiderpark. Op vijf minuten van mijn huis vind je al een van de uitlopers, compleet met hertenkamp en drie trotse pauwen. Dit Zuiderpark zou het alternatief moeten zijn voor mijn ontbrekende tuin.

Ho stop. Hier ga ik je corrigeren. Het Zuiderpark is geen tuin. Tenzij je lid bent van een van de vier volkstuinverenigingen. Maar als je de sleutel of code van hun hek niet hebt, is het Zuiderpark iets heel anders.


Views

300+

Rotterdam Foodsquare: place for foodlovers

Foto: Jan Kok

Foto van ''

19 SEP 2018

Wethouder Said Kasmi opende afgelopen dinsdag officieel Rotterdam Foodsquare. Het bruisende horecagebied grenst aan de Witte de Withstraat en bestaat uit negen horecagelegenheden met ieder een eigen foodbeleving en charme.

Borrel


Views

600+

De 'KROON'ers' maken oud gebouw weer tof

Foto van 'Ilja Post'

19 SEP 2018

Het pand lág altijd in de middle of nowhere. Geen enkele reden om die kant op te waaien dus. Voor je vertier had je er niets te zoeken. Behalve misschien wanneer je, struinend langs de kades van de Nieuwe Maas, nog iets van het oude Rotterdam op wilde snuiven.

Fruithavens


Views

900+

Dance Parade officieel ‘Beste Rotterdamse festival’

Foto van ''

17 SEP 2018

De kogel is door de kerk. Na het tellen van alle stemmen mag de Dance Parade zich vanaf nu dan officieel het ‘Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden’ noemen.

Pompende house


Views

400+

RET zoekt jonge mensen die Rotterdam mooier maken

Foto van ''

14 SEP 2018

Heb je een geweldig idee voor Rotterdam? En wil je dit idee echt realiseren? Dan kun je meedingen naar de Aardig Onderweg Award, de AOA. Met dit initiatief wil de RET jongeren uit de regio Rotterdam van 18 - 35 jaar bereiken. De RET zoekt mensen die met innovatieve, technische en duurzame creatieve oplossingen komen die de regio Rotterdam mooier, slimmer en duurzamer maken. De deelnemers krijgen deskundige begeleiding tijdens het uitwerken van de oplossing. De winnaar van de AOA 2018 wint tijdens de finale op 9 november 25.000 euro en mag op een vaste plek van Tedx Rotterdam maart 2019 rekenen.

Je kunt meedoen met de Aardig Onderweg Award door je uiterlijk 7 oktober a.s. aan te melden via www.aardigonderweg.nl.


Views

500+

‘Lockchain’ als oplossing voor deelfietsen-probleem

Foto: Olivier Huisman

Foto van 'Ilja Post'

13 SEP 2018

Ze claimen dé oplossing te hebben voor het grootstedelijke deelfietsen-probleem. Nick Kiran van het Rotterdamse ingenieursbureau TWTG en Alexander Enthoven van het Amsterdamse Kryha; 010 en 020 verenigd in een gezamenlijke strijd: om de wildgroei aan deel- en huurfietsen een halt toe te roepen.

Hele of halve wrakken


Views

800+

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland. Foto: Ruben Hamelink

Foto van 'Tara Lewis'

11 SEP 2018

De eerste editie van festival Het Laatste Eiland is zaterdag 15 september op het eiland Tiengemeten.

Het Laatste Eiland is voor iedereen die nieuwsgierig en in aanraking wil komen met de natuur. Tiengemeten is zaterdag 15 september het decor voor een uniek en nieuw festival waar flora en fauna, diersoorten, allerlei kunstvormen en de nieuwste muziekacts de hoofdrol spelen. Rosa Schol is projectleider van het festival. ,,Het Laatste Eiland is ontstaan toen een beheerder van het eiland van Natuurmonumenten vijf jaar geleden contact zocht met de organisatie van The Great Wide Open, om te kijken of zij interesse hadden in de locatie Tiengemeten. Omdat zij Vlieland al hadden besloot een van de oprichters van dat festival, Ron Euser, de mogelijkheden van een nieuw evenement te verkennen.”

Bob Ross workshop


Views

800+

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie Foto: Vincent van Dordrecht

Nieuwspeper

7 SEP 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Er is zeker ook veel armoede en werkloosheid?”, vroeg iemand laatst, toen ik vertelde over mijn nieuwe buurt.

“Euhmmm…”, was mijn antwoord.


Views

800+

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film. Foto: Daria Scagliola

Foto van 'Ilja Post'

7 SEP 2018

Psychologisch econoom en marketing expert Harold Smits houdt wel van een filmpje. En van lekker eten. Dat hij op een dag besloot beide geneugten te combineren, is dus zo gek nog niet.

Zijn concept: Cinema Culinair, waarbij je een film kijkt en op hetzelfde moment eet wat er op het witte doek gegeten wordt. Dus zet iemand in de film net zijn tanden in een sappige burger, dan krijg jij die ook geserveerd. Slurpen ze even later een oester naar binnen, dan – nou ja, je snapt het idee.

Experiment


Views

1k+

“Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren"

Rutger Wolfson: “Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren" Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

7 SEP 2018

Een half jaar geleden werd Rutger Wolfson (1969) directeur van debatcentrum Arminius. Rotterdammers zullen hem kennen als de vorige directeur van filmfestival IFFR, waar hij van 2007 tot 2015 aan het roer stond. In de tuin van de statige kerk, vernoemd naar de grondlegger van de remonstranten, vertelt Wolfson over zijn plannen voor Arminius.

Waarom wilde je directeur van Arminius worden?

,,Ik vind dit een bijzondere plek. Maar ik zie ook dat er nog meer uit te halen valt en ik vind het mooi om daaraan te mogen werken. Hiervoor heb ik in de kunstwereld gewerkt en in de filmindustrie. De rode draad in mijn werk is dat ik me altijd heb beziggehouden met de samenleving en de vraag hoe kunst en film de wereld kunnen verbeteren. Binnen die disciplines gebeurt dat altijd op een indirecte manier, terwijl we hier in Arminius op een veel directere manier met elkaar kunnen praten over bijvoorbeeld de toekomst van de stad. Daar gaat een urgentie van uit die bij mij past.”


Views

1k+

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Tess van Wijnen zei het al bij de start van Kampvuur Charlois, het door de wijk verzamelde en opgeporde vuurtje dat begin juni negen dagen brandde in de keerlus van tramlijn 2: dit is nog maar het begin. ,,Iedere wijk verdient immers een eigen vuur.”

Daarom zet initiatiefnemer Tess van Wijnen nu de tweede stap. Op 27, 28 en 29 september gaat de vlam in het tweede door haar georganiseerde ‘wijk-kampvuur’.  Dit keer in hartje centrum, de historische scheepswerf Koningspoort in de Oude Haven.

Hulp vanuit de buurt


Views

600+

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Elf jaar oud moet ze zijn geweest toen ze een tv-programma zag over vrijwilligerswerk met olifanten in Sri Lanka. De kleine Esmay Verschuren was direct verkocht. Vanaf dat moment wist ze: dit wil ik ook!

Een kinderwens zou je misschien denken. Maar gedurende de jaren werd het gevoel alleen maar sterker. Esmay moest en zou tenminste eens in haar leven olifanten verzorgen. Afgelopen februari was het dan eindelijk zo ver. Esmay vertrok naar Sri Lanka om haar langgekoesterde droom uit te laten komen. Als vrijwilliger verzorgde zij olifanten bij een opvang, waar ze tegen de harde realiteit aan liep. En niet alleen omdat het romantische beeld dat ze als meisje had van olifanten verzorgen in werkelijkheid vooral bestond uit poep scheppen.

Olifanten in nood


Views

1k+

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Foto van 'Tara Lewis'

6 SEP 2018

Bar 3 bestaat deze maand zes jaar en viert dat jubileum met de opening van een permanente foto-expositie van concertfotograaf Martijn Berlage.

Dick Pakkert, eigenaar van Bar 3, vond het tijd om de grote wand bij de entree te vernieuwen. ,,Voorheen was het de Rotterdamse kunstwand met werk van lokale kunstenaars. Dat was mooi, maar het paste niet zo bij Bar 3.” In het etablissement op de Nieuwe Binnenweg (naast Rotown) wordt stevige gitaarmuziek gedraaid en treden regelmatig bands op. Concertfotograaf Martijn Berlage fotografeerde bijna elk concert in Bar 3, zo’n veertig tot nu toe. Gemiddeld fotografeert hij twee avonden in de week, naast zijn fulltime baan in de IT.

Hypotheek


Views

600+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Koek & Pan

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

5 SEP 2018

Om thuis niet te hoeven schoonmaken eet Okkie Vijfvinkel graag Engelse pies bij Koek & Pan op de Zwaanshals.

Door Tara Lewis

Sommige Rotterdammers zullen Okkie Vijfvinkel al snel herkennen als DJ Okkie, die al zo’n 25 jaar platen draait in deze stad. Als hij niet aan het draaien is werkt hij thuis. “Ik woon in heliport of kabouterdorp zoals de meeste mensen het noemen.” Uiteraard heeft hij meteen een leuk muziekweetje paraat. “Vroeger is dit een helikopterlandingsbaan geweest, maar ook Ahoy heeft hier gestaan. Daar heeft Jimi Hendrix destijds zijn enige Nederlandse optreden gegeven.”


Views

900+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Historische Haring

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

30 AUG 2018

Sommige mensen kijken uit naar de komst van de seizoenen, of dat nu zomer, winter, lente of herfst is. Marianne Klerk daarentegen kijkt uit naar de beperkte periodes waarin haar favoriete voedsel op het menu staat: asperges, mosselen én: haring!

Door Tara Lewis

,,Van jongs af aan at ik haring”, vertelt Marianne Klerk (33). ,,Het is bij mij met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Middelburg en herinner me nog goed hoe feestelijk het was als eens per jaar de hele stad ineens vol haringkarren stond. De Mosselfeesten zijn in Zeeland misschien groter, maar de komst van de Nieuwe Haring is een goede tweede.” Lachend: ,,Vraag me trouwens alsjeblieft niet om tussen die twee te kiezen!”


Views

600+

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Ik heb even onderzoek gedaan en weet inmiddels zeker dat bij ons in Carnisse andere verkeersregels gelden. Ik dacht, ik deel het even, handig om te weten als je, nieuwsgierig geworden door deze columns, een bezoek aan het Amelandseplein hebt ingepland.

Hoe zit het met die regels? Rechts gaat hier niet voor. Ik herhaal: rechts gaat hier NIET voor. Ik was er ook even verbaasd over, maar ik ben uiteindelijk overtuigd door bus 44. Buschauffeurs zijn ervaren bestuurders, ze kennen de regels. Dus als zij iets doen, zal dat volgens de geldende regels zijn. Bus 44 komt overdag iedere acht minuten langs. Trekt op bij halte Markerstraat om 180 meter verderop te remmen bij halte Amelandseplein. De drie zijstraten van rechts die daartussen liggen, worden dan voor het gemak even genegeerd. Dit rijgedrag bracht mij tot de conclusie dat hier de verkeersregel geldt: hoe harder je rijdt en hoe groter je vervoermiddel, hoe groter de kans dat je niemand voorrang hoeft te geven.


Views

400+