Rotterdam

Vrijheid, blijheid, daar draait het om

Nieuwspeper

29 JUN 2018

Waar mensen openstaan voor nieuwe invloeden, gebeuren vaak mooie dingen. Denk aan Cruijff en Feyenoord. Of fusie-koken: koks verwerken smaakmakers uit andere culturen. Maar wacht even, fusion, dat is toch een gepasseerde trend?

Door Jaap van Rijn

Door de eeuwen heen laten mensen zich verleiden om nieuwe ingrediënten toe te passen in hun dagelijkse eten. Zonder de Latijns-Amerikaanse tomaten geen Italiaanse pizza, zonder Indonesische specerijen geen speculaas, zonder aardappelen uit de Andes geen boerenkoolstamppot. Dankzij vakanties, kookboeken en blogs proberen thuiskokers en professionele koks vaker dan ooit nieuwe smaken uit, denk aan het toevoegen van onder meer Aziatische ingrediënten aan Europese traditionele gerechten en andere kooktechnieken. Maar er is doorgaans wel gedegen kennis van smaak en techniek nodig om met die vernieuwingen een geslaagde creatie tot stand te brengen.

Trekkend been

Er bestaat nog steeds zoiets als een traditionele keuken die door koks werd geperfectioneerd, denk aan de Frans-klassieke keuken. De geslaagde smaakcombinaties bewijzen zich nog iedere dag. En dan legt op een dag een kokkie, net droog achter zijn oren, even een paar stengels citroengras in de blanquette de veau. ,,Voor een frisse toets, chef! Fusion!” Sindsdien slijt hij zijn dagen in een autosloperij, met een trekkend been als wrange herinnering aan zijn culinaire dwaling.

Nikkei

Gelukkig weerhouden minder geslaagde combinaties van collega’s getalenteerde koks er niet van om goed doordacht smaken te combineren. Zij laten zich inspireren door bijvoorbeeld de innige verbintenis tussen de Japanse en Peruviaanse keuken, de Nikkei-stijl. De Nikkei zijn Japanners die buiten Japan wonen, bijvoorbeeld al zo’n honderd jaar in Peru. Ook in Rotterdam kun je met dit eten kennismaken, zoals in Ceviche y Maas op Katendrecht. Andere restaurants die naam maken met Latijns-Aziatische hapjes, zijn Ají aan de Pannekoekstraat. En Three in Hillegersberg. Nieuwe kooktechnieken toepassen en beleving zijn in dit restaurant net zo belangrijk als het koken zelf. Three is dan ook een goed voorbeeld van inhoudelijke vernieuwing.

Japonesas paulistas

Het verhaal van Three start begin jaren 90. Rotterdammer Robin Bravenboer trakteert een doodsaaie Meent met de Baja Beach Club op een shocktherapie. Het succes stelt hem in staat een horeca-imperium op te bouwen met zaken als Crazy Piano’s, een Baja in Barcelona en cafés als Lebbink en Van Eijk. Na de verkoop van de Baja en Crazy Piano’s begin deze eeuw verblijdt Bravenboer consumenten in 26 landen met de exclusieve zeepjes van Gamila Secret, gemaakt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Hij ontdekt tijdens de vele zakenreizen dat vooral Japanse restaurants bijna overal ter wereld lekker en gezond eten serveren. Bravenboer ervaart de sfeer doorgaans als stijfjes. Op een dag bezoekt hij São Paulo. Al meer dan een eeuw huisvest de stad Japanse immigranten, inmiddels meer dan een half miljoen. De reden van hun aanwezigheid: werk op de koffieplantage aan het begin van de 20e eeuw. De koffieboeren kwamen handen tekort na het afschaffen van de slavernij. De Japonesas paulistas, de oorspronkelijke inwoners en de Brazilianen van Afrikaanse en Europese origine nuttigden hun eigen eten. Gaandeweg vond er kruisbestuiving plaats.

Little Tokyo

Robin Bravenboer belandt in de wijk Little Tokyo. De zinderende Braziliaanse metropool en het geboden eten brengen hem op een idee. De Japanners serveren Aziatisch eten met interessante Braziliaanse invloeden, zoals het gebruik van tropisch fruit. Bravenboer ervoer eerder in Barcelona dat Catalanen hun eten serieus nemen en doorgaans feilloos kwaliteit herkennen. Hij besluit het Japans-Braziliaanse idee van voedsel klaarmaken te onderwerpen aan het oordeel van de kieskeurige Catalanen en opent Ikibana Sarrià in het chique district Sarrià-Saint Gervasi. De gerechten slaan aan. Aangemoedigd door het succes opent Robin Bravenboer een tweede Ikibana aan de Parallel. Het speelse interieur van deze zaak levert hem internationale prijzen op. Het door golvende houtstroken invallende licht zorgt voor een opvallend schaduwspel, een verwijzing naar het Japanse schimmentheater en het tropische woud van Brazilië.

Gereserveerd

Robin Bravenboer besluit op een zeker moment dat ook Rotterdam toe is aan de Japans-Braziliaanse keuken van Ikibana. Hij wil Europese invloeden laten toevoegen. Want er zijn overeenkomsten aan te wijzen bij Japans en Frans eten, zoals de verfijning, het gebruik van verse ingrediënten en de smaakbalans. Robin gaat op zoek naar een chef-kok die de klassieke en moderne internationale keuken bewezen onder de knie heeft. Hij komt uit bij Merijn Sips, die na Café Rotterdam aan een nieuwe uitdaging toe is. Hij leerde het vak onder meer in De Librije van Johnny Boer, Den Blijkers Las Palmas en De Harmonie. Merijn Sips reageert gereserveerd, Bravenboer moet hem eerst overtuigen. Dat beschouwt hij als een uitdaging en hij stelt Sips voor zijn zaken in Barcelona te laten zien. Sips stemt in, op voorwaarde dat er geen verplichting aan vastzit. Bravenboer gaat akkoord. In Barcelona ziet Sips mogelijkheden. De fris- en lichtheid van het eten spreken hem aan. Hij weet andere Rotterdamse kooktalenten aan zich te binden en gaat aan de slag.

Chic-informeel

Na binnenkomst is direct duidelijk: Three is een chic-informele winkel. Vanaf half vijf in de namiddag zijn gasten welkom. Zij bestellen wat bij hun stemming of doel van een etentje past. De ene keer is het bezoek zakelijk, de andere keer ga je gezellig met de vriendinnenclub hapjes eten. De kaart houdt hier rekening mee. Je kunt lekker een uurtje snoepen en eten delen. Je kunt ook kiezen voor lang dineren. Er valt ook wat te beleven, denk aan table magic. Een aantal tafels en stoelen zijn zo gepositioneerd dat je niet op elkaars lip zit, maar wel makkelijk contact met anderen kunt maken. Wil je de magie en het contact niet, ook goed. Vrijheid, blijheid, daar draait het om.

Cod Colada

Het geserveerde eten laat zich omschrijven als smaakvol, licht en elegant, de smaakcombinaties zijn verrassend innovatief zonder uit de bocht te vliegen. Zoals de perfect gegaarde kabeljauw die schuilgaat onder een schuimige kokossaus met een vleugje citroengras. ,,Cod Colada!” roept een medegast uit. Ook de bietjes met oriëntaalse krotensaus met goed doordachte smaken bevallen. Frankrijk ontmoet de tropen via Japan in de Paralelo Urimaki: foie mi-cuit, rijst, bananenchips, afgetopt met kaviaartruffel. Zonder de altijd wat overheersende truffelsmaak is het hapje al lekker genoeg. Smaken verschillen. Heel fijn is de grillsmaak van de kip met verse ananas, die van de robatayaki komt. Bij deze grill komt het product niet in aanraking met het rooster. Zo voorkomt de kok donkere strepen die een bittere smaak geven. Vlees en groenten garen ook gelijkmatiger boven de hittestraling van het houtskool.

Conclusie: slimme smaakjes kunnen eten in Hillegersberg in een originele setting, voorzien van een flinke snuf Robin Bravenboer-excentriciteit, is een ervaring die beklijft.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Havenbaan voor 1000 mbo'ers

Foto van ''

6 FEB 2019

De Rotterdamse haven biedt 1000 mbo-studenten een garantie op werk als ze kiezen voor een opleiding procestechniek, onderhoud of logistiek. Het MKB heeft de komende 4 jaar voor 600 werkzoekenden een baan via een leerwerktraject.

Dit zijn twee maatregelen uit het Leerwerkakkoord, dat dinsdag is gepresenteerd. Bedrijfsleven, onderwijs en gemeente hebben hierin verschillende afspraken gemaakt om meer Rotterdammers aan het werk te krijgen en te houden.


Laatste tentoonstelling Boijmans: Bauhaus

Laatste Boijmanstentoonstelling: Bauhaus

NIEUWSPEPER

6 FEB 2019

Voor conservator Mienke Simon Thomas van Museum Boijmans Van Beuningen is de tentoonstelling over de invloeden tussen Bauhaus en Nederland een ‘godsgeschenk’. Ze vertelt over haar persoonlijke band met het onderwerp en de relatie tussen Bauhaus en Rotterdam.

Door Tara Lewis

Boijmans Van Beuningen heeft nog één tentoonstelling voor het museum zeven jaar zijn deuren sluit. In ‘nederland ⇄ bauhaus – pioniers van een nieuwe wereld’ wordt het Nederlandse netwerk rondom Bauhaus uitgelicht. Het is honderd jaar geleden dat het Bauhaus in Weimar werd opgericht, de revolutionaire kunst- en ontwerpschool waarvan de invloed nog steeds voelbaar is. De beginselen van Bauhaus -een academie voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers- waren dromen van een nieuwe wereld en zoeken naar eenvoud en functionaliteit. In een tijd dat alleen een kleine bovenlaag zich kostbare (door kunstenaars vormgegeven) producten kan permitteren, werkte het Bauhaus vanuit het ideaal om een mooi en functioneel design voor iedereen bereikbaar te maken.


Eerste Rotterdamse duurzame festival uitverkocht

Foto van 'Tara Lewis'

6 FEB 2019

In BlueCity is zaterdag het eerste -strak uitverkochte- duurzame festival van Rotterdam: ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’

Maar liefst 650 man komt zaterdag 9 februari naar BlueCity voor het eerste duurzame festival van Rotterdam. In het voormalig tropisch zwemparadijs Tropicana kunnen mensen luisteren naar vijfentwintig sprekers of meedoen met workshops als ‘wormenhotel bouwen’ en ‘circulaire koekjes’. Verder is er een vacaturebank met zestig duurzame vacatures en een ‘start-up-academy’.

Reuring


Expositie wederopbouw Baankwartier

Expositie wederopbouw Baankwartier. Foto: Stadsarchief Rotterdam

Foto van 'Tara Lewis'

6 FEB 2019

In ‘erfgoedlab’ Dig It Up opent aanstaande zondag 10 februari de nieuwe expositie ‘Wederopbouw Baankwartier’. Het Baankwartier is een van de meest karakteristieke wederopbouwwijken van Rotterdam. Het ooit legendarische uitgaansgebied werd in de oorlog volledig vernietigd. In de jaren vijftig werd een volledig nieuwe wijk gebouwd waar onder meer Bazar, het Oogziekenhuis, Cinerama, en Theater Rotterdam zijn te vinden.

Respect

Na perioden van verwaarlozing en leegstand is het gebied zich de laatste jaren aan het ontwikkelen. De herinrichting van de Coolsingel moet daar een bijdrage aan leveren. Het eerste deel van de Schiedamsedijk wordt opnieuw ingericht en de verbinding met de Coolsingel wordt toegankelijker. Voor Dig It Up, gevestigd aan de Schiedamsedijk vormt het een mooie aanleiding om een expositie aan het gebied te wijden. Initiatiefnemer Evan van der Most: “Na decennia kwetsbaar te zijn geweest is er de laatste jaren herwaardering en respect voor de wederopbouwarchitectuur. De bijzondere gebouwen uit die tijd vormen juist de charme van dit gebied. Ik hoop dat mensen na het zien van deze expo met een nieuwe blik naar het Baankwartier kijken.”


Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Guliano

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

NIEUWSPEPER

6 FEB 2019

Britt Planken maakt graag indruk met de broodjes van Guliano, op studiegenoten maar ook bezoekende Finnen.

Door Tara Lewis

Journalist en content marketeer Britt Planken (27) at voor het eerst een broodje bij Guliano op de Meent samen met haar moeder. “Dat was tien jaar geleden, vlak voordat ik een jaar naar Amerika zou gaan. Samen kwamen we naar Rotterdam om te winkelen en zijn we hier naar binnen gelopen voor de lunch. Volgens mij had ik de Dolomoti, een warm broodje met parmaham en mozzarella. Ik herinner me nog hoe lekker ik de combinatie van smaken vond en de gekonfijte rode ui. En ook al betaalde mijn moeder, ik kon het me als zeventienjarige veroorloven.” Na het tussenjaar ging Britt in Rotterdam studeren, eerst aan de Hogeschool en daarna aan de Erasmus. “Sindsdien loop ik dit zaakje bij iedereen te pushen: studiegenoten, maar ook een vriendin uit Finland. Dit is een van de weinige plekken waar ik interessant mee kan doen in Rotterdam.”


Eerste headliners Bluegrass Festival bekend

Foto van ''

4 FEB 2019

Je moet er nog even op wachten. Maar de eerste ‘lekkermakers’ van het Rotterdam Bluegrass Festival op 21, 22 en 23 juni zijn reeds bekend. Presenting, uit het verre U, S of A: The Po' Ramblin Boys en de Hackensaw Boys.

Ambassadeurs van bluegrass


Maastunnel even ‘Tunnel of Love’

Foto van ''

4 FEB 2019

Wie nog niet van de Maastunnel hield, moet in de week van 8 tot en met 15 februari goed z’n best doen om dat vol te houden. Tijdens de Rotterdam Art Week wordt het voetgangersgedeelte van de Maastunnel omgetoverd tot de ‘Tunnel of Love’.

Fantasiewereld


Rotterdam koploper voorzieningen hartstilstand

Foto van ''

31 JAN 2019

Wie een hartstilstand krijgt, loopt in Rotterdam grotere kans op tijd te worden gereanimeerd dan in andere grote steden. Zo groeide het aantal burgerhulpverleners van ruim 200 naar zo’n 4400, en steeg het aantal 24 uur per dag beschikbare AED’s naar 225. Daarmee staat Rotterdam er het beste voor van de vier grote steden in Nederland.

Binnen 6 minuten gereanimeerd


54.000 extra woningen voor regio Rotterdam

Foto: Peter de Jong Fotografie

Foto van ''

31 JAN 2019

Gemeenten, woningcorporaties en de provincie Zuid Holland tekenden gisteren het Regioakkoord Nieuwe Woningmarktafspraken Regio Rotterdam 2018-2030. Hierin spraken ze onder andere af het aantal woningen in de regio met 54.000 uit te breiden. Ook gaan ze zich inzetten voor een betere balans van het woningaanbod.

Voldoende woningen tot 2030


Nielson verkoopt kaartjes Live at Wantij

Foto van ''

31 JAN 2019

Aanstaande vrijdag om 9.00 uur start de kaartverkoop voor Live at Wantij 2019. Om 9.00 uur bij de start zal zanger Nielson aanwezig zijn in de VVV op de Spuiboulevard in Dordrecht om te helpen met deze kaartverkoop.

Live at Wantij


Al 40.000 cadeaus voor Stichting Jarige Job

Foto van ''

29 JAN 2019

Nederland geeft massaal gehoor aan de oproep van PostNL en Stichting Jarige Job om verjaardagscadeautjes te doneren voor kinderen die het thuis minder breed hebben. Sinds 2 januari zijn, vanuit het hele land, inmiddels 8.000 pakketten met zo’n 40.000 cadeaus afgeleverd.

40.000 cadeautjes


Blijdorp ‘host’ de Olympische Speeltuin Spelen

Foto: Powerboat

Foto van ''

29 JAN 2019

Denk je dat er in de winter niks te doen is buiten? Kom dan op 6, 13 en 20 februari naar de Olympische Speeltuin Spelen Wintereditie in Rotterdam Blijdorp.

Van speeltuin tot sportveld


Nicolien Sauerbreij naar flagshipstore Bever

Foto van ''

29 JAN 2019

Nog maar een maand voordat de voorjaarsvakantie start en Rotterdammers weer massaal naar de wintersportgebieden vertrekken. Speciaal voor hen organiseert wintersportwinkel Bever Rotterdam Stadionweg zaterdag 2 februari een tof wintersportevent.

Lezingen en clinics


Societyzanger Ger Vos in theater De Stoep

Foto van ''

28 JAN 2019

Na het grote succes van vorig jaar in zijn home town Spijkenisse, keert societyzanger én entertainer Ger Vos op veler verzoek weer terug in theater de Stoep op 10 mei 2019.

Als geboren Rotterdammer, woonachtig in Brielle, heeft Ger een groot deel van zijn jeugd doorgebracht in Spijkenisse. Oude tijden herleven en herinneringen komen weer boven in de grote zaal van theater De Stoep in Spijkenisse.


Aftrap ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing

Foto van ''

28 JAN 2019

ROOD, de jongerenorganisatie binnen de SP trapte afgelopen vrijdag haar jaarlijkse ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing af in Rotterdam. Met een grote attractie, een zogenoemde bungeerun, maakten de SP-jongeren duidelijk dat er nog steeds een groot tekort is aan goede en betaalbare jongerenwoningen.

Betaalbaar huis


In onderbroek met oploskoffie werken aan clubhits

Foto van 'Ilja Post'

28 JAN 2019

Prominent aanwezig in de tentoonstelling Party People - over de Rotterdamse uitgaanscultuur van begin jaren ’90 tot nu - is hij niet. Toch draait ook Taras van de Voorde al jaren mee in de scene.

Een dj die na zijn eerste jaren in de Rotterdamse underground als producer meermaals een dijk van een clubhit scoorde en internationaal hoge ogen gooide toen BBC Radio One dj Pete Tong twee van zijn tracks bombardeerde tot Essential tune in zijn radioshow. Iets wat weinigen in Rotterdam hem kunnen nazeggen.


Politie houdt inleveractie voor steek- en vuurwapens

Foto van ''

24 JAN 2019

Het is niet normaal om een wapen te dragen. Wapenbezit leidt vaak tot wapengeweld en kent uiteindelijk alleen maar verliezers. Daarom houdt de politie sinds begin deze week een wapeninleveractie.

Illegaal


Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Panzero

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

23 JAN 2019

Gino mag dan een Italiaanse naam hebben, hij is op en top Nederlands. De Italiaanse keuken kan hem desalniettemin bekoren, als het even kan in snackvorm.

Door Tara Lewis

Eigenlijk eet Gino van Weenen (32) het liefste elke middag op de Botersloot. “Dit stukje is echt een lunchwalhalla, met de Vietnamese broodjes van Boguette en het Koreaanse eten bij Gamasot. Panzero zit hier nu twee jaar, de eerste keer dat ik hier kwam was de kaart nog niet klaar. Italiaanse broodjes zijn natuurlijk wel bekend maar dit heeft een regionale twist die ik heel tof vind, in plaats van een panini die toch al snel vernederlandst wordt.”