Rotterdam

Vrijheid, blijheid, daar draait het om

Nieuwspeper

29 JUN 2018

Waar mensen openstaan voor nieuwe invloeden, gebeuren vaak mooie dingen. Denk aan Cruijff en Feyenoord. Of fusie-koken: koks verwerken smaakmakers uit andere culturen. Maar wacht even, fusion, dat is toch een gepasseerde trend?

Door Jaap van Rijn

Door de eeuwen heen laten mensen zich verleiden om nieuwe ingrediënten toe te passen in hun dagelijkse eten. Zonder de Latijns-Amerikaanse tomaten geen Italiaanse pizza, zonder Indonesische specerijen geen speculaas, zonder aardappelen uit de Andes geen boerenkoolstamppot. Dankzij vakanties, kookboeken en blogs proberen thuiskokers en professionele koks vaker dan ooit nieuwe smaken uit, denk aan het toevoegen van onder meer Aziatische ingrediënten aan Europese traditionele gerechten en andere kooktechnieken. Maar er is doorgaans wel gedegen kennis van smaak en techniek nodig om met die vernieuwingen een geslaagde creatie tot stand te brengen.

Trekkend been

Er bestaat nog steeds zoiets als een traditionele keuken die door koks werd geperfectioneerd, denk aan de Frans-klassieke keuken. De geslaagde smaakcombinaties bewijzen zich nog iedere dag. En dan legt op een dag een kokkie, net droog achter zijn oren, even een paar stengels citroengras in de blanquette de veau. ,,Voor een frisse toets, chef! Fusion!” Sindsdien slijt hij zijn dagen in een autosloperij, met een trekkend been als wrange herinnering aan zijn culinaire dwaling.

Nikkei

Gelukkig weerhouden minder geslaagde combinaties van collega’s getalenteerde koks er niet van om goed doordacht smaken te combineren. Zij laten zich inspireren door bijvoorbeeld de innige verbintenis tussen de Japanse en Peruviaanse keuken, de Nikkei-stijl. De Nikkei zijn Japanners die buiten Japan wonen, bijvoorbeeld al zo’n honderd jaar in Peru. Ook in Rotterdam kun je met dit eten kennismaken, zoals in Ceviche y Maas op Katendrecht. Andere restaurants die naam maken met Latijns-Aziatische hapjes, zijn Ají aan de Pannekoekstraat. En Three in Hillegersberg. Nieuwe kooktechnieken toepassen en beleving zijn in dit restaurant net zo belangrijk als het koken zelf. Three is dan ook een goed voorbeeld van inhoudelijke vernieuwing.

Japonesas paulistas

Het verhaal van Three start begin jaren 90. Rotterdammer Robin Bravenboer trakteert een doodsaaie Meent met de Baja Beach Club op een shocktherapie. Het succes stelt hem in staat een horeca-imperium op te bouwen met zaken als Crazy Piano’s, een Baja in Barcelona en cafés als Lebbink en Van Eijk. Na de verkoop van de Baja en Crazy Piano’s begin deze eeuw verblijdt Bravenboer consumenten in 26 landen met de exclusieve zeepjes van Gamila Secret, gemaakt van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Hij ontdekt tijdens de vele zakenreizen dat vooral Japanse restaurants bijna overal ter wereld lekker en gezond eten serveren. Bravenboer ervaart de sfeer doorgaans als stijfjes. Op een dag bezoekt hij São Paulo. Al meer dan een eeuw huisvest de stad Japanse immigranten, inmiddels meer dan een half miljoen. De reden van hun aanwezigheid: werk op de koffieplantage aan het begin van de 20e eeuw. De koffieboeren kwamen handen tekort na het afschaffen van de slavernij. De Japonesas paulistas, de oorspronkelijke inwoners en de Brazilianen van Afrikaanse en Europese origine nuttigden hun eigen eten. Gaandeweg vond er kruisbestuiving plaats.

Little Tokyo

Robin Bravenboer belandt in de wijk Little Tokyo. De zinderende Braziliaanse metropool en het geboden eten brengen hem op een idee. De Japanners serveren Aziatisch eten met interessante Braziliaanse invloeden, zoals het gebruik van tropisch fruit. Bravenboer ervoer eerder in Barcelona dat Catalanen hun eten serieus nemen en doorgaans feilloos kwaliteit herkennen. Hij besluit het Japans-Braziliaanse idee van voedsel klaarmaken te onderwerpen aan het oordeel van de kieskeurige Catalanen en opent Ikibana Sarrià in het chique district Sarrià-Saint Gervasi. De gerechten slaan aan. Aangemoedigd door het succes opent Robin Bravenboer een tweede Ikibana aan de Parallel. Het speelse interieur van deze zaak levert hem internationale prijzen op. Het door golvende houtstroken invallende licht zorgt voor een opvallend schaduwspel, een verwijzing naar het Japanse schimmentheater en het tropische woud van Brazilië.

Gereserveerd

Robin Bravenboer besluit op een zeker moment dat ook Rotterdam toe is aan de Japans-Braziliaanse keuken van Ikibana. Hij wil Europese invloeden laten toevoegen. Want er zijn overeenkomsten aan te wijzen bij Japans en Frans eten, zoals de verfijning, het gebruik van verse ingrediënten en de smaakbalans. Robin gaat op zoek naar een chef-kok die de klassieke en moderne internationale keuken bewezen onder de knie heeft. Hij komt uit bij Merijn Sips, die na Café Rotterdam aan een nieuwe uitdaging toe is. Hij leerde het vak onder meer in De Librije van Johnny Boer, Den Blijkers Las Palmas en De Harmonie. Merijn Sips reageert gereserveerd, Bravenboer moet hem eerst overtuigen. Dat beschouwt hij als een uitdaging en hij stelt Sips voor zijn zaken in Barcelona te laten zien. Sips stemt in, op voorwaarde dat er geen verplichting aan vastzit. Bravenboer gaat akkoord. In Barcelona ziet Sips mogelijkheden. De fris- en lichtheid van het eten spreken hem aan. Hij weet andere Rotterdamse kooktalenten aan zich te binden en gaat aan de slag.

Chic-informeel

Na binnenkomst is direct duidelijk: Three is een chic-informele winkel. Vanaf half vijf in de namiddag zijn gasten welkom. Zij bestellen wat bij hun stemming of doel van een etentje past. De ene keer is het bezoek zakelijk, de andere keer ga je gezellig met de vriendinnenclub hapjes eten. De kaart houdt hier rekening mee. Je kunt lekker een uurtje snoepen en eten delen. Je kunt ook kiezen voor lang dineren. Er valt ook wat te beleven, denk aan table magic. Een aantal tafels en stoelen zijn zo gepositioneerd dat je niet op elkaars lip zit, maar wel makkelijk contact met anderen kunt maken. Wil je de magie en het contact niet, ook goed. Vrijheid, blijheid, daar draait het om.

Cod Colada

Het geserveerde eten laat zich omschrijven als smaakvol, licht en elegant, de smaakcombinaties zijn verrassend innovatief zonder uit de bocht te vliegen. Zoals de perfect gegaarde kabeljauw die schuilgaat onder een schuimige kokossaus met een vleugje citroengras. ,,Cod Colada!” roept een medegast uit. Ook de bietjes met oriëntaalse krotensaus met goed doordachte smaken bevallen. Frankrijk ontmoet de tropen via Japan in de Paralelo Urimaki: foie mi-cuit, rijst, bananenchips, afgetopt met kaviaartruffel. Zonder de altijd wat overheersende truffelsmaak is het hapje al lekker genoeg. Smaken verschillen. Heel fijn is de grillsmaak van de kip met verse ananas, die van de robatayaki komt. Bij deze grill komt het product niet in aanraking met het rooster. Zo voorkomt de kok donkere strepen die een bittere smaak geven. Vlees en groenten garen ook gelijkmatiger boven de hittestraling van het houtskool.

Conclusie: slimme smaakjes kunnen eten in Hillegersberg in een originele setting, voorzien van een flinke snuf Robin Bravenboer-excentriciteit, is een ervaring die beklijft.


Views

1k+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

5k+

BAR gooit de handdoek in de ring

Nog zeven maanden vlammen en dan is het over en uit voor BAR.

Foto van 'Ilja Post'

16 NOV 2018

Het is voorbij, over en uit, finito. Na zes jaar stopt de Rotterdamse nachtclub BAR ermee: 30 juni 2019 sluiten de eigenaars definitief de deuren. Online is hun beroemde slogan ‘this must be the place’ al veranderd in ‘this must be the end’.

Underground


Views

300+

Rijkdom als bron van geluk

Foto van ''

13 NOV 2018

Hoe stellen ouders grenzen in een supermateriële wereld waarin kinderen opgroeien met de nieuwste gadgets, merkkleding en funny trips? Families als de Trumps en Kardashians geven het idee dat rijkdom onuitputtelijk is. Als liefde wordt uitgedrukt in geld, dan wil je er toch zoveel mogelijk van hebben? De Vrekkin, een hilarische familiekomedie van Het Nationale Theater, gaat over een schaamteloze familie met te veel geld en te weinig realiteitsbesef. Moeders mode-imperium lijkt een onuitputtelijke bron van geld voor haar kinderen die zich tot inhalige mormels ontwikkelen. Als ze zich realiseert dat iedereen van haar profiteert, gooit moeder de kluis dicht. Niemand wil louter een creditcard met armen en benen zijn. Ondertussen leven haar kinderen zich uit in geheimen, stiekeme verlangens en foute vriendjes. De gezinschaos is compleet. Het stuk laat zien dat je een gezin niet kunt runnen als een bedrijf en dat geld niet hetzelfde is als oprechte aandacht.

De Vrekkin van het Nationale Theater, 25 november, Theater Rotterdam Schouwburg


Views

400+

iKapitein wint Aardig Onderweg Award

Foto van ''

13 NOV 2018

iKapitein Wesley dos Santos pakte de hoofdprijs van de Aardig Onderweg Award, een initiatief van de RET. Met de 25.000 euro die hij hierbij won, kan hij een elektrische sloep laten bouwen. Met deze boot wil Wesley toeristen en Rotterdammers vanaf het water zijn wijk Delfshaven en ook andere delen van Rotterdam laten zien. Terwijl de sloep over het water vaart, verzamelt de sloep met een vuilvanger plastic. Dankzij deze slimme dubbelfunctie kende de jury Wesley dos Santos de hoofdprijs toe. De award is niet het eerste succes voor de Rotterdammer. Hij maakt ook furore met Diversité Footwear, een schoenenmerk dat hij met zijn spaargeld financierde. Samen met zakenpartner Adilson Araújo verkoopt Wesley de schoenen via de website.


Views

200+

Ontruiming meubelzaak Zuiderster door conflict

Foto van ''

7 NOV 2018

Zware tijden voor de bekende meubelzaak de Zuiderster. Vanwege een juridisch conflict met de nieuwe vastgoedeigenaar moet de meubelshowroom aan de Hoofdweg ontruimd worden. Een flinke domper voor directeur Rene de Blok.

Familiebedrijf


Views

800+

Stem op je favoriete Rotterdamse gebouw

Stadswinkel Stadhuis. Foto: Roos Aldershoff

Foto van ''

7 NOV 2018

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2018? Het Erasmus MC, de Boston & Seatle of toch die oude, vertrouwde Nieuwe Binnenweg. Stemmen kan nog tot en met 5 december.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen 10 gebouwen gekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.


Views

400+

Duurzaamheidswinkel: gratis tips en advies

Je kunt de Duurzaamheidswinkel bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 9.30-16.30 uur en op zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Foto van ''

7 NOV 2018

In winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde opende onlangs de eerste Duurzaamheidswinkel van de stad. Gemeente Rotterdam, de WoonWijzerwinkel en VVE-010 geven daar gratis advies en praktische tips over het verduurzamen van woning en leefomgeving. Bezoekers zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.

Hieronder alvast vijf tips waarmee je zowel energie als geld bespaart.


Views

400+

Dj Nicky Romero over het belang van goed ontbijten

Foto van ''

6 NOV 2018

Aan boord van Raderstoomboot De Majesteit vond afgelopen maandag de opening plaats van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. Daar ontbeten twee Rotterdamse schoolklassen in het bijzijn van dj Nicky Romero, die de kinderen een mini-masterclass gaf.

Een feestje voor iedereen
De 16e editie van dit educatieve ontbijtevenement draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’ Deze week gaan een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen gezond en gezellig ontbijten.

Schijf van Vijf
In 275 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijtje in het stadhuis. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf, compleet met placemats, doe-boekjes, posters en allerhande lesmateriaal.


Views

300+

CLUB GEWALT brengt ode aan misgelopen subsidie

Foto van 'Ilja Post'

24 OKT 2018

Zo verdrietig als je kunt zijn wanneer je een huisdier of geliefde verliest, zo droevig zijn de performers van muziektheatercollectief CLUB GEWALT over een hen ontnomen voorstelling vanwege een aantal weggevallen subsidies. Met hun nieuwste project, Een requiem voor een requiem, nemen ze afscheid van ‘een voorstelling die nooit het licht mocht zien’.

5-jarig jubileum
Het hád allemaal zo mooi kunnen zijn, stelt zakelijk leider Rick Mouwen. CLUB GEWALT, dat dit jaar 5 jaar bestaat, zou dit lustrum eigenlijk vieren met een nieuwe voorstelling en een landelijke theatertour. Deze moest echter gecanceld worden vanwege een aantal negatieve beoordelingen van verschillende fondsen, waardoor ze de benodigde subsidie hiervoor aan hun neus voorbij zagen gaan.

Prestigieuze nominaties
Een behoorlijk drama voor het zeven performers sterke muziektheatercollectief dat zich dankzij eerdere subsidiegelden kon ontwikkelen in het zelfstandig componeren en produceren van hun eigen voorstellingen die schuren tussen de genres muziektheater en opera. ,,Een aanpak die ons dit en vorig jaar nog een nominatie voor de prestigieuze BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs opleverde”, aldus Mouwen, die tevens trots verhaalt over de eerdere samenwerking met de Operadagen Rotterdam.


Views

1k+

Likeability of 5

‘Wat weet jij van vegans, moslima’s en transgenders?

‘Levend boek’ Rianne Volkering in gesprek met een paar ‘lezers’. Foto: Bas Wondergem

Foto van 'Ilja Post'

23 OKT 2018

Praten met een ‘levend boek’: het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 27 oktober tijdens Human Library in de Centrale Bibliotheek. Deze levende boeken zijn mensen over wie veel vooroordelen bestaan, zoals een zakenvrouw, een ex-gedetineerde of een transgender.

Deense succesformule
De Deense succesformule Human Library is in verschillende landen uitgerold. Human Library vindt voor de derde keer plaats in de Centrale Bibliotheek. Net als in een gewone bibliotheek biedt de ‘menselijke bibliotheek’ bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Het verschil is dat dit niet gebeurt door een boek te lezen, maar door in gesprek te gaan met iemand met een extreem levensverhaal, een opvallend beroep, een zeldzame aandoening of een specifieke levensovertuiging.

Niet-alledaagse verhalen
Rianne Volkering is zo iemand met een niet-alledaags verhaal. Zij was ooit een hij, een transgender dus. Een gegeven dat veel mensen reuze interessant vinden, zegt zij. ,,Vooral over mijn geslachtsoperatie willen ‘lezers’ vaak alles weten. Niet zelden tot in de kleinste details. Ik ben heel wat gewend, maar sta regelmatig met mijn oren te klapperen over de directe vragen die mensen op mij afvuren.”


like
user_0b080a2a85e1c9efa10b535577663cb262633020_avatar

Views

1k+

Murder ballads: koffietafelboek voor macabere mens

Foto: Vera Cornel

Foto van 'Ilja Post'

20 OKT 2018

Donkere popmuziek maakte hij al. Thomas, gitarist/pianist van de Rotterdamse ‘pop-noir’ band The Bullfight en eigenaar van platenlabel Brandy Alexander Recordings, houdt nu eenmaal van muziek die niet te zoetsappig is. Murder ballads, songs die verhalen over de donkere en destructieve kant van de liefde, niet zelden uitmondend in moord en doodslag, passen dan ook prima in zijn straatje.

Crime passionel


Views

1k+

Haute cuisine voor maximaal tien: De Kade

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

20 OKT 2018

Vincent en Jan eten elke week samen saoto soep op de West-Kruiskade, voor een sessie kruisbestuiving en slap ouwehoeren.

Zo’n eens per week wandelen Jan Katsma en Vincent van Bruchem door de Gouvernestraat richting de West-Kruiskade om een saoto soep te eten bij De Kade. Beide heren werken in Buro, het bedrijfsverzamelgebouw boven Kino waar voornamelijk mensen uit de filmindustrie kantoor houden.


Views

1k+

Illustrator Joni Kling bestormt de kunst-scene

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ontmoet Joni Kling van Studio Kling. Een jonge, autonome kunstenaar en grafisch illustrator die inmiddels hoge ogen gooit in het Rotterdamse. Zien wat zij doet en maakt? Op 2 en 3 november exposeert ze in The Performance Bar aan de Boomgaardsstraat.

Liefste hobby


Views

1k+

Hoe Goslink zelfs muziek haalt uit een deurdrempel

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ze zeggen weleens: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als daar iets van waar is, dan is muzikant-kunstenaar-schilder-liedjesschrijver-tekenaar-instrumentbouwer Harm Goslink Kuiper precies het tegenovergestelde.

Visolieblik


Views

900+

Nieuw in het Liskwartier: Osteria Liz

Foto: Peter Baas

Foto van ''

12 OKT 2018

Op de hoek van de Berkelselaan en Bergselaan, waar voorheen café Van der Kolk zat en daarvoor DOEN, valt weer wat te drinken en te eten. Sinds een week huist Osteria Liz in het karakteristieke hoekpand.

Liskwartier


Views

1k+

Rotterdam op RTL4: ‘De Beste van Nederland’

Foto van ''

12 OKT 2018

RTL4 presenteert deze zondag 14 oktober om 16.00 uur een speciale uitzending van ‘De Beste van Nederland’. In deze uitzending, geproduceerd door het productiebedrijf Stay in Touch Media, komen de ‘hotspots’ van Rotterdam voorbij. Omdat Rotterdam razend populair is geworden in de afgelopen jaren, vindt het Rotterdamse productiebedrijf het de hoogste tijd om een eerbetoon aan deze bijzondere stad te geven.

Rotterdamse hotspots


Views

400+

Hatsikidee, met de bus naar Fabeltjesland

Foto van 'Ilja Post'

12 OKT 2018

Hoewel al jaren niet meer op de ‘kijkbuis’, is de Fabeltjeskrant opnieuw mateloos populair. Met een tentoonstelling in LP2, een vertelling over de oorsprong van het beroemde kinderprogramma in het Bibliotheekcollege op 19 oktober én een theatrale bustour naar de bakermat van Fabeltjesland, het Rotterdamse Vreewijk.

Gekamde haartjes


Views

900+

Op zoek naar De Belofte van Rotterdam

Juryleden Casper Knipscheer (Twist Agency), Jasper Cremers (Red Bull Music Studio’s) en Amir Charles (3FM Talent) voelen de genomineerden in aanloop naar de awardshow aan de tand betreffende hun toekomstplannen en carrièreperspectief. Foto: Marc Nolte

Foto van 'Ilja Post'

5 OKT 2018

De band Bourbon Avenue, singer-songwriter WARD, rapper Djesco en electro-artiest HighrFreeqncs; eerder wonnen ze elk in hun eigen categorie een mooie geldprijs en een belangrijk optreden tijdens de Sena Performers Grote Prijs Van Rotterdam. Bovendien maken ze 3 december kans om ‘De Belofte’ van 2019 te worden.

Battle tussen de best of the best


Views

1k+

Chief Ouwe Dibbes, een Rotterdammer in Sierra Leone

Foto: Rick Nederstigt

Foto van 'Ilja Post'

3 OKT 2018

Sander de Kramer kan moeilijk tegen onrecht. Zo was hij als kind, als hoofdredacteur van de Rotterdamse daklozenkrant en zo is hij als aanjager van de Sunday Foundation; een stichting die hij in 2007 mede-oprichtte om het leed van oorlogswezen uit Sierra Leone een beetje te verzachten.

Slechtste plek op aarde


Views

1k+