Ilja Post
Ilja Post Binnenland 18 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Roffa Mon Amour strijdt om voortbestaan

Flink schrikken voor de organisatie van Roffa Mon Amour. Nadat op het laatste moment twee belangrijke subsidieverstrekkers wegvielen, hangt het voortbestaan van het filmfestival aan een zijden draadje.

Crowdfunding

Om de zesde editie, die gepland staat van 18 tot en met 29 juli, alsnog doorgang te laten vinden, zijn initiatiefnemers Lisa Smith en Charlotte van Zanten als de gesmeerde bliksem een crowdfundingactie gestart. Ze hebben nog tot 13 juli om de benodigde 12.500 euro op te halen. Lukt dat niet, dan bestaat Roffa Mon Amour volgend jaar niet meer.

Geen financieel vangnet

“Een maand voor het festival een crowdfunding starten om de voortgang van je festival te kunnen garanderen is niet ideaal”, zegt Charlotte. “Maar we kunnen momenteel niet anders. De afwijzing van een aantal grote geldschieters viel slechts drie weken geleden op de mat. Als startende en kleine organisatie hebben wij geen financieel vangnet. Als één subsidie niet toezegt kan het de das omdoen omdat we het gat in de begroting niet kunnen opvangen.”

Dat je nooit op subsidie mag rekenen, weten Lisa en Charlotte zelf ook. Maar deze bewuste subsidieverstrekker – de naam houden ze vooralsnog liever voor zich – is de afgelopen jaren zo’n trouwe sponsor gebleken, dat ze er stiekem van uit gingen dat ze ook dit jaar weer hun steun zouden betuigen.

Overdekte locatie

Helemaal omdat ze het twaalfdaagse festival zojuist in een compleet nieuw jasje hadden gestoken. Charlotte: ,,Na vijf jaar films vertonen in de openlucht hebben we dit jaar gekozen voor een overdekte locatie. Twee zelfs, beide op Zuid: het Drijvend Paviljoen en het filmhuis van LantarenVenster.”

27 filmvertoningen

Maar dat niet alleen, ook wisten ze voor deze zesde editie de prestigieuze Summer Film School naar Rotterdam te halen, waar overdag filmcolleges over Alain Resnais en Brian De Palma te volgen zijn. Andere grote vernieuwingen: een speciaal kinderprogramma en bredere programmering met maar liefst 27 filmvertoningen.

Tegenprestatie

,,Extra jammer dus dat juist deze editie door geldgebrek in het water dreigt te vallen”, aldus Charlotte. ,,Door de slechte timing is het nu erg stressvol. Wel geloof ik dat crowdfunding de toekomst is. Het is bovendien een manier om je festival op positieve manier onder de aandacht te brengen. Steun je ons, dan krijg je er iets heel moois voor terug. Van een Roffa Mon Amour sweatshirt tot een exclusieve openluchtfilmvertoning voor jouw eigen feestje.”

Blijven vechten

Duidelijk is dat Lisa en Charlotte blijven vechten voor hun voortbestaan en met de crowdfunding belichten zij hun missie nog eens goed. ,,Filmhuisfilms vertonen op laagdrempelige locaties, zodat niet alleen de elite kan genieten van verhalen die net een stukje dieper gaan dan wat Hollywood ons alsmaar voorschotelt. Met film kun je de wereld verbeteren en daarom organiseren wij Roffa Mon Amour."

Doneren

Steun ook jij het Roffa Mon Amour Filmavontuur? Doneren kan via de volgende link: https://www.voordekunst.nl/projecten/7427-roffa-mon-amour-filmfestival.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.