Rotterdam

‘Natuurwijn veranderde mijn leven’

Foto van ''

29 JUN 2018

Natuurwijn fascineert steeds meer wijnliefhebbers. De wijnen staan dan ook vaker op de kaarten van de Rotterdamse horeca. Maud van Berlo specialiseerde zich als eerste wijnhandelaar van de stad in een fenomeen dat de wijnwereld splijt. Want over de smaken zijn de meningen opvallend verdeeld. Gelukkig beschikt iedereen over een tong en neus die je in Mauds winkel in de Schietbaanstraat aan het werk kunt zetten. Eigen ervaring eerst!

Bende zonder Zwavel

,,Ik werkte in de jeugdzorg en dat viel me steeds zwaarder. Kinderen van hun ouders te moeten scheiden is emotioneel heftig. Door bezuinigingen kreeg ik minder tijd voor de ouders en de kinderen. Ik wilde het roer omgooien. Tijdens een vakantie acht jaar geleden belandde ik in La Cave Saint-Martin, een wijnbar in de Franse Languedoc. De Nederlandse eigenaar Raymond Le Coq schonk een wijn die naar meer smaakte. Tot dan dronk ik wel een wijntje maar had er geen mening over. Dit was iets heel anders. De fruitige, zuivere smaak veroorzaakte een schok, zo kende ik wijn niet. Het bleek een natuurwijn te zijn, een Morgon uit de beaujolaisstreek. De wijnboer, Marcel Lapierre, genoot al een stevige reputatie, ook in Nederland. Zo had wijnschrijver Nicolaas Klei hem al meer dan een decennium geleden bestempeld als lid van de Bende zonder Zwavel. Een wereld ging voor mij open, al wist ik toen nog niet dat natuurwijn mijn leven zou veranderen.

Dozen wijn op de achterbank

Mijn man en Raymond Le Coq moedigden me aan om wat met natuurwijn te gaan doen. Gewoon dozen wijn op de achterbank van de auto zetten en in Rotterdam aan de slag gaan. Wat hielp: mijn man is ondernemer in de haven. Ik had zelf ervaring in de horeca opgedaan voordat ik in de jeugdzorg aan de slag ging. Ik werkte in onder meer Lux en Nighttown. Ik ben eerst met de wijnen op de markt van Rotterdamse Oogst gaan staan, op het Noordplein. Daarna vond ik dit betaalbare pand in de Schietbaanstraat.

Respecteer de wijngaard

Alles aan de wereld van de natuurwijnen bevalt me. Ik ontmoet zoveel mooie bevlogen mensen. Ze willen eerlijke wijn maken en iets van waarde achterlaten. Hun insteek is een goed leven leiden en de wijngaard respecteren. Ze begeleiden de natuur met zachte hand. Je kunt ze vrijdenkers noemen, maar het zijn absoluut geen koekenbakkers. Velen zijn als wijnmaker opgeleid of hebben een achtergrond als bijvoorbeeld biochemicus. Ze huren ook kennis in. De wijnboeren werken opvallend transparant. Zo kreeg ik deze week de wijnanalyses binnen van de Belgische wijnmaker Wim Wagemans. Die wil hij delen omdat hij trots is dat het laboratorium in een van zijn wijnen geen sulfiet kan aantonen. Sulfiet is een toevoeging die een wijn stabiel maakt, zodat de wijn onder meer goed blijft op transport.

Sulfiet maakt wijn doods

Sulfiet tast naar mijn smaak de levendigheid van wijn aan. In Frankrijk is voor natuurwijn tot 20 mg sulfiet toegestaan. Natuurwijnen zijn wilder, spannender, de mondhoeken gaan na een slok omhoog. Ook een zekere lichtheid is kenmerkend. Niet licht van smaak maar qua energie, de wijn maakt je vitaal. Sulfiet maakt wijn doods.

Wijnetiketten

Het is opvallend dat wijnetiketten geen verwerkte grondstoffen en additieven vermelden. Dat is bij de meeste voedingsmiddelen wel verplicht. Het blijft bij het druivenras, sulfiet en het alcoholpercentage. Ik denk dat het een kwestie van belangen is. Als op het etiket staat wat er allemaal nog meer in zit, kan dat een schok teweegbrengen.

Geen hype

Natuurwijnen zijn wat prijziger omdat de opbrengsten per hectare gemiddeld veel lager zijn. Ze plukken de druiven met de hand en bewerken het land soms met paarden. De boeren kunnen alleen maar de goede druiven verwerken. Toevoegingen gebruiken om bijvoorbeeld onrijpheid te maskeren is niet toegestaan. Dan heb je nog niet een betere wijn, maar het is alvast een mooi begin. Natuurwijnen zijn geen hype, de wijnboeren geven met hun wijnen een signaal af.

Wijnboeren als rocksterren

Een aantal van mijn wijnboeren reist inmiddels als rocksterren de planeet over. Ze hebben een cultstatus verworven bij koks, sommeliers en wijnliefhebbers. Check bijvoorbeeld het Instagram-account van Bianka en Daniel Schmitt van Weingut Schmitt. Je ziet ze proeven met de koks en sommeliers van het Kopenhaagse NOMA, volgens sommige gidsen een van de meest avontuurlijke keukens ter wereld. Op de volgende foto zie je ze in Japan aan tafel zitten bij een topzaak. Of neem Brendan Tracey, die met importeurs een rondreis van drie weken door de VS maakt.

Een herstart qua smaak

De druiven, de bodem van de wijngaard, het klimaat en de van nature aanwezige gisten bepalen de smaak van natuurwijnen. De wijnmaker stuurt de smaak niet met fabrieksgisten, het hout van vaten of additieven, zoals bij conventionele maar ook bij genoeg biologische wijnen. Natuurwijnen zijn per definitie biologisch, omgekeerd niet. Het zijn allemaal vins de France, want ze voldoen niet aan de voorschriften die een streek voorschrijft, de Appellation Contrôlée. Denk aan smaakvoorschriften en productietechnieken. Je hebt dus geen houvast, zo van, dit is typisch een chardonnay uit de Bourgogne. Onze chardonnay is niet houterig, smaakt niet naar boter, is eerder superfris en mineraal. Je proeft heel rijp fruit. Met natuurwijnen laat je je referenties los, maak je een herstart qua smaak. Ook dat maakt deze wijnen zo spannend, er valt veel te ontdekken.”

Natuurwijn: onmiskenbaar in opmars

Ooit hadden wijnboeren niet de beschikking over het hedendaagse arsenaal aan technieken om wijn beter te maken in de kelder. Deze technieken ontwikkelden zich niet voor niets: oogsten mislukten, wijnen smaakten niet als verwacht. Dankzij hulp van de wetenschap konden boeren risico’s terugdringen. De wijnmaker kan inmiddels ook de kwaliteit en smaak sturen, met onder meer fabrieksgisten, zuurteregelaars, suikers, gassen en mechanische interventies. Zo’n 70 additieven zijn toegestaan. Veel wijnen lijken inmiddels op zuivel en smaken jaar in, jaar uit hetzelfde.

Gezonde wijngaarden

Wat blijft er te genieten voor avonturiers? Die zoeken vaker hun heil deels bij natuurwijnen, een product waarbij de wijnboer zo natuurlijk mogelijk het proces begeleidt. Wijn maken is relatief simpel, als je maar heel schoon werkt en rijp fruit gebruikt. Inzet van wetenschap is toegestaan om te voorkomen dat wijn bijvoorbeeld in azijn verandert. De boeren hebben dan ook kennis van biochemie of schakelen experts in. Deze wijnmakers hebben geen zin om te werken met pesticiden en kunstmest. Ze zien dat wijngaarden lijden onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De wijnboeren zijn zich ervan bewust dat ze niet het eeuwige leven hebben. Ze willen gezonde wijngaarden doorgeven aan een volgende generatie.


Views

1k+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

5k+

Telefoonhoesje als canvas voor kunstenaars

Foto van 'Ilja Post'

1 UUR

Als kunstenaar is het soms lastig om voldoende exposure te genereren. Daarom ging Frank van Velzen van Tucknee op zoek naar nieuwe manieren om artiesten een platform te geven. Hij print hun werk op hét item dat we altijd, overal op zak hebben: ons mobieltje. Of preciezer, het hoesje daar omheen.

Skatescene


Views

64

Reisbureau voor minima zoekt nieuwe ‘reisleider’

Foto van 'Ilja Post'

1 UUR

Rita’s Reisbureau, opgericht in 1998, organiseert vakanties voor mensen met een krappe beurs. Dat doet zij door mensen die wat over hebben te koppelen aan mensen die weinig hebben. Bijvoorbeeld door eigenaren van caravan of vakantiehuisje te vragen deze een week gratis af te staan.

Om misbruik tegen te gaan, worden deelnemers hiervoor aangemeld door dokters, psychiaters of de bestaande hulpverlening. Jezelf opgeven is – helaas pindakaas -geen optie.


Views

74

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Dynamite bij Akong

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Als Kirsti Goossens zin heeft in een lekker broodje, reist ze naar Rotterdam voor een broodje Dynamite van A-Kong.

Door Tara Lewis

Kirsti Goossens (39) was vroeger een graag geziene gast in het Rotterdamse nachtleven. Op de Oude Binnenweg komt ze dan ook aan de lopende band bekenden tegen, onder wie zelfs een ex-vriendje. Drie jaar geleden verhuisde ze echter naar Capelle aan den IJssel. ,,Mijn man woonde daar al toen ik hem ontmoette. Ik had het wel een beetje gehad in Rotterdam dus de keuze was snel gemaakt.”


Views

300+

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Foto van 'Tara Lewis'

GISTEREN

Wie uitgaat zonder alcohol is vaak aangewezen op spa rood, tomatensap en frisdrank. Gelukkig verovert Wesley Kassels de Rotterdamse horeca met zijn Mister Kombucha, als gezonde keuze in plaats van bier en frisdrank.

Twee jaar geleden ging Wesley Kassels (34) op wereldreis. ,,Ik zat een beetje vast in mijn werk als voedingsadviseur, personal trainer en gymleraar. Toen besloot ik in mijn eentje zestien maanden te gaan reizen, juist omdat ik daar slecht in ben. Het betekende wel dat ik geen werk meer zou hebben als ik terug zou komen. Zo dwong ik mezelf om na te denken over wat ik echt wilde.”

Japan


Views

500+

BAR gooit de handdoek in de ring

Nog zeven maanden vlammen en dan is het over en uit voor BAR.

Foto van 'Ilja Post'

16 NOV 2018

Het is voorbij, over en uit, finito. Na zes jaar stopt de Rotterdamse nachtclub BAR ermee: 30 juni 2019 sluiten de eigenaars definitief de deuren. Online is hun beroemde slogan ‘this must be the place’ al veranderd in ‘this must be the end’.

Underground


Views

300+

Rijkdom als bron van geluk

Foto van ''

13 NOV 2018

Hoe stellen ouders grenzen in een supermateriële wereld waarin kinderen opgroeien met de nieuwste gadgets, merkkleding en funny trips? Families als de Trumps en Kardashians geven het idee dat rijkdom onuitputtelijk is. Als liefde wordt uitgedrukt in geld, dan wil je er toch zoveel mogelijk van hebben? De Vrekkin, een hilarische familiekomedie van Het Nationale Theater, gaat over een schaamteloze familie met te veel geld en te weinig realiteitsbesef. Moeders mode-imperium lijkt een onuitputtelijke bron van geld voor haar kinderen die zich tot inhalige mormels ontwikkelen. Als ze zich realiseert dat iedereen van haar profiteert, gooit moeder de kluis dicht. Niemand wil louter een creditcard met armen en benen zijn. Ondertussen leven haar kinderen zich uit in geheimen, stiekeme verlangens en foute vriendjes. De gezinschaos is compleet. Het stuk laat zien dat je een gezin niet kunt runnen als een bedrijf en dat geld niet hetzelfde is als oprechte aandacht.

De Vrekkin van het Nationale Theater, 25 november, Theater Rotterdam Schouwburg


Views

400+

iKapitein wint Aardig Onderweg Award

Foto van ''

13 NOV 2018

iKapitein Wesley dos Santos pakte de hoofdprijs van de Aardig Onderweg Award, een initiatief van de RET. Met de 25.000 euro die hij hierbij won, kan hij een elektrische sloep laten bouwen. Met deze boot wil Wesley toeristen en Rotterdammers vanaf het water zijn wijk Delfshaven en ook andere delen van Rotterdam laten zien. Terwijl de sloep over het water vaart, verzamelt de sloep met een vuilvanger plastic. Dankzij deze slimme dubbelfunctie kende de jury Wesley dos Santos de hoofdprijs toe. De award is niet het eerste succes voor de Rotterdammer. Hij maakt ook furore met Diversité Footwear, een schoenenmerk dat hij met zijn spaargeld financierde. Samen met zakenpartner Adilson Araújo verkoopt Wesley de schoenen via de website.


Views

200+

Ontruiming meubelzaak Zuiderster door conflict

Foto van ''

7 NOV 2018

Zware tijden voor de bekende meubelzaak de Zuiderster. Vanwege een juridisch conflict met de nieuwe vastgoedeigenaar moet de meubelshowroom aan de Hoofdweg ontruimd worden. Een flinke domper voor directeur Rene de Blok.

Familiebedrijf


Views

800+

Stem op je favoriete Rotterdamse gebouw

Stadswinkel Stadhuis. Foto: Roos Aldershoff

Foto van ''

7 NOV 2018

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2018? Het Erasmus MC, de Boston & Seatle of toch die oude, vertrouwde Nieuwe Binnenweg. Stemmen kan nog tot en met 5 december.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen 10 gebouwen gekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.


Views

400+

Duurzaamheidswinkel: gratis tips en advies

Je kunt de Duurzaamheidswinkel bezoeken op dinsdag t/m vrijdag van 9.30-16.30 uur en op zaterdag van 12.00-17.00 uur.

Foto van ''

7 NOV 2018

In winkelcentrum Keizerswaard in IJsselmonde opende onlangs de eerste Duurzaamheidswinkel van de stad. Gemeente Rotterdam, de WoonWijzerwinkel en VVE-010 geven daar gratis advies en praktische tips over het verduurzamen van woning en leefomgeving. Bezoekers zien wat simpele energiebesparende maatregelen kunnen doen voor hun portemonnee.

Hieronder alvast vijf tips waarmee je zowel energie als geld bespaart.


Views

500+

Dj Nicky Romero over het belang van goed ontbijten

Foto van ''

6 NOV 2018

Aan boord van Raderstoomboot De Majesteit vond afgelopen maandag de opening plaats van het jaarlijkse Nationaal Schoolontbijt. Daar ontbeten twee Rotterdamse schoolklassen in het bijzijn van dj Nicky Romero, die de kinderen een mini-masterclass gaf.

Een feestje voor iedereen
De 16e editie van dit educatieve ontbijtevenement draagt het thema ‘Een feestje voor iedereen!’ Deze week gaan een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen gezond en gezellig ontbijten.

Schijf van Vijf
In 275 gemeenten brengen schoolklassen hun burgemeester een ontbijtje in het stadhuis. Alle kinderen krijgen een ontbijtpakket volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf, compleet met placemats, doe-boekjes, posters en allerhande lesmateriaal.


Views

300+

CLUB GEWALT brengt ode aan misgelopen subsidie

Foto van 'Ilja Post'

24 OKT 2018

Zo verdrietig als je kunt zijn wanneer je een huisdier of geliefde verliest, zo droevig zijn de performers van muziektheatercollectief CLUB GEWALT over een hen ontnomen voorstelling vanwege een aantal weggevallen subsidies. Met hun nieuwste project, Een requiem voor een requiem, nemen ze afscheid van ‘een voorstelling die nooit het licht mocht zien’.

5-jarig jubileum
Het hád allemaal zo mooi kunnen zijn, stelt zakelijk leider Rick Mouwen. CLUB GEWALT, dat dit jaar 5 jaar bestaat, zou dit lustrum eigenlijk vieren met een nieuwe voorstelling en een landelijke theatertour. Deze moest echter gecanceld worden vanwege een aantal negatieve beoordelingen van verschillende fondsen, waardoor ze de benodigde subsidie hiervoor aan hun neus voorbij zagen gaan.

Prestigieuze nominaties
Een behoorlijk drama voor het zeven performers sterke muziektheatercollectief dat zich dankzij eerdere subsidiegelden kon ontwikkelen in het zelfstandig componeren en produceren van hun eigen voorstellingen die schuren tussen de genres muziektheater en opera. ,,Een aanpak die ons dit en vorig jaar nog een nominatie voor de prestigieuze BNG Bank Nieuwe Theatermakersprijs opleverde”, aldus Mouwen, die tevens trots verhaalt over de eerdere samenwerking met de Operadagen Rotterdam.


Views

1k+

Likeability of 5

‘Wat weet jij van vegans, moslima’s en transgenders?

‘Levend boek’ Rianne Volkering in gesprek met een paar ‘lezers’. Foto: Bas Wondergem

Foto van 'Ilja Post'

23 OKT 2018

Praten met een ‘levend boek’: het klinkt misschien wat vreemd, maar het is mogelijk op zaterdag 27 oktober tijdens Human Library in de Centrale Bibliotheek. Deze levende boeken zijn mensen over wie veel vooroordelen bestaan, zoals een zakenvrouw, een ex-gedetineerde of een transgender.

Deense succesformule
De Deense succesformule Human Library is in verschillende landen uitgerold. Human Library vindt voor de derde keer plaats in de Centrale Bibliotheek. Net als in een gewone bibliotheek biedt de ‘menselijke bibliotheek’ bezoekers de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Het verschil is dat dit niet gebeurt door een boek te lezen, maar door in gesprek te gaan met iemand met een extreem levensverhaal, een opvallend beroep, een zeldzame aandoening of een specifieke levensovertuiging.

Niet-alledaagse verhalen
Rianne Volkering is zo iemand met een niet-alledaags verhaal. Zij was ooit een hij, een transgender dus. Een gegeven dat veel mensen reuze interessant vinden, zegt zij. ,,Vooral over mijn geslachtsoperatie willen ‘lezers’ vaak alles weten. Niet zelden tot in de kleinste details. Ik ben heel wat gewend, maar sta regelmatig met mijn oren te klapperen over de directe vragen die mensen op mij afvuren.”


like
user_0b080a2a85e1c9efa10b535577663cb262633020_avatar

Views

1k+

Murder ballads: koffietafelboek voor macabere mens

Foto: Vera Cornel

Foto van 'Ilja Post'

20 OKT 2018

Donkere popmuziek maakte hij al. Thomas, gitarist/pianist van de Rotterdamse ‘pop-noir’ band The Bullfight en eigenaar van platenlabel Brandy Alexander Recordings, houdt nu eenmaal van muziek die niet te zoetsappig is. Murder ballads, songs die verhalen over de donkere en destructieve kant van de liefde, niet zelden uitmondend in moord en doodslag, passen dan ook prima in zijn straatje.

Crime passionel


Views

1k+

Haute cuisine voor maximaal tien: De Kade

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Foto van 'Tara Lewis'

20 OKT 2018

Vincent en Jan eten elke week samen saoto soep op de West-Kruiskade, voor een sessie kruisbestuiving en slap ouwehoeren.

Zo’n eens per week wandelen Jan Katsma en Vincent van Bruchem door de Gouvernestraat richting de West-Kruiskade om een saoto soep te eten bij De Kade. Beide heren werken in Buro, het bedrijfsverzamelgebouw boven Kino waar voornamelijk mensen uit de filmindustrie kantoor houden.


Views

1k+

Illustrator Joni Kling bestormt de kunst-scene

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ontmoet Joni Kling van Studio Kling. Een jonge, autonome kunstenaar en grafisch illustrator die inmiddels hoge ogen gooit in het Rotterdamse. Zien wat zij doet en maakt? Op 2 en 3 november exposeert ze in The Performance Bar aan de Boomgaardsstraat.

Liefste hobby


Views

1k+

Hoe Goslink zelfs muziek haalt uit een deurdrempel

Foto van 'Ilja Post'

13 OKT 2018

Ze zeggen weleens: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als daar iets van waar is, dan is muzikant-kunstenaar-schilder-liedjesschrijver-tekenaar-instrumentbouwer Harm Goslink Kuiper precies het tegenovergestelde.

Visolieblik


Views

900+

Nieuw in het Liskwartier: Osteria Liz

Foto: Peter Baas

Foto van ''

12 OKT 2018

Op de hoek van de Berkelselaan en Bergselaan, waar voorheen café Van der Kolk zat en daarvoor DOEN, valt weer wat te drinken en te eten. Sinds een week huist Osteria Liz in het karakteristieke hoekpand.

Liskwartier


Views

1k+