Rotterdam

‘Natuurwijn veranderde mijn leven’

Foto van ''

29 JUN 2018

Natuurwijn fascineert steeds meer wijnliefhebbers. De wijnen staan dan ook vaker op de kaarten van de Rotterdamse horeca. Maud van Berlo specialiseerde zich als eerste wijnhandelaar van de stad in een fenomeen dat de wijnwereld splijt. Want over de smaken zijn de meningen opvallend verdeeld. Gelukkig beschikt iedereen over een tong en neus die je in Mauds winkel in de Schietbaanstraat aan het werk kunt zetten. Eigen ervaring eerst!

Bende zonder Zwavel

,,Ik werkte in de jeugdzorg en dat viel me steeds zwaarder. Kinderen van hun ouders te moeten scheiden is emotioneel heftig. Door bezuinigingen kreeg ik minder tijd voor de ouders en de kinderen. Ik wilde het roer omgooien. Tijdens een vakantie acht jaar geleden belandde ik in La Cave Saint-Martin, een wijnbar in de Franse Languedoc. De Nederlandse eigenaar Raymond Le Coq schonk een wijn die naar meer smaakte. Tot dan dronk ik wel een wijntje maar had er geen mening over. Dit was iets heel anders. De fruitige, zuivere smaak veroorzaakte een schok, zo kende ik wijn niet. Het bleek een natuurwijn te zijn, een Morgon uit de beaujolaisstreek. De wijnboer, Marcel Lapierre, genoot al een stevige reputatie, ook in Nederland. Zo had wijnschrijver Nicolaas Klei hem al meer dan een decennium geleden bestempeld als lid van de Bende zonder Zwavel. Een wereld ging voor mij open, al wist ik toen nog niet dat natuurwijn mijn leven zou veranderen.

Dozen wijn op de achterbank

Mijn man en Raymond Le Coq moedigden me aan om wat met natuurwijn te gaan doen. Gewoon dozen wijn op de achterbank van de auto zetten en in Rotterdam aan de slag gaan. Wat hielp: mijn man is ondernemer in de haven. Ik had zelf ervaring in de horeca opgedaan voordat ik in de jeugdzorg aan de slag ging. Ik werkte in onder meer Lux en Nighttown. Ik ben eerst met de wijnen op de markt van Rotterdamse Oogst gaan staan, op het Noordplein. Daarna vond ik dit betaalbare pand in de Schietbaanstraat.

Respecteer de wijngaard

Alles aan de wereld van de natuurwijnen bevalt me. Ik ontmoet zoveel mooie bevlogen mensen. Ze willen eerlijke wijn maken en iets van waarde achterlaten. Hun insteek is een goed leven leiden en de wijngaard respecteren. Ze begeleiden de natuur met zachte hand. Je kunt ze vrijdenkers noemen, maar het zijn absoluut geen koekenbakkers. Velen zijn als wijnmaker opgeleid of hebben een achtergrond als bijvoorbeeld biochemicus. Ze huren ook kennis in. De wijnboeren werken opvallend transparant. Zo kreeg ik deze week de wijnanalyses binnen van de Belgische wijnmaker Wim Wagemans. Die wil hij delen omdat hij trots is dat het laboratorium in een van zijn wijnen geen sulfiet kan aantonen. Sulfiet is een toevoeging die een wijn stabiel maakt, zodat de wijn onder meer goed blijft op transport.

Sulfiet maakt wijn doods

Sulfiet tast naar mijn smaak de levendigheid van wijn aan. In Frankrijk is voor natuurwijn tot 20 mg sulfiet toegestaan. Natuurwijnen zijn wilder, spannender, de mondhoeken gaan na een slok omhoog. Ook een zekere lichtheid is kenmerkend. Niet licht van smaak maar qua energie, de wijn maakt je vitaal. Sulfiet maakt wijn doods.

Wijnetiketten

Het is opvallend dat wijnetiketten geen verwerkte grondstoffen en additieven vermelden. Dat is bij de meeste voedingsmiddelen wel verplicht. Het blijft bij het druivenras, sulfiet en het alcoholpercentage. Ik denk dat het een kwestie van belangen is. Als op het etiket staat wat er allemaal nog meer in zit, kan dat een schok teweegbrengen.

Geen hype

Natuurwijnen zijn wat prijziger omdat de opbrengsten per hectare gemiddeld veel lager zijn. Ze plukken de druiven met de hand en bewerken het land soms met paarden. De boeren kunnen alleen maar de goede druiven verwerken. Toevoegingen gebruiken om bijvoorbeeld onrijpheid te maskeren is niet toegestaan. Dan heb je nog niet een betere wijn, maar het is alvast een mooi begin. Natuurwijnen zijn geen hype, de wijnboeren geven met hun wijnen een signaal af.

Wijnboeren als rocksterren

Een aantal van mijn wijnboeren reist inmiddels als rocksterren de planeet over. Ze hebben een cultstatus verworven bij koks, sommeliers en wijnliefhebbers. Check bijvoorbeeld het Instagram-account van Bianka en Daniel Schmitt van Weingut Schmitt. Je ziet ze proeven met de koks en sommeliers van het Kopenhaagse NOMA, volgens sommige gidsen een van de meest avontuurlijke keukens ter wereld. Op de volgende foto zie je ze in Japan aan tafel zitten bij een topzaak. Of neem Brendan Tracey, die met importeurs een rondreis van drie weken door de VS maakt.

Een herstart qua smaak

De druiven, de bodem van de wijngaard, het klimaat en de van nature aanwezige gisten bepalen de smaak van natuurwijnen. De wijnmaker stuurt de smaak niet met fabrieksgisten, het hout van vaten of additieven, zoals bij conventionele maar ook bij genoeg biologische wijnen. Natuurwijnen zijn per definitie biologisch, omgekeerd niet. Het zijn allemaal vins de France, want ze voldoen niet aan de voorschriften die een streek voorschrijft, de Appellation Contrôlée. Denk aan smaakvoorschriften en productietechnieken. Je hebt dus geen houvast, zo van, dit is typisch een chardonnay uit de Bourgogne. Onze chardonnay is niet houterig, smaakt niet naar boter, is eerder superfris en mineraal. Je proeft heel rijp fruit. Met natuurwijnen laat je je referenties los, maak je een herstart qua smaak. Ook dat maakt deze wijnen zo spannend, er valt veel te ontdekken.”

Natuurwijn: onmiskenbaar in opmars

Ooit hadden wijnboeren niet de beschikking over het hedendaagse arsenaal aan technieken om wijn beter te maken in de kelder. Deze technieken ontwikkelden zich niet voor niets: oogsten mislukten, wijnen smaakten niet als verwacht. Dankzij hulp van de wetenschap konden boeren risico’s terugdringen. De wijnmaker kan inmiddels ook de kwaliteit en smaak sturen, met onder meer fabrieksgisten, zuurteregelaars, suikers, gassen en mechanische interventies. Zo’n 70 additieven zijn toegestaan. Veel wijnen lijken inmiddels op zuivel en smaken jaar in, jaar uit hetzelfde.

Gezonde wijngaarden

Wat blijft er te genieten voor avonturiers? Die zoeken vaker hun heil deels bij natuurwijnen, een product waarbij de wijnboer zo natuurlijk mogelijk het proces begeleidt. Wijn maken is relatief simpel, als je maar heel schoon werkt en rijp fruit gebruikt. Inzet van wetenschap is toegestaan om te voorkomen dat wijn bijvoorbeeld in azijn verandert. De boeren hebben dan ook kennis van biochemie of schakelen experts in. Deze wijnmakers hebben geen zin om te werken met pesticiden en kunstmest. Ze zien dat wijngaarden lijden onder het gebruik van bestrijdingsmiddelen. De wijnboeren zijn zich ervan bewust dat ze niet het eeuwige leven hebben. Ze willen gezonde wijngaarden doorgeven aan een volgende generatie.


Views

800+

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Views

4k+

Dance Parade officieel ‘Beste Rotterdamse festival’

Foto van ''

17 SEP 2018

De kogel is door de kerk. Na het tellen van alle stemmen mag de Dance Parade zich vanaf nu dan officieel het ‘Beste Rotterdamse Festival Aller Tijden’ noemen.

Pompende house


Views

300+

RET zoekt jonge mensen die Rotterdam mooier maken

Foto van ''

14 SEP 2018

Heb je een geweldig idee voor Rotterdam? En wil je dit idee echt realiseren? Dan kun je meedingen naar de Aardig Onderweg Award, de AOA. Met dit initiatief wil de RET jongeren uit de regio Rotterdam van 18 - 35 jaar bereiken. De RET zoekt mensen die met innovatieve, technische en duurzame creatieve oplossingen komen die de regio Rotterdam mooier, slimmer en duurzamer maken. De deelnemers krijgen deskundige begeleiding tijdens het uitwerken van de oplossing. De winnaar van de AOA 2018 wint tijdens de finale op 9 november 25.000 euro en mag op een vaste plek van Tedx Rotterdam maart 2019 rekenen.

Je kunt meedoen met de Aardig Onderweg Award door je uiterlijk 7 oktober a.s. aan te melden via www.aardigonderweg.nl.


Views

400+

‘Lockchain’ als oplossing voor deelfietsen-probleem

Foto: Olivier Huisman

Foto van 'Ilja Post'

13 SEP 2018

Ze claimen dé oplossing te hebben voor het grootstedelijke deelfietsen-probleem. Nick Kiran van het Rotterdamse ingenieursbureau TWTG en Alexander Enthoven van het Amsterdamse Kryha; 010 en 020 verenigd in een gezamenlijke strijd: om de wildgroei aan deel- en huurfietsen een halt toe te roepen.

Hele of halve wrakken


Views

700+

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland

Natuur met een knipoog op Het Laatste Eiland. Foto: Ruben Hamelink

Foto van 'Tara Lewis'

11 SEP 2018

De eerste editie van festival Het Laatste Eiland is zaterdag 15 september op het eiland Tiengemeten.

Het Laatste Eiland is voor iedereen die nieuwsgierig en in aanraking wil komen met de natuur. Tiengemeten is zaterdag 15 september het decor voor een uniek en nieuw festival waar flora en fauna, diersoorten, allerlei kunstvormen en de nieuwste muziekacts de hoofdrol spelen. Rosa Schol is projectleider van het festival. ,,Het Laatste Eiland is ontstaan toen een beheerder van het eiland van Natuurmonumenten vijf jaar geleden contact zocht met de organisatie van The Great Wide Open, om te kijken of zij interesse hadden in de locatie Tiengemeten. Omdat zij Vlieland al hadden besloot een van de oprichters van dat festival, Ron Euser, de mogelijkheden van een nieuw evenement te verkennen.”

Bob Ross workshop


Views

700+

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie

Amelandseplein #7: Uitgestelde koffie Foto: Vincent van Dordrecht

Nieuwspeper

7 SEP 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

“Er is zeker ook veel armoede en werkloosheid?”, vroeg iemand laatst, toen ik vertelde over mijn nieuwe buurt.

“Euhmmm…”, was mijn antwoord.


Views

800+

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film

Smikkel mee met eetscènes uit je favoriete film. Foto: Daria Scagliola

Foto van 'Ilja Post'

7 SEP 2018

Psychologisch econoom en marketing expert Harold Smits houdt wel van een filmpje. En van lekker eten. Dat hij op een dag besloot beide geneugten te combineren, is dus zo gek nog niet.

Zijn concept: Cinema Culinair, waarbij je een film kijkt en op hetzelfde moment eet wat er op het witte doek gegeten wordt. Dus zet iemand in de film net zijn tanden in een sappige burger, dan krijg jij die ook geserveerd. Slurpen ze even later een oester naar binnen, dan – nou ja, je snapt het idee.

Experiment


Views

1k+

“Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren"

Rutger Wolfson: “Er is moed voor nodig om naar elkaar te luisteren" Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

7 SEP 2018

Een half jaar geleden werd Rutger Wolfson (1969) directeur van debatcentrum Arminius. Rotterdammers zullen hem kennen als de vorige directeur van filmfestival IFFR, waar hij van 2007 tot 2015 aan het roer stond. In de tuin van de statige kerk, vernoemd naar de grondlegger van de remonstranten, vertelt Wolfson over zijn plannen voor Arminius.

Waarom wilde je directeur van Arminius worden?

,,Ik vind dit een bijzondere plek. Maar ik zie ook dat er nog meer uit te halen valt en ik vind het mooi om daaraan te mogen werken. Hiervoor heb ik in de kunstwereld gewerkt en in de filmindustrie. De rode draad in mijn werk is dat ik me altijd heb beziggehouden met de samenleving en de vraag hoe kunst en film de wereld kunnen verbeteren. Binnen die disciplines gebeurt dat altijd op een indirecte manier, terwijl we hier in Arminius op een veel directere manier met elkaar kunnen praten over bijvoorbeeld de toekomst van de stad. Daar gaat een urgentie van uit die bij mij past.”


Views

1k+

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Drie dagen kampvuur voor scheepswerf Koningspoort

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Tess van Wijnen zei het al bij de start van Kampvuur Charlois, het door de wijk verzamelde en opgeporde vuurtje dat begin juni negen dagen brandde in de keerlus van tramlijn 2: dit is nog maar het begin. ,,Iedere wijk verdient immers een eigen vuur.”

Daarom zet initiatiefnemer Tess van Wijnen nu de tweede stap. Op 27, 28 en 29 september gaat de vlam in het tweede door haar georganiseerde ‘wijk-kampvuur’.  Dit keer in hartje centrum, de historische scheepswerf Koningspoort in de Oude Haven.

Hulp vanuit de buurt


Views

500+

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Olifanten helpen met de verkoop van hun poep

Foto van 'Ilja Post'

6 SEP 2018

Elf jaar oud moet ze zijn geweest toen ze een tv-programma zag over vrijwilligerswerk met olifanten in Sri Lanka. De kleine Esmay Verschuren was direct verkocht. Vanaf dat moment wist ze: dit wil ik ook!

Een kinderwens zou je misschien denken. Maar gedurende de jaren werd het gevoel alleen maar sterker. Esmay moest en zou tenminste eens in haar leven olifanten verzorgen. Afgelopen februari was het dan eindelijk zo ver. Esmay vertrok naar Sri Lanka om haar langgekoesterde droom uit te laten komen. Als vrijwilliger verzorgde zij olifanten bij een opvang, waar ze tegen de harde realiteit aan liep. En niet alleen omdat het romantische beeld dat ze als meisje had van olifanten verzorgen in werkelijkheid vooral bestond uit poep scheppen.

Olifanten in nood


Views

1k+

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Bar 3 viert jubileum met foto-expositie

Foto van 'Tara Lewis'

6 SEP 2018

Bar 3 bestaat deze maand zes jaar en viert dat jubileum met de opening van een permanente foto-expositie van concertfotograaf Martijn Berlage.

Dick Pakkert, eigenaar van Bar 3, vond het tijd om de grote wand bij de entree te vernieuwen. ,,Voorheen was het de Rotterdamse kunstwand met werk van lokale kunstenaars. Dat was mooi, maar het paste niet zo bij Bar 3.” In het etablissement op de Nieuwe Binnenweg (naast Rotown) wordt stevige gitaarmuziek gedraaid en treden regelmatig bands op. Concertfotograaf Martijn Berlage fotografeerde bijna elk concert in Bar 3, zo’n veertig tot nu toe. Gemiddeld fotografeert hij twee avonden in de week, naast zijn fulltime baan in de IT.

Hypotheek


Views

600+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Koek & Pan

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

5 SEP 2018

Om thuis niet te hoeven schoonmaken eet Okkie Vijfvinkel graag Engelse pies bij Koek & Pan op de Zwaanshals.

Door Tara Lewis

Sommige Rotterdammers zullen Okkie Vijfvinkel al snel herkennen als DJ Okkie, die al zo’n 25 jaar platen draait in deze stad. Als hij niet aan het draaien is werkt hij thuis. “Ik woon in heliport of kabouterdorp zoals de meeste mensen het noemen.” Uiteraard heeft hij meteen een leuk muziekweetje paraat. “Vroeger is dit een helikopterlandingsbaan geweest, maar ook Ahoy heeft hier gestaan. Daar heeft Jimi Hendrix destijds zijn enige Nederlandse optreden gegeven.”


Views

800+

Haute Cuisine Voor Maximaal Tien: Historische Haring

Tara Lewis gaat op stap met Rotterdammers naar hun favoriete maaltijd onder de 10 euro

Nieuwspeper

30 AUG 2018

Sommige mensen kijken uit naar de komst van de seizoenen, of dat nu zomer, winter, lente of herfst is. Marianne Klerk daarentegen kijkt uit naar de beperkte periodes waarin haar favoriete voedsel op het menu staat: asperges, mosselen én: haring!

Door Tara Lewis

,,Van jongs af aan at ik haring”, vertelt Marianne Klerk (33). ,,Het is bij mij met de paplepel ingegoten. Ik kom uit Middelburg en herinner me nog goed hoe feestelijk het was als eens per jaar de hele stad ineens vol haringkarren stond. De Mosselfeesten zijn in Zeeland misschien groter, maar de komst van de Nieuwe Haring is een goede tweede.” Lachend: ,,Vraag me trouwens alsjeblieft niet om tussen die twee te kiezen!”


Views

500+

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas

Amelandseplein #6: De regels in Brooklyn aan de Maas. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Ik heb even onderzoek gedaan en weet inmiddels zeker dat bij ons in Carnisse andere verkeersregels gelden. Ik dacht, ik deel het even, handig om te weten als je, nieuwsgierig geworden door deze columns, een bezoek aan het Amelandseplein hebt ingepland.

Hoe zit het met die regels? Rechts gaat hier niet voor. Ik herhaal: rechts gaat hier NIET voor. Ik was er ook even verbaasd over, maar ik ben uiteindelijk overtuigd door bus 44. Buschauffeurs zijn ervaren bestuurders, ze kennen de regels. Dus als zij iets doen, zal dat volgens de geldende regels zijn. Bus 44 komt overdag iedere acht minuten langs. Trekt op bij halte Markerstraat om 180 meter verderop te remmen bij halte Amelandseplein. De drie zijstraten van rechts die daartussen liggen, worden dan voor het gemak even genegeerd. Dit rijgedrag bracht mij tot de conclusie dat hier de verkeersregel geldt: hoe harder je rijdt en hoe groter je vervoermiddel, hoe groter de kans dat je niemand voorrang hoeft te geven.


Views

400+

Likeability of 6

Amelandseplein #5: “Zóveel!!?”

Amelandseplein #5: “Zóveel!!?” Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Mijn buren lachen me uit. En nog om iets heel persoonlijks ook. Tenminste, ik dacht altijd dat de prijs die je betaalt voor je huis een privéaangelegenheid is. Informatie die je niet met een ander deelt, laat staan dat iemand ernaar durft te vragen. Maar dat werkt anders in Carnisse.

“Jij hebt echt te veel betaald”, zegt mijn buurvrouw als we samen een bakkie van haar stevige Servische koffie doen. “Niet helemaal opdrinken hè”, waarschuwt ze me er meteen achteraan. “Onderop zit drap, dat is niet lekker.”


like
user_8c6ab0da9d1a3b43c853d957110b45555fbaf12a_avataruser_0468704a141e030c7a92e92d50dc2737f2f351fd_avataruser_84e90699d69ad19fbd5de535f2d6eb195f68585a_avatar

Views

900+

Likeability of 5

Amelandseplein #4: AllesisopZuid

Amelandseplein #4: AllesisopZuid. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'metronieuws'

30 AUG 2018

Ellen Mannens woont sinds kort in de Amelandsestraat in ‘probleemwijk’ Carnisse. Ze gaat op zoek naar de ware aard van haar buurt.

Alles is op Zuid roepen gele letters vanaf de stoepen rond het Zuidplein. Mee eens, wil ik eronder zetten. Maar ik heb geen stoepkrijt bij me. De straatgraffiti staat niet op zichzelf. Er hoort een website bij waar campagnebedenkers hun liefde voor mijn buurt Carnisse betuigen. Ze zijn dol op Zuid vanwege Rotterdam Ahoy, het enige 50-meterbad van Rotterdam, Theater Zuidplein, winkelcentrum Zuidplein, buurttuin Van Swietenhof en het Zuiderpark, Nederlands grootste stadspark. Saillant detail: het campagnebureau is gevestigd in Kralingen. Zoals dat wel vaker gaat: er wordt geld verdiend aan Zuid in plaats van op Zuid.

Kraakt en kreunt


like
user_0468704a141e030c7a92e92d50dc2737f2f351fd_avatar

Views

500+

Op de bres voor gebutste wortels en toffe peren

Foto van 'Ilja Post'

30 AUG 2018

‘Toffe Peren’ Annette Behrens en Carina Hesper zoeken crowdfunding voor de productie van hun memory spel met foto’s van onder andere gekke en gebutste wortels, aubergines of komkommers. Zo willen ze de verspilling van groenten en fruit vanwege hun looks tegen gaan.

Te kleine peren of pruimen. Een wortel met twee benen. Of een komkommer die meer krom dan recht is. Annette en Carina, beiden ‘visual artist’ en fotograaf van beroep, zijn er dol op. Voor hen geldt: hoe gekker, hoe beter. Want wat uit de natuur komt, kan nooit lelijk zijn. Toch staan ze redelijk alleen in die opvatting, zeggen ze. ,,Supermarkten moeten er bijvoorbeeld weinig van hebben. Die willen alleen producten zonder plekjes of beschadiging en allemaal gelijk van maat, vorm en kleur.”

Uiterlijk identiek


Views

1k+

Koffiebranderij Evermore viert 10-jarig jubileum

Koffiebranderij Evermore viert 10-jarig jubileum

Foto van 'Ilja Post'

30 AUG 2018

Je kunt het een uit de hand gelopen hobby noemen. Of een buitengewoon geslaagd experiment. Hoe dan ook: de familie Pieters (vader, moeder en twee zoons) zit deze zaterdag alweer tien jaar in de koffie- en theebusiness met hun oer-Rotterdamse bedrijfje Evermore.

Lowik Pieters was 13 toen hij zich samen met moeder Eline inschreef bij de Kamer van Koophandel. Dat leverde hen destijds best wat scheve gezichten op bij de inschrijfbalie. Maar als rechtgeaarde theeleuten waren ze vastbesloten hun passie voor ,,het meest genuttigde plantje ter wereld” verder uit te bouwen naar het verkopen van losse thee onder de eigen merknaam ‘Evermore’.

Thee en zelfgebakken taart


Views

500+

Ontdek per kano de groene jungle van Zuid

De recreatiesluis geeft toegang tot de lager gelegen wateren van het eiland IJsselmonde. Foto: Jaap van Rijn

Foto van 'Tara Lewis'

29 AUG 2018

 “Dit is wel echt het zuidelijkste puntje van Zuid!” De stuurman van de Canadese kano is onder de indruk. Wie had gedacht dat je met een kano een middag door het weelderige groen van Zuid kan varen. De Blauwe Verbinding maakt het mogelijk.

Sinds juli kunnen Rotterdammers en Barendrechters elkaar bereiken per kano. De Blauwe Verbinding is met de aanleg van een waterbak onder de A15 bij het Heulwegviaduct officieel in gebruik genomen. De waterverbinding, zo’n 15 kilometer lang, is bedoeld voor recreatie, waterberging en de toevoer van schoon water voor het Zuiderpark.

Canadese kano


Views

1k+