Rotterdam

Huisarts helpt patiënten aan 10.000 stappen per dag

Huisarts Matthijs van der Ploeg wil zijn patiënten aan de 10.000 stappen per dag krijgen. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Ilja Post'

26 JUN 2018

Iedere donderdag wandelt huisarts Matthijs van der Ploeg een half uur langs de Heemraadssingel. Niet alleen, in zijn kielzog volgt een steeds groter groeiend clubje patiënten. Aanhangers van het door hem bedachte ‘looprecept’; dat geen medicatie, maar een wandeling voorschrijft.

Dodelijker dan roken

Het interview vindt al lopende plaats. Want zitten doen we met z’n allen al veel te vaak, aldus Matthijs van der Ploeg, huisarts in Rotterdam-West. “En dat is helemaal niet goed. Lange stukken achter elkaar zittend doorbrengen versnelt het verouderingsproces en vergroot kans op ernstige ziekten. Inactiviteit is nog dodelijker dan roken en obesitas samen.”

Zappen op de bank

Jammer dus wel dat de hele maatschappij zo’n beetje is ingericht op zitten, stelt hij. Zowel thuis als onderweg en vaak ook op ons werk. “Dan kun je, om te compenseren, wel twee keer per week gaan sporten. Maar als je de rest van de tijd onderuit gezakt op de bank ligt te zappen, haalt dat alsnog weinig uit.”

10.000 stappen per dag

Van der Ploeg: “Daarom is dagelijks bewegen beter. Liefst 10.000 stappen per dag, wijzen verschillende studies uit. Dat lijkt misschien een hele opgave, maar lopen door de dag heen is een laagdrempelige en makkelijke manier is om dit te behalen. Stap eens een halte eerder uit de tram. Loop een extra rondje met de hond. Ga lopend boodschappen doen.”

Beste medicijn

Al die extra stappen doen wonderen voor je gezondheid, weet hij. “Je verkleint daardoor de kans op hart- en vaatziekten, diabetes of kanker. De literatuur laat herhaaldelijk zien dat bewegen één van de beste medicijnen is bij veel verschillende diagnoses die wij als huisarts dagelijks voorbij zien komen in de praktijk.”

Looprecept

Als je bijvoorbeeld last hebt van een depressie, kan eenvoudige, maar regelmatige lichaamsbeweging helpen om je beter te voelen. Helemaal wanneer je dit doet in groepsverband. Voor Van der Ploeg reden genoeg om samen met vriend en collega Anne Huisman het ‘looprecept’ te ontwikkelen. Iedere week wandelen hij en verschillende andere Rotterdamse huisartsen met patiënten een half uur door de wijk. “Want je kunt patiënten wel zeggen dat ze 10.000 stappen per dag moeten zetten, maar je kunt ze ook helpen een beginnetje te maken.”

Gemiddeld 4.000 stappen

De meesten starten volgens hem met een flinke achterstand. “Dagelijks lopen we gemiddeld zo’n 4.000 stappen. En sommigen van ons halen dat niet eens. Kantoorwerk, gemakzucht, afstandsbedieningen; iedere generatie lijkt een beetje minder te bewegen dan degene daarvoor. Tien jaar geleden waren 6.000 stappen de norm. En eigenlijk waren dat er al te weinig. De industrialisatie heeft ons leven een stuk aangenamer gemaakt, maar het is funest gebleken voor de gezondheid.”

Loopgroep met patiënten

Daarom probeert Van der Ploeg het tij nu te keren. Een jaar geleden begon hij in zijn praktijk voor het eerst reclame te maken voor de loopgroep met patiënten. Dat liep aanvankelijk niet echt storm.

“De eerste weken liep ik mijn rondjes vooral voor mijzelf en een paar collega’s”, zegt hij. “Maar druppelsgewijs haakten langzaam de eerste patiënten aan. Zij vonden het ook wel eens leuk om hun huisarts op een andere manier te leren kennen dan alleen van die paar minuten tijdens een consult.”

Gezellige gesprekken

“Tijdens het wandelen heb je namelijk ook gezellige gesprekken, die verder gaan dan: dokter, ik heb pijn aan mijn gewrichten; waar zou dat aan kunnen liggen?”, aldus Van der Ploeg. “Samen wandelen versterkt dus ook nog eens de band tussen arts en patiënt.”

Stappentellers

Of ze dan ook allemaal die 10.000 stappen per dag verzetten? Van der Ploeg gaat ze zelf in ieder geval niet controleren. Dat mogen de patiënten zelf doen. Na het winnen van een door de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband uitgeschreven ideeënwedstrijd kreeg hij een mooi bedrag om een hele rits stappentellers aan te schaffen. Die deelt hij nu uit om patiënten inzicht te geven in hun progressie.

Begin rustig

Zo hoopt Van der Ploeg uiteindelijk steeds meer Rotterdammers in beweging te krijgen. “Maar ga niet meteen 10 kilometer lopen. Begin rustig met 10 minuten. Dit staat ongeveer gelijk aan 1000 stappen. Tijdens dit interview alleen liep ik er al 3000; appeltje eitje dus.”


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

VANDAAG, 10:31

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen


Nieuwe vis- en wijnbar BEET Rotterdam geopend

Foto van ''

10 JAN 2019

Visliefhebbers opgelet. Aan de Rodezand vond gisteren de feestelijke opening van BEET Rotterdam plaats. Een nieuwe vis- en wijnbar, powered by Schmidt Zeevis

Gouden confettiregen


Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'

Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'. Foto: Luc Schol

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Voor iemand van drieëntwintig heeft Beau Zwart al redelijk wat muzikale fases achter de rug. Van klassieke piano in het orkest, naar achter de draaitafels op het schoolfeest, tot het schrijven van filmmuziek. De meeste mensen kennen hem echter uit het Rotterdamse nachtleven, als artiest en DJ.

Door Tara Lewis

In het Rotterdamse uitgaansleven is Beau Zwart (23) een naam die al wat jaren de ronde doet. Hij maakt ondertussen al elf jaar zelf muziek. “Vanaf mijn achtste speelde ik klassieke piano in orkesten, soms ook op festivals. Tegen de tijd dat ik tien was begon ik klassiek wat saai te vinden dus vanaf mijn twaalfde ben ik zelf elektronische muziek en jazz gaan maken.” De geboren Rotterdammer zat op het Montessori Lyceum toen hij voor het eerst zijn geluk als DJ beproefde op schoolfeesten. “Eerst op mijn eigen school en daarna op de feesten van het Erasmiaans Gymnasium waar veel van mijn vrienden op zaten. Zo kwam ik op mijn zestiende in clubs te draaien als Off Corso en de Maassilo, met serieuze apparatuur.”


Love is in the air, op het dak van de Laurenstoren

Foto: Rio-Sarah Nederveen-Ouborg

Foto van ''

9 JAN 2019

Wil je deze Valentijnsdag nu écht een keer indruk maken op je geliefde, let dan nu even op. In het kader van de dag van de Liefde organiseert de Laurenskerk een bijzondere en romantische Valentijns-actie. De Laurenskerk verloot een exclusief proostmoment op 14 februari 2019 op het dak van de Laurenstoren onder het genot van een hapje en glaasje bubbels.

Romantische aanzoeken


Werkzoekenden matchen met werkgevers

Foto van ''

9 JAN 2019

Werkzoekenden en werkgevers in Rotterdam kunnen nu online direct met elkaar in contact komen via het nieuwe platform HalloWerk. Daarbij zijn motivatie en talenten belangrijker dan diploma’s en werkervaring. Een soort Tinder voor wie een baan zoekt in plaats van liefde.

Pilotfase


Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

Mike Redman draait vaker in Japan dan in Rotterdam

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Mike Redman staat al meer dan een kwart eeuw achter de draaitafels. Halverwege de jaren negentig begon hij in Nighttown en stond daarmee aan de wieg van een bruisende periode in het Rotterdamse nachtleven. Inmiddels draait hij meer dan ooit, maar vaker in Japan dan in zijn woonplaats.

Door Tara Lewis

Of je nu in de jaren negentig vaak naar Nighttown ging, of in de jaren nul naar Waterfront. Mike Redman (40) was een vaste waarde op het podium als DJ of MC. Zag je hem niet, dan was de kans groot dat hij ergens op de achtergrond betrokken was. “Ik ben mid jaren negentig begonnen met draaien. Daarvoor was ik actief als producer en zelf muziek aan het maken. Het was niet mijn ambitie om DJ te worden, maar het is erin geslopen en het bleek aan te slaan.”


Dit is 'm dan, de natural Happiness.

Ter Marsch & Co komt met ‘100% plant, 0% cow’ burger

Foto van ''

9 JAN 2019

Ter Marsch & Co viert haar 5-jarig bestaan met een Nederlandse primeur, de introductie van een 100% plantaardige burger. Vanaf zaterdag 12 januari kun je er je tanden zetten in de ‘Natural Happiness’.

Volle prijzenkast


Solovoorstelling van Rajae El Mouhandiz

Foto: Apituley & De Schepper.

Foto van ''

9 JAN 2019

Momenteel tourt zangeres, componiste, film- en theatermaker Rajae El Mouhandiz door het land met haar solovoorstelling Thuis, Ontheemd #2. Een ontwapenende muziektheatervoorstelling over de ruimte die een vrouw mag en kan innemen, met storytelling, muziek en video.

Voorbij de cultuurclash


Niki Terpstra pakt onverwacht de eindzege

Foto: Stephan Tellier

Foto van ''

9 JAN 2019

Het publiek ging massaal staan in de laatste paar ronden van de 37ste Wooning Zesdaagse. Tussen de zeven- en achtduizend wielerfans keken hun ogen uit nadat Niki Terpstra met zijn compagnon Thomas Boudat als onverwachte leiders de koppelkoers waren ingegaan. Maar liefst vijf vluchtpogingen van Yoeri Havik en Wim Stroetinga sloeg het Flanderijn-koppel met verve af. Het publiek genoot met volle teugen en de organisatie was meer dan tevreden.

Bloedvorm

Aan het begin van de laatste avond zorgden de renners die op de weg voor het Franse Direct Energie rijden al voor een flinke stunt door een ronde en extra punten te pakken, zodat een bonusronde werd binnengehaald. Daardoor gingen Terpstra/Boudat opeens als favorieten de laatste koppelkoers in. De Denen Hansen/Hester voerden de ranglijst dagenlang aan, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met het zilver, terwijl Havik/Stroetinga op punten geklopt de derde plaats behaalden. De ‘gele kanaries’ zorgden vijf maal voor een spectaculaire ontsnapping, maar de Vlasman-coureurs werden telkens op grootse en imposante wijze teruggepakt door Terpstra die werkelijk in bloedvorm was en zo zijn vierde zege in Ahoy behaalde.  ,,Hier geniet ik echt van, Rotterdam heeft een fantastisch publiek. Dit is voor mij de ideale voorbereiding op de weg. Zie ook vorig jaar toen ik de Ronde van Vlaanderen won. Hier leer je sturen.”


World Press Photo keert terug naar Rotterdam

Foto: Reinaldo Schemidt

Foto van ''

8 JAN 2019

Van 19 januari tot en met 10 februari 2019 keert de nieuwe World Press Photo tentoonstelling terug naar Rotterdam. De tentoonstelling verhuist van de Laurenskerk naar het World Trade Center Rotterdam.

De World Press Photo Exhibition 2018 toont de meest spraakmakende en indrukwekkende persfoto’s van het afgelopen jaar. Naast de tentoonstelling staan er ook interessante lezingen en events op het programma. De online kaartverkoop is reeds van start gegaan.


Laatste week tentoonstelling Fabeltjesland

Foto: Roy Beusker

Foto van ''

8 JAN 2019

De grote overzichtstentoonstelling Fabeltjesland, 50 jaar Fabeltjeskrant in LP2, gaat de laatste week in. De tentoonstelling is nog tot en met zondag 13 januari te bezoeken.

Positieve reacties


Bieb krijgt eigen makerspace

Foto van ''

8 JAN 2019

Bibliotheek Rotterdam haar eigen makerspace: Maakplaats010. Een werkplaats voor beginnende makers die nieuwsgierig zijn naar 3D-printen, lasersnijden, robotica en andere maaktechnieken.

3D-printers


Groen licht voor drijvend zonnepark

Foto van ''

8 JAN 2019

De gemeente Rotterdam en BV Sunny Site Up hebben onlangs een intentieovereenkomst gesloten voor de realisatie van een drijvend zonnepark in de Rijnhaven of omgeving. In het water komen 3.770 zonnepanelen te liggen, die samen voldoende stroom opwekken om 285 huishoudens van schone energie te voorzien.

Schone energie


Tante Nel favoriet onder Deliveroo-bezorgers

Foto van ''

8 JAN 2019

Deliveroo reikte onlangs de eerste Rider Awards van Nederland uit. Het platform heeft een enquête onder bezorgers uitgezet om hun favoriete restaurants te kiezen in elke stad waar de maaltijdbezorgservice actief is.

In totaal hebben meer dan 290 bezorgers gestemd op de restaurants waarmee ze graag samenwerken en zijn landelijk 14 prijzen (één per stad) uitgereikt. De winnaar in Rotterdam: Tante Nel.

Favoriete restaurants


Winkelcentrum Zuidplein krijgt flinke make-over

Foto: Impressie door TConcept

Foto van ''

8 JAN 2019

Kijk nog maar eens goed rond wanneer je binnenkort gaat shoppen op Zuidplein. Het overdekte winkelcentrum krijgt over iets meer dan een jaar namelijk een fikse make-over.

Tijdens de algemene ledenvergadering heeft een overgrote meerderheid van de Vereniging van Eigenaren van Winkelcentrum Zuidplein te Rotterdam ingestemd met een upgrading van het winkelcentrum. Hiermee is een investering gemoeid van bijna 20 miljoen euro.