Rotterdam

Huisarts helpt patiënten aan 10.000 stappen per dag

Huisarts Matthijs van der Ploeg wil zijn patiënten aan de 10.000 stappen per dag krijgen. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Ilja Post'

26 JUN 2018

Iedere donderdag wandelt huisarts Matthijs van der Ploeg een half uur langs de Heemraadssingel. Niet alleen, in zijn kielzog volgt een steeds groter groeiend clubje patiënten. Aanhangers van het door hem bedachte ‘looprecept’; dat geen medicatie, maar een wandeling voorschrijft.

Dodelijker dan roken

Het interview vindt al lopende plaats. Want zitten doen we met z’n allen al veel te vaak, aldus Matthijs van der Ploeg, huisarts in Rotterdam-West. “En dat is helemaal niet goed. Lange stukken achter elkaar zittend doorbrengen versnelt het verouderingsproces en vergroot kans op ernstige ziekten. Inactiviteit is nog dodelijker dan roken en obesitas samen.”

Zappen op de bank

Jammer dus wel dat de hele maatschappij zo’n beetje is ingericht op zitten, stelt hij. Zowel thuis als onderweg en vaak ook op ons werk. “Dan kun je, om te compenseren, wel twee keer per week gaan sporten. Maar als je de rest van de tijd onderuit gezakt op de bank ligt te zappen, haalt dat alsnog weinig uit.”

10.000 stappen per dag

Van der Ploeg: “Daarom is dagelijks bewegen beter. Liefst 10.000 stappen per dag, wijzen verschillende studies uit. Dat lijkt misschien een hele opgave, maar lopen door de dag heen is een laagdrempelige en makkelijke manier is om dit te behalen. Stap eens een halte eerder uit de tram. Loop een extra rondje met de hond. Ga lopend boodschappen doen.”

Beste medicijn

Al die extra stappen doen wonderen voor je gezondheid, weet hij. “Je verkleint daardoor de kans op hart- en vaatziekten, diabetes of kanker. De literatuur laat herhaaldelijk zien dat bewegen één van de beste medicijnen is bij veel verschillende diagnoses die wij als huisarts dagelijks voorbij zien komen in de praktijk.”

Looprecept

Als je bijvoorbeeld last hebt van een depressie, kan eenvoudige, maar regelmatige lichaamsbeweging helpen om je beter te voelen. Helemaal wanneer je dit doet in groepsverband. Voor Van der Ploeg reden genoeg om samen met vriend en collega Anne Huisman het ‘looprecept’ te ontwikkelen. Iedere week wandelen hij en verschillende andere Rotterdamse huisartsen met patiënten een half uur door de wijk. “Want je kunt patiënten wel zeggen dat ze 10.000 stappen per dag moeten zetten, maar je kunt ze ook helpen een beginnetje te maken.”

Gemiddeld 4.000 stappen

De meesten starten volgens hem met een flinke achterstand. “Dagelijks lopen we gemiddeld zo’n 4.000 stappen. En sommigen van ons halen dat niet eens. Kantoorwerk, gemakzucht, afstandsbedieningen; iedere generatie lijkt een beetje minder te bewegen dan degene daarvoor. Tien jaar geleden waren 6.000 stappen de norm. En eigenlijk waren dat er al te weinig. De industrialisatie heeft ons leven een stuk aangenamer gemaakt, maar het is funest gebleken voor de gezondheid.”

Loopgroep met patiënten

Daarom probeert Van der Ploeg het tij nu te keren. Een jaar geleden begon hij in zijn praktijk voor het eerst reclame te maken voor de loopgroep met patiënten. Dat liep aanvankelijk niet echt storm.

“De eerste weken liep ik mijn rondjes vooral voor mijzelf en een paar collega’s”, zegt hij. “Maar druppelsgewijs haakten langzaam de eerste patiënten aan. Zij vonden het ook wel eens leuk om hun huisarts op een andere manier te leren kennen dan alleen van die paar minuten tijdens een consult.”

Gezellige gesprekken

“Tijdens het wandelen heb je namelijk ook gezellige gesprekken, die verder gaan dan: dokter, ik heb pijn aan mijn gewrichten; waar zou dat aan kunnen liggen?”, aldus Van der Ploeg. “Samen wandelen versterkt dus ook nog eens de band tussen arts en patiënt.”

Stappentellers

Of ze dan ook allemaal die 10.000 stappen per dag verzetten? Van der Ploeg gaat ze zelf in ieder geval niet controleren. Dat mogen de patiënten zelf doen. Na het winnen van een door de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband uitgeschreven ideeënwedstrijd kreeg hij een mooi bedrag om een hele rits stappentellers aan te schaffen. Die deelt hij nu uit om patiënten inzicht te geven in hun progressie.

Begin rustig

Zo hoopt Van der Ploeg uiteindelijk steeds meer Rotterdammers in beweging te krijgen. “Maar ga niet meteen 10 kilometer lopen. Begin rustig met 10 minuten. Dit staat ongeveer gelijk aan 1000 stappen. Tijdens dit interview alleen liep ik er al 3000; appeltje eitje dus.”


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats