Rotterdam

Fastfood zonder vlees of zuivel bij Jack Bean

Foto van 'Ilja Post'

22 JUN 2018

‘Plant-based fast cuisine’. Het is een hele mond vol, maar dan wel één zonder vlees of zuivel. Bij Jack Bean op het Weena kun je sinds begin deze week terecht voor een snelle veganistische hap. Plantaardige fastfood dus, aldus mede-oprichter Mathijs Huis in t Veld.

Sociale onderneming

Voor Mathijs is het niet zijn eerste onderneming. Eerder startte hij al een studentenuitzendbureau en NLvoorelkaar, een online platfom voor aanbieders en hulpvragers van vrijwilligerswerk.

Soort Starbucks

Ook sociale, duurzame ondernemingen. Maar nog niet van het kaliber waarin hij met Jack Bean het verschil hoopt te maken. ,,Zoals Starbucks een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de koffiecultuur, zo willen wij plantaardig eten naar de massa brengen.”

Hij kwam op het idee voor zijn fast food-zaak na het zien van de documentaire Cowspiracy, die laat zien wat de impact van veehouderij is op het klimaat. Antwoord: niet al te best.

Minder vlees is beter

,,Minder vlees eten, is uiteindelijk veel beter voor het milieu. En in tegenstelling tot het aanschaffen van een knetter dure Tesla ook veel haalbaarder als individu. Iedere keer dat je voor een vleesvrije maaltijd kiest, is winst. En wie ooit echt goed vegan heeft gegeten, weet dat je daarvoor ook niets hoeft in te leveren op smaak.”

Beperkte kok

Klein probleem: Mathijs kan zelf slechts ‘beperkt’ koken en had voorheen geen enkele horecaervaring. Om zijn zaak van de grond te krijgen, vond hij in Pepijn Schmeink van bar-restaurant Dertien zijn perfecte compagnon. Een expert op gebied van duurzaamheid en no-waste koken.

Bestellen met tablet

Dat Pepijn zelf ook al speelde met het idee meer mensen te bereiken met zijn ‘eetvisie’ was daarbij mooi meegenomen. ,,Samen zijn we vervolgens als een malle plannen gaan maken, zowel inhoudelijk – de look & feel van de zaak, het menu en dat je er met een tablet kunt bestellen - als financieel.”

A-locatie

Belangrijk vond Mathijs dat hun zaak zou openen op een A-locatie, wat met een plekje op het Weena zeker gelukt is. ,,Ik hoop dan ook op veel spontane ‘binnenlopers’. Mensen die misschien niet eens bewust kiezen voor vlees- en zuivelvrije gerechten, maar gewoon een lekkere, snelle hap willen.”

Burgers van bonen en groenten

Hen ervan overtuigen dat burgers van bonen en groenten net zo smakelijk zijn als die van reguliere fastfoodketens ziet Mathijs als zijn grootste missie. Wie weet: misschien dat wij hen kunnen inspireren ook thuis eens een dagje geen vlees te eten. Overigens zonder opgeheven vingertje, want daar hebben we een grote hekel aan.”

Meest duurzame restaurantketen

Desondanks zijn de ambities van Mathijs en Pepijn groot. Op termijn willen ze de meest duurzame restaurantketen van Europa worden. ,,Zo willen we onze afvalstromen naar nul terugbrengen. Bijvoorbeeld door pulp uit onze juicers opnieuw te verwerken in onze burgers.”

Cashews en kokos

Ook kopen we zoveel mogelijk lokaal in. ,,Want al zijn ingevlogen cashews en kokos heerlijk, ook daarmee spaar je het milieu niet”, aldus Mathijs die aangeeft Jack Bean liefst te willen uitbouwen tot een keten á la Starbucks.

Internationale ambities

,,Het plan is dat we over twee jaar drie jaar vaste locaties hebben in het land en een productiekeuken van waaruit we ook tankstations of verkoopautomaten kunnen bevoorraden. Daarnaast zijn er ook internationale ambities. Denk aan Londen, Berlijn of een stad aan de ándere kant van de Grote Plas.”

Jaap en de bonenstaak

Het internationaal klinkende Jack Bean is dan ook goed gekozen. Al is dat volgens Mathijs meer geluk dan wijsheid. ,,De naam is een verwijzing naar het sprookje Jaap en de bonenstaak, die op een dag zijn laatste koe verkoopt in ruil voor een handjevol bonenzaad. Treffend, leek ons wel.”


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Haute Cuisine voor max 10 Satebar, Campus EUR

Foto van 'Tara Lewis'

16 MEI 2019

In de zon op de campus van de EUR geniet Marko de Haan van gado gado met saté én alle knappe jonge mensen.

Master Criminologie


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht