Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 30 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Aboutaleb wil excuses voor slavernijverleden

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vindt dat Nederland officieel excuses moet aanbieden voor het slavernijverleden. Dat zei hij zaterdagavond tijdens de jaarlijkse herdenking bij het slavernijmonument in Rotterdam.

Volgende stap

„Volgende stap is dan ook excuses aanbieden voor het leed dat tienduizenden mensen is berokken. Ik roep het kabinet dan ook op dit gebaar te maken”, aldus de burgemeester zaterdagavond voor het Rotterdamse slavernijmonument.

Met „volgende stap” refereert Aboutaleb naar de toespraak van toenmalige minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher in 2013. Hij noemde slavernij toen een „mensonterende praktijk” en een “schandvlek in onze geschiedenis” en sprak diepe spijt en berouw uit. Maar excuses kwam er niet.

Punt achter donkere bladzijde

Volgens Aboutaleb paste wat Asscher zei in de tijdgeest, maar is het nu tijd voor een volgende stap. Met een officiële excuses wordt er definitief een punt gezet „achter deze donkere bladzij uit de geschiedenis”.

Het is 155 jaar geleden dat de slavernij door Nederland werd afgeschaft in Suriname en de Antillen. Zondag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.