Rotterdam

10.000 jongeren zetten zich in voor een ander

Loïs Rijgersberg (21) uit Dordrecht is een van de genomineerden voor de Young Impact Award. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

5 JUN 2018

Onder de vlag van Young Impact zijn 10.000 Nederlandse jongeren het afgelopen jaar bezig geweest met een mooi doel: iets doen voor een ander of de wereld.

Patrick Anthonissen (41) is ambitieus. Met zijn project Young Impact wil hij uiteindelijk in 2025 één miljoen Nederlandse jongeren in actie hebben gekregen. Niet om daar als ondernemer zelf beter van te worden, maar om zoveel mogelijk jonge mensen de mogelijkheid te geven om iets voor een ander of de wereld te kunnen betekenen. ,,Zelf heeft het lang geduurd voordat ik ontdekte hoe belangrijk ik het vond om niet alleen mijn eigen geluk na te streven. Als student Technische Bedrijfskunde in Eindhoven was het geen thema dat aan bod kwam, alles was gericht op het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. De drijfveer in onze maatschappij is toch om succes na te streven.”

Andere boeg

Toen hij na een glansrijke start bij Unilever als ondernemer in de economische crisis in zwaar weer terecht kwam, ontdekte hij op zijn drieëndertigste dat succes als doel zijn houdbaarheidsdatum kent. ,,Als je levensgeluk afhangt van je mate waarin het zakelijk goed gaat, heb je wel een probleem op het moment dat het minder gaat.” Hij verkocht zijn bedrijf en besloot het over een andere boeg te gooien. ,,Ik kwam erachter dat ik veel meer energie kreeg door iets voor anderen te betekenen. Omdat ik dat gevoel wilde delen richtte ik een online platform op voor vrijwilligers, NLVoorElkaar. Zo kreeg ik uiteindelijk de bevestiging dat dít is waar het om gaat.”

Egocentrisch

Na het zien van een video van het internationale WEday besloot hij het concept naar Nederland te vertalen. ,, Ik zag jongeren in een stadion samen een uitzinnig feest vieren. Allemaal hadden ze een kaartje verdiend door iets voor iemand anders te doen. ‘Hoe is het mogelijk’, dacht ik. Zelf was ik in mijn jeugd bezig met sporten, vrienden, school. Redelijk egocentrisch eigenlijk. Wat ik op mijn drieëndertigste ontdekte hadden zij nu al geleerd.”

Eigen talent

In samenwerking met CJP en de Nationale Jeugdraad richtte hij Young Impact op. ,,Dat was in januari 2016, met een klein team van vijf enthousiaste mensen hebben we zonder budget in drie maanden een website en campagne op poten gezet.” Weer drie maanden later hadden ze 140 scholen bereid gevonden om mee te doen en kon worden begonnen met de pilot.

Stoffig imago

Uiteindelijk kregen leerlingen van honderd scholen een speciaal lesprogramma waarin ze worden gestimuleerd om na te denken over hun eigen talent én hoe ze dat kunnen inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. ,,Dat is gaaf voor jezelf én voor anderen. Vrijwilligerswerk heeft een stoffig imago, waardoor het niet iets is waar jonge mensen zich snel mee identificeren. Terwijl ze wel graag iets voor een ander willen doen.”

Haar doneren

Wát ze uiteindelijk voor activiteit of project doen is erg divers. ,,Van haar doneren, tot ouderen helpen, tot een week geen vlees eten. Een jongen was zo geraakt door het verhaal van een moeder die geen geld had om melk voor haar kind te kopen, dat hij spontaan een kindervoedselbank heeft opgezet.” Volgens hem zou het imago van jongeren mogen worden bijgesteld. ,,Het beeld dat ze alleen maar met zichzelf en hun telefoon bezig zijn klopt niet. Als ze de kans krijgen zijn ze juist heel sociaal. Mijn mond valt soms open van alle positieve energie die bij ze vrijkomt. Daar kunnen volwassenen nog een hoop van leren.”

Toekomst

Volgens hem wil negentig procent van de deelnemers aan Young Impact doorgaan met een vrijwilligersproject. ,,Daaraan merk je wel dat het in de mens zit om iets voor elkaar te willen doen. Gelukkig zijn dit de volwassenen van de toekomst.”

Ronnie Flex

Anderhalf jaar na de start van Young Impact was het vorige zomer zover. ,,10.000 jongeren stonden samen in de Ziggo Dome, die allemaal hun eigen kaartje hadden verdiend. Er waren onder andere optredens en inspirerende speeches van Ronnie Flex en Rico Verhoeven. Eigenlijk kennen we dit soort evenementen niet in Nederland, dat maakt het extra bijzonder.” Woensdag 6 juni is de tweede ‘Young Impact Celebration’ in Ahoy in Rotterdam, waar wederom zo’n 10.000 jongeren worden verwacht.

Young Impact Award

Loïs Rijgersberg (21) uit Dordrecht is een van de genomineerden voor de Young Impact Award. Nadat ze verkracht werd raakte ze in een zware depressie. ,,Mijn psycholoog raadde me aan om een hobby te zoeken als uitlaatklep. Voor mij werd dat schilderen, omdat ik dat altijd al wel wilde.” Het bleek dé manier om haar trauma te verwerken. ,,Ik wilde mijn schilderijen graag exposeren, maar ik vond niet dat het over mij of mijn werk moest gaan. Toen besloot ik om aandacht te vragen voor seksueel geweld en de opbrengst te doneren aan Centrum Sexueel Geweld.”

Trots

Zo wist ze 1170 euro op te halen. ,,Ik hoop de bewustwording over het probleem bij mensen te vergroten. Eigenlijk wordt er weinig over gepraat en als het er al over gaat, is vaak het slachtoffer het onderwerp en wat hij of zij had kunnen doen om het geweld te voorkomen. Daarom wil ik dat andere slachtoffers weten dat het niet hun schuld is.” Ze is trots dat ze is genomineerd voor een award. ,,Het is toch een beloning voor alles wat ik tot nu toe gedaan heb en op deze manier heeft dit onderwerp nog een groter podium en dat is precies wat ik wilde.”


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

GISTEREN

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

GISTEREN

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

GISTEREN

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

GISTEREN

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

GISTEREN

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen


Nieuwe vis- en wijnbar BEET Rotterdam geopend

Foto van ''

10 JAN 2019

Visliefhebbers opgelet. Aan de Rodezand vond gisteren de feestelijke opening van BEET Rotterdam plaats. Een nieuwe vis- en wijnbar, powered by Schmidt Zeevis

Gouden confettiregen


Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'

Beau Zwart: ‘Vernieuwing inherent aan clubcultuur'. Foto: Luc Schol

NIEUWSPEPER

9 JAN 2019

Voor iemand van drieëntwintig heeft Beau Zwart al redelijk wat muzikale fases achter de rug. Van klassieke piano in het orkest, naar achter de draaitafels op het schoolfeest, tot het schrijven van filmmuziek. De meeste mensen kennen hem echter uit het Rotterdamse nachtleven, als artiest en DJ.

Door Tara Lewis

In het Rotterdamse uitgaansleven is Beau Zwart (23) een naam die al wat jaren de ronde doet. Hij maakt ondertussen al elf jaar zelf muziek. “Vanaf mijn achtste speelde ik klassieke piano in orkesten, soms ook op festivals. Tegen de tijd dat ik tien was begon ik klassiek wat saai te vinden dus vanaf mijn twaalfde ben ik zelf elektronische muziek en jazz gaan maken.” De geboren Rotterdammer zat op het Montessori Lyceum toen hij voor het eerst zijn geluk als DJ beproefde op schoolfeesten. “Eerst op mijn eigen school en daarna op de feesten van het Erasmiaans Gymnasium waar veel van mijn vrienden op zaten. Zo kwam ik op mijn zestiende in clubs te draaien als Off Corso en de Maassilo, met serieuze apparatuur.”


Love is in the air, op het dak van de Laurenstoren

Foto: Rio-Sarah Nederveen-Ouborg

Foto van ''

9 JAN 2019

Wil je deze Valentijnsdag nu écht een keer indruk maken op je geliefde, let dan nu even op. In het kader van de dag van de Liefde organiseert de Laurenskerk een bijzondere en romantische Valentijns-actie. De Laurenskerk verloot een exclusief proostmoment op 14 februari 2019 op het dak van de Laurenstoren onder het genot van een hapje en glaasje bubbels.

Romantische aanzoeken