Rotterdam

10.000 jongeren zetten zich in voor een ander

Loïs Rijgersberg (21) uit Dordrecht is een van de genomineerden voor de Young Impact Award. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

5 JUN 2018

Onder de vlag van Young Impact zijn 10.000 Nederlandse jongeren het afgelopen jaar bezig geweest met een mooi doel: iets doen voor een ander of de wereld.

Patrick Anthonissen (41) is ambitieus. Met zijn project Young Impact wil hij uiteindelijk in 2025 één miljoen Nederlandse jongeren in actie hebben gekregen. Niet om daar als ondernemer zelf beter van te worden, maar om zoveel mogelijk jonge mensen de mogelijkheid te geven om iets voor een ander of de wereld te kunnen betekenen. ,,Zelf heeft het lang geduurd voordat ik ontdekte hoe belangrijk ik het vond om niet alleen mijn eigen geluk na te streven. Als student Technische Bedrijfskunde in Eindhoven was het geen thema dat aan bod kwam, alles was gericht op het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. De drijfveer in onze maatschappij is toch om succes na te streven.”

Andere boeg

Toen hij na een glansrijke start bij Unilever als ondernemer in de economische crisis in zwaar weer terecht kwam, ontdekte hij op zijn drieëndertigste dat succes als doel zijn houdbaarheidsdatum kent. ,,Als je levensgeluk afhangt van je mate waarin het zakelijk goed gaat, heb je wel een probleem op het moment dat het minder gaat.” Hij verkocht zijn bedrijf en besloot het over een andere boeg te gooien. ,,Ik kwam erachter dat ik veel meer energie kreeg door iets voor anderen te betekenen. Omdat ik dat gevoel wilde delen richtte ik een online platform op voor vrijwilligers, NLVoorElkaar. Zo kreeg ik uiteindelijk de bevestiging dat dít is waar het om gaat.”

Egocentrisch

Na het zien van een video van het internationale WEday besloot hij het concept naar Nederland te vertalen. ,, Ik zag jongeren in een stadion samen een uitzinnig feest vieren. Allemaal hadden ze een kaartje verdiend door iets voor iemand anders te doen. ‘Hoe is het mogelijk’, dacht ik. Zelf was ik in mijn jeugd bezig met sporten, vrienden, school. Redelijk egocentrisch eigenlijk. Wat ik op mijn drieëndertigste ontdekte hadden zij nu al geleerd.”

Eigen talent

In samenwerking met CJP en de Nationale Jeugdraad richtte hij Young Impact op. ,,Dat was in januari 2016, met een klein team van vijf enthousiaste mensen hebben we zonder budget in drie maanden een website en campagne op poten gezet.” Weer drie maanden later hadden ze 140 scholen bereid gevonden om mee te doen en kon worden begonnen met de pilot.

Stoffig imago

Uiteindelijk kregen leerlingen van honderd scholen een speciaal lesprogramma waarin ze worden gestimuleerd om na te denken over hun eigen talent én hoe ze dat kunnen inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. ,,Dat is gaaf voor jezelf én voor anderen. Vrijwilligerswerk heeft een stoffig imago, waardoor het niet iets is waar jonge mensen zich snel mee identificeren. Terwijl ze wel graag iets voor een ander willen doen.”

Haar doneren

Wát ze uiteindelijk voor activiteit of project doen is erg divers. ,,Van haar doneren, tot ouderen helpen, tot een week geen vlees eten. Een jongen was zo geraakt door het verhaal van een moeder die geen geld had om melk voor haar kind te kopen, dat hij spontaan een kindervoedselbank heeft opgezet.” Volgens hem zou het imago van jongeren mogen worden bijgesteld. ,,Het beeld dat ze alleen maar met zichzelf en hun telefoon bezig zijn klopt niet. Als ze de kans krijgen zijn ze juist heel sociaal. Mijn mond valt soms open van alle positieve energie die bij ze vrijkomt. Daar kunnen volwassenen nog een hoop van leren.”

Toekomst

Volgens hem wil negentig procent van de deelnemers aan Young Impact doorgaan met een vrijwilligersproject. ,,Daaraan merk je wel dat het in de mens zit om iets voor elkaar te willen doen. Gelukkig zijn dit de volwassenen van de toekomst.”

Ronnie Flex

Anderhalf jaar na de start van Young Impact was het vorige zomer zover. ,,10.000 jongeren stonden samen in de Ziggo Dome, die allemaal hun eigen kaartje hadden verdiend. Er waren onder andere optredens en inspirerende speeches van Ronnie Flex en Rico Verhoeven. Eigenlijk kennen we dit soort evenementen niet in Nederland, dat maakt het extra bijzonder.” Woensdag 6 juni is de tweede ‘Young Impact Celebration’ in Ahoy in Rotterdam, waar wederom zo’n 10.000 jongeren worden verwacht.

Young Impact Award

Loïs Rijgersberg (21) uit Dordrecht is een van de genomineerden voor de Young Impact Award. Nadat ze verkracht werd raakte ze in een zware depressie. ,,Mijn psycholoog raadde me aan om een hobby te zoeken als uitlaatklep. Voor mij werd dat schilderen, omdat ik dat altijd al wel wilde.” Het bleek dé manier om haar trauma te verwerken. ,,Ik wilde mijn schilderijen graag exposeren, maar ik vond niet dat het over mij of mijn werk moest gaan. Toen besloot ik om aandacht te vragen voor seksueel geweld en de opbrengst te doneren aan Centrum Sexueel Geweld.”

Trots

Zo wist ze 1170 euro op te halen. ,,Ik hoop de bewustwording over het probleem bij mensen te vergroten. Eigenlijk wordt er weinig over gepraat en als het er al over gaat, is vaak het slachtoffer het onderwerp en wat hij of zij had kunnen doen om het geweld te voorkomen. Daarom wil ik dat andere slachtoffers weten dat het niet hun schuld is.” Ze is trots dat ze is genomineerd voor een award. ,,Het is toch een beloning voor alles wat ik tot nu toe gedaan heb en op deze manier heeft dit onderwerp nog een groter podium en dat is precies wat ik wilde.”


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Ard loopt hard voor Sunday Foundation

Foto van ''

VANDAAG, 14:07

Profvoetballer Ard van Peppen neemt zondag 7 april deel aan de Rotterdam Marathon. Met het uitlopen van de prestigieuze hardloopwedstrijd neemt hij officieel afscheid van het betaalde voetbal. Van Peppen speelde onder andere voor Excelsior, RKC Waalwijk, De Graafschap en Roda JC.

Sponsorloop


Bevrijdingsfestival pakt uit met nieuw podium

Foto van ''

VANDAAG, 13:07

Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland krijgt er dit jaar een podium bij. Naast hoofdpodium Erasmus Stage en de SENA Stage kunnen bezoekers dit jaar ook terecht bij de ‘Schuren bij de Buren Stage’.


Vuurwerkverbod voor overlast veroorzakende wijken

Foto van ''

VANDAAG, 12:56

In wijken waar afgelopen jaarwisselingen grote incidenten of ongeregeldheden plaatsvonden, geldt voortaan een vuurwerkverbod. In het overgrote deel van de stad blijft het mogelijk om vuurwerk af te steken, tenzij bewoners anders besluiten.

Feestelijke traditie versus overlast


Fietsenbank opent aan Pretorialaan op Zuid

Foto van ''

VANDAAG, 12:44

Een fiets voor alle Rotterdammers. Om dat doel te bereiken, is vorige week bij het Gemaal op Zuid de eerste Fietsenbank van Rotterdam geopend. Daar kunnen mensen met een laag inkomen een fiets lenen of met korting kopen.

Lenen of kopen


Brandnetelworkshop bij Rotterdamse Munt

Foto van ''

VANDAAG, 12:41

De tuingidsen van Rotterdamse Munt organiseren ook dit groeiseizoen verrassende, boeiende, leuke en interessante workshops en tuintours. Op zaterdag 6 april is de eerste: een workshop over de brandnetel.

Meer dan stekelig alleen

In het voorjaar steekt de brandnetel als een van de eerste plantjes de kop op en maakt kale grond snel groen. In deze workshop hoor je alle ins & outs over de brandnetel. Zoals de functie die de plant vervult in een ecosysteem en welke dieren er graag tussen vertoeven. Maar ook: hoe is de brandnetel goed voor ons als mens en hoe je de groene bladeren verwerkt in gerechten?


Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Woodz

NIEUWSPEPER

GISTEREN

De rijkgevulde pita kip van Brasserie Woodz is voor Sjoerd de perfecte manier om bij te komen van een uit de hand gelopen date.

Door Tara Lewis

Met zijn rood geruite pak is Sjoerd van Oortmerssen een kleurrijke verschijning als hij op een druilerige ochtend Brasserie Woodz binnenkomt. ,,Sorry ik heb gisteren iets te diep in het glaasje gekeken. Ik had een date die nogal is geëscaleerd. Er vielen mij een hoop alcoholische versnaperingen ten deel, die moet ik nu even verwerken.”


Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Minister Cora van Nieuwenhuis en wethouder Kurvers bij de start van de aanleg van de A16 Rotterdam. Foto: Linda de Rooij

Foto van ''

22 MRT 2019

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden


Op naar een CO2-neutraal Rotterdam

Foto van ''

22 MRT 2019

Nog 31 jaar, dan moet Rotterdam CO2-neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar zowel voor als achter de schermen werken gemeente, bedrijven en bewoners al hard aan plannen om die doelstelling te realiseren. Voor Rotterdam schuilt een deel van de oplossing in overtollige warmte uit de haven.

Betaalbaar voor iedereen


Rotterdamse zelfbouwers schitteren op tv

Foto: Maartje Brockbernd

Foto van ''

22 MRT 2019

In het nieuwe klusprogramma van RTL 4 ‘Zelfbouwers Rotterdam’ volgt de camera zes koppels bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de

Rotterdamse Afrikaanderwijk.


Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

22 MRT 2019

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting