Rotterdam

10.000 jongeren zetten zich in voor een ander

Loïs Rijgersberg (21) uit Dordrecht is een van de genomineerden voor de Young Impact Award. Foto: Vincent van Dordrecht

Foto van 'Tara Lewis'

5 JUN 2018

Onder de vlag van Young Impact zijn 10.000 Nederlandse jongeren het afgelopen jaar bezig geweest met een mooi doel: iets doen voor een ander of de wereld.

Patrick Anthonissen (41) is ambitieus. Met zijn project Young Impact wil hij uiteindelijk in 2025 één miljoen Nederlandse jongeren in actie hebben gekregen. Niet om daar als ondernemer zelf beter van te worden, maar om zoveel mogelijk jonge mensen de mogelijkheid te geven om iets voor een ander of de wereld te kunnen betekenen. ,,Zelf heeft het lang geduurd voordat ik ontdekte hoe belangrijk ik het vond om niet alleen mijn eigen geluk na te streven. Als student Technische Bedrijfskunde in Eindhoven was het geen thema dat aan bod kwam, alles was gericht op het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden. De drijfveer in onze maatschappij is toch om succes na te streven.”

Andere boeg

Toen hij na een glansrijke start bij Unilever als ondernemer in de economische crisis in zwaar weer terecht kwam, ontdekte hij op zijn drieëndertigste dat succes als doel zijn houdbaarheidsdatum kent. ,,Als je levensgeluk afhangt van je mate waarin het zakelijk goed gaat, heb je wel een probleem op het moment dat het minder gaat.” Hij verkocht zijn bedrijf en besloot het over een andere boeg te gooien. ,,Ik kwam erachter dat ik veel meer energie kreeg door iets voor anderen te betekenen. Omdat ik dat gevoel wilde delen richtte ik een online platform op voor vrijwilligers, NLVoorElkaar. Zo kreeg ik uiteindelijk de bevestiging dat dít is waar het om gaat.”

Egocentrisch

Na het zien van een video van het internationale WEday besloot hij het concept naar Nederland te vertalen. ,, Ik zag jongeren in een stadion samen een uitzinnig feest vieren. Allemaal hadden ze een kaartje verdiend door iets voor iemand anders te doen. ‘Hoe is het mogelijk’, dacht ik. Zelf was ik in mijn jeugd bezig met sporten, vrienden, school. Redelijk egocentrisch eigenlijk. Wat ik op mijn drieëndertigste ontdekte hadden zij nu al geleerd.”

Eigen talent

In samenwerking met CJP en de Nationale Jeugdraad richtte hij Young Impact op. ,,Dat was in januari 2016, met een klein team van vijf enthousiaste mensen hebben we zonder budget in drie maanden een website en campagne op poten gezet.” Weer drie maanden later hadden ze 140 scholen bereid gevonden om mee te doen en kon worden begonnen met de pilot.

Stoffig imago

Uiteindelijk kregen leerlingen van honderd scholen een speciaal lesprogramma waarin ze worden gestimuleerd om na te denken over hun eigen talent én hoe ze dat kunnen inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. ,,Dat is gaaf voor jezelf én voor anderen. Vrijwilligerswerk heeft een stoffig imago, waardoor het niet iets is waar jonge mensen zich snel mee identificeren. Terwijl ze wel graag iets voor een ander willen doen.”

Haar doneren

Wát ze uiteindelijk voor activiteit of project doen is erg divers. ,,Van haar doneren, tot ouderen helpen, tot een week geen vlees eten. Een jongen was zo geraakt door het verhaal van een moeder die geen geld had om melk voor haar kind te kopen, dat hij spontaan een kindervoedselbank heeft opgezet.” Volgens hem zou het imago van jongeren mogen worden bijgesteld. ,,Het beeld dat ze alleen maar met zichzelf en hun telefoon bezig zijn klopt niet. Als ze de kans krijgen zijn ze juist heel sociaal. Mijn mond valt soms open van alle positieve energie die bij ze vrijkomt. Daar kunnen volwassenen nog een hoop van leren.”

Toekomst

Volgens hem wil negentig procent van de deelnemers aan Young Impact doorgaan met een vrijwilligersproject. ,,Daaraan merk je wel dat het in de mens zit om iets voor elkaar te willen doen. Gelukkig zijn dit de volwassenen van de toekomst.”

Ronnie Flex

Anderhalf jaar na de start van Young Impact was het vorige zomer zover. ,,10.000 jongeren stonden samen in de Ziggo Dome, die allemaal hun eigen kaartje hadden verdiend. Er waren onder andere optredens en inspirerende speeches van Ronnie Flex en Rico Verhoeven. Eigenlijk kennen we dit soort evenementen niet in Nederland, dat maakt het extra bijzonder.” Woensdag 6 juni is de tweede ‘Young Impact Celebration’ in Ahoy in Rotterdam, waar wederom zo’n 10.000 jongeren worden verwacht.

Young Impact Award

Loïs Rijgersberg (21) uit Dordrecht is een van de genomineerden voor de Young Impact Award. Nadat ze verkracht werd raakte ze in een zware depressie. ,,Mijn psycholoog raadde me aan om een hobby te zoeken als uitlaatklep. Voor mij werd dat schilderen, omdat ik dat altijd al wel wilde.” Het bleek dé manier om haar trauma te verwerken. ,,Ik wilde mijn schilderijen graag exposeren, maar ik vond niet dat het over mij of mijn werk moest gaan. Toen besloot ik om aandacht te vragen voor seksueel geweld en de opbrengst te doneren aan Centrum Sexueel Geweld.”

Trots

Zo wist ze 1170 euro op te halen. ,,Ik hoop de bewustwording over het probleem bij mensen te vergroten. Eigenlijk wordt er weinig over gepraat en als het er al over gaat, is vaak het slachtoffer het onderwerp en wat hij of zij had kunnen doen om het geweld te voorkomen. Daarom wil ik dat andere slachtoffers weten dat het niet hun schuld is.” Ze is trots dat ze is genomineerd voor een award. ,,Het is toch een beloning voor alles wat ik tot nu toe gedaan heb en op deze manier heeft dit onderwerp nog een groter podium en dat is precies wat ik wilde.”


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Haute Cuisine voor max 10 Satebar, Campus EUR

Foto van 'Tara Lewis'

16 MEI 2019

In de zon op de campus van de EUR geniet Marko de Haan van gado gado met saté én alle knappe jonge mensen.

Master Criminologie


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht