Ilja Post
Ilja Post Binnenland 28 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

ZoHo viert de publieke ruimte

Ooit eens om je heen gekeken en gedacht: wauw, wat mooi die publieke ruimte? Vast niet. Toch is het de plek waar zich een groot deel van ons sociale leven afspeelt. En daar mogen we best eens bij stil staan, aldus de mensen achter het ‘We Love Public Space’ Festival.

Of zoals medeorganisator Bas Sala het zegt: “De publieke ruimte is de spiegel van de samenleving. Het is de plek waar onze alledaagse culturele uitwisseling plaatsvindt: lopen, praten, maken, ontmoeten, eten, feesten, dromen, sporten, demonstreren en botsen.”

‘Slimme regenton’

“De hoogste tijd dus om onze openbare ruimte eens te vieren, aldus de stadsontwerper”, bekend van onder andere de ‘slimme regenton’ – een manier om de overlast van regenwater tijdens piekbuien tegen te gaan. “En om samen met anderen te kijken hoe we deze in de toekomst nog beter kunnen inrichten.”

We Love Public Space (WLPS) is een hommage aan de publieke ruimte en iedereen die daar professioneel in werkt, van planoloog tot kunstenaar, van ontwerper tot stadsecoloog. Maar ook de gewone Rotterdammer is van harte welkom op het gratis festival dat vrijdag 8 juni plaatsvindt in het ZoHo-kwartier, stelt Sala. “Burgers hebben immers ook iets te zeggen over het gebruik en ontwerp van de openbare ruimte.”

Kloppend hart van deze tweede editie van WLPS zijn Mono, Het Gele Gebouw en De Wijkcoöporatie. Hier zijn de hele middag (live-gestreamde) lezingen, workshops en een talkshow te volgen. Om de snelheid erin te houden, duren deze lezingen maximaal 20 minuten en zijn er daarnaast ook optredens van verschillende artiesten en kunstenaars.

ZOHO-letters

Het festival start met een ode op de publieke ruimte, uitgesproken door Annemieke Fontein, hoofd Stedenbouw & Landschapsarchitectuur van de gemeente Rotterdam. Ook worden die dag de door Sala ontworpen ZOHO-letters officieel geopend; de vier grote houten letters die dienst doen als regenwaterbuffer en gebied signing ineen. Ter afsluiting is er een groots pannenkoekenfestijn.

Meer info: www.welovepublicspace.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.