Kasper Hermans
Kasper Hermans Binnenland 10 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Woede in Rotterdam na hardhandige aanhouding

In Rotterdam is er ophef ontstaan, nadat er beelden zijn verspreid, waarop te zien is dat een man hardhandig wordt aangehouden door een paar agenten. Naar verluidt zou de man de agenten er enkel op aangesproken hebben dat deze met de auto over het fietspad scheurden.

Klap uitgedeeld

Op de gemaakte beelden is het vervolg te zien. De man wordt opgepakt er daarbij wordt ook een klap uitgedeeld. Verder wordt hij ook hardhandig in een soort klem gehouden. Uiteindelijk is er hulp van meerdere agenten nodig om de man mee te nemen.

https://twitter.com/rosiek_iwan/status/994178563124363264

Tegenover JOOP heeft de politie inmiddels een verklaring afgelegd. Daarbij wordt de reden van de aanhouding erkent. ,,Omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzet, proberen de agenten het verzet te breken. Om te beschermen of te handhaven mogen en moeten politiemensen geweld gebruiken als de situatie daar om vraagt. Zoals gebruikelijk is ook dit optreden gemeld en wordt dit getoetst. We vinden het in alle situaties belangrijk om te reflecteren op ons eigen optreden.”

Vertrouwen tussen politie en burger

Toch is die verklaring niet afdoende voor veel burgers, DENK en met name Nida. ,,Wat zegt dit ons over de mate van professionaliteit en de rol van de politie in onze samenleving? Over het wanneer wel en wanneer niet toepassen van geweld? Wat betekent dit voor het (herstel van) vertrouwen tussen politie en burger? NIDA vraagt hiervoor een debat aan met burgemeester en gemeenteraad, volgende week donderdag."

Nida heeft inmiddels een debat in de gemeenteraad aangevraagd. DENK heeft te kennen gegeven tijdens de debat in ieder geval de nodige vragen te willen stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.