Rotterdam

Wat moeten we toch met het Schouwburgplein?

Wat moeten we toch met het Schouwburgplein?

Foto van 'Tara Lewis'

11 MEI 2018

Wat gebeurt er als studenten van de Willem de Kooning zonder enige ruimtelijke beperking een nieuw ontwerp voor het Schouwburgplein mogen maken? Het levert een bonte verzameling aan ideeën op, van trappen tot kraters.

Door Tara Lewis

Het is een van de meest bekritiseerde plein van Rotterdam: Schouwburgplein, ontworpen door Adriaan Geuze. Deze vlakte wordt echter door stedenbouwkundigen, architecten én toeristen wel interessant gevonden. Het museum voor moderne kunst in New York, Moma, kocht zelfs de maquette aan. Harm Scholtens, hoofd van de afdeling ruimtelijk ontwerp aan kunstacademie Willem de Kooning, vond die discussie een interessante aanleiding om zijn tweedejaarsstudenten hun visie op het plein te laten geven. Scholtens: “De opdracht was om in zes weken tijd een out-of-the-box-visie te laten zien. Het ontwerp hoefde niet realistisch te zijn, belangrijker was om mensen te kunnen enthousiasmeren.” Onderdeel van de opdracht was om de foyer van de Schouwburg en het plein beter met elkaar te verbinden, zowel fysiek als qua programmering.

Krater

Begin april waren alle maquettes één middag te zien in de foyer in de Schouwburg. Een zestal studenten gaf een mondelinge toelichting bij hun ontwerp en voerden met het publiek een discussie. Nino Vogels trapte af, met een gewaagd voorstel om van het plein een krater te maken. Vogels: “Het bombardement sloeg een krater in Rotterdam, waardoor het hart uit de stad werd getrokken. Op dit moment is het plein rauw en kil, het nodigt niet uit om op te verblijven.” Door de stad letterlijk een krater te geven, met in het midden een podium, wil hij de stad haar hart teruggeven. Langs de wanden van de krater kunnen mensen verpozen.

Ode aan Geuze

De kritiek van Vogels op het plein wordt niet door alle studenten gedeeld. Zo stelt Raúl Cortes dat het probleem van het plein vooral ligt in de ontbrekende connectie met de omliggende gebouwen. Met strepen in de kleur van het rode staal maakt hij die connectie. “West 8 gebruikt deze kleur vaak in hun ontwerpen, door deze prominent te gebruiken is dit een ode aan Adriaan Geuze.” Een ander interessant voorstel van Cortes is om de gevel van Pathe te strippen, waarbinnen -zo blijkt- zich drie blokken bevinden. “Ik heb deze gevel eraf gehaald. Door de drie blokken iets uit te breiden komen ze goed tegen elkaar te staan en ontstaat er een nieuwe gevel die strakker en minder opvallend is.”

Zwart gat

Volgens Thyra Bakker verandert het plein ’s avonds in een zwart gat en is het eigenlijk alleen in de zomer levendig. Wat haar betreft haar zijn alle elementen om van het plein een prettige verblijfsplek te maken wel aanwezig in de buurt, dus moet er een soepele verbinding komen in de vorm van een verlichte trap, die de mensen vanaf het Kruisplein, over de Pathe, richting de Schouwburg brengt. Haar idee om hoogte én licht toe te voegen komt onder meer van het succes van de trap tegen het Groothandelsgebouw van Winy Maas en de Luchtsingel van ZUS.

Garage

De studenten hebben zelf veldonderzoek gedaan op het plein, door te observeren en mensen te interviewen. Daarin was de opdracht om te kijken of de wetten voor de openbare ruimte uit het beroemde boek ‘A Pattern Language’ uit 1977 vandaag de dag nog steeds gelden. Het Schouwburgplein van Geuze is uitdrukkelijk niet volgens de richtlijnen uit het boek ontworpen. Scholtens: “Volgens Pattern Language strijken mensen pas ergens neer als ze zich veilig voelen, doordat ze bijvoorbeeld rugdekking hebben. Daarom zal je niet zo snel iemand middel op een leeg plein zullen zien zitten.” Toch ziet hij de stedenbouwkundige waarde van Geuzes ontwerp. “Vijfentwintig jaar geleden was Geuze een jonge god die dit plein wereldwijd op de kaart heeft gezet. Toen was het dynamisch, nieuw en spannend, met gebruik van nieuwe materialen en technieken. Het is een conceptueel en filosofisch plein, geïnspireerd op de Rotterdamse haven. Voor architecten is dat echt genieten, maar de gewone man kan er toch minder mee.” Daarom is het de hoogste tijd voor een jonge generatie van vernieuwers, vindt Scholtens. “Mijn opdracht aan de studenten was: wie wordt de nieuwe Adriaan Geuze? Het is tijd dat hij het stokje overdraagt.”

Obstakels

Uit de verschillende visies kwam volgens Scholtens één belangrijke observatie terug: “De functies die om het plein liggen, zoals de Schouwburg en horeca, door allerlei obstakels geen verbinding met het plein hebben.” Hij is in zijn nopjes met de verscheidenheid aan gepresenteerde ontwerpen. “In totaal zijn tweeëntwintig maquettes gemaakt. Ik was zeer tevreden met de ambitie en gedrevenheid die ik bij de studenten zag tijdens het proces. Wat me ook heeft geraakt is het optimisme waarmee ze het plein benaderde. Je kunt snel cynisch worden in zo’n opdracht door te denken: ‘dit kan of lukt niet’, maar daar hebben zij gelukkig nog geen last van.”

Dun dak

Een van de ‘problemen’ van het plein is bijvoorbeeld dat het dak van de parkeergarage, die ouder is dan het ontwerp van Geuze, relatief dun is. Daarom kunnen er geen bomen op groeien. Studenten losten dit op verschillende innovatieve manieren op, bijvoorbeeld door verrijdbare blokken waar gras, boom en wortel inzitten. Sommigen besloten juist de garage te gebruiken als verblijfsplek, passend bij de verwachting dat er in de toekomst minder auto’s zijn.

Knusheid

Over vier jaar wordt het dak van de garage daadwerkelijk aangepakt, vertelde wethouder Eerdmans in 2017, toen bekend werd dat de gemeente drie miljoen euro zou investeren om het plein ‘gezelliger en toegankelijker’ te maken. Uit het succes van het ‘Giant Flying Grass Carpet’ wat nu op het plein ligt, blijkt wel dat enige knusheid het plein ten goede komt. Onlangs werd bekend dat Pathe zijn buitenkant van golfplaten inruilt voor een witte gevel. De aanpak van het garagedak zou de perfecte aanleiding kunnen zijn om van het ‘filosofische’ plein een plek te maken waar niet alleen toeristen en architecten, maar Rotterdammers graag willen zijn. Jammer genoeg was de gemeente niet aanwezig bij de presentatie van de tweeëntwintig maquettes. Wie weet hadden ze daar zomaar de nieuwe Adriaan Geuze ontmoet.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats