Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 24 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Vijf dagen feest voor jubilerend Sijf

Ouder dan Café Timmer of Melief Bender, beide al dik over de 100, is Sijf – net aan de ándere kant van de Oude Binnenweg gelegen – nog lang niet. Maar wie jarig is, viert feest. Ook als je ‘slechts’ 20 bent geworden.

Door Ilja Post

Horecatycoon Herman Hell, die tevens Café van Zanten en NRC bestiert, zet zijn jubilerende ‘kindje’ deze maand in ieder geval vol in de spotlights. Kosten noch moeite zijn gespaard om deze heuglijke gebeurtenis te vieren. Een beetje zoals een Amerikaanse miljonair zijn zoon of dochter zou trakteren op een over-the-top ‘sweet sixteen party’.

Eigen biertje

Tot en met zondag 27 mei is het karakteristieke café het terrein van talloze festiviteiten. Een jubileumfeest dat afgelopen woensdag werd afgetrapt met de lancering van een eigen Sijf speciaalbiertje. ,,Het is een fris witbier geworden. Ter inspiratie hebben we gekeken naar wat 20 jaar geleden een populair biertje was en dat vertaald naar nu”, aldus ‘pappa’ Hell, die stelt dat Sijf qua aantal liters het grootste speciaalbierencafé van Rotterdam is.

Verrassingsact

Maar dat biertje, wellicht een blijvertje op de tap, is nog maar het begin. Donderdagavond worden de stoelen en tafels aan de kant geschoven en komt André Dadi disco- en funkplaatjes draaien. Vrijdag gaat Sijf vreemd en maakt de Engelstalige muziek voor één keer plaats voor een Hollandse avond, met meezingklassiekers en een verrassingsact.

Silent disco

Deze avond worden ook alle oud-medewerkers – tijdens de speciaal voor hen georganiseerde exendag – het zonnetje gezet. Op zaterdag worden de ramen en deuren opengezet en kan iedereen met een koptelefoon dansen met de silent disco.

Bewonersontbijt

Op zondag zijn de omwonenden aan de beurt en worden ze getrakteerd op een uitgebreid bewonersontbijt. Daarna kunnen alle bezoekers relaxen tijdens een speciale editie van ‘Behind the Curtains’, waar een singer-songwriter op het kleinste podium van Rotterdam live zal optreden.

Adoptiepappa

Met de leus, ‘al 20 jaar onbekend’, verwijst Hell naar de voor velen onbekende geschiedenis van het café. Nog maar weinig Rotterdammers weten dat deze zijn naam dankt aan timmerman Sijf van Zuilen. Hij voorzag de kroeg eind jaren ‘90 van een opvallend art-deco interieur, dat Hell er tien jaar geleden toe bewoog de zaak over te nemen. ,,Ik ben dus niet de biologische vader van het café. Al is de liefde er niet minder om.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.