Rotterdam

Tien dagen vuur in en om Charlois

Tess van Wijnen zamelt met een oude bakfiets brandhout in voor haar kunstproject Kampvuur Charlois. Foto: Bart Jansen

Foto van 'Ilja Post'

28 MEI 2018

Iedere wijk zijn eigen vuur, te beginnen met haar eigen Oud-Charlois. Dat is het motto van lokaal kunstenares Tess van Wijnen die tijdens Charlois Speciaal tien dagen lang een groot kampvuur bouwt voor en met de buurt.

Iedere buurt zijn eigen kampvuur

Het wordt gezien als één van de belangrijkste uitvindingen van de mens: het moment waarop we het maken van vuur onder de knie kregen. Vuur gaf ons warmte, licht en bescherming. Maar het bracht mensen ook eeuwenlang samen. Zo’n kampvuur nodigde uit om samen de dag af te sluiten, muziek te maken en verhalen te delen.

Tess van Wijnen, eerder actief geweest als opbouwwerker in de buurt, borduurt daarop voort met haar nieuwste kunstproject, Kampvuur Charlois. Althans, zij heeft er lang over nagedacht wat er gebeurt als wijkbewoners aan het einde van de dag bij elkaar komen rondom een kampvuur.

,,Vuur in de openbare ruimte als sociale verbinding is iets wat bijna niet meer gebeurt, terwijl we ooit één denkende mens zijn geworden door samen te koken op het vuur. Wat zou er gebeuren als je je buurman die je normaal enkel in de supermarkt groet, nu tegenkomt bij het kampvuur met een gitaar in zijn handen. Die gedachte maakt mij nieuwsgierig.”

Charlois Speciaal

Gedurende Charlois Speciaal, van 1 tot en met 10 juni, zal zij daarom tien dagen lang, iedere avond een groot kampvuur bouwen met hulp uit de buurt. ,,Het vuur start iedere avond om 19.00 uur en wordt opgeluisterd met optredens van professionele verhalenvertellers zoals Ernest van der Kwast en Jeroen Naaktgeboren en muzikanten als The Neons And The Deons en de WijkJam. Een speciaal aangestelde vuurmeester zorgt ervoor dat alles veilig en netjes blijft.”

Oude bakfiets

Maar om vuur te maken, heb je brandhout nodig. En om het kampvuur écht van de buurt te laten zijn, haalt Van Wijnen dit op bij de bewoners zelf. In de dagen voorafgaand aan Charlois Speciaal trekt ze met een oude bakfiets langs de deuren om spullen op te halen die verbrand mogen worden. ,,De bewoners zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het laten branden van het vuur”, zegt ze. ,,Zonder hen geen kampvuur.”

Hout sprokkelen

Op de vraag of dat vuur dan geen overlast veroorzaakt in de vorm van fijnstof uitstoot en roetneerslag heeft ze een duidelijk antwoord. ,,Ja, er is uitstoot. Maar ik wil dat we nadenken over de vorm van uitstoot. Ik eet zelf weinig tot geen vlees en heb geen auto, maar ik maak wel vuur. Dus ik weet niet of ik meer uitstoot dan anderen. Wat ik wel weet: toen de mens alleen nog maar vuur had, was er minder vervuiling. Hout sprokkelen is minder schadelijk dan boren naar olie.”

Samen vuur maken

Met Kampvuur Charlois wil Van Wijnen dan ook letterlijk en figuurlijk terug naar onze basisbehoefte. ,,Ik zeg, denk na over de hoeveelheid auto’s, cruiseschepen of de uitstoot van een bedrijf als Shell. Is samen vuur maken dan echt het grote groot probleem, zoals onlangs wettelijk bepaald is…?”

De wijk als kunstproject

Overigens is het niet de eerste keer dat Van Wijnen haar eigen wijk als onderwerp en werkgebied gebruikt voor haar kunstprojecten. Twee jaar eerder organiseerde zij tijdens Charlois Speciaal een audiotour langs de Boergoensevliet, ‘Tour de Bourgondië’ genaamd, met geluidsfragmenten van nestelende vogels, de voorbijrazende tram en overpeinzingen van (oud-)bewoners.

Verbindingen zichtbaar maken

Van Wijnen: ,,Alles wat ik onderweg tegenkom, wil ik vastleggen. Zowel geluiden van de straat als verhalen van voorbijgangers. Een ieder die mee wil doen, is welkom. Dat zal ook nu, tijdens Kampvuur-Charlois, weer het geval zijn. Maar wat er precies gebeurt, is aan de bezoekers zelf. Ik probeer alleen verbindingen tussen mensen meer zichtbaar te maken. Mijn eigen perspectief is daarbij van ondergeschikt belang.”

Enthousiaste reacties

Maar de reacties vanuit de buurt geven vooralsnog energie. ,,Mensen lachen als ik met de kar langs kom, maken een praatje en geven zonder moeite een stukje hout met een verhaal mee. Laten we straks samen kijken hoe al die ingeleverde bijdragen, van al die verschillende mensen samen brandt.”

Aanschuiven bij het kampvuur? Deze wordt van 1 tot en met 10 juni dagelijks aangestoken om 19.00 uur. Locatie: nabij de keerlus van tram 2, halte Kromme Zandweg. Zie ook: www.charloisspeciaal.nl.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

GISTEREN

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten


Onderwijsprestaties leerlingen Zuid blijven stijgen

Foto van ''

8 MRT 2019

De gemiddelde score van leerlingen op Rotterdam Zuid bij de Centrale Eindtoets is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Het verschil tussen Zuid en de resultaten van leerlingen in grote steden wordt daarmee steeds kleiner.

Investeren in extra onderwijs