Rotterdam

Tien dagen vuur in en om Charlois

Tess van Wijnen zamelt met een oude bakfiets brandhout in voor haar kunstproject Kampvuur Charlois. Foto: Bart Jansen

Foto van 'Ilja Post'

28 MEI 2018

Iedere wijk zijn eigen vuur, te beginnen met haar eigen Oud-Charlois. Dat is het motto van lokaal kunstenares Tess van Wijnen die tijdens Charlois Speciaal tien dagen lang een groot kampvuur bouwt voor en met de buurt.

Iedere buurt zijn eigen kampvuur

Het wordt gezien als één van de belangrijkste uitvindingen van de mens: het moment waarop we het maken van vuur onder de knie kregen. Vuur gaf ons warmte, licht en bescherming. Maar het bracht mensen ook eeuwenlang samen. Zo’n kampvuur nodigde uit om samen de dag af te sluiten, muziek te maken en verhalen te delen.

Tess van Wijnen, eerder actief geweest als opbouwwerker in de buurt, borduurt daarop voort met haar nieuwste kunstproject, Kampvuur Charlois. Althans, zij heeft er lang over nagedacht wat er gebeurt als wijkbewoners aan het einde van de dag bij elkaar komen rondom een kampvuur.

,,Vuur in de openbare ruimte als sociale verbinding is iets wat bijna niet meer gebeurt, terwijl we ooit één denkende mens zijn geworden door samen te koken op het vuur. Wat zou er gebeuren als je je buurman die je normaal enkel in de supermarkt groet, nu tegenkomt bij het kampvuur met een gitaar in zijn handen. Die gedachte maakt mij nieuwsgierig.”

Charlois Speciaal

Gedurende Charlois Speciaal, van 1 tot en met 10 juni, zal zij daarom tien dagen lang, iedere avond een groot kampvuur bouwen met hulp uit de buurt. ,,Het vuur start iedere avond om 19.00 uur en wordt opgeluisterd met optredens van professionele verhalenvertellers zoals Ernest van der Kwast en Jeroen Naaktgeboren en muzikanten als The Neons And The Deons en de WijkJam. Een speciaal aangestelde vuurmeester zorgt ervoor dat alles veilig en netjes blijft.”

Oude bakfiets

Maar om vuur te maken, heb je brandhout nodig. En om het kampvuur écht van de buurt te laten zijn, haalt Van Wijnen dit op bij de bewoners zelf. In de dagen voorafgaand aan Charlois Speciaal trekt ze met een oude bakfiets langs de deuren om spullen op te halen die verbrand mogen worden. ,,De bewoners zijn dan ook een belangrijk onderdeel van het laten branden van het vuur”, zegt ze. ,,Zonder hen geen kampvuur.”

Hout sprokkelen

Op de vraag of dat vuur dan geen overlast veroorzaakt in de vorm van fijnstof uitstoot en roetneerslag heeft ze een duidelijk antwoord. ,,Ja, er is uitstoot. Maar ik wil dat we nadenken over de vorm van uitstoot. Ik eet zelf weinig tot geen vlees en heb geen auto, maar ik maak wel vuur. Dus ik weet niet of ik meer uitstoot dan anderen. Wat ik wel weet: toen de mens alleen nog maar vuur had, was er minder vervuiling. Hout sprokkelen is minder schadelijk dan boren naar olie.”

Samen vuur maken

Met Kampvuur Charlois wil Van Wijnen dan ook letterlijk en figuurlijk terug naar onze basisbehoefte. ,,Ik zeg, denk na over de hoeveelheid auto’s, cruiseschepen of de uitstoot van een bedrijf als Shell. Is samen vuur maken dan echt het grote groot probleem, zoals onlangs wettelijk bepaald is…?”

De wijk als kunstproject

Overigens is het niet de eerste keer dat Van Wijnen haar eigen wijk als onderwerp en werkgebied gebruikt voor haar kunstprojecten. Twee jaar eerder organiseerde zij tijdens Charlois Speciaal een audiotour langs de Boergoensevliet, ‘Tour de Bourgondië’ genaamd, met geluidsfragmenten van nestelende vogels, de voorbijrazende tram en overpeinzingen van (oud-)bewoners.

Verbindingen zichtbaar maken

Van Wijnen: ,,Alles wat ik onderweg tegenkom, wil ik vastleggen. Zowel geluiden van de straat als verhalen van voorbijgangers. Een ieder die mee wil doen, is welkom. Dat zal ook nu, tijdens Kampvuur-Charlois, weer het geval zijn. Maar wat er precies gebeurt, is aan de bezoekers zelf. Ik probeer alleen verbindingen tussen mensen meer zichtbaar te maken. Mijn eigen perspectief is daarbij van ondergeschikt belang.”

Enthousiaste reacties

Maar de reacties vanuit de buurt geven vooralsnog energie. ,,Mensen lachen als ik met de kar langs kom, maken een praatje en geven zonder moeite een stukje hout met een verhaal mee. Laten we straks samen kijken hoe al die ingeleverde bijdragen, van al die verschillende mensen samen brandt.”

Aanschuiven bij het kampvuur? Deze wordt van 1 tot en met 10 juni dagelijks aangestoken om 19.00 uur. Locatie: nabij de keerlus van tram 2, halte Kromme Zandweg. Zie ook: www.charloisspeciaal.nl.


Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


Kinderen een dag de baas in Rotterdam

Marc Boersch, CEO Nestlé Nederland, en zijn jonge collega tijdens JINC Baas van Morgen 2018.

Foto van ''

3 UUR

Ruim 200 kinderen nemen donderdag 24 januari voor één dag de baan over van Nederlandse CEO’s, directeuren en politici. Tijdens JINC Baas van Morgen ervaren de basisschool- en vmboleerlingen, die opgroeien in een omgeving met sociaaleconomische achterstand, hoe het is om de leiding te hebben van een bedrijf als Coca Cola, de RET of het Hilton Hotel.

Goede start

Met Baas van Morgen wil JINC, een non-profitorganisatie die strijdt tegen kansenongelijkheid onder jongeren, de aandacht vestigen op het feit dat een goede start op de arbeidsmarkt niet voor al het talent van morgen vanzelfsprekend is. Want wie geboren is een wijk met veel werkloosheid, heeft in Nederland nu eenmaal minder kans om het ver te schoppen – hoe slim hij of zij ook is.


Rotterdam meeste excellente scholen van Nederland

Foto van ''

3 UUR

Maar liefst negen scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs krijgen vandaag het predicaat Excellente School 2018 van de Inspectie van het Onderwijs. Het totale aantal excellente scholen in Rotterdam komt daarmee op 17. Nooit eerder waren dat er zo veel.

Winnende scholen


Rotterdam is vegan hotspot tijdens filmfestival

Foto van ''

VANDAAG, 10:44

Ook tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR) kun je er dit jaar niet om heen: plantaardig eten is dé voedseltrend van 2019. Bezoekers van het festival hebben dit jaar veel veganistische opties om uit te kiezen – van fastfood tot fine dining.

Plantaardige menu’s


Herontdek je stad tijdens Museumnacht010

Sfeerbeeld van een eerdere editie van de Museumnacht010. Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

18 JAN 2019

Het bijzondere entreeplein van Museum Boijmans Van Beuningen, de glazen façade van Witte de With en TENT Rotterdam. Je komt er vaak genoeg langs, maar heb je ooit écht gekeken? Herontdek Rotterdam op zaterdag 2 maart tijdens de Museumnacht010.

Zaklamptours


Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

Foto van ''

18 JAN 2019

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’


Tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’

Foto van ''

18 JAN 2019

Van 5 tot 28 februari is de rondreizende tentoonstelling ‘De eerste eeuwen van Holland’ gratis te zien in de Centrale Bibliotheek in Rotterdam. Laat je door verschillende graven en een gravin van Holland meevoeren en ontdek hoe dit graafschap is ontstaan en gegroeid tussen de jaren 1000 en 1500.

Animatiefilms


Nieuw culinair muziekspektakel in Lansingerland

Opperdepop wordt á la CuliNESSE een culinair muziekfestival met grote artiesten en lokale restaurants. Foto: Evert Buitendijk

Foto van ''

18 JAN 2019

Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek zijn komend najaar een festival rijker. Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september strijkt culinair muziekfestival Opperdepop festival neer in het Annie M.G. Schmidtpark. Bekende artiesten en de meest talentvolle smaakmakers uit de regio vormen de line-up.

Sterke line-up


Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Foto van ''

18 JAN 2019

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens


Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE

Foto van ''

17 JAN 2019

Ikazia biedt als eerste ziekenhuis in Nederland KroelCARE voor de allerjongsten. Dit zijn speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Geborgenheid


Driedaags festival 'Vuur en Vlam'

Foto van ''

17 JAN 2019

Morgen start bij Luchtpark Hofbogen het driedaags vuurfestival ‘Vuur en Vlam’. Een uitgebreid programma voor jong en oud met spectaculaire vuurshows, live muziek, vuurkunstenaars, bijzondere installaties en theater.

Vuur, explosies en bliksem


Rotterdam wil af van ongewenst reclamedrukwerk

Het oude stickersysteem werkt onvoldoende. Foto: ANP PHOTO/Sander Koning

Foto van ''

17 JAN 2019

De gemeente Rotterdam wil dat Rotterdammers vanaf 1 juli 2019 niet meer worden lastiggevallen met ongewenst reclamedrukwerk. Rotterdam is de tweede gemeente die de ‘ja/ja sticker’ invoert, waarmee alleen mensen die expliciet toestemming geven nog ongeadresseerde reclame ontvangen.

3 miljoen kilo papierafval


Bouw all electric appartementen van start

Foto van ''

17 JAN 2019

Deze week plaatsten wethouder Bas Kurvers en Henk Rotgans, directeur Ontwikkeling van woningcorporatie Havensteder de symbolische eerste stekker van 25 all electric appartementen. In de appartementen wordt enkel gebruik gemaakt van elektriciteit voor (water)verwarming.

Duurzaamheidsdoelstellingen


Startsein vernieuwing aansluiting A16/N3

Foto van ''

17 JAN 2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaf gisteren het officiële startsein voor de vernieuwing van de aansluiting tussen de A16 en de N3 bij Dordrecht. Met dit project verbetert de doorstroming en veiligheid rondom de aansluiting tussen beide wegen.

Bereikbare Drechtsteden


Nieuwe woontoren voor studenten en starters

Foto van ''

17 JAN 2019

Stebru start in februari 2019 met de bouw van woontoren OurDomain Rotterdam Blaak (voormalige woontoren Bright) in samenwerking met investeerder en vastgoedmanager Greystar. Nu het bezwaar is verworpen zal de bouw in februari 2019 officieel van start gaan.

Robert Steenbrugge, directeur Stebru: ,,We zijn heel blij dat we eindelijk kunnen beginnen met de ontwikkeling van OurDomain Rotterdam Blaak. Op dit moment treffen we de voorbereiding voor de bouwplaats, zodat we komende maand echt van start kunnen.”


Schaats de Blue Monday blues van je af

Foto van ''

16 JAN 2019

Schaatsbaan Rotterdam organiseert op maandag 21 januari de allereerste Blue Monday Skate. Alle bezoekers kunnen zo de Blue Monday blues overwinnen op het lekkerste ijs van Rotterdam.

Meest deprimerende dag


Koren zingen miljoen bij elkaar voor goede doel

Foto: Choir4Hope

Foto van ''

14 JAN 2019

Een knappe prestatie. Koren Inspire2LiveChoir en Choir4Hope zongen afgelopen jaar 171.500 euro bij elkaar voor onderzoek naar een betere behandeling van alvleesklierkanker.

Support Casper


AOW-tegoed voor oudere minima met huisdier

Foto van ''

14 JAN 2019

Sinds een jaar kunnen 8.000 Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven met een financiële regeling benodigdheden voor hun huisdier kopen. Inmiddels is hier al ruim 300 keer gebruik van gemaakt.

Geluksgevoel


Blijdorp-welpen hebben een naam gekregen

De familie van de winnares van de namenwedstijd, Ilona van Es samen met verzorgster Linda Paul. Foto: Diergaarde Blijdorp

Foto van ''

14 JAN 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd die hiervoor werd uitgeschreven, is Ilona van Es uit Benthuizen.

3200 potentiële namen