Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 17 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Plakactie met ‘pasfotokunst’

Rotterdammer Ko de Kok tekent gevonden pasfoto’s na met kleurpotlood op papier, inclusief beschadigingen. Nu is hij op zoek naar de mensen achter de foto.

Door Ilja Post

Die zoektocht duurt inmiddels al zo’n twee jaar. Eerder beplakte De Kok de stad al met allerlei kopieën van zijn fotorealistische potloodtekeningen op schilderijformaat. Ze hingen in Spangen, op Zuidplein, het Museumpark. Helaas zonder succes. Niemand meldde zich. Dus besloot De Kok onlangs een nieuwe plakactie te starten.

Geheimzinnig

Of hij dit keer meer succes heeft bij het vinden van zijn muzen valt echter te betwijfelen. Op de geheimzinnige posters staat enkel de beeltenis van de geportretteerde man, vrouw of kind in kwestie. Telefoonnummer of website ontbreken. Weinig kans dus om met de maker in contact te komen.

De reden om er niks bij te zetten, is echter geen foutje. De Kok heeft zijn gegevens bewust weggelaten. “Ik wil deze posters blijven plakken tot het begint op te vallen en mensen erover beginnen te praten. Het liefst creëer ik er een soort mythe omheen.”

Pasfoto-kunst

Een groot geheim dat hij de man achter de pasfotokunst is, is het echter ook weer niet. Sterker, via zijn website roept hij een ieder op mee te zoeken naar de mensen achter de foto’s die vrijwel allemaal gevonden zijn in of om Rotterdam.

“Bij de kassa, de incheckpoortjes van tram of metro of gewoon ergens random op straat”, aldus De Kok die inmiddels over de honderd van dergelijke pasfoto’s in zijn bezit heeft. “Vrienden weten nu dat ik ze spaar, dus de collectie groeit nog steeds.”

Expositie

Eenmaal gevonden hoopt hij de geportretteerden te verleiden nogmaals een pasfoto af te staan die hij dan weer kan natekenen. Of zelfs om een kleine bio te schrijven dat iets meer over hen prijsgeeft. Sowieso zijn er plannen voor een expositie. Alleen de titel heeft hij nog niet paraat.

“Het zou tof zijn als ik de expo ‘Found!’ kan noemen. Maar dat werkt alleen wanneer die mensen ook echt gevonden worden. Allemaal goed zoeken dus maar.”

Ben je of ken je één van de geportretteerden? Meld je dan op www.kodekok.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.