Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 12 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Links verbond in Rotterdam onder druk

Een oude tweet van de moslimpartij Nida in Rotterdam heeft geleid tot onrust in het ‘Links Verbond’ wat de linkse partijen hadden gesloten. Nida twitterde op 14 augustus 2014: Wij zeggen #Zionisme = #ISIS #vrijheidvanmeningsuiting.

Klare taal

De lijsttrekker van de Rotterdamse PvdA Barbara Kathmann reageerde in klare taal via Twitter. ,,Laat één ding duidelijk zijn! Volgens PvdA Rotterdam kan wat Nida hier stelt verre van door de beugel. Dit is onbegrijpelijk!"

Onlangs tekenden de linkse partijen in de stad (SP, GroenLinks en de PvdA) met Nida een verbond in de aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen. Als Links Verbond willen ze een alternatief voor het rechtse beleid van de afgelopen jaren bieden, dat zo werd toen gezegd ,,vooral heeft geleid tot ongelijkheid en verdeeldheid." Volgens het AD Rotterdams Dagblad was er vanochtend ‘crisisoverleg’ tussen de partijen.

Dubbele maat

Nida wil vooralsnog alleen reageren in een persverklaring: ,,Bijna vier jaar geleden verstuurde NIDA een tweet waarin er op een bewust provocatieve wijze een illustratieve vergelijking werd gemaakt tussen het Zionisme/Israël en ISIS. In deze tweet werden bepaalde overeenkomsten tussen beide genoemd. (..) De bewuste tweet werd verstuurd naar aanleiding van de maatschappelijke discussie die op dat moment gevoerd werd.”

De partij stelt dat een dubbele maat wordt gehanteerd met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting. ,,De huidige reacties op een tweet van bijna vier jaar geleden bevestigen deze selectieve verontwaardiging nogmaals.”

Leefbaar

Voor Leefbaar Rotterdam komt de botsing tussen PvdA en Nida niet als verrassing. Fractievoorzitter Ronald Buijt stelt op Twitter: ,,Het is als een verbond sluiten met de SGP en jezelf verbazen wanneer er pro-Israël en anti-abortus tweets opduiken." Hij voorziet een breuk in het verbond. ,,Linkse partijen hebben de impact van de samenwerking onderschat."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.