Rotterdam

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

11 DEC 2017

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Maar een andere klacht van de bewoners was ook dat er van alles knipperde op het vorige rad. En dat het een enorme bak licht was.
Het rad dat we in Rotterdam gaan plaatsen is hetzelfde type als in Scheveningen. Er komen cabines in waar mensen in gaan eten. Het wordt geen kermis met knipperende lichten. Net als de London Eye en ons rad in Scheveningen komt er steriel wit licht op. Het rad hebben we ooit gekocht in Brighton en is helemaal gereviseerd. Dus geen knipperende en flikkerende lampen, het is geen disco of kermis. En mochten mensen toch overlast ervaren door het licht, dan kunnen we dat dimmen.

Hoelang ben je bezig geweest om een rad in Rotterdam neer te zetten?
De allereerste poging heb ik al gedaan in 2008. Toen was het allemaal erg ingewikkeld. Maar eigenlijk is het echt begonnen in 2013. Toen kwam ik in contact met Hennie van Schaik van Leefbaar Rotterdam. Ik raakte met hem aan de praat en we gingen aan de slag. En via de Leuvehaven en het Willemsplein komen we nu uiteindelijk uit bij de Markthal.

Heb je niet gedacht ‘Rotterdam, zoek het lekker uit als het zo lang moet duren’?
Je moet inderdaad wat geduld hebben. Maar ik merkte dat de politiek en de gemeente wel oren hadden naar het DinnerWheel. Alleen waar zetten we het neer was de vraag. Er komt nog een speciale bewonersavond. Het reuzenrad mag er op deze vergunning een jaar staan, in verband met de mogelijke bouw van de Rotta Nova. Maar mocht dat langer duren, dan blijven wij graag staan hoor.

Maar als je weg moet, wat dan?
Als we weg moeten, dan gaan we. Het voordeel is dan wel dat iedereen heeft gezien wat het DinnerWheel is. Dat het geen kermisattractie is met toeters, bellen en knipperlichten. Dat maakt het wellicht makkelijker om bewoners op een andere plek te overtuigen.

Hoe gaat het Dinnerwheel eruitzien?
Het is een reuzenrad van 50 meter hoog en telt 36 gesloten gondels, voorzien van verwarming en airconditioning. In de gondels zitten bankjes en tafels waar je kunt zitten en eten. Ook hebben we een speciale VIP-gondel met getint glas, lederen banken en een doorzichtige vloer. We merken dat die in Scheveningen erg populair is voor huwelijksaanzoeken. En dat verwacht ik ook in Rotterdam. Een aantal gondels is gereserveerd voor mensen die even van het uitzicht willen genieten. Een kwartiertje kost 8 euro voor een volwassen, 6 voor een kind. De andere gondels zijn voor de horeca. Wie wil eten, is voor een tweegangendiner met drankjes 34,50 euro kwijt. Een lunch gaat rond de 16 euro kosten.

Het bedrijf SkyView Attractions heeft nu in Helsinki, Scheveningen en Dubai reuzenraden staan en daar komt Rotterdam nu bij. Waar komt die fascinatie vandaan?
Haha, goeie vraag. Tot mijn 12e wilde ik kermisexploitant worden, maar mijn ouders vonden dat niet zo’n goed idee. Ik kreeg steeds meer interesse in muziek en radio en op mijn 18e begon ik als dj bij Radio Decibel, wat ik enkele jaren later overnam. Samen met mijn zakenpartner Pierre Karsten exploiteren we nu Radio Decibel en Radio NL in de Randstad. Ik kom dus echt uit de media. Maar toen de radio goed liep, begon het toch weer te kriebelen. Van mijn hobby radio heb ik ook mijn werk gemaakt en ik dacht, dat kan ik hier ook mee. De kermis op zag ik niet zitten, maar wel iets met toerisme. Ik ging op onderzoek uit en kwam in contact met een vertegenwoordiger van een bedrijf dat gespecialiseerd was in het bouwen van een reuzenrad. Samen kwamen we op het idee voor een DinnerWheel en inmiddels is hij mijn tweede zakenpartner en goede vriend.

Hoe kijken je ouders er nu tegenaan?
Ze zijn vooral ontzettend trots nu. Ik zie SkyView Attractions niet als attractiebedrijf maar als projectontwikkelaar. In plaats van stenen gebruiken wij staal. Dat we nu voorbeelden hebben staan in Scheveningen, Helsinki en Dubai spreekt mensen aan. Waar ik vroeger echt flink mijn best moest doen voor een gesprek met iemand van een gemeente, bellen steden nu mij. Onze klanten in Scheveningen zijn erg tevreden, kijk maar op internet. Als het kan, wil ik er komend jaar nog twee openen ergens in de wereld. Die gesprekken lopen nu en gaan voorspoedig!

Tot slot: wanneer kunnen Rotterdammers instappen?
Als alles volgens plan verloopt, kunnen we half januari gaan opbouwen. Dan zouden we een kleine drie weken later open kunnen.


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats