Rotterdam

Sander, Joost en Maarten (vlnr) van architectenbureau Personal Architecture zijn het brein achter het Krabhuis. /Vincent van Dordrecht

Rotterdammers gaan wereld over met elegante krabpaal

Sander, Joost en Maarten (vlnr) van architectenbureau Personal Architecture zijn het brein achter het Krabhuis. /Vincent van Dordrecht

Foto van 'Daniëlle Rijsdijk'

25 OKT 2016

Classy. Drie Rotterdamse architecten gaan de wereld over met hun elegante antwoord op de kattenkrabpaal. Het krabhuis is hot.

Noodzakelijk kwaad: zo kun je de krabpaal, het accessoire waar katten doorgaans hun nagels aan scherpen, wel noemen. Want: lelijk en rommelig in het huishouden. Toch is het als kattenbezitter handig een dergelijk product aan te schaffen. Doe je dat niet, dan is het binnen de kortste keren gedaan met het interieur.

Een doorn in het oog was de traditionele krabpaal ook voor Joost Emmerik (37), Sander van Schaik (37) en Maarten Polkamp (39). De Rotterdammers zijn vrienden en werken als architect; veelal aan gebouwen en in de buitenruimten, nooit eerder als productontwerper.

Filmset

Omdat een betere wereld begint bij jezelf bedachten en ontwierpen de mannen twee jaar geleden het Krabhuis. Een elegante versie van de krabpaal die tegelijkertijd dient als kattenmand. „Het is ontstaan vanuit de eigen behoefte”, vertelt Joost, die donderdagochtend in een studio in Rotterdam-Ommoord aan zijn koffie nipt. Op de set achter hem is een huis van karton gemaakt waar meerdere diertjes ronddartelen. „We maken samen met reclamebureau daily milk een kattenfilm om te laten zien wat het Krabhuis precies is. Het project wordt naar een hoger plan getild omdat we de productie willen opschroeven.”

Terug naar het oorspronkelijke idee. Joost: „Wij, partner Sander en ik, ergerden ons kapot aan de krabpalen. We hebben zelf twee katten, Fred en Poes, en die ruïneerde echt ons hele huis. Banken kapot. Stoelen kapot, je kent het wel. Natuurlijk waren er mooie alternatieven, maar die waren dan weer niet te betalen.”

De architecten besloten eind 2013 de koppen bij elkaar te steken. „Ik stortte me op de maquettes, Maarten op de productie en de financiën en Joost dacht een huisstijl uit”, vertelt Sander. De tijd heeft niet stilgestaan en dat de heren nu werken aan een kattenfilm heeft alles te maken met het succes van het product; het model gaat de wereld over. „We hebben er nu 800 verkocht en er wordt van over de hele wereld interesse getoond. Uit Nieuw-Zeeland, Amerika, Japan, China en India”, somt Sander op. Maarten toont een grafiek op zijn telefoon. „Kijk, we doen op dit moment de meeste zaken in Amerika.”

Copycat

Copycats, hoe ludiek ook, slaan hun slag. Sander: „Ja, we worden veel nagedaan. Wel leuk: een stel uit Zweden stuurde ons pas een filmpje waarop te zien was hoe ze zelf iets in elkaar knutselde.”

De uitdaging voor de toekomst zit ‘m, naar eigen zeggen, in het verbeteren van het productieproces. „Dit is voor ons een uit de hand gelopen grap. Volgend jaar gaan we nieuwe producten ontwikkelen, maar dit jaar gebruiken we om het Krabhuis verder te professionaliseren. We hebben er tot nu toe nog geen cent mee verdiend.”

Krabhuis the Movie from Krabhuis on Vimeo.


Massaal protest voor behoud Landtong Rozenburg

Foto van 'Ilja Post'

17 MEI 2019

Inwoners van Rozenburg zijn boos. Een gepland distributiecentrum op de Landtong dreigt dit toch al grotendeels door industrie ingekapselde stukje Rotterdam te beroven van haar laatste restje natuurbeleving. Zaterdag trekken ze massaal ten strijde tegen de, in hun ogen, onzalige plannen. Want: Leve de Landtong!

Waarom wij weer?


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vier Opbouwdag in en op de Laurenskerk

Foto van ''

16 MEI 2019

De Laurenskerk viert op zaterdag 18 mei Opbouwdag, dé feestelijke viering van de wederopbouw.

Legostenen


Open dag bij Vogelklas Karel Schot

Foto van ''

16 MEI 2019

Eens een kijkje nemen bij Vogelklas Karel Schot? Op zondag 19 mei opent het opvangcentrum voor wilde vogels voor één keer zijn deuren voor het publiek en er valt weer veel te zien en te beleven.

Vogels en vleermuizen


Rotterdam sloot vorig jaar 108 drugspanden

Foto van ''

16 MEI 2019

Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft vorig jaar 108 keer een drugspand laten sluiten. Dat waren er 46 meer dan in 2017. Ook zijn in 2018 meer winkels en garages gesloten waar sprake was van heling en illegaal.

Sluiting voor leefbaarheid


Wandelen langs mooiste plekken aan de Maas

Foto van ''

16 MEI 2019

Van de skyline van Kop van Zuid tot het eiland van Brienenoord. In de app Rotterdam Routes is nu het Nieuwe Maasparcours te vinden. Een route langs de mooiste plekken en uitzichten langs de rivier.

De route loopt dicht langs de waterkant en biedt verschillende uitzichten op de Nieuwe Maas. Het laat de skyline zien, maar ook de rauwe randjes van onze stad.


Subsidie voor ‘groenblauwe’ schoolpleinen

Het groenblauwe schoolplein van obs De Fontein. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

16 MEI 2019

Het wordt voor basisscholen in Rotterdam een stuk aantrekkelijker om hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk te maken. Daarvoor is vanaf nu een nieuwe subsidie beschikbaar.

Minder plassen


Rotterdam even spoken word hoofdstad van Nederland

Foto van ''

16 MEI 2019

Spoken word-, poëzie- en muziekliefhebbers kunnen dit jaar voor de derde keer op rij hun lol op bij festival 010 SAYS IT ALL. Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni verandert Rotterdam even in dé spoken word hoofdstad van Nederland. Oftewel: drie dagen genieten van podiumkunsten, workshops en pop-ups op verschillende plekken in de stad.

Say it


NRC steunt Free a Girl tegen kinderprostitutie

Foto van ''

14 MEI 2019

Duizenden meisjes worden wereldwijd gedwongen tot prostitutie. Metropole Café NRC draagt bij aan de bevrijding, opvang en rehabilitatie van deze meisjes en neemt voor het tweede jaar op rij deel aan de landelijke Lock me Up – Free a Girl actie.

Sluit je op


Weekend vol gin en jenever

Foto van ''

6 MEI 2019

Jeneverhoofdstad en gin city Schiedam doet eind deze maand haar naam eer aan. Op 25 en 26 mei zorgen onder andere Proef! De Plantage, GinFever, SWAN. Schiedam en een unieke Loungeboot tour voor volop ontspanning en vermaak in de historische binnenstad.

Cocktail


Rotterdam viert maand lang de architectuur

Foto van ''

6 MEI 2019

Wie de hoogte in wil, verdieping zoekt of een kijkje achter de schermen wil nemen: het kan bij de Rotterdam Architectuur Maand, van 24 mei tot en met 16 juni. Leer meer over architectuur en ga mee op ontdekkingstocht.

Bruisend programma


Onbeperkt vega en vegan eten bij Rozey

Foto van ''

6 MEI 2019

Een hele avond onbeperkt vega of vegan tafelen voor een vaste prijs. Het kan bij Rozey aan de Rotterdamse Wijnhaven dat een all inclusive-concept lanceert om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de vleesloze keuken.

All inclusive veggie en vegan

Samen met foodstylist Roos Rutjes, die jarenlange ervaring heeft met veggie en vegan producten en recepten, slaat horecareus Roland Hogenelst, medeoprichter van de La Cubanita-franchiseformule en van Proeflokaal Bregje, met restaurant Rozey een nieuwe weg in. Met hun bijzondere all inclusive-concept spelen Roos en Roland in op de toenemende vraag naar eerlijke en mooie gerechten zonder vlees of dierlijke producten.


Weelde opent officieel de deuren

Foto van ''

29 APR 2019

Het was al wat langer bekend: voormalige stadsboerderij Uit Je Eigen Stad gaat voortaan verder als creatieve vrijstaat Weelde. Vrijdag 24 mei start het officiële openingsweekend, met drie dagen muziek, theater, performance, kunst, eten en drinken.


Maassilo even hotspot voor wetenschap

Foto van ''

29 APR 2019

Onderzoekers van hogescholen, wetenschapsmusea en alle Nederlandse universiteiten komen donderdag 2 mei bij elkaar om hun onderzoek te delen met de rest van Nederland. Tijdens het tien uur durende festival Expeditie NEXT laten zij zien dat wetenschap een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven en onze toekomst vormgeeft.

MDMA als medicijn


Gigantische trappen voor Depot Boijmans

Foto: Rob Glastra

Foto van ''

29 APR 2019

Afgelopen week is de eerste ongeveer 18 meter lange bezoekerstrap van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam naar binnen gehesen. Ruim 18500 kilo staal werd via de torenkraan omhoog getakeld.

Vijf trappen


Drie dagen Rotterdams Open Doek Filmfestival

Foto: Lawrence Lee Kalkman

Foto van ''

29 APR 2019

In LantarenVenster vindt op 24, 25 en 26 mei de vierde editie plaats van het Rotterdams Open Doek Filmfestival, dé springplank voor de filmmakers van morgen.

Veertig premières

Met ruim veertig premières van nationale en internationale korte films, delen deze makers hun frisse en vaak persoonlijke verhalen op het grote doek en presenteren zich aan de top van de filmindustrie.


Van yoga tot circus-acts en opera op Schouwburgplein

Foto van ''

29 APR 2019

Van mei tot en met september is er elke week wel wat te beleven op het Schouwburgplein Rotterdam. Wees welkom bij een gratis programma vol ontspannende yoga-lessen, vrolijke activiteiten en uitbundige voorstellingen voor jong en oud.

Circusstad Festival


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel