Rotterdam

5x Wat je niet wist over Rotterdamse geschiedenis

Rotterdam in 1936. / ANP

Foto van 'Donna van der Kolk'

3 OKT 2016

Oktober is de maand van de geschiedenis en zondag 2 oktober is het de Dag van de Rotterdamse Geschiedenis. Reden genoeg om eens in de historie van de Maasstad te duiken. Metro sprak daarom met Rob Noordhoek van Museum Rotterdam en vroeg hem wat de meeste Rotterdammers niet weten over de geschiedenis van hun stad.

Rotta

In de volksmond wordt Rotterdam ook wel Roffa genoemd. Dat klink misschien als (stoere?) straattaal, maar het lijkt verdacht veel op de naam van Rotterdam voordat het zijn huidige naam kreeg.

„Het echte oer-Rotterdam, dat tussen de negende en elfde eeuw voortdurend werd bedreigd door overstromingen, heette Rotta. De Allerheiligenvloed van 1170 maakte de omgeving definitief onbewoonbaar, totdat de aanleg van Schielands Hoge Zeedijk het gebied honderd jaar later weer veilig maakte. In Museum Rotterdam en onderaan de tijdtrap in de Markthal kun je bodemvondsten van Rotta zien”, vertelt Noordhoek.

Stompe toren Laurenskerk

De Laurenskerk heeft een stompe toren, maar dat is niet altijd zo geweest. „In 1615 wilden Rotterdammers een mooie verhoging op de toren om het eenvoudige tentdak te vervangen. Omdat verzakking op de loer lag, werd de ervaren, Amsterdamse torenbouwer Hendrick de Keyser om raad gevraagd. Hij adviseerde een niet al te zware verhoging; in ieder geval niet helemaal van steen. De Keyser kreeg de opdracht een houten spits te ontwerpen. De spits was in 1622 klaar. Twintig jaar later moest de torenbekroning alweer worden afgebroken vanwege bouwvalligheid.”

Toren van de Laurenskerk. / ANP

Tegeltjes

Wie aan tegeltjes denkt, denk in eerste instantie waarschijnlijk aan Delft en zijn Delfts blauwe tegels. Maar in de achttiende eeuw was Rotterdam de grootste tegelproducent van Nederland.

„Miljoenen tegels zijn hier gemaakt. Ze werden binnenshuis gebruikt om de plint of zelfs wanden mee te bedekken. De afbeeldingen varieerden van eenvoudige geschilderde figuren, dieren of ornamenten tot kleine kunstwerkjes op enkele vierkante centimeters. De kwaliteit van de Rotterdamse tegels was zeer hoog, waardoor ze een gewild exportproduct werden. Rotterdamse tegels zijn niet alleen terug te vinden in aanzienlijke woonhuizen, kastelen en kerken in heel Europa, maar zelfs in Mauritsstad in Brazilië.”

Vliegveld Waalhaven

Rotterdam The Hague Airport (Vliegveld Zestienhoven) viert momenteel zijn 60e verjaardag, maar ook voor die tijd had Rotterdam al een luchthaven: vliegveld Waalhaven, het eerste vliegveld ingericht voor burgerluchtvaart in Europa.

„Vliegveld Waalhaven werd in 1920 geopend. Op de dag van de opening vertrok een postvlucht naar Londen – de eerste commerciële vlucht. Ook het eerste Nederlandse luchtvrachtvervoer vond in 1924 vanaf dit vliegveld plaats. De luchthaventrok in de jaren dertig veel dagjesmensen, die er met de Spido naartoe gingen. Maar bij de algemene mobilisatie in 1939 werd het vliegveld door het leger gevorderd om na de Duitse inval volledig verwoest te worden.”

De Graf Zeppelin boven het vliegveld Waalhaven. / ANP

Gabberhouse

Rotterdam is oud, maar tegelijkertijd in veel opzichten ook een jonge stad. „Niet zo gek dus dat hier in 1970 het eerste grote popfestival werd gehouden en jeugdculturen van punk tot hiphop in de stad bloeien”, zegt Noordhoek. Zo kon er volgens hem ook een jongerencultuur van eigen bodem ontstaan, namelijk gabber.

„In 1989 klonk in de Rotterdamse discotheek Parkzicht een rauw, nieuw geluid dat afweek van de toonaangevende ‘mellow house’. Een Amsterdamse dj noemde de nieuwe harde Rotterdamse sound ‘gabberhouse’, wat meteen een geuzennaam werd. Een echte Rotterdamse jongerencultuur was geboren. Naast een herkenbare muziek- en dansstijl (hakken) ontstond een eigen leef- en kledingstijl (Nike Air Max, Aussies, Cavello’s en bomberjacks): gabber, dus.”

via GIPHY

Wist jij dit allemaal? En wat weet je nog meer van de Rotterdamse geschiedenis? Laat het ons weten in een reactie!

BEKIJK OOK


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

1 UUR

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

2 UUR

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

2 UUR

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

2 UUR

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats


Slimme watertaxi vaart straks uit zonder kapitein

Foto van ''

5 APR 2019

Sinds deze week vaart er een KPN-watertaxi over de Rotterdamse Maas. Nu nog mét kapitein, maar met de ambitie om de boot op termijn volledig zelfstandig te laten varen, op het netwerk van KPN.

Innovatieproject


MOMO komt met ‘positieve vervuilerstaks’

Foto van ''

5 APR 2019

Korting op eten en drinken als je met de fiets op het openbaar vervoer naar het festival komt. Dat is wat het Motel Mozaïque Festival verstaat onder haar ‘positieve vervuilerstaks’. Een manier om bezoekers die goed en groen bezig zijn te belonen.

Groene korting


Vier Moederdag bij Rotterdamse ouderen thuis

Foto: Vincent van den Hoogen

Foto van ''

5 APR 2019

Rotterdam-Noord viert feest op zondag 12 mei. Die dag komen schrijvers, muzikanten, verhalenvertellers, vrijwilligers en wijkbewoners samen op het Groot Letterfestival.

Twee bijzondere locaties, het Jan van der Ploeghuis – een woonhuis voor ouderen - en buurthuis het Klooster Oude Noorden veranderen voor een dag in festivallocaties.


Rotterdamse Instagram top 100

Foto van ''

2 APR 2019

Het Rotterdamse social media bureau SocialMediaMonteur heeft vandaag de Rotterdamse Instagram top 100 gelanceerd.

Het Instagram account van de rapper en producer Ronnie Flex voert met met meer dan 993.000 volgers momenteel de ranglijst aan. Op de tweede plaats staat het officiële account van voetbalclub Feyenoord en op de derde plaats de hiphopgroep uit Spangen, Broederliefde.


Ter Marsch & Co bezorgt burger met drone

Foto van ''

2 APR 2019

Burgerbar Ter Marsch & Co viert haar 5-jarig bestaan met een bijzondere bezorgactie in Rotterdam en Amsterdam. Bewoners die zelf ook iets bijzonders te vieren hebben, kunnen hun bestelling laten bezorger per drone.

Vliegensvlugge bezorgservice