Rotterdam

Jazz en Rotterdam: 10 jaar magische match

Lady Gaga is dit jaar een van de smaakmakers op het festival. /ANP

Foto van 'Daniëlle Rijsdijk'

2 JUL 2015

Meerdere mensen steken de koppen bij elkaar om te experimenteren met jazzfestivals in Rotterdam, op scholen wordt gezocht naar mogelijkheden om jazz dieper verankerd te krijgen en horeca en hotels profiteren weer mee van die opmars. Jazz bracht Rotterdam nooit eerder zoveel voorspoed. En die lijn zet door, weten kenners.

Wie dit weekend vanaf het Rotterdamse Centraal Station de stad in komt wandelen, wordt begroet met een kruisbestuiving van ragtime-deuntjes, blues en folk. De aanwezigheid van jazzartiesten op de deurmat van de stad is niet voor niks: het North Sea Jazz Festival komt eraan. Voor de tiende keer op rij trekt een karavaan van bekende nationale en internationale artiesten, zoals John Legend, Lady Gaga, Lionel Richie en Typhoon, vanaf 10 juli van zaal naar zaal door Ahoy.

Lees ook: North Sea Jazz ‘light’ over vijf jaar op Deliplein

Magische match

Tien jaar jazz in de stad: wat heeft dat Rotterdam opgeleverd? ,,Los van de economische voorspoed die het festival de stad heeft gebracht, denk ik dat dit evenement een bevestiging is dat jazz in een stad als Rotterdam werkt", stelt Heleen Hulshof, senior projectleider Rotterdam festivals. ,,De apotheose van jazz hebben we natuurlijk in juli, maar de rest van het jaar is de muziekvorm ook volop in de stad aanwezig. Het past bij Rotterdam, want het is toegankelijk en een combinatie van oud en nieuw."

,,Het North Sea Jazz is een evenement dat het verblijfstoerisme in de stad enorm stimuleert. Het is één van de drukste periodes in het jaar," weet Claudia van der Graaf, Director of Sales en Marketing van het Manhattan Hotel. ,,Dit muziekevenement trekt mensen van over de gehele wereld naar Rotterdam. Zij verblijven hier vaak het gehele evenement in de diverse hotels. Daarnaast profiteert de gehele stad ervan: airlines, openbaar vervoer, detailhandel en horeca. Rotterdam is op deze dagen praktisch volgeboekt."

‘Sociaal aspect’

Samen met het North Sea Jazz Festival viert ook North Sea Round Town dit jaar eveneens dat het al tien jaar bestaat. Round Town is een gigantische verzameling van jazzinitiatieven die Rotterdammers een maand voor de driedaagse in Ahoy alvast laat warmdraaien, vertelt creatief directeur Mijke Loeven. Naast de economische voorspoed van het North Sea Jazz Festival benadrukt Loeven ook het sociale aspect van tien jaar jazz in de stad. ,,Met Round Town organiseren we al tien jaar lang meer dan 200 concerten op 100 locaties. Er sluiten zich steeds meer nieuwe partijen aan en we merken dat steeds meer mensen willen meedoen. Livemuziek is puur geluk. Het verbindt mensen en de initiatieven zorgen ervoor dat zij willen blijven wonen in Rotterdam."

Volgens Loeven doen Nederland en Rotterdam het internationaal gezien ook goed: ,,Op het moment hebben we ongelooflijk veel goed jazzmuzikanten in het land. De kwaliteit is gigantisch en internationaal doen we goed mee. Daar gaat een bepaalde energie vanuit."

‘Doorgroei mogelijkheden in het buitenland’

Als het aan festivaldirecteur Jan Willem Luyken ligt groeit het North Sea Jazzfestival de komende jaren door in het buitenland. ,,Naast Rotterdam en Curacao zou ik graag nog één of twee edities in het buitenland willen doen. We worden regelmatig benaderd door partijen om te kijken naar mogelijkheden. Vanuit in Nairobi en Sint-Petersburg is interesse getoond. Het is overigens niet zo dat we actief de markt opgaan om het festival te verkopen."

Volgens Luyken heeft de dynamiek van Rotterdam het festival de afgelopen jaren goed gedaan. ,,Rotterdam is de afgelopen 10 edities een geweldige gastheer geweest. In alle geledingen van de stad zijn we destijds met open armen ontvangen en tot op de dag van vandaag is die samenwerking optimaal. NSJ heeft zich inmiddels gevormd naar het karakter van de stad: jonger, diverser, rauwer, meer lef."


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

GISTEREN

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

GISTEREN

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten


Onderwijsprestaties leerlingen Zuid blijven stijgen

Foto van ''

8 MRT 2019

De gemiddelde score van leerlingen op Rotterdam Zuid bij de Centrale Eindtoets is afgelopen jaar opnieuw gestegen. Het verschil tussen Zuid en de resultaten van leerlingen in grote steden wordt daarmee steeds kleiner.

Investeren in extra onderwijs


Leerlingen gratis met de klas naar André Kuipers

Foto van ''

8 MRT 2019

Bijna 900 leerlingen van 16 Rotterdamse basisscholen krijgen vandaag de unieke kans om met hun klas gratis mee te gaan op een reis door de ruimte met astronaut André Kuipers. Tijdens de Techniekpact Collegetour vertelt Kuipers honderduit over zijn ruimtereis. Daarna kunnen leerlingen kunnen via proefjes en workshops ervaren hoe leuk wetenschap en techniek is.

Bèta belangrijk