Rotterdam

'Alle Rotterdamse stripiconen moeten in Stripmuseum'

Jan Kruis in het Stripmuseum in Groningen. Als het Stripmuseum naar Rotterdam komt, mogen 'Jan Kruis' en 'Jan, Jans en de Kinderen' volgens de Rotterdamse striptekenaar Martin Lodewijk niet aan de collectie ontbreken. / Catrinus van der Veen | ANP

Foto van 'Donna van der Kolk'

9 JUL 2015

Hoogstwaarschijnlijk komt het Stripmuseum, dat eerder in De Berckepoort in Dordrecht zou komen, in Rotterdam. Marc Kleijnen van Stichting Strips liet woensdag op radio Rijnmond weten dat hij een aantal panden in het centrum van de havenstad op het oog heeft. De verbouwing van het Dordrechtse pand zou te veel tijd en geld gaan kosten.

Blaak

Op welke Rotterdamse panden de stichting zijn zinnen zet, wil Kleijnen niet zeggen. Wel dat het gebouwen ‘rond de Blaak’ zijn.

Rotterdamse Stripiconen

Waar het Stripmuseum komt, is dus nog niet helemaal duidelijk. Maar over wat er straks te zien moet zijn, is de Rotterdamse striptekenaar Martin Lodewijk stellig. „Het is natuurlijk niet alleen een museum over Rotterdamse strips, maar als het aan mij ligt, zouden alle Rotterdamse stripiconen in de collectie moeten worden opgenomen." Wij wilden van de geestelijk vader van Agent 327 weleens weten wie die Rotterdamse stripiconen volgens hem dan zijn.

Jan Kruis

De Rotterdamse Jan Kruis is vooral bekend van zijn strip 'Jan, Jans en de kinderen'. De strip over de avonturen van de familie Tromp verscheen voor het eerst in het tijdschrift Libelle in 1970. „Als íémand een icoon is van de Rotterdamse strips, is het wel Jan Kruis", aldus Lodewijk.


Jan Kruis. / Foto: Toussaint Kluiters| ANP

Robert van der Kroft

Striptekenaar Robert van der Kroft kwam in 1952 ter wereld in Rotterdam. In 1975 nam hij het tekenen van de strip 'Sjors en Sjimmie' over van Jan Steenman, die het op zijn beurt overnam van Jan Kruis, die het weer van Frans Piët had genomen. Waarom juist Van der Kroft niet in de collectie mag ontbreken volgens Martin Lodewijk? „Hij heeft 'Sjors en Sjimmie' nieuw leven ingeblazen.’’


Sjors en Sjimmie, gemoderniseerd door Robert van der Kroft. / Foto: Sanoma

Wim Meuldijk

De in Schiedam geboren scenarioschrijver en stripauteur Willem (Wim) Meuldijk werd voornamelijk bekend door zijn creatie Pipo de Clown. Maar toen hij tijdens de Tweede Wereldoorlog zat ondergedoken, ontwikkelde hij een tekenfilm over 'Ketelbinkie': een Rotterdams Straatschoffie met bijzondere krachten. „Veel Rotterdamser dan dat wordt het niet’’, vindt Lodewijk.


Ketelbinkie. / Foto: Catawiki veilingen.

Martin Lodewijk zelf

Nee, hij noemde zichzelf niet in dit rijtje. „Het zou ijdel zijn om mijn eigen naam te noemen", zei hij bescheiden. Daarom doen wij het voor hem. Want wie Hendrik IJzerboot, alias Geheim Agent 327, heeft gecreëerd, verdient volgens ons ook een plaatsje in het Stripmuseum. ''Ik hoop er stiekem ook wel op'', aldus Lodewijk.


Agent 327. / Martin Lodewijk


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk


Rotterdam pakt afval naast container aan

Foto: ANP/Robin Utrecht

Foto van ''

8 MRT 2019

Flying squads van handhavers moeten voorkomen dat er nog langer afval naast containers wordt geplaatst. Ook wordt de pakkans van hardnekkige ‘naastplaatsers’ verhoogd door meer cameratoezicht.

Dat zijn een aantal actiepunten uit het nieuwe programma ‘In de bak’, waarmee wethouder Bert Wijbenga afval naast Rotterdamse containers aanpakt. Ook worden er slimme interventies ingezet om het gedrag van Rotterdammers te beïnvloeden.


Xavier Rudd in Maassilo

Foto van ''

8 MRT 2019

Xavier Rudd komt op vrijdag 2 augustus met zijn zomerse songs naar Rotterdam. De kaartverkoop voor het concert dat de Australische multi-instrumentalist in de Maassilo geeft start maandag 11 maart om 10.00 uur.

Follow The Sun


Distillers Academy leert je de perfect serve

Foto: Willem de Kam

Foto van ''

8 MRT 2019

Met de oprichting van de gloednieuwe Distillers Academy is jeneverstad Schiedam een uniek concept rijker. Het is dé plek die van fans echte fijnproevers en distilleerexperts maakt.

Mixen en stirren


Kindermuziekweek voor het eerst landelijk

Foto van ''

8 MRT 2019

Van 5 tot en met 14 april vindt de eerste landelijke Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Meer dan 75 concerten