Rotterdam

Agressieve bedelaarsbende stroopt centrum af

Winkelier Terry Boer: 'Ik dreigde met de politie om een Oost-Europese bedelaar te verjagen'

Foto van 'Lucette Mascini'

24 JUL 2015

Winkeliers aan de Nieuwe Binnenweg slaan alarm over een bende agressieve bedelaars die klanten aanklampen om geld af te troggelen. „Ik heb ze afgelopen week tot twee keer toe weg moeten sturen”, zegt Said El Arkoubi van vishandel Mediterranee. „Het waren Bulgaren. Dat zie je zo. Getinte huid, zwart haar. Zigeuners, misschien. Maar geen Marokkanen!”

Drie mannen kwamen afgelopen vrijdag tegen een uur of zes vlak na elkaar zijn viszaak binnen. „Je zag zo dat het geen goede mensen waren. Ze checkten de ruimte, en hadden een stapel briefjes. Die gaven ze aan de klanten.”

'Bedelaars in nieuwe kleren'

Daarop stond in het Engels dat ze geen dak boven hun hoofd hadden en geld wilden voor hun familie, zegt El Arkoubi. „Dat verhaal dat ze arm zijn klopt zeker niet. Ze zagen er beter uit dan ik: een nieuwe jeans, gel in hun haar, nieuw overhemd. Dit zijn geen bedelaars. Dit zijn mensen die weten hoe ze geld moeten aftroggelen. Zakkenrollen desnoods. En ze zijn er goed in. Dat zie je aan de manier waarop ze te werk gaan. Het is hun vak.”

Lees ook: Bedelaars met briefjes veroorzaken overlast in de trein

Toen de bedelaars een dag later terugkeerden, ontstak El Arkoubi in woede. Hij slaat zo hard met zijn vuist op tafel dat de thee uit de beker plenst. „Ik had ze gezegd weg te gaan! Ze kwamen gewoon terug!”

Verkoopster Annemijn van der Zijden van schoenenhandel Corbeau zag de bedelaars winkelend publiek op het Binnenwegplein aanklampen. „Ik zat even op het bankje tegenover de patatkraam van Bram Ladage. Eentje gaf een briefje aan een jongen die naast me zat.”

'Twee keer 10 euro gepind'

De bedelaar sprak wel een paar woorden Duits, volgens Van der Zijden. Engels verstond hij niet, ook al was het bedelbriefje dat hij bij zich had in die taal opgesteld. „Die jongen wilde een patatje voor hem gaan kopen. Maar dat wilde hij niet. Toen is hij 10 euro gaan pinnen. Die heeft hij hem toen gegeven.”

Een paar minuten later dook er een andere bedelaar op die de jongen ook aanklampte voor geld. „Hij zei toen dat hij al wat aan zijn maat gegeven had”, zegt Van der Zijden. „Maar hij ging niet weg. Uiteindelijk is die jongen toen nog een tientje gaan pinnen, om hem dat te geven.”

Even later doken de bedelaars op bij het terras van café Stalles op de Nieuwe Binnenweg, zegt Van der Zijden. „Daar was ik net een biertje gaan drinken. Ik heb gezegd dat hij op moest zouten.”

‘Ik bel de politie’

Terry Boer van de exotische cadeaushop Fabricati vloog uit zijn vel toen hij een van de bedelaars afgelopen vrijdag een klant in zijn winkel zag aanklampen. „Hij weigerde om weg te gaan. Ik moest van achter de balie komen om hem de winkel uit te krijgen. Ik ging met mijn telefoon voor zijn neus staan en zei: ‘als je nu niet weg gaat, bel ik de politie’.”

Toen wist hij niet hoe snel hij weg moest wezen. „Hij rende heel hard de winkel uit, een zijstraat in.”

„Ik heb niks tegen bedelaars”, zegt Boer. „Maar mijn klanten moeten ze niet lastig vallen.” Daarbij vraagt Boer zich af of dit geen criminele bende uit Oost-Europa is. „Of het Roemenen of Bulgaren zijn weet ik niet. Maar dat ze uit Oost Europa komen, was me wel duidelijk."

In zijn winkel kwam maar één bedelaar van de bende langs. „Op het briefje dat hij bij zich had, stond dat hij honger had. Maar hij was hartstikke dik. Dus hoezo heeft hij honger? Daar trap ik echt niet in.”

‘Neem geen briefjes aan’

De politie adviseert winkeliers om de wijkagent te bellen als zich opnieuw een incident met agressieve bedelaars voordoet. „Rotterdam is een grote stad. Dat trekt bedelaars aan”, zegt woordvoerder Gilbert Jongenburger. Dat de stad de laatste tijd populair is onder toeristen, kan daaraan bijdragen, bevestigt hij. „Ze weten dat er wat te halen valt.”

Lees ook: Nederland is de dupe van dalende misdaadcijfers in Oost-Europa

Publiek in winkelstraten en op terrassen adviseert Jongenburger om níet in te gaan op de verzoeken van de bedelaars. „Het is beter om hun briefjes niet aan te nemen. Als ze blijven aandringen, kun je het beste zeggen dat je de politie belt. En als ze dan nóg niet weggaan, kan je de politie ook echt bellen. Dan sturen we de wijkagent erop af.”


Geen Dag, maar Weekend van de Romantische Muziek

Foto van ''

20 APR 2019

De Dag van de Romantische Muziek wordt dit jaar uitgebreid tot een meerdaags festival. Onder de naam ‘Weekend van de Romantische Muziek’ kun je op 23, 24 en 25 augustus gratis genieten van de mooiste klassieke muziek en bijzondere aanvullende activiteiten.

Schoonheid en pracht


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

15 APR 2019

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Wonen aan voet van Euromast?

Foto van ''

20 APR 2019

De gemeente Rotterdam geeft toestemming voor een haalbaarheidsonderzoek naar woningbouw in het gebied links en rechts van de Euromast, grenzend aan Het Park. Ontwikkelcombinatie Parkhaven Partners heeft plannen voor ongeveer 700 woningen.

Kansrijk voorstel


Rotterdam krijgt overdekte jeu de boules-foodhal

Foto van ''

20 APR 2019

In juni opent in Rotterdam-Noord de allereerste Rotterdamse overdekte jeu de boules bar haar deuren: Mooie Boules. De oude, karakteristieke metaalfabriek in het opkomende ZOHO-kwartier wordt omgetoverd tot Frans dorpsplein.

Signature dishes


Urban trail langs en door Rotterdamse iconen

Foto van ''

19 APR 2019

KLM Urban Trail Series keert zondag 12 mei terug naar Rotterdam met een vernieuwd parcours. Nog minder dan een maand en dan zijn het ss Rotterdam, de Maassilo, Nieuwe Luxor Theater én Maastunnel mede het toneel van de vierde editie van dit populaire hardloopevent.

Bijzondere loopervaring


Vergunningvrij bouwen in delen Rotterdam

Foto van ''

19 APR 2019

Een dakkapel, schutting of schuurtje bouwen is vanaf dit najaar mogelijk zonder vergunning in een aantal wijken in Prins Alexander en Hoogvliet. Dan start de gemeente met een proef waarbij bewoners met hun buren kunnen overleggen in plaats van met de gemeente.

Kleine bouwwerken


Laurenskerk Rotterdam steunt Notre-Dame

Foto van ''

18 APR 2019

Brand een kaarsje voor de Notre-Dame en steun samen met de Laurenskerk Rotterdam dit Franse icoon.

Bijdrage aan Frans icoon


Vaker groen licht voor fietsers

Foto van ''

18 APR 2019

Meer 30 kilometer-zones voor automobilisten in de binnenstad en vaker groen licht voor fietsers en voetgangers. Als het aan het Rotterdamse college ligt, moeten deze maatregelen eraan bijdragen dat de steeds drukker wordende stad bereikbaar blijft en dat de luchtkwaliteit omhoog gaat.

Betere verkeersbalans


McDonald’s Stadionweg start met bediening aan tafel

Foto van ''

18 APR 2019

De McDonald’s aan de Stadionweg bedient sinds deze week gasten persoonlijk aan tafel met Table Service. Op stand eten bij de Mac dus.

Bestelzuil


Intensieve hulp voor 500 arme gezinnen

Foto van ''

18 APR 2019

Rotterdam wil de vicieuze cirkel van armoede doorbreken. Dit moet gebeuren op basis van experimenten, innovaties en wetenschappelijke inzichten. 500 gezinnen krijgen intensieve hulp. Ook verbetert de gemeente haar dienstverlening.

‘Uit de knoop’


Haute cuisine voor maximaal 10: Deli Tasty

Foto van 'Tara Lewis'

12 APR 2019

Eelko Ferwerda praat graag over eten terwijl hij zich laaft aan de subtiele smaken van de Vietnamese keuken bij Deli Tasty.

Filmmaker Eelko Ferwerda ontdekte Deli Tasty na een bezoek aan de markt op de Binnenrotte op zaterdag. ,,Dat was in een tijd waarin we elke zaterdag naar de markt gingen om inkopen te doen voor de komende week. Er staat daar een legendarische kraam waar ze loempia’s en kroepia’s verkopen. Maar als je te laat bent, zijn ze op. Zo kwamen we hier terecht.”

Subtiele smaken


Verscherpte aanpak van klanten jeugdprostitutie

Foto van ''

10 APR 2019

De politie en het OM maken zich grote zorgen om het grote aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel en seksuele uitbuiting dat zij registreren. Het gaat daarbij niet alleen om jongeren die worden gedwongen door iemand anders, maar ook om jongeren die zich zonder zich bewust te zijn van de gevolgen, zelfstandig aanbieden voor seks tegen betaling.

Vaker vervolgen


Vijf AED’s op laadpalen in Rotterdam

Op de Westerkade is de eerste AED op een laadpaal bevestigd. Foto: Gemeente Rotterdam

Foto van ''

10 APR 2019

Verspreid over Rotterdam komen op vijf plekken AED’s op laadpalen voor elektrisch rijden te hangen. Op de Westerkade is eergisteren de eerste ‘redder in nood’ op een laadpaal bevestigd.

Hartritme herstellen


College wil meer huurhuizen voor agenten en leraren

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdam wil de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen bouwen voor Rotterdammers met een middeninkomen. Dit moet er mede voor zorgen dat deze groep in de stad blijft wonen.

Onderwijzers en verpleegkundigen


Aliens, ufo’s en astronauten in tram en Kunsthal

Foto van ''

10 APR 2019

Rotterdammers die vanaf nu met de tram reizen, hebben kans oog in oog te staan met aliens, ufo’s, robots en astronauten. Door middel van augmented reality worden passagiers tijdens een alledaags ritje verrast met ‘buitenaardse objecten’.

Science fiction


Rotterdammer schrijft boek over stunteltocht door VS

Foto van 'Ilja Post'

10 APR 2019

Het wonder van Iowa is het boek dat Bas van Oort schreef naar aanleiding van zijn 5000 kilometer lange fietstocht van Washington DC naar Seattle. Maar wees gerust: dit verhaal leest nu eens niet als de sportieve prestaties van een fitboy die ons normale stervelingen direct naar adem doet happen.

Lekke banden en gebroken spaken


Flipperen in opnieuw geopende Dubbelde Palmboom

Foto van ''

5 APR 2019

Na zeven jaar leegstand gaat De Dubbelde Palmboom weer open voor publiek. Vanaf begin volgend jaar wordt dit rijksmonument onder meer het tijdelijke onderkomen van het Flipperkastenmuseum.

Graan en specerijen


Grote terreuroefening in Rotterdamse haven

Foto: ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Foto van ''

5 APR 2019

Niet schrikken: this is just a drill. Van 8 tot en met 11 april vinden in de Rotterdamse havens en op de wal grootschalige anti-terrorismeoefeningen plaats.

Goede voorbereiding


Circulaire kledingruil XL in BlueCity

Foto van ''

5 APR 2019

Behoefte aan wat nieuwe zomerjurkjes? Of genoeg van die verzameling Hawaii-shirts in je kast? Zaterdag 6 april kun je in het oude Tropicana terecht voor de ‘grootste kleding- en sneakerruil van Rotterdam en omstreken’: CHANGEZ.

Circulaire broedplaats